Blogimerkintöjä

Kalusta opiskelijakämppä edullisesti

Kevät on pääsykokeiden aikaa ja pian kesän alettua alkavat postiluukut ja sähköpostit kolista tietoja opiskelupaikoista. Kun opiskelupaikka on varmistettu, alkaa opiskelija-asunnon etsintä ja sen kalustaminen, sujuuhan opiskelut mukavammin, kun on katto pään päällä. Opintotuki ei suuruudellaan huimaa päätä, ja opintojen alkutaipaleella nuorilla on usein tiukkaa rahasta. Miten opiskelijaboksi kalustetaan ja sisustetaan viihtyisäksi pienellä budjetilla?

Huonekalut kierrätyskeskuksesta

Useilla paikkakunnilla opiskelijat voivat hakea asuntoa opiskelija-asuntosäätiöiltä. Solukämpässä jokaisella asukkaalla on oma huone, mutta yhteiset tilat, kuten keittiö ja kylpyhuone, jaetaan muiden asukkaiden kanssa. Monesti asunnoista löytyy myös peruskalusteet, jolloin opiskelijan ei aivan heti tarvitse käyttää rahojaan uuden kotinsa kalustamiseen. Opintojen alussa opiskelijalla on usein muitakin menoja, ja opintotukipäätöskään ei ehkä ole vielä tullut, joten kalustetun asunnon löytäminen on suuri apu pienen budjetin varassa elävälle.

Kaikki eivät kuitenkaan ole näin onnekkaita. Itse asiassa monesti opintojaan aloittavat joutuvat viettämään opiskelijaelämänsä ensimmäiset päivät tilapäismajoituksessa ilman tietoa vakituisesta asuinpaikasta. Suosituimmilla opiskelupaikkakunnilla asunnon löytäminen voi olla todella kiven alla.

Kun asunto on vihdoin saatu, on aika miettiä, mitä kaikkea sinne tarvitaan. Vaikka patja lattialla voi kuulostaa ihan jännittävältä jonkin aikaa, alkaa se pidemmän päälle tuntua melko puuduttavalta, ja ajatus sängyn hankkimisesta alkaa houkutella. Niin sänkyjä kuin muitakin huonekaluja voi löytää edullisesti tai jopa ilmaiseksi esimerkiksi kierrätyskeskuksista.

*REKLAAMI

Laadukkaat huonekalut voivat olla melko hintavia, mutta useinkaan huonekaluilla ei ole juurikaan jälleenmyyntiarvoa, ellei kyseessä ole design-huonekalu. Toisaalta edulliset huonekalut voidaan sisustusta myllättäessä varsin surutta hylätä ja korvata uusilla. Huonekaluja voi toki yrittää myydä, mutta myymisessä on oma vaivansa, eikä saatava summa välttämättä päätä huimaa. Tämän vuoksi monet lahjoittavatkin huonekalunsa hyväntekeväisyyskirpputoreille tai kierrätyskeskukseen, joista niitä voi noutaa omaan käyttöönsä maksutta tai pientä korvausta vastaan. Olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan voi siis tehdä hyvinkin laadukkaita löytöjä pilkkahintaan.

Kannattaa katsella omaa huonettaan ja mittailla ja miettiä, mitä oikeastaan huoneeseensa tarvitsee ja mitä kaikkea sinne mahtuu. Sänky, työpöytä ja tuoli ovat varmasti hankintalistan kärkipäässä, lisäksi ehkä tarvitaan esimerkiksi laatikosto tai muu säilytyskaluste, ja kyläileville kavereille tuoli tai pari tai kenties pieni sohva.

Kierrätyskeskuksien tuotteet ovat tarkastetusti ehjiä ja käyttökelpoisia, mutta makuja on monenlaisia. Ehkä ainoa huoneeseesi mahtuva sohva on väriltään kaukana omasta lempiväristäsi tai tarjolla ei olekaan täysin toisiinsa sointuvia sänkyä ja yöpöytää, mutta jos et halua kaivaa kuvettasi huonekaluliikkeessä, ei kannata olla turhan nirso. Sitä paitsi kierrätyskeskuksesta saat huonekalut heti mukaasi, kun monessa huonekaluliikkeessa voit joutua odottamaan niiden toimitusta monta viikkoa.

Keittiötarvikkeet

Jos opiskelijaelämäsi alkaa soluasunnossa, voi keittiösi olla jo varsin hyvin varusteltu muiden asukkaiden tarvikkeilla. Selvitä kämpän pelisäännöt ja varmista, voitko käyttää muiden tarvikkeita, ja onko ehkä jotain, millä sinä voisit kartuttaa yhteisen kodin keittiötä. Eihän ole järkevää, että solussa jokaisella on oma leivänpaahdin, mutta kenties solusta viimeksi poismuuttanut vei mennessään oman mikroaaltouuninsa, ja uudelle olisi nyt käyttöä.

Perusmallisia keittiökoneita voi ostaa uutenakin melko edullisesti marketeista ja elektroniikkaliikkeistä, jos on valmis tinkimään erikoisemmista ominaisuuksista. Opiskelijakämpän mikroaaltouunilla ei todennäköisesti tarvitse pystyä luomaan gourmet-tason illallisia, vaan perustoiminnallisuus riittää.

Tarvitset todennäköisesti myös joitakin astioita ja ruokailuvälineitä sekä ruoanvalmistuksessa käytettäviä kattiloita ja kauhoja. Aivan ensimmäisenä kannattaa ratsata lapsuudenkodin keittiö yhdessä äidin kanssa, ja kysellä, mitä voisit tarvita ja olisiko jotain, mitä voisit viedä kotoa. Äiti varmasti heltyy ja saat ainakin jonkinlaisen selviytymispakkauksen mukaasi jo kotoasi.

Edullisia lautasia ja muita astioita kannattaa katsoa myös marketeista ja erilaisista säästöliikkeistä, eikä kannata ohittaa myöskään vanhaa kunnon Ikeaa, jos sellainen paikkakunnalta löytyy.

Lakanat ja muut kodintekstiilit

Tarvitset uuteen kotiisi myös joitakin kodintekstiileitä. Ainakin lakanat ja pyyhkeet ovat tarpeen, lisäksi esimerkiksi verhot voivat osoittautua hyväksi hankinnaksi. Niillä saat paitsi blokattua liikaa auringonvaloa aamuisin myös näkösuojaa, lisäksi verhot vähentävät kaikua huoneessasi.

Myös kodintekstiilien osalta lapsuudenkoti on hyvä lähtökohta. Jos mahdollista, pakkaa kotoa muuttolaatikoihisi mukaan kaksi lakanaa, pussilakanaa ja tyynyliinaa sekä kaksi kylpypyyhettä, käsipyyhettä ja keittiöpyyhettä. Kaksi siksi, että kun toinen on pyykissä, on toinen käytössä.

Jos päädyt ostoksille, on Ikea jälleen erinomainen ostospaikka, mutta vaihtoehtoisesti edullisia perustekstiileitä saa edullisesti myös monesta muusta liikkeestä. Kannattaa tarkistaa myös markettien alehyllyt, sillä valikoimista poistuvista tuotteista saa usein tuntuvia alennuksia.

Tuunaa yhtenäinen ilme

Eri paikoista hankitut huonekalut ja tekstiilit saattavat tehdä opiskelija-asunnostasi melkoisen sillisalaatin, mutta pienillä vinkeillä voit silti saada huoneeseesi helposti yhtenäisen ilmeen.

Mikäli huonekalusi ovat erivärisiä, tutki, voisitko maalata ne. Huonekalun ei välttämättä tarvitse olla puuta, jotta voisit maalata sen, mutta moniin huonekalulevyihin ei maali tartu lainkaan. Jos maalaaminen on poissuljettu, voit ehkä pinnoittaa huonekalusi esimerkiksi pinnoitemuovilla. D-C-fix on kuin kirjojen päällystämisestä tuttua kontaktimuovia, jolla voit päällystää erilaisia kodin pintoja, ja miksei siis myös huonekaluja. Tarjolla on useita erilaisia vaihtoehtoja pelkistä väripinnoista erilaisiin puujäljitelmiin ja kuviointeihin. Mitä sanoisit esimerkiksi marmoripintaisesta työpöydästä?

Entäpä äidin mukaasi antama räsymatto? Matto on kieltämättä mukava lattialla jalan alla, se tuo kotoisuutta ja parantaa huoneen akustiikkaakin, mutta ehkä maton värimaailma tuo liiaksi mieleen mummolan tai kesämökin. Jos matto ei ole liian suuri, voit ehkä värjätä sen pesukoneessa paremmin oman asuntosi tyyliin sopivaksi. Jos kierrätyskeskuksesta löytämäsi juuri oikean kokoinen sohva on väriltään karmea, värjää samalla värillä suuri lakana sohvanpäälliseksi.

Valaistus

Monesti opiskelija-asuntosäätiön soluasuntojen valaistus on melko kovavaloinen loisteputkivalaisin katossa ja ehkä lisäksi perusmallinen työpöydän valaisin. Vaikka tällainen valaistus ehkä sopiikin hyvin ahkeraan opiskeluun, ei se useinkaan ole kaikkein paras vapaa-aikaan ja rentoon oleskeluun.

Erikoisliikkeiden sijasta valaisinostoksia kannattaa tehdä esimerkiksi rautakaupoissa, joiden sisustusosastot ovat usein hyvinkin monipuoliset ja edulliset. Tarvitset ehkä yövalaisimen tai suuremman lattialla seisovan lampun. Tunnelmallisempiin hetkiin voi hankkia esimerkiksi led-kynttilöitä, jotka luovat hyvinkin aidonoloisen kynttilänvalon.

Muu sisustus

Jos rahaa jää, kannattaa hankkia ainakin peili sekä ehkä muutama taulu tai kehystetty juliste seinälle. Viherpeukalo hankkii vielä ison viherkasvin huoneen nurkkaan tai pari pientä ikkunalaudalle. Esimerkiksi traakkipuu tai anopinkieli ovat helppohoitoisia kasveja, jotka viihtyvät varjossa ja pärjäävät melko vähällä vedellä.

Pisteenä i:n päälle vaihda laatikoston vetimet omaan tyyliisi sopiviksi. Pienellä vaivalla saat aikaan suuren muutoksen.

Opiskelija-asunnon voi siis kalustaa ja sisustaa mieleisekseen varsin pienelläkin budjetilla hyödyntämällä käytettyjen tavaroiden liikkeitä ja kierrätyskeskuksen tarjontaa. Opiskelijakodin voi toki myös sisustaa täysin uusilla kalusteilla mieleisekseen esimerkiksi opintolainalla. Opintolaina on yleensä varsin edullista lainaa, sillä siinä on valtiontakaus, joka turvaa takaisinmaksun siinä tapauksessa, että itse et pysty lainaasi maksamaan. Jos käyt opintojen ohessa työssä tai sinulla on muita tuloja, voit ehkä saada pienlainaa. Vertaa vaihtoehtoja, ja selvitä itsellesi paras netistä ilman vakuuksia saatava laina. Usein lainan saanti tosin edellyttää säännöllisiä tuloja, eikä opintotukea lasketa tällaiseksi tuloksi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI