Blogimerkintöjä

Edullisesti kesäkuntoon

Jos talvi tuntuu kiristyneinä vaatteina ja näkyy kummasti kasvaneissa vaakalukemissa tai kesän rantabileet ja uikkareiden päällepukeminen hirvittää, on nyt aika aloittaa kuntokausi. Kesävartalot tehdään talvisin, vanha totuus, mutta parissa kuukaudessakin voi saada aikaan näkyviä muutoksia. Liikuntaharrastuksen ja hyvän fyysisen kunnon hyödyt terveydelle ja elämänlaadulle ovat niin merkittävät, että liikunnan aloittaminen kannattaa aina vuodenajasta riippumatta, mutta etenkin kevät on hyvää aikaa ryhtiliikkeelle, kun lisääntynyt valo ja kohoavat lämpötilalukemat piristävät ja tuovat lisämotivaatiota kuntoprojektiin.

Jos olet jo jonkin kuntosalin tai liikuntakerhon jäsen on nyt aika pyyhkiä pölyt jäsenkortista ja suunnata salille ja treeneihin. Kalleinta liikuntaa on käyttämätön salikortti, joten älä maksa tyhjästä, vaan ota kaikki irti jäsenyydestäsi. Ota yhteyttä salin henkilökuntaan ja pyydä saliohjaajaa auttamaan sinut alkuun. Voitte ehkä aloittaa tekemällä kuntotestin, ja ohjaaja voi auttaa sinua uuden saliohjelman tekemisessä testin tulosten perusteella. Pelkän raudan nostamisen lisäksi voit sisällyttää ohjelmaan myös ryhmäliikuntatunteja, kuten spinningiä tai joogaa, tai muuta liikuntaa monipuolisesti. Sovi samantien myös uusi tapaaminen ohjaajan kanssa vaikkapa kuukauden päähän, jolloin tarkistatte edistymisesi ja ehkä teette muutoksia ohjelmaan.

Mutta entäpä, jos ei ole varaa kalliisiin kuntosalijäsenyyksiin? Voiko hyvään kuntoon päästä edullisesti?

Voit toki. Liikunnan ei tarvitse tarkoittaa suurta lovea kukkaroon, vaan sopivan lajin ja harrastuspaikan valinnalla voi hyvään kuntoon päästä edullisestikin.

Jos kuntosali on sinun juttusi, kannattaa tutustua kaupungin tai kunnan liikuntapaikkoihin. Kaupungeilla on yleensä runsaasti erilaisia liikuntapalveluita ja -paikkoja, joita asukkaat voivat käyttää suhteellisen edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Kunnallinen kuntosali ei ehkä ole aivan yhtä viihtyisä kuin kaupallinen kilpailijansa, tai se ei tarjoa niin monipuolisia palveluita, mutta jos olet kokenut salillakävijä, pärjäät kyllä – ja voit säästää suuria summia.

Kävely ja juoksu

Kevään tullen voi olla mukava vaihtaa sisäliikunta ulkoiluun. Kävely ja juoksu ovat helppoja aloittelijan liikuntamuotoja, eivätkä ne vaadi suuria alkuinvestointeja. Tarvitset hyvät kengät, mutta muuten aloittelija ei juuri muuta kaipaa. Kenkienkään suhteen ei kannata stressata liikoja, sillä markettikengät riittävät usein hyvin etenkin kävelijälle, mutta myös aloittelevalle juoksijalle edellyttäen, että askellus on normaali eikä juoksua harrasteta paria-kolmea kertaa viikossa useammin. Kenkiä valitessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin seikkoihin. Esimerkiksi juoksualustalla voi olla suuri merkitys kenkien valintaan. Jos juokset pehmeällä pururadalla, pärjäät peruskengillä, mutta jos lenkkeilet asfaltilla, varmista, että kengissä on hyvä iskunvaimennus. Näin pehmennät kantapäihin osuvaa tärähdystä ja vältyt loukkaantumisilta. Kävelijän taas kannattaa valita mahdollisimman kevyet kengät.

Kenkien lisäksi tarvitset mukavat liikuntaan sopivat housut ja t-paidan. Aloittelevan lenkkeilijän vaatteiden ei tarvitse olla kalliita ja erikoismateriaalista valmistettuja, vaan aivan perusverkkareilla ja t-paidalla pääsee hyvin alkuun. Erikoismateriaalit ovat toki mukavampia yllä etenkin pidemmillä hikilenkeillä, mutta ilmankin pärjää mainiosti. Naisten kannattaa kuitenkin panostaa hyviin juoksijoille tarkoitettuihin ja tukeviin urheilurintaliiveihin.

*REKLAAMI

Jos et ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan, kannattaa aloittaa varovasti. Aloita ensin tekemällä kävelylenkkejä, ja kunnon kohotessa siirry vuorottelemaan kävelyä ja hölkkää. Muista lisätä hölkän ja juoksun määrää varovasti, jotta vältyt loukkaantumisilta ja pysyt motivoituneena. Älä yritä liikaa, vaan pidä lenkkivauhti sellaisena, että nautit lenkistä ja raittiista ilmasta. Internetistä löytyy useita juoksuohjelmia eri kuntoisille juoksijoille aloittelijasta edistyneempään ja jopa maratonia tavoitteleville. Kun löydät sinulle sopivan ohjelman, jota noudattaa, voit helposti seurata edistymistäsi ja kunnon kasvamista.

Ulkokuntosali

Jos pelkkä lenkkeily tuntuu tylsältä, tarkista kotikaupunkisi ulkokuntosalit. Monissa kaupungeissa lenkkipolkujen varrelta löytyy erilaisia kuntoilulaitteita, joilla juoksulenkin ohessa voi tehdä mukavan ja monipuolisen lihaskuntotreenin ulkona. Usein laitteiden vieressä on ohjeet, miten laitetta käytetään oikein ja turvallisesti, mutta ohjeita löytyy myös internetistä. Hyvän lihastreenin voi tehdä myös pelkällä kehon painolla ilman erityisiä kuntolaitteita.

Jumppa

Myös jumppaa voi harrastaa muualla kuin kalliilla kuntosalilla. Edullisempia ryhmäliikuntatunteja voi olla tarjolla esimerkiksi paikallisilla urheiluseuroilla tai työväen- tai aikuisopistoilla. Ota selvää tarjonnasta ja kysy mahdollisuudesta liittyä, vaikka kausi olisikin jo pitkällä. Tunneilla voi silti olla tilaa.

Jumpata voi myös kotona. Jos kaipaat ohjaajaa pitämään sykkeen korkealla ja kertomaan, mitä tehdä, sekin onnistuu kotona, sillä internetistä löytyy valtavasti erilaisia jumppavideoita. Voit myös osallistua jumppatunnille kameran välityksellä, jolloin ohjaaja näkee sinut ja voi tarvittaessa korjata liikkeitäsi.

Hyvät kengät ovat tarpeen myös aerobiccaajalle. Varmista, että kengät ovat kevyet ja niissä on hyvä iskunvaimennus jalkapohjan alla vaimentamaan hyppyjä ja iskuja. Kotijumppaajan kannattaa myös harkita jumppamaton hankkimista, saleilla yleensä onkin jumppamattoja tarjolla.

Joukkuelajit

Vaikka et olisikaan aktiivijalkapalloilija, voit silti pelata jalkapalloa harrastuksenasi. Monilla suurilla seuroilla on pääjoukkueen lisäksi myös muita joukkueita, jotka eivät ehkä tavoittele suurta menestystä liigassa tai turnauksissa. Samoin monilla paikkakunnilla on isojen seurojen lisäksi myös muita urheiluseuroja ja joukkueita, joihin harrastajat voivat liittyä. Harrastelijajoukkueille on usein myös tarjolla erilaisia puulaakisarjoja ja turnauksia, joissa voi tutustua saman lajin harrastajiin.

Hurahditko?

Liikuntasuorituksen jälkeinen hyvänolontunne on koukuttavaa. Monet aktiivisesti liikkuvat sanovat, että eivät enää voisi elää ilman säännöllistä liikuntaa. Syy on biologinen, tarkemmin ottaen hormonaalinen. Liikuntasuoritus lisää kehon serotoniinin ja endorfiinin tuotantoa. Serotoniini estää masennusta ja endorfiini lisää hyvänolontunnetta. Mitä raskaampaa liikuntaa harrastaa ja korkeammalle syke nousee, sitä enemmän näitä hormoneja muodostuu kehossa. Joidenkin tutkimusten mukaan myös ulkoliikunta koukuttaa sisäliikuntaa helpommin.

Moni harrastus voi olla aloittelijalle suhteellisen edullinen, mutta usein edistyneempi liikkuja alkaa vaatia enemmän. Esimerkiksi enemmän juokseva odottaa ja tarvitseekin kengiltään enemmän ominaisuuksia kuin aloittelija. Iskunvaimennukset ja erilaiset pronaatiotuet ovat aktiivijuoksijalle tärkeitä loukkaantumisten välttämiseksi, ja samoin varta vasten juoksijalle suunnitellut juoksuvaatteet tulevat tarpeeseen, sillä pieneltäkin tuntuva sauma voi pitkällä juoksulenkillä aiheuttaa pahannäköisen hiertymän, puhumattakaan hengittävän tai kosteutta siirtävän materiaalin mukanaantuomasta mukavuudesta pidemmän treenin aikana. Edistyneempi liikkuja voi myös haluta lisähaasteita tai apua valmentautumiseen liittymällä juoksuseuraan tai palkkaamalla personal trainerin.

Suomessa säät voivat joskus rajoittaa eri lajien ympärivuotista harrastamista, jolloin harrastusmäärät pienenevät vuodenaikojen vaihtuessa. Esimerkiksi jääkiekkoon tulee tauko kesäisin tai juoksu vähenee talven tullen, sillä vaikka kesäjäitä löytyy jäähalleista ja juoksumattoja sisätiloista, voi lajin harrastaminen “väärään” vuodenaikaan olla melko kallista. Jos et halua juosta salilla tai maksaa kallista kuntosalimaksua pelkän juoksumaton käyttämisestä ja kotona on tilaa, voi mieleen tulla myös oman juoksumaton hankkiminen.

Kuten kaikessa ostamisessa, kannattaa tällöin tutustua erilaisiin markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin huolellisesti ja verrata niitä omiin tarpeisiin, käytettävissä olevaan tilaan sekä tietysti budjettiin. Mitä monipuolisempia ominaisuuksia, esimerkiksi maastonvaihteluita ja mittauksia, juoksumatolla on, sitä enemmän se yleensä maksaa. Viisas ei kuitenkaan osta halpaa ja heppoista, vaan laadukkaan laitteen, joka kestää käytössä vuosia ja maksaa siis itsensä takaisin säästyneinä salimaksuina. Mikäli kertainvestointi ei mahdu kaavailemaasi budjettiin, kannattaa tutustua myös markkinoilla oleviin rahoitusvaihtoehtoihin. Usein isommissa ostoksissa laitemyyjä voi tarjota rahoitussopimusta, mutta myös muiden lainojen vertaaminen on hyvä ajatus.

Vaikka yksi urheilulaji olisikin lempilajina ylitse muiden, on hyvä harrastaa monipuolisesti erilaisia liikuntalajeja, jotta liikkuminen pysyy mielenkiintoisena ja vaikuttaa monipuolisesti kaikkiin lihasryhmiin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI