Blogimerkintöjä

Euro valuuttana

Euto on Euro alueen virallinen valuutta ja sitä käyttää 19 maata, 28 EU jäsenmaasta. Nämä ovat Belgia, Espanja Hollanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovenia, Slovakia, Suomi ja Viro. Vuonna 2015 Euron käyttäjiä oli 337 miljoonaa asukasta, eli mistään ihan pienestä summasta ei ole kyse. Myös Euroopan ulkopuolella olevat, Eu jäsenten alueet käyttävät Euroa valuuttanaan.

Lisäksi vuonna 2013 210 miljoonaa ihmistä käyttivät valuuttoja, jotka on sidottuna Euroon. Euro on toiseksi suurin valuutta ja samalla myös toiseksi eniten sijoitus kohteena oleva valuutta, heti Yhdysvaltojen dollarin jälkeen. Vuoden 2014 tilastojen mukaan, lähes triljoona euroa oli kierrossa sillä hetkellä, mikä tarkoitti että seteleitä ja kolikkoja oli käytössä isommalla summalla kuin millään muulla valuutalla maailmassa, eli euro meni jopa Yhdysvaltojen dollarin ohitse. Suuruudeltaan Euro – alue on maailman toiseksi suurin talousalue, ainakin vuoden 2008 International Monetary Fund tahon mukaan. Tässä otettiin huomioon esimerkiksi valuutan ostovoima.

Nimi euro valittiin viralliseksi nimeksi 16 joulukuuta, vuonna 1995. Eli kovinkaan vanha tämä valuutta ei ole ja sijoittamisen maailmaan se esiteltiin vasta 1. tammikuuta, vuonna 1999. Samalla se korvasi aikaisemman Euroopan valuutan, eli ECUn suhteella 1:1. Kiertoon viralliset euro kolikot ja setelit tulivat ensimmäistä kertaa 1. tammikuuta 2002, tullen heti päivittäisten ostojen viralliseksi maksuvälineeksi ja syrjäyttäen jokaisen maan oman valuutan lopullisesti toukokuussa 2002. Euron tullessa markkinoille sen suhde Yhdysvaltojen dollariin on vaihdellut. Alkuun sen suhde oli US 1.1743 kun taas 2000 se putosi US 0.8252. Vuonna 2008 puolestaan sen arvo oli US 1.6038. Vuoden 2009 jälkeen euro on ollut sidoksissa Euroopan unionin laina kriisiin, joka puolestaan sai aikaan useiden eri hallinto tahojen syntymisen, kuten European Finacial Stability Facilityn. Vuonna 2012 euro tipahti ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen alle U 1.21, joka oli suora seuraus huolista Kreikan velkoihin ja Espanjan pankkien ongelmista. Euron tilanne on vieläkin alhainen ja sen arvo on vuoden 2016 marraskuussa US 1.0904

Euro on siis viimeisimpien vuosien aikana käynyt jatkuvaa kamppailua pysyvyydestään ja saanut pahoja vastaankäymisiä, esimerkiksi laman, lainakriisien ja jopa maiden irtisanoutumisen muodossa. Tämä yleinen epävakauden aika tuo huolen sekä yksityisten henkilöiden arkeen, että suurimpiin tahoihin, jotka valvovat valuuttojen kehittymistä ahkeraan maailmanlaajuisella tasolla. Varmaa on kuitenkin se, että kun niin moni maa tekee yhteistyötä, ei voida välttyä erilaisilta tilanteilta, ja vaikka tasaisen turvallista olisikin vuosia, tulee jossain vaiheessa aina ongelmia eteen. Näistä täytyy Eun selvitä yhdessä tai sitten hajota takaisin yksittäisiksi maiksi, ilman yhteisiä normeja.

*REKLAAMI

Oli lopputulos mikä tahansa, ei ole kuin kaksi reittiä mihin voidaan päätyä. Ensimmäinen reitti on euro valuutan katoaminen, Eun hajotessa ja sen jäsenvaltioiden ottaessa vanhat valuutat takaisin. Toinen vaihtoehto on selvitä vastoinkäymisistä, mutta koskaan ei Euro tule olemaan vakain valuutta vuosia, ilman minkäänlaisia takaiskuja, sillä kuten sanottu, tähän maiden yhdistelmään mahtuu vaikka minkälaisia tekijöitä. Tosin mikään muukaan suuri valuutta ei ole täysin tasainen jatkuvasti, vaan taloudellisen tilanteen ja muut muutokset maailmalla vaikuttavat vahvasti suurimpiin valuuttoihin aina. Euro on kuitenkin siinä harvinaisessa asemassa, että koska se ei ole minkään maan oma valuutta alunperin ja se on hyvin tuore tuotos, ei sen elinkaari tule välttämättä kestämään edes paria kymmentä vuotta. Euron menestyminen vaikuttaa vahvasti myös Suomeen ja epävarmat ajat näkyvät myös pikavippi heti tilille ja lainaa heti tilille ratkaisuissa, joihin tyydytään entistä useammin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI