Blogimerkintöjä

Asuntoa etsivien yleisimmät taloudelliset virheet

Omistusasunnon ostaminen etenkin ensikertalaiselta vaatii paljon perehtymistä. Ensivaikutelmiin ei pidä luottaa, ja budjetoinnin sekä unelmien suhteen on hyvä pitää jalat maassa. Asuntoa ostaessa mielessä on pidettävä monia tekijöitä, joista tärkein lienee talous: asunto vaikuttaa talouteen ostoprosessin aikana ja sen jälkeen. Ostaessa tehdyt päätökset voivat vaikuttaa elämään pitkään.

Budjetoit väärin

Asunnon ostamisen jälkeen moni elää velan kanssa ja sen panttina on itse asunto, joten talouden suunnittelu ostoa varten on elintärkeää. Isot remontit voivat tulla kalliiksi, mutta niin voi esimerkiksi myös töihin kulkeminen, jos asunnon sijainti on huono. Asuntoa ei kannata ottaa tietyltä alueelta vain siksi, että sen saisi myytyä myöhemmin eteenpäin kalliilla: hintojen vaihtelu voi yllättää. Etenkin silloin, kun rahatilanteessa on vain vähän joustoa, riskien otto on vaarallista.

Ei kannata myöskään katsella unelma-asuntoja netistä, ennen kuin budjetti on mietitty loppuun. Hienon kämpän ja hyvän sijainnin nähtyään moni alkaa kuvitella, että ei isompi laina olekaan välttämättä huono idea. Jälkeenpäin isot kuukausierät käyvät raskaiksi, eikä rahaa elämiseen jää.

Kun aiot ostaa omistusasunnon, laske siis tarkkaan, paljon tarvitset ja kuinka suuret kuukausierät tulevat olemaan. Kuukausierien ja maksujen lisäksi ota huomioon kulut, jotka talosta syntyvät, sillä todennäköisesti asumiskulusi tulevat muuttumaan omistusasuntoon vaihtaessa. Omasta kodista voi koitua yllättäviäkin kuluja. Sopivaan kuukausibudjettiin jää aina hieman ylimääräistä rahaa säästöön tai yllättäviä kuluja varten.

Haet lainaa liian myöhään

Lainapäätöksen voi saada jo etukäteen, ja lainan hakeminen ennen ostotarjouksen lähettämistä on hyvä ajatus. Joskus lainapäätöksen saamiseen voi mennä sen verran aikaa, että joku muu ostaa asunnon sillä aikaa, sillä omistaja ei jaksa odotella. Jos ostat asuntoa asunto-osakeyhtiöstä, muista yhtiövastike ja varaa sitä varten riittävästi rahaa.

*REKLAAMI

Kannattaa hakea lainaa heti tilille, jo ennen kuin sopiva asunto löytyy – ennen kuin myyntisopimuksista tulee puhetta. Lainaa voi hakea määrittelemänne budjetin mukaan. Kun tarvittava lainasumma on suurin piirtein tiedossa, ei lainahakemuksen tekemisessä etukäteen pitäisi syntyä ongelmia. Etukäteen haettu lainasumma myös rajoittaa niin, ettei budjetin yli voi helposti mennä.

Et tarkasta asuntoa kunnolla

Jos asunnossa on tehty pientä pintaremonttia trendikkäillä ratkaisuilla, voi ensivaikutelma olla hyvä. Pinnan ei kuitenkaan pidä antaa hämätä, vaan asunto kannattaa tutkia perin pohjin mieluiten ammattilaisen kanssa. Hyvä kuntoarvio auttaa välttämään tulevaisuuden katastrofeja. Toisaalta esimerkiksi moni vanha talo saatetaan papereiden mukaan myydä huonokuntoisena, vaikka oikeasti kunto ei ole erityisen huono – tämä on vain tapaa vähentää myyjälle koituvaa vastuuta.

Asunnon läpikotainen tarkastaminen liittyy suoraan talouteen, sillä jos asunnossa on jotain pahasti vialla ilman että asiaa on huomattu, korjaus tulee maksamaan paljon ja remontti lisää stressiä elämään. Vaadi kuntotarkistukset ja palkkaa mieluiten myös itse asiantuntija tutkimaan asunto. Jotkin virheet tulevat ilmi vasta ajan myötä, mutta valtaosa heikkouksista on mahdollista paikantaa kunnollisessa kuntotarkastuksessa.

Tarkastaa kannattaa myös taloyhtiön tase. Jos se on negatiivinen, yhtiöllä on velkaa. Taloyhtiön tilipäätöskirjoista voi nähdä yhtiön velat, jos niitä on, ja kannattaa myös katsoa onko asuntoja, jotka eivät maksa vastikkeita. Mukaan voi – ja kannattaa – pyytää perehtynyt tuttava tai oikea alan asiantuntija, jos papereita ei itse ymmärrä.

Edellisen omistajan vastikkeet voivat myös jäädä uuden omistajan maksettavaksi maksimissaan kuuden kuukauden aikaväliltä. Nämä rästit voi nähdä isännöitsijäntodistuksesta. Kauppaa tehdessä kannattaakin varmistaa, että käytössä tuore isännöitsijäntodistus.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI