Blogimerkintöjä

Aloittelijan opas parempaan taloudenhallintaan

Aloittamalla oman talouden suunnittelun voit säästää selvää rahaa. Säästämällä rahaa voit lyhentää velkaa, luoda itsellesi taloudellisen puskurin pahan päivän varalle tai säästää pitkällä tähtäimellä, ja näin kerryttää varallisuutta. Oman talouden suunnittelussa pääsee alkuun yksinkertaisilla vinkeillä. Henkilökohtaisen taloudenhallinnan ei tarvitse olla liian vaikeaa. Pientä vaivaa kannattaa kuitenkin nähdä mutta selkeällä suunnittelulla jokaisesta voi tulla oman taloudenhallinnan mestari. Ennen kuin päätät ryhtyä toimeen, kannattaa ottaa huomioon taloudenhoidon perusteita, jotka jokaisen tulisi ottaa huomioon.

Näin aloitat:

Oman budjetin luominen: Oman budjetin luominen on ensimmäinen askel kohti parempaa taloudenhallintaa. Luomalla oman budjetin, näet helposti omat tulosi ja menosi, sekä pystyt seuraamaan tilannetta kuukauden kuluessa. Kun sinulla on hyvä budjetti, vältyt helposti monelta ikävältä asialta:

  • Voit säästyä maksuvaikeuksilta ja velkaantumiselta suunnittelemalla omaa taloutta.
  • Yllättäviä menoja tulee vähemmän, kun tarkastelet omaa budjettia niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä.
  • Hahmotat taloudellisen tilanteesi paremmin ja voit helposti huomata, mistä menoista voisit alkaa säästämään.
  • Saat helpommin lainaa tai luottoa, kun olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti.
  • Voit vihdoin alkaa säästämään unelmien lomamatkaa, auton ostoa tai jotain muuta haaveilemaasi asiaa varten.

Hanki tarvittavat tiedot oman budjetin luomiseksi: Oman budjetin luomisessa on olennaista tietää omat tulosi ja menosi. Ennen kuin luot budjettisi varmista, että sinulla on hyvä käsitys siitä, mihin rahasi oikeastaan menevät.

Selvitä asumiskustannukset. Asumiseen liittyvät kustannukset vievät yleensä isoimman osan tuloista kuukausittaisella tasolla, joten on hyvä selvittää, kuinka paljon asumiseen menee rahaa säännöllisesti.

Muut säännölliset menot. Selvitä myös muut kuukausittaiset säännölliset laskut ja laske ne osaksi kiinteitä menoja. Voit lopuksi laskea yhteen kaikki säännölliset menosi.

Lisäksi esimerkiksi ruokakuluihin on hyvä olla oma budjettinsa: arvioi siis paljonko sinulla menee rahaa ruokakuluihin kuukausittaisella tasolla.

*REKLAAMI

Arvioi myös vapaa-ajan menojasi. Tässä kohtaa tieto on valttia – voi siis olla hyvä seurata omaa rahankäyttöä, jotta tiedät mihin rahasi oikeastaan menevät. Tällöin voidaan myös alkaa miettimään, missä kohtaa voitaisiin mahdollisesti alkaa tekemään säästöjä.

Oman budjetin luomiseen voi käyttää erilaisia apuvälineitä. Jos vanhanajan päiväkirjan pitäminen ei ole sinun juttusi, voit hankkia verkosta erilaisia sovelluksia. Taloudenhallintasovellukseen voi syöttää omat perustiedot tuloista ja menoista, sekä muun rahankäytön. Sovelluksen avulla on siten helppo seurata oman talouden tilaa ja budjetin toteutumista. Omaan budjettiin kannattaa luoda eri kategorioita kullekin menolle, ja päättää, kuinka paljon kuhunkin menoerään täytyy tai ollaan valmiita laittamaan rahaa. Näin päästään yleensä selville myös mahdollisuudesta saada aikaan säästöjä.

Tasapainoa rahankäyttöön: talouden tasapaino on merkittävä tekijä ihmisen elämässä. Oman talouden tila vaikuttaa merkittävästi myös elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Siksi on tärkeää huolehtia, että oma budjetti on tasapainossa niin tulojen kuin menojen kannalta. Mikäli menosi eivät ole tasapainossa suhteessa tuloihisi, tässä muutama vinkki tilanteen korjaamiseksi:

  • Karsi aluksi turhat menot, kuten liiallinen ulkona syöminen, heräteostokset ja muu ylimääräinen rahankäyttö.
  • Tee omien menojen seuraamisesta tapa ja pidä kirjaa aktiivisesti seuraavien kuukausien ajan. Muutoksia on paljon helpompi tehdä, kun ymmärrät, mihin rahasi menevät.
  • Priorisoi menojasi. Kumpi on tärkeämpää: kalliin kuntosalijäsenyyden ylläpito vai seuraavana lomana tehty etelänreissu? Jo lyhyessä ajassa on mahdollista kerryttää jopa huomattava summa rahaa, mikäli osataan karsia oikeista paikoista. Voisitko esimerkiksi luopua autosta ja käyttää julkista-liikennettä? Vain sinä voit tietää, mistä vähentää.

Hoida velkasi: kannattaa tehdä myös mahdollisille lainoilla tai esimerkiksi luottokortille realistinen maksusuunnitelma. Pyri maksamaan velkasi pois, mutta muista myös pitää kuukausittaiset menot kohtuullisina.

  • Tee siis selkeä maksusuunnitelma lainojen ja velkojen lyhentämiseksi. Laske kuinka paljon pystyt lyhentämään lainoja kuussa ilman, että budjettisi menee muiden menojen osalta liian tiukalle.
  • Tarkista lainasopimuksesi ehdot ja takaisinmaksusuunnitelma. Joskus voi olla helpompaa ottaa uusi laina ja maksaa vanhat kerralla pois. Kun löydät edullisen lainaratkaisun, voit rauhassa keskittyä hoitamaan vain yhtä lainaa, monen eri luoton sijasta.

Tee säästö tavoite: Aseta itsellesi kohtuullinen säästötavoite vaikka seuraavan puolen vuoden ajaksi – laita joka kuukausi sama summa rahaa sivuun puolen vuoden ajan. Muista myös seurata edistymistäsi.

  • Aseta tilillesi automaattinen ohjelmointi, jossa tililtäsi menee automaattisesti tietty summa rahaa toiselle tilille. Voit myös sopia oman pankin kanssa säästösuunnitelman tekemisestä.
  • Suunnittele mihin voisit käyttää säästösi. Tämä saattaa auttaa motivaation ylläpitämisessä ennen, kun säästämisestä tulee tapa. Voi olla kohdallaan kirkastaa syy säästämiselle omassa mielessään aika ajoin.

Harkitse sijoittamista: kun alat pääsemään säästämisen makuun, voit alkaa suunnitella myös varojen sijoittamista. Varaa aika oman pankkisi asiantuntijalle, niin saat neuvoa aloittelevan sijoittajan vaihtoehtoihin.

Mieti tarvitsetko lisärahoitusta. Joskus oma tilanne voi vaatia myös lisärahoitusta. Mikäli taloutesi on pitkään ollut tilassa, jossa menoja on jatkuvasti enemmän kuin tuloja, voi olla paikallaan alkaa miettimään lainaratkaisua. Pitkässä kaavassa talous tulisi tietysti saada parempaan tasapainoon mutta lyhyellä välillä lainan ottaminen voi olla hyvä ratkaisu.

  • Mieti kuinka paljon lainaa tarvitset? Onko sinulla erääntyviä laskuja tai onko pesukone mennyt rikki? Vai kaipaatko tilipäisesti ylimääräisiä varoja arjen tarpeisiin?
  • Minkälainen lainaratkaisu sopii sinulle parhaiten? Kulutusluotto on nykyään yleinen lainanmuoto, ja joskus niitä voi ottaa myös joustoluottona, jolloin lainaa voidaan nostaa pienemmissä erissä tarpeen mukaan. Ennen kuin otat lainan, muista tehdä kattava lainavertailu netissä.
  • Vertaa edullinen kulutusluotto ja voit taata itsellesi parhaan lainaratkaisun.

Kohti kokonaisvaltaisia ratkaisuja

On taloudellinen tilanteesi sitten mikä tahansa, on kokonaisuus syytä miettiä kuntoon. Tulojen ja menojen tulisi olla tasapainossa keskenään. Usein voi kuitenkin olla, että omia menoja joudutaan hieman uudelleen järjestelemään, varsinkin jos on tiukkaa taloudellisesti tai toiveissa on säästäminen. Itselleen sopivia ratkaisuja voi rauhassa pohtia. Joku tyytyy vain säästämiseen ja toinen haluaa kerryttää lisää varallisuutta sijoittamalla osan rahoistaan. Osana oman talouden suunnittelu on mahdollista ottaa myös lisärahoitusta, mikäli tilanne niin vaatii. Kyse ei ole siitä, että oltaisiin epäonnistuttu oman talouden hallinnassa, sillä usein eteemme sattuu yllättäviä tilanteita, ja tarve lisärahoitukselle saattaa tulla nopeasti. Hyvällä suunnittelulla voidaan kuitenkin ainakin vähentää yllättäviä tilanteita, ja esimerkiksi velkaantuminen sekä ongelmiin joutuminen on huomattavasti epätodennäköisempää silloin, kun olemme luoneet selkeän käsityksen oman taloutemme tilasta.

Älä siis epäröi turvautua ratkaisuihin, jotka sopivat juuri sinulle. Oman budjetin luominen ja säännöllisen talouden seuraamisen ei tarvitse olla tylsää – mitä enemmän sitä tekee, sitä helpompaa siitä ajan saatossa tulee. Tärkeää on myös, että budjetti on sinun oman näköisesi, ja palvelee lopulta omia tarpeitasi. Teet elämästäsi lopulta paljon helpompaa, kun pyrit oman taloudenhallinnan mestariksi. Voit välttyä monilta yllättäviltä tilanteilta, ja arki sujuu yleensä paljon paremmin, kun oma rahankäyttö on suunnitelmallista. Parhaimmassa tapauksessa parempi taloudenhallinta vähentää stressiä ja parantaa elämänlaatua, päädyit sitten säästämään, sijoittamaan tai turvautumaan jopa lainaratkaisuun. Pidemmällä aikavälillä kokonaisuus ratkaisee, ja jokaisella on mahdollisuus nauttia tasapainoisesta taloudesta.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI