Blogimerkintöjä

6 taloudellista vinkkiä vastanaineille

Naimisiin meno on stressaavaa ja ihanaa, mutta suuren päivän jälkeen on aika palata takaisin maan pinnalle. Nyt kun lain silmissä talous on yhteinen, tulee alkaa viimeistään suunnitella kuinka yhteistä taloutta aletaan järjestelemään. Alle on listattu 6 tärkeää seikkaa, jotka tulee huomioida mahdollisimman nopeasti jotta arjen pyörittäminen yhteisillä pelisäännöillä onnistuu ja avio – onni kestää pidempään ilman murheita.

  1. Ensin kannattaa keskittyä käytännön asioihin, kuten vakuutuksiin. Vakuutusten kanssa kannattaa selvittää olisiko halvempaa liittyä toisen vakuutukseen ja mitä etuja siitä olisi, vai pitäisikö molempien pitää omat vakuutuksensa. Sama koskee myös uusien vakuutusten ottamista ja vaikka eläkesuunnitelmaa, sekä muita tilejä joihin voidaan halutessa uusi puoliso lisätä edun saajaksi. Tämä tarkoittaa sitä että jos jompi kumpi menehtyy saa toinen tilien varat, mikä on useimmissa tapauksissa automaattista, mutta ei kuitenkaan aina.
  2. Seuraavaksi kannattaa myös miettiä kaukaistenkin asioiden järjestelyä. Esimerkiksi joissain tapauksissa testamentti voi olla paikallaan ja tämä tulisi päättää mahdollisimman nopeasti. Testamenttiin voidaan aina tehdä muutoksia, mutta varsinkin uusioperheissä se voi olla hyvinkin tärkeä seikka, jotta kaikille jätetään tasapuolinen osuus omaisuudesta. Jotta testamentit ja muut vaikeammat paperiasiat voidaan hoitaa onnistuneesti, on tärkeää että niistä keskustellaan yhdessä. On myös ehdottoman tärkeää että molemmat tietävät mitä vakuutusyhtiötä käytetään ja tapaturman tai kuoleman sattuessa molemmat tietävät mihin paikkoihin ottaa yhteyttä.
  3. Seuraava askel on sellainen, joissa jokainen perhe on yksilö eikä yhtä oikeaa reittiä ole. Nyt puhutaan siis rahojen yhdistämisestä ja yhteisten tilien tekemisestä. Kultainen keskitie on usein helppo vaihtoehto, eli sen sijaan että molemmilla olisi omat tilit, tai että kaikki rahat olisi yhteisiä, voidaan yhdistää osa rahoista ja jättää osa rahoista omiksi. Yhteisiltä tileiltä voidaan maksaa yhteisiä kuluja, kuten vuokraa, laskuja, ruokaa ja muita tarvikkeita, jotka sovitaan kuuluvaksi yhteisiin menoihin. Tähän voidaan molempien omilta tileiltä siirtää sovittu määrä rahaa kuukaudessa.
  4. On myös tärkeää käydä yhdessä keskustelua siitä, millaiset tulevaisuuden suunnitelmat teillä on ja tehkää yhdessä suunnitelma niiden toteuttamiseksi. Toinen voi esimerkiksi haluta opiskella vielä, tai vaihtaa työpaikkaa sellaiseen, jossa palkka on pienempi, mutta jossa pääsee tekemään sitä mitä rakastaa. Tai vaihtoehtoisesti lapsien kanssa toinen voi haluta jäädä kokonaan kotiin. Naimisissa oleminen tarkoittaa molempien unelmien ja tähtäinten tukemista, mutta ennen tätä on tietenkin oltava tiedossa taloudellinen tilanne. Kun tilanne ja prioriteetit on selvillä, on helpompaa ja mukavempaa rakentaa yhdessä tulevaisuutta.
  5. Vaikka naimisiin mentäessä kukaan ei todennäköisesti eroa mieti, on se otettava huomioon. Hyvin useat suhteet päättyvät nykyään eroon, joten avioehto on hyvä olla, tai ainakin jonkin näköinen sopimus siitä, kuinka varat jaetaan. Molemmilla on hyvä olla omat tilit, jotka voidaan tarvittaessa pitää itsellä, vaikkakin tähän vaikuttaa myös laki ja sen eri kiemurat. Yksinkertaisinta on tehdä avioehto, jotta myöhemmin ei tule ongelmaa siitä, minkä on kenenkin omaisuutta ja kuinka talous ja omaisuus jaetaan.
  6. Käy keskustelut nopeasti ja avoimesti. Esimerkiksi verojen suhteen on oleellista tiedostaa molempien tulotaso ja myös mahdolliset velat. Raha keskusteluja ei kannata käydä vasta vuosia sen jälkeen, kun naimisiin on menty, eikä tässä tapauksessa kannata lähteä peittelemään menneisyyttä tai nykyistä tilannetta. Avoimuus kantaa usein pisimmälle ja näin varmistetaan ettei epämukavia yllätyksiä tai luurankoja, kuten pikalaina tai pikavippi heti tilille velkoja, löydy kaapista.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI