Blogimerkintöjä

Huolehdi omaisuudestasi – tarkista mökin murtosuojaus

Pitkän talven jälkeen on taas aika käynnistää kesämökkikausi. Me suomalaiset olemme innokkaita mökkeilijöitä, ja mikä olisikaan parempi tapa nauttia ihanasta Suomen kesästä! Kausi käynnistetään mökin kevättarkistuksella ja kunnostuspuuhilla. Joskus kevään ensimmäisellä mökkikäynnillä mökillä odottaakin ikävä yllätys: mökillä on käynyt kutsumattomia vieraita.

Syrjäinen kesämökki on houkutteleva kohde murtovarkaille. Monet kesämökit ovat nykyisin varsin hyvin varusteltuja ja kiinnijäämisen riski on varsin pieni. Hiljaisessa paikassa sijaitsevassa mökissä murtomiehet voivat hääräillä melko rauhassa ilman vaaraa satunnaisista ohikulkijoista ja silminnäkijöistä. Kesämökkimurrot ovatkin yleistyneet viime vuosina, ja valitettava tosiasia on, että kun murrosta on kulunut aikaa ehkä viikkoja, jopa kuukausia, ja mahdolliset vihjeet kadonneet lumien sulamisvesien myötä, jää merkittävä osa murroista selvittämättä. Jotta murtomiehet eivät pääse pilaamaan kesää, kannattaakin huolehtia mökin murtosuojaus kuntoon. Erilaisten teknisten apuvälineiden lisäksi turvaa voi lisätä myös pienillä, melko yksinkertaisilla keinoilla.

Lukitse ovet

Ensinnäkin huolehdi siitä, että myös kesämökin ja mökin pihapiirin rakennuksissa on kunnon lukot. Heppoiset lukot on helppo murtaa auki, mutta nykyaikainen lukko vie aikaa ja vaatii vaivannäköä, ja voi myös olla vakuutuskorvausten saamisen edellytys.

Toiseksi muista käyttää lukkoja ja lukita ovet poislähtiessäsi. Usein mökkeillessä ei ovia välttämättä lukita lainkaan, ja niinpä ne myös unohtuvat helposti lukitsematta poislähtiessä. Muista siis lähtiessäsi kiertää rakennukset ja varmistaa, että kaikki ikkunat on suljettu ja ovet lukittu kunnolla.

Varsin usein mökin avainta ei otetakaan lähtiessä mukaan, vaan se kätketään jonnekin mökille. Parempi olisi kuitenkin huolehtia, että kaikilla mökin käyttäjillä on avain, jota he voivat tarvittaessa käyttää, eikä avainta piilotettaisi mökille. Jos avain kuitenkin halutaan syystä tai toisesta jättää mökille, kannattaa piilopaikka valita huolellisesti. Kutsumaton vieras katsoo ensimmäisenä kynnysmaton alle ja oven ja läheisen ikkunan karmin väliin, joten kannattaa keksiä parempi piilo. Vie avain vähintään toiseen rakennukseen.

Siivoa tavarat lukkojen taakse

Jos murtomies todella haluaa päästä mökkiisi sisälle, et sitä voi valitettavasti käytännössä mitenkään estää. Vaikka hyvä lukko voi tehdä sisäänpääsyn oven kautta hankalaksi, on ikkunan rikkominen helppoa, ja näin kutsumattomilla vierailla on pääsy sisälle mökkiisi. Paras tapa suojautua onkin tehdä murtautuminen mahdollisimman kannattamattomaksi ja kiinnijäämisen riski mahdollisimman korkeaksi.

Kovin arvokasta tavaraa ei mökillä kannata säilyttää lainkaan, ja lähtiessä kannattaa siivota houkuttelevan näköiset esineet pois näkyviltä. Varkaat todennäköisesti tutkivat mökkisi varustelua ikkunasta sisälle kurkkimalla, ja jos sisällä ei näytä olevan mitään arvokasta, saattavat he jättää iskemättä mökkiisi.

Varkaiden suosituimmuuslistan kärkipäässä ovat esimerkiksi kalliit työkalut, perämoottorit, elektroniikka, aseet ja tietysti perinteisemmät arvoesineet. Yleensä kaikki, mikä on helppo kuljettaa pois ja vaihtaa rahaksi, on varkaan silmissä houkuttelevaa. Myös alkoholi voi kiinnostaa. Ammattimaiset murtovarkaat tuskin murtautuvat mökkiin pelkän alkoholin vuoksi, mutta satunnaisempi hämärämies saattaa innostua siitäkin. Kätke siis konjakkipullotkin näkymättömiin.

Siivoa myös pihamaalta kaikki arvokkaat koneet ja työkalut lukkojen taakse. On myös hyvä huomata, että kaikki kättä pidempi, joka voisi auttaa varkaita sisäänpääsyssä, kannattaa siivota pois näkyvistä. Esimerkiksi kirves on erinomainen apuväline, jos haluaa päästä sisälle mökkiin ilman avainta, joten älä jätä sitä ulos klapipinon päälle murtomiestä odottamaan.

Pyydä naapuria käymään mökillä

Jos mökkisi lähettyvillä on vakituista asutusta, voit ehkä pyytää naapuria pitämään mahdollisuuksien mukaan silmällä myös mökkiäsi. Mikäli mökin pihapiirissä on tuoreita jälkiä, voivat murtomiehet pelätä tulevansa yllätetyiksi, ja jättää koittamatta onneaan. Joskus myös esimerkiksi kauko-ohjattu tai vain liiketunnistimilla ohjattu valaistusjärjestelmä voi hämätä murtomiehiä luulemaan, että mökki ei olekaan tyhjillään.

Naapurit voivat olla hyvä apu myös mahdollisen murron aikaisessa havaitsemisessa ja mahdollisesti jopa sen tekijöiden selvittämisessä. Kun murto havaitaan ajoissa ja vahingot korjataan nopeasti, jäävät vahingot todennäköisesti myös pienemmiksi, kun esimerkiksi sade ja lumi tai metsän eläimet eivät pääse sisälle mökkiin rikotusta ovesta tai ikkunoista tekemään tuhojaan.

Hanki hälytysjärjestelmä

Erilaiset seuranta- ja hälytysjärjestelmät ovat nykyisin melko edullisia, ja niiden avulla mökin tapahtumia voi seurata myös etänä satojen kilometrien päästä.

Jo pelkästään näkyvillä oleva kamera voi hillitä hämärämiesten murtohaluja. Riistakamera voi napata hyvät kuvat vierailijoista itse teossa sekä heidän kulkupelistään rekisterinumeroineen. Kameran voi ohjelmoida lähettämään sinulle sähköpostia esimerkiksi kerran päivässä, jolloin saat kuvakoosteen viimeisen vuorokauden tapahtumista, tai voit tarkistaa kuvat aina halutessasi. Kutsumattomien ihmisvieraiden lisäksi kamera voi tallentaa myös mielenkiintoista tietoa nelijalkaisista vierailijoista.

Kameran saa asentaa, kunhan kamera on suunnattu tarkasti vain omaan pihaan, eikä se kuvaa tapahtumia naapurin tontilla tai viereisellä tiellä. Kameravalvonnasta ei tarvitse ilmoittaa, mutta usein kyltti ja tieto kamerasta ovat omiaan pelottamaan murtomiehiä.

Erilaiset murtohälyttimet voivat myös antaa suojaa murtomiehiä vastaan. Usein etenkin syrjäseuduilla tosin murtomiehetkin tietävät, että vaikka hälytys laukeaisikin, on heillä sen jälkeenkin vielä runsaasti aikaa tutkia mökki ja anastaa arvokkaimmat esineet ennen kuin poliisi tai kukaan muukaan ehtii paikan päälle tarkistamaan tilannetta. Pelkkä hälytin ei siis välttämättä riitä estämään murtautumista, mutta etenkin yhdessä kameran kanssa se voi antaa murtomiehille vihjeen, että tähän kohteeseen ei kannata iskeä.

Merkitse tavarat

Etenkin mökin arvokkaampi tarpeisto kannattaa valokuvata ja mahdolliset sarjanumerot kirjoittaa ylös. Jotkut esineet voi myös merkitä erilaisilla tunnuksilla tai turvamerkinnöillä, jotka helpottavat esineen tunnistamista myöhemmin. Erilaiset merkinnät ja valokuvaus eivät toki estä varkauksia, mutta jos esineet myöhemmin löydetään, on niiden oikean omistajan selvittäminen helpompaa, mikäli sarjanumerot tai muut tunnisteet on kirjattu ylös ja poliisin tiedossa.

Hanki mökkivakuutus

Moni saattaa luulla, että kesämökki olisi kotivakuutuksen piirissä, mutta näin ei siis ole, vaan tarvitset mökille tai vapaa-ajan asunnolle erillisen vakuutuksen. Vakuutus ei tietysti sekään estä murtoa, mutta se voi helpottaa vahinkojen korjaamisessa ja korjauskustannusten kattamisessa.

Murtovarkauksien lisäksi mökkivakuutus antaa turvaa myös muiden vahinkojen sattuessa. Tulipalo voi sattua mökilläkin, ja ilman vakuutusta kaatuvat kaikki kustannukset sinun itsesi maksettavaksi. Kannattaa kysyä eri vaihtoehdoista mökin ja sen ympäristön vakuuttamiseksi omasta vakuutusyhtiöstä.

Jos mökille kuitenkin murtaudutaan

Jos mökillesi kuitenkin murtaudutaan, älä ala heti siivota jälkiä, vaan ilmoita asiasta ensin poliisilla ja vakuutusyhtiölle. Tee mahdollisimman tarkka lista kadonneista tavaroista ja aiheutuneista vahingoista. Valitettava tosiasia on, että suurin osa mökkimurroista jää selvittämättä eikä tavaroita saada koskaan takaisin. Vakuutus voi korvata osan vahingoista, mutta kannattaa myös varautua maksamaan osa kustannuksista omasta kukkarosta.

*REKLAAMI

Vahingot kannattaa korjata mahdollisimman pian, jotta mökki pysyy jatkossakin hyvässä kunnossa. Mökkeily on myös huomattavasti mukavampaa hyvin hoidetulla mökillä. Mikäli vahingot ovat suuria tai joudut tekemään isompia korvaushankintoja, ei kannata huolestua, vaikka säästöt eivät riittäisikään, sillä voit saada hankintoja varten pienlainaa. Erilaisia lainamahdollisuuksia on useita, ja kannattaakin tutustua eri vaihtoehtoihin, jotta löydät sinulla parhaiten sopivan lainan. Vertaa lainoja, voit saada 10000 euroa jopa ilman vakuuksia, jolloin saat palautettua mökkisi takaisin entisenlaiseen kuntoon ja voit nauttia kesästä perheesi ja ystäviesi kanssa suunnitelmien mukaisesti.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI