Blogimerkintöjä

4 ongelmaa budjetin luomisessa – kuinka voitat ne?

Budjetin luomisesta puhutaan paljon. Sen sanotaankin olevan tärkein asia siinä, että oman talouden saa pysymään kunnossa. Tietystikin, jos et tiedä, kuinka paljon rahaa kulutat ja kuinka paljon sitä tulee sisään, on vaikea tehdä fiksuja päätöksiä rahallisesti.

Budjetin luominen on teoriassa hyvin helppoa. Kirjoita ylös, kuinka paljon rahaa tienaat kuukaudessa. Laske mukaan sekä päivätyösi että mahdolliset keikat ja pätkätyöt. Sitten kirjoita ylös kaikki menosi. Menoihin kuuluvat aivan kaikki, mihin mahdollisesti käytät rahaa kuukauden aikana. Esimerkiksi vuokra, sähkö- ja puhelinlasku sekä ruoka. Tästä ei pidä unohtaa matkakuluja, kauneudenhoidon kuluja, hygieniatuotteita eikä salijäsenyyttä.

Kun olet kirjoittanut ylös kaikki menosi, plussaa näiden summa yhteen. Sitten miinusta tuloistasi tämä menojen kokonaissumma, ja tiedät, kuinka paljon sinulla jää käteen kuukausittain omista tuloistasi.

Periaatteessa sinulla tulisi jäädä jäteen vähintään 20% palkastasi, jotta voit laittaa sen säästöön. Tämä ei kuitenkaan monilla tapahdu, ja joskus monikin huomaa selailevansa parasta pikalainaa 400 eurolle yöllä, kun menot ovat ylittäneet tulot melkoisella etumatkalla.

Jos suunnittelet taloutesi 50/30/20 periaatteella, taloutesi pitäisi pysyä suhteellisen vakaana. Tämä tarkoittaa siis sitä, että käytät 50% kaikista tuloistasi pakollisiin laskuihin, kuten vuokraan, ruokaan ja matkakustannuksiin. Seuraavan 30% käyttäisit omiin henkilökohtaisiin kuluihisi, kuten ulkona käymiseen ja elokuvalippuihin. 20% sen sijaan tulisi laittaa säästöön.

Tämä on helppo kaava noudattaa silloin, kun itsellä on säännölliset tulot ja velkaa ei ole. Mutta mitä tapahtuu silloin, kun budjetin luomisessa on ongelmia, koska tulot eivät ole säännölliset? Tässä artikkelissa käymme läpi neljä yleisintä ongelmaa siihen, miksi budjetin luominen ja siitä kiinni pitäminen eivät onnistu.

Epäsäännöllinen maksuaikataulu

Epäsäännöllinen maksuaikataulu on tavallista etenkin freelancereille ja yrittäjille. Saatat saada maksut kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai esimerkiksi kahdesti kuukaudessa. Joskus saat maksun joka viikko, ja seuraavassa kuussa vain kerran. Tällaisen aikataulun ympärille on hyvin vaikea suunnitella mitään.

*REKLAAMI

Paras tapa hyökätä tämän ongelman kimppuun on säästäminen. Kun säästät itsellesi vähintään yhden kuukauden kulujen verran tuloja, yksi hidas kuukausi ei heitä talouttasi kuralle. Tällaisen summan säästämiseen voi tosin mennä aikaa, mutta hiljaa hyvä tulee. Aseta itsellesi säästötili, jolta saat tarvittaessa nostettua rahaa milloin tahansa, ja ala säästää. Laita muutamia kymppejä sivuun silloin tällöin, ja pikemmin kuin huomaatkaan, sinulla on jo säästössä mukava summa rahaa.

Tämä auttaa sinua selviämään paitsi hitaista kuukausista, myös yllättävistä kuluista.

Epäsäännölliset tulot

Tämä kohta menee aika paljon yhteen ensimmäisen kohdan kanssa. Jos olet yrittäjä tai freelancer, sinulla voi olla suhteellisen tasainen tulovirta, mutta maksuaikataulu voi vaihdella. Jos sen sijaan olet keikkatyöläinen, sinulla voi olla vaikeuksia sekä tulojen aikataulun, että määrän kanssa.

Kannattaa ottaa käyttöön keskimääräisen tulon laskeminen. Laske tulosi yhteen viimeiseltä kahdelta tai kolmelta kuukaudelta, ja jaa tulomäärä näille kuukausille. Saat keskimääräisen kuukausitulosi. Jos tämä näyttää liian pieneltä summalta, ota käyttöön kolmen kuukauden välein tapahtuva “oma palkankorotuksesi”. Toisin sanoen, kolmen kuukauden välein sinun tulisi yrittää kasvattaa tuloasi vähintään 10 prosentilla.

Se, mitä tämä tarkoittaa sinulle, riippuu omasta alastasi. Ehkä yrität saada lisää ylimääräisiä keikkoja kuukauden mittaan? Ehkä etsit keikkoja, jotka maksavat sinulle paremmin? Joka tapauksessa, katso tarkasti talouttasi kolmen kuukauden välein, jotta tiedät, missä mennään.

Epäsäännöllisiä tuloja kohtaan voi hyökätä samalla tavalla, kuin epäsäännöllistä maksuaikatauluakin kohtaan. Säästä tilillesi vähintään kuukauden kulujen verran rahaa, niin hädän yllättäessä et jää pulaan.

Epäsäännölliset menot

Epäsäännöllisiä menoja tulee kaikille aina silloin tällöin. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että epäsäännölliset menot heittävät aina taloutesi vinksalleen, tämän korjaamiseen on yksi helppo kikka. Avaa itsellesi säästötili, jonne säästät rahaa vain hätätapauksia varten.

Tämän säästötilin pitäisi olla eri tili siihen tiliin verrattuna, jolla sinulla on kuukausipuskuria tavallista elämääsi tukemaan. Epäsäännölliset menot eivät ole yllättäviä kuluja. Epäsäännölliset menot ovat esimerkiksi kerran vuodessa tapahtuvia menoja, joiden tiedät olevan tulossa ennemmin tai myöhemmin.

Esimerkiksi auton huolto, uudet silmälasit, uusi puhelin tai kannettava tietokone tai lomamatka. Nämä ovat epäsäännöllisiä menoja, ja näille pitäisi avata oma säästötili. Yllättäviä kuluja varten, kuten vesivahinkoa varten, tulisi avata oma tili, jotta voit tarvittaessa maksaa suuretkin yllättävät kulut ilman, että se horjuttaa talouttasi.

Kaikkia menoja ei osata ennustaa, varsinkaan sitä, milloin ne tapahtuvat, mutta kaikkiin menoihin voi varautua silloin, kun on oikeanlainen säästötili paikallaan.

Paljon maksupäiviä

Jos velkasi ja laskusi maksupäivät ovat pitkin kuukautta ja miten sattuu, niiden maksamisesta voi tulla hankalaa. Onneksi tähän on helppo ratkaisu: voit soittaa kyseisiin yrityksiin ja pyytää heitä muuttamaan laskun päivämääriä. Yritykset ovat yleensä hyvin suostuvaisia moiseen, varsinkin, jos olet maksanut kaikki laskusi vastuuntuntoisesti.

Etenkin luottokorttiyhtiöt antavat sinun yleensä muuttaa maksupäivää. Samoin sähköyhtiöllä harvoin on mitään sitä vastaan, että muutat päivämäärän ensimmäisestä päivästä viidenteentoista.

Kun muutat päivämääriä, ota huomioon oma maksuaikataulusi ja tulosi. Muista myös, ettei kannata laittaa kaikkia laskuja maksettavaksi heti kuun ensimmäisenä päivänä siltä varalta, että palkkasi onkin esimerkiksi myöhässä. Yleensä kuun ensimmäisenä päivänä tulee maksaa ainakin vuokra, joten voi olla hyvä valita maksupäivät kuun ensimmäiseen päivään sekä kuun puoleen väliin. Tietysti, jos sinulla on rahaa jo kuun ensimmäisenä päivänä jokaisen laskun maksamiseen, maksa ne ihmeessä pois jo silloin. Sinun ei tarvitse odottaa maksupäivään saakka niiden maksamista.

Yhteenveto

Budjetin suunnittelu on teoriassa helppo homma, mutta silloin, kun omat tulot eivät ole säännölliset ja aikataulukin on hieman epäsäännöllinen, budjetissa pysymisestä voi tulla hankalaa. Keino budjetissa pysymiseen sekä kaikkiin muihin rahallisiin yllätyksiin on yksinkertaisesti säästäminen.

Voit esimerkiksi avata itsellesi yhden tai useamman säästötilin, joille sitten säästät rahaa eri tarkoituksia varten. Kun sinulla on säästössä rahaa sekä yllättäviä menoja että epäsäännöllisiä menoja varten, yllätykset eivät pääsekään yllättämään sinua.

Muista, että sinulla pitäisi aina olla enemmän tuloja kuin menoja. Jos siis näyttää siltä, että menot ylittävät tulosi, on kaksi asiaa, mitä voit tehdä: karsia menoja tai lisätä tuloja. Paras vaihtoehto on se, että teet nämä kaksi toimenpidettä samaan aikaan. Näin varmistat, että saat maksimaalisen tuloksen irti omasta taloudestasi.

Kun talous on kunnossa, nukut yösi paremmin ja stressisi lievittyy huomattavasti. Yksi suurimmista syitä ihmisten stressiin ja huonovointisuuteen ovat raha-asiat. Ota siis härkää kiinni sarvista ja suunnittele taloutesi kunnolla, sillä tällä on hyvin tärkeä vaikutus koko elämääsi, eikä vain talouteesi. Niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käytä siis aikaa kerran kuussa katsoaksesi tarkasti omaa talouttasi ja kulutustasi. Tulevaisuuden sinäsi kiittää sinua aivan takuuvarmasti!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI