Blogimerkintöjä

Säästä rahaa energiankulutuksessa

Energia on yksi tärkeimpiä palveluita, ja etenkin kylmässä pohjoisessa siihen voi saada kulumaan paljonkin rahaa. Tästä syystä energian säästäminen voi auttaa vapauttamaan sievoisia summia kuukasibudjetista. Kun rahaa vapautuu muuhun käyttöön eikä tule tarvetta ottaa pikavippi heti, jos on tehtävä kalliimpia hankintoja. Tässä parhaat säästövinkit jokaiseen kotiin!

Lämmitys on suurin kuluerä

Tavallisesti noin puolet energiankäytöstä kuluu lämmitykseen. Yleisin vinkki tässä suhteessa säästämiseen on lämpötilan pitäminen noin 21 asteessa: kun alentaa lämpötilaa yhdellä asteella, säästää noin 5 % kuluista. Etenkin makuuhuoneessa ja työhuoneissa jopa 18—20 asteen lämpötila riittää. Lämmityksen tehokkuuteen liittyy kuitenkin paljon muutakin.

Lämmitys on osa talotekniikkaa, ja mikäli talo on huonosti suunniteltu, kuluu lämmitykseen enemmän rahaa. Ikkunoiden pitäminen auki kylmään aikaan, kylmä tuloilma ja esimerkiksi veto asiaankuulumattomista paikoista kasvattavat usein energialaskua. Pyri tehostamaan talon energiatehokkuutta kaikin keinoin; tarkista termostaattien toimivuus säännöllisesti, sulje kylmien tilojen ovet, älä lämmitä autotallia turhan lämpimäksi jne.

Toisaalta jos talossa on varaava takka ja puita löytyy omasta takaa, voi säästöä syntyä etenkin kylmään aikaan. Varaavaa takkaa kannattaakin hyödyntää monelta kantilta: lämmityksen lisäksi sen avulla voi laittaa esimerkiksi pataruokia ja leipoa. Näin säästää samalla ruoanlaittoon kuluvassa sähkönkulutuksessa. Joissakin taloissa takka on suunniteltu niin, että sen avulla voi myös lämmittää vettä. Nämä ominaisuudet kannattaa hyödyntää.

*REKLAAMI

Sähkölaitteiden tehokkuus vaikuttaa

Loput sähkölaskusta jakautuu sähkölaitteiden ja valaistuksen välille. Valaistuksen kustannukset Suomessa pienenivät merkittävästi yleisellä tasolla, kun energiasäästö- ja LED-lamput otettiin käyttöön. Valojen suhteen suurin säätö syntyykin nykyisin käyttötehokkuudesta: ei valoja tyhjissä huoneissa, sammuta lamput poistuessasi huoneesta ja pidä valaisimet puhtaina.

Viihde- ja työvälineet voivat kuluttaa paljon energiaa. Viihde-elektroniikka kattaa noin 10—35 % sähkölaskusta. Laitteiden tehokkuus ja koko vaikuttavat asiaan. Mitä suurempi näyttö, sitä enemmän energiaa se tarvitsee. LCD—näyttö on kaikista energiatehokkain valinta kuvaputkitelevision ja plasma-tv:n ylitse. Pöytätietokone voi kuluttaa jopa kymmenen kertaa enemmän sähköä kuin kannettava tietokone. Laitteet kannattaa sammuttaa, kun niitä ei tarvita.

Kun laitteita ostaa, kannattaa myös tarkkailla niiden energiatehokkuutta. Etenkin jatkuvassa käytössä olevat laitteet, kuten jääkaapit, pyykkikoneet ja pakastimet, kannattaa valita kestävyyden ja energiatehokkuuden mukaan. Lisäksi keittiössä kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia induktioliesiä, jotka käyttävät noin 40 % vähemmän sähköä kuin perinteiset valurautalevyt. Jos keittiöstä löytyy valurautalevy, kannattaa sen jälkilämpö hyödyntää. Tähteet ja pienet annokset voi puolestaan valmistaa energiatehokkaammin mikroaaltouunissa, ja muistaa sekoittaa ruokaa kuumennuksen välillä, jotta se kuumenisi nopeammin joka puolelta. Uuneissa taloudellisin valinta on kiertoilmauuni.

Kun kyseessä on laite, joka vaatii paljon energiaa, mutta jota käytetään harvoin, ei energiatehokkuus ole yhtä tärkeä kriteeri. Esimerkiksi silitysrauta voi kuluttaa paljon energiaa, mutta sitä ei yleensä käytetä päivittäin, joten sen kuluttaman sähkön osuus ei ole niin tärkeä.

Laitteiden puhtaana pitäminen ja ohjeiden mukaan käyttäminen parantaa energiatehokkuutta. Esimerkiksi jääkaappia ei kannata täyttää liikaa ja sen ovea avata usein, eikä kuumia ruokia kannata laittaa kylmään – pakastimesta sulatettava ruoka kannattaa sen sijaan laittaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin luovuttamaan kylmää. Kaikki laitteet toimivat tehokkaammin, kun pölyä ei ole ja tuuletustila on riittävä.

Pyykin pesussa ja kuivauksessa kannattaa suosia täysiä koneellisia. Aina kun on mahdollista, kannattaa pyykätä kylmällä vedellä, sillä veden kuumentaminen kuluttaa pyykinpesussa eniten energiaa. Pyykin kuivattaminen narulla sisäilmassa on kaikista energiatehokkain ratkaisu, kun ulkona ei pysty kuivattamaan. Jos käyttää kuivausrumpua, kannattaa lingota pyykit hyvin ennen kuivausta.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI