Blogimerkintöjä

Ahdistaako taloudenhallinta?

Monesti oman talouden suunnittelu saattaa tuntua perin ahdistavalta ajatukselta. Omien tulojen ja menojen tarkastelun tulisi kuitenkin olla peruskauraa oman arjen pyörittämisessä, mutta silti moni suomalainen ei lainaan suunnittele omaa talouttaan. Rahaa käytetään huoletta silloin, kun sitä on, ja loppu kuusta ihmetellään, miten saataisiin jäljellä olevat varat riittämään viimeiseksi viikoksi ennen seuraavaa tilipäivää. Mikä siinä sitten on niin vaikeaa? Huolimaton rahankäyttö ei välttämättä johda sen suurempiin ongelmiin mutta parempiakin toimintamalleja löytyy. Vaikeinta lienee joskus oman tilanteen realistinen tarkastelu ja ongelmakohtien myöntäminen.

Ole rehellinen

Kannattaa olla rehellinen omasta tilanteestaan. Ovatko tulosi ja menosi tasapainossa keskenään vai kulutatko jatkuvasti yli varojesi? Tuloja ei välttämättä ole mahdollista lisätä nopeasti mutta omaa rahankäyttöä voi muuttaa vaikka heti. Harva edes välttämättä tietää, miten saisi omasta taloudestaan suurimman hyödyn irti. Tarkastele siis rehellisesti omia menojasi suhteessa tulotasoosi. Selvitä mihin rahasi menevät ja olet jo askeleen lähempänä parempaa taloudenhallintaa. Tiedon hankkiminen on aina ensimmäinen askel, sillä jos et tiedä mihin rahasi menevät, et myöskään voi tehdä muutoksia.

Irti syyllisyydestä

Jos ei ole ennestään seurannut omaa rahankäyttöä voi tulla yllätyksenä, mihin ne omat rahat oikeastaan kuluvat. Useimmille ihmisille jää käyttövaroja pakollisten menojen lisäksi, mutta heillä on kuitenkin tunne, ettei rahaa oikein ole riittävästi. Usein kyse on kuitenkin rahankäytön paremmasta suunnittelusta. Vaikka olisitkin tähän mennessä hoitanut raha-asiasi huolimattomasti, koita välttää syyllisyyden tuntemista. Jokainen pystyy harjaannuttamaan omia taitojaan ja pyrkimään kohti parempaa taloudenhallintaa. Syyllistäminen usein vain haittaa muutosten tekimisessä. Vaikka rahasi olisivat aiemmin hukkuneet ulkona syömiseen, vaatteisiin tai jatkuvassa ruokakaupassa ravaamiseen, niin nyt sinulla on mahdollisuus valita uudelleen, miten haluat rahasi käyttää.

Luo oman näköisesi budjetti

Kun tiedät mihin rahasi ovat menneet, voit alkaa miettimään, miten haluat rahasi oikeasti käyttää. Haluatko tuhlata ylimääräiset käyttövarasi ulkona syömiseen ja usein turhiin heräteostoksiin vai voisiko rahoille löytyä myös järkevämpiä käyttökohteita? Kannattaa miettiä mitkä omat tarpeet ovat sekä asettaa omia tavoitteita ja unelmia, kuten lomamatka tai mökkiremontti. Tavoitteet auttavat oman motivaation ylläpitämisessä, ja ne antavat myös syyn suunnitella omaa taloutta entistä paremmin. Tavoitteena voi toimia myös luottokorttivelan lyhentäminen tai muiden velkojen pois maksaminen. Ylipäätään tavoitteena tulisi olla tasapainoinen oma talous, joka on kuitenkin omannäköisesi. Kaikesta ei tarvitse luopua: jos tykkäät syödä ulkona tee niin vaikka 2-3 kertaa kuussa, mutta älä monta kertaa viikossa, jos haluat säästää varoja myös muihin menoihin. Tai jos vaatteet ovat sinulle kuin harrastus, osta vähemmän ja harkiten, niin vältyt myös turhilta ostoksilta. Priorisoi siis menojasi. Voit edelleen käyttää rahaa sellaisiin asioihin, joista sinulle tulee hyvä olo, mutta pohdi myös voisitko alkaa laittamaan osan varoista sivuun kunakin tilipäivänä, jotta voisit alkaa toteuttamaan myös pidemmän tähtäimen unelmia ja tavoitteita? Oli kyse sitten unelmien lomamatkan rahoittamisesta tai uuden auton hankinnasta. Pää-asia on, että budjetti tuntuu omalta. Joku saattaa luonnostaan haluta laittaa kaikki omat varat säästöön niin sanotun pahan päivän varalta, kun taas toiset arvostavat pieniä ylellisyyksiä, kuten vaikkapa hieronnassa käymistä tai ravintolailtojen viettämistä, arjen keskellä säännöllisesti.

Rahan säästäminen

Omaan budjettiin kannattaa suunnitella myös säästövarojen kerryttäminen, vaikka kyse olisikin alussa pienistä summista. Jo muutaman kympin sivuun laittaminen kuussa, voi vuodessa kerryttää varoja lomamatkan verran. Kyse ei siis tarvitse olla suurista teoista. Usein säästäminen aloitetaan juuri pienin askelin, ja taitojen kasvaessa voidaan säästöillä saada aikaan myös isompia saavutuksia. Myös pieni hätävararahasto on hyvä olla olemassa yllättävien menojen takia. Sanotaan, että jokaisella olisi hyvä olla yhden kuun palkan verran säästössä, yllättävien menoerien tai vaikkapa päähänpistojen takia. Oman puskurirahaston luominen voi siis tuoda niin taloudellista turvaa kuin auttaa toteuttamaan arjen, joskus yllättäviäkin, unelmia. Ennen esimerkiksi lomalle lähtöjä suunniteltiin kuukausikaupalla etukäteen, mutta nykyään varsinkin nuoret ihmiset ovat menoissaan huomattavasti spontaanimpia – usein kaupunkilomalle lähdetään vain viikkojen varoitusajalla tai vanha läppäri saa väistyä alta, kun verkosta löytyy loistava tarjous uudelle tehokkaammalle koneelle. Varat täytyy siis usein löytää nopeasti.

Säästäminen saattaa tuntua hitaalta ja vaivalloiselta, mutta jo pienen summan sivuun laittaminen saattaa tuottaa mukavan yllätyksen kuukausien kuluessa. Oli säästäminen sitten tavoitteellista tai ei, se kannattaa aina.

Entä jos omat varat eivät riitä?

Omilla säästöillä voi päästä hyvään alkuun omien tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta onneksi ei tarvitse pärjätä vain omien säästöjen turvin. Jos siis äkillinen rahantarve yllättää, etkä vielä ole saanut säästöön riittäviä varoja, voi olla paikallaan harkita pienen lainan ottamista. Kulutusluotot ovat nykyisin varsin yleinen luotonmuoto aivan tavallisten ihmisten keskuudessa.

Lainasummat voivat vaihdella esimerkiksi muutamasta satasesta muutamiin tuhansiin silloin, kun puhutaan arkipäivän rahoitusratkaisuista. Laina hakeminen ei voisi olla nykyään helpompaa, sillä lainanhakuprosessin voi usein hoitaa kokonaan verkossa. Lainoja kannattaa kuitenkin vertailla, sillä eroja löytyy. Verkossa löytyy nykyään kattavia lainavertailu-palveluja, joissa selviää juuri sinulle kaikkein sopivin laina helposti ja vaivattomasti. Joskus on kuitenkin kiire ja laina pitäisi saada nopeasti. Vertaa kulutusluotto heti ja usein saat vastauksen tuntien kuluessa.

Saadessasi myönteisen lainapäätöksen ovat myös varat usein tilillä vain vuorokauden kuluessa. Lomamatkan voi vaikkapa osin rahoittaa lainarahalla tai kesälomaksi voi ottaa kätevän joustoluoton kattamaan tilapäisesti kasvaneet menot. Muista kuitenkin jatkaa oman talouden suunnittelua ja sisällyttää lainan takaisinmaksukustannukset osaksi omia pakollisia menoja. Mitoita laina siis oikein suhteessa omiin varoihisi niin, että pystyt varmasti maksamaan sen takaisin sovitun maksuaikataun mukaisesti.

Suunnittele ja harkitse

Omaa talouttaan kannattaa ehdottomasti alkaa kartoittamaan. Vaikka asiat olisivatkin olleet huonolla tolalla, niitä voi alkaa ohjaamaa kohti parempaa suuntaa. Selvitä ensinnäkin, mihin rahasi kuluvat ja mieti sitten, mihin oikeastaan haluat rahasi käyttää. Usein emme olekaan niin tietoisia kuin luulemme oman rahankäytön suhteen. Tieto kuitenkin lisää valtaa, ja juuri sinä voit olla oman taloutesi paras asiantuntija. Jos et ole tyytyväinen ja haaveissasi on asioita, jotka haluaisit ehkä toteuttaa tulevaisuudessa, voi olla aika alkaa rakentamaan omaa budjettia siten, että se palvelee juuri sinun tarpeitasi. Tärkeää siis on, että rakennat omannäköisesi budjetin. Hyvin suunniteltuna voit harkita myös lainarahan hakemista. Kilpailutettu kulutusluotto voi tuoda kaivattua joustovaraa ja paikata puutetta käyttövaroissa. Kulutusluottoa voi käyttää mihin tahansa, laskuihin, arjen pakollisiin menoihin tai haaveilemaasi lomamatkaan. Oli syy mikä tahansa, ei lainan hakeminen ole vaikeaa.

*REKLAAMI

Raha-asioistaan kannattaa pitää huolta. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla liian vaikeaa tai elämästä ei tarvitse tehdä kurjaa sen vuoksi. Tärkeintä on, että kokonaisuus on kunnossa. Pääsääntöisesti menot eivät saisi olla suuremmat kuin tulot. Vaikka joutuisitkin turvautumaan lainaratkaisuun, ei sekään ole maailmanloppu. Kunhan teet sen järjellä, etkä ota lainaa yli oman maksukykysi. Lisäksi omaan rahankäyttöön kannattaa tuoda suunnitelmallisuutta ja järkeä – seuraamalla rahankäyttöä olet askeleen lähempänä parempaa oman talouden hallintaa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI