Blogimerkintöjä

Kannattaako asunnon vaihtaminen pienempään

Kun tulee ero, lapset muuttavat kotoa tai taloudellinen tilanne muuttuu radikaalisti, voi asunnon vaihtaminen pienempään olla ajankohtainen kysymys. Pienemmän asunnon hankkimiseen voi olla monia syitä. Kysymys voi kuitenkin vaatia perinpohjaisempaa pohdintaa, sillä asunto on aina omaisuutta, ja suurempi omaisuus voi hätätapauksessa olla hyödyksi.

Miksi ihmiset vaihtavat pienempään asuntoon?

Pienellä asunnolla tai talolla on monia hyviä puolia suurempaan asuntoon nähden. Onkin useita syitä, miksi kannattaa valita asunto, joka on oman maksukyvyn alapuolella ja riittää juuri ja juuri omiin tarpeisiin.

  • Huolto on helpompaa. Pienen asunnon huoltaminen vaatii vähemmän energiaa, aikaa ja rahaa kuin ison asunnon. Tämä koskee niin remontteja ja siivoamista kuin mahdollisia pihatöitäkin. Tämä tarkoittaa, että sinulla on enemmän aikaa ja energiaa tehdä muita asioita.
  • Hinta on halvempi. Pieni asunto maksaa yleensä vähemmän kuin suuri, ellei sitä osta kalliimmalta alueelta. Lisäksi pienessä asunnossa on usein pienemmät juoksevat kulut, kuten vakuutukset, verot, sähkö- ja lämmityslaskut jne. Tämän lisäksi voit käyttää lainan lyhentämiseen esimerkiksi 10—15% nettopalkastasi sen sijaan, että maksaisit 20—40%.
  • Riskittömämpi. Halvemman hinnan takia pientä asuntoa varten ei tarvita niin paljoa lainaa, joten se on taloudellisesti matalamman riskin vaihtoehto. Pieni asunto voi myös olla vähemmän houkutteleva murtovarkaille, ja siitä on helpompi havaita vakavat vahingot kuten vesivahingot tai alkavat tulipalot. Pienemmän asunnon saa lisäksi yleensä kaupaksi helpommin, jos siitä myöhemmin haluaa eroon.
  • Rajallinen tila. Pieneen asuntoon ei mahdu yhtä paljon tavaraa kuin suureen, mutta osa ihmisistä pitää tätä hyvänä asiana. Pienessä asunnossa asuvan on mietittävä ostoksilla, onko jokainen asia tarpeen, ja uusia tavaroita ostaessa pitää hankkiutua vanhoista eroon. Asukkaan on mietittävä tarkasti, kannattaako kaupassa kiiltävää soutulaitetta ostaa, vai jääkö se vain nurkkaan pölyttymään.
  • Kannustaa kanssakäymiseen. Pieni asunto pakottaa ihmiset viettämään enemmän aikaa yhdessä. Jossakin vaiheessa elämää perheet yleensä vaihtavat isompaan asuntoon, mutta samalla lailla pienempään asuntoon muuttaminen voi parantaa parisuhteen tai perhe-elämän laatua, kunhan yksityisyyteen on jonkinlainen riittävä mahdollisuus.
  • Ympäristöystävällisempi valinta. Pieni asunto kuluttaa vähemmän resursseja kuin suuri, mikä näkyy myös laskuissa. Sen rakentaminen ja ylläpito vaativat vähemmän energiaa.
  • Vähemmän sisustettavaa. Isossa talossa on useita huoneita ja tiloja, jotka vaativat huonekaluja, verhoja ja muuta täytettä. Pienessä talossa selviät halvemmalla ja vähemmällä vaivalla.

Moni näistä asioista voi olla myös syy isompaan asuntoon muuttamiseen. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitkä ovat omat tarpeesi juuri nyt, ja millainen asunto niihin parhaiten sopii. Joistakin asioista voi joutua tinkimään. Ennen asunnon vaihtamista on pohdittava tarkkaan, ovatko uhraukset etujen arvoisia.

Vaihtamisen vaikeus

Jos pienempään asuntoon muuttaminen merkitsee pitkäaikaisesta kodista luopumista, voi se olla vaikeaa. Se voi olla entistäkin vaikeampaa, jos kyseessä on esimerkiksi omalle perheelle itse rakennettu talo tai suvussa kulkenut talo. Asiaa kannattaa kuitenkin harkita vakavasti.

Asunnon kanssa voi joutua vaikeuksiin, mikäli siellä asuu yksin tai puolison kanssa, ja molempien tai toisen kunto huononee merkittävästi. Tällöin asunto voi jäädä hoitamatta pitkäksikin aikaa ja siitä voi koitua entistä enemmän kuluja remonttien vuoksi. Vaikka kiinteistö voi tuoda turvaa, se voi myös johtaa taloudelliseen epävakauteen. Talo voi jäädä myös tyhjilleen sen asukkaan kuollessa, mikäli sen omistusasioista ei ole keskusteltu, eikä kukaan perillisistä ole kiinnostunut siitä, mutta ei halua myydä rakennusta, jolla on kuitenkin paljon tunnearvoa.

Vaihtamisen kanssa voi olla myös vaikeuksia silloin, kun asunto sijaitsee muuttotappioalueella. Tällöin myyminen voi olla vaikeaa, ja mikäli se onnistuu, myyntihinta voi olla matala. Onkin järkevää selvittää myyntihinnat ennen myyntiä, ja tarkistaa, että pääset hinnalla ostamaan haluamasi kokoisen asunnon haluamastasi paikasta. Mikäli muutat halvasta kunnasta kalliiseen, voi asunnon ostaminen tulla kalliiksi vaikka se olisikin aiempaa pienempi.

Asuntojen vaihtokauppa

Yksi mahdollisuus pienempää asuntoa etsivälle on asunnon vaihtokauppa. Vaihtokaupassa esimerkiksi perhe, joka asuu pienessä asunnossa ja etsii isompaa, voi vaihtaa asuntonsa sellaisen henkilön kanssa, joka asuu isossa asunnossa ja tarvitsee pienempää. Kyseessä on melko harvinainen järjestely, mutta vuosittain on useita tapauksia, joissa vaihtokauppa järjestetään.

Käytännössä vaihtokauppaan kuuluu yleensä jonkinlainen väliraha. Asuntojen vaihdosta laaditaan kaksi eri kauppaa, eli osapuolet ostavat toistensa asunnot tiettyihin hintoihin. Lopuksi katsotaan hintojen erotus, ja kuinka paljon maksettavaa jää. Toisinaan myös isomman asunnon ostaja saattaa antaa oman asuntonsa myyjälle osana kauppahintaa.

*REKLAAMI

Asunnon jakaminen kahdeksi

Jos et ole valmis luopumaan asunnostasi, voit pilkkoa sitä pienempiin osiin ja ottaa niihin vuokralaisia. Tämä tulee usein halvemmaksi kuin uuden asunnon osto, ja voi jopa tuoda tuottoa, kun toiseen asuntoon muuttaa vuokralainen. Asunnon jakaminen vaatii kuitenkin aikaa, rahaa ja kärsivällisyyttä, sillä ratkaisu on hyväksyttävä yhtiökokouksessa. Tämä voikin olla haastavaa, sillä yhtiölle järjestely ei tuo paljoa etua, vaan usein lähinnä haittaa.

Rahalliset edut

Kuten edellä jo todettiin, pienempään asuntoon muuttamisesta on useita taloudellisia etuja. Näiden etujen syy piilee siinä, että käytännössä vaihdat asuntoon, joka sopii paremmin tulotasoosi tai on jopa sen alapuolella. Näin rahaa ja maksukykyä vapautuu muita asioita varten, ja sinulle tuskin tulee enää tarvetta ottaa pikavippi heti tilille. Vaikka iso asunto on omaisuutta ja ehkä enemmän omaisuutta kuin pieni, ei sen muuttaminen rahaksi ole helppoa.

Kun harkitset muuttoa yleisellä tasolla, ja mietit, kannattaisiko muuttaa hieman tulotasoasi alempaan asuntoon, on monia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Suurin niistä on laina. Mitä enemmän lainaa joudut ottamaan, sitä suuremmat ovat taloudelliset riskit. Lisäksi omavastuu on suurempi. Jos esimerkiksi ostat talon, joka on puolet halvempi kuin mitä pystyisit maksamaan, maksat käytännössä korkoja puolet vähemmän kuin lainasta, jonka joutuisit ottamaan isompaa tai kalliimpaa asuntoa varten.

Voit myös maksaa lainaa pienemmissä erissä. Tutkimusten mukaan ihmisillä, jotka käyttävät isomman osan nettotuloistaan asumiskuluihin, on useammin taloudellisia vaikeuksia kuin ihmisillä, jotka käyttävät esimerkiksi 10—20 % nettotuloistaan asumiskuluihin. Rahaa jää enemmän säästöön, harrastuksiin ja muihin menoihin.

Asumisen muodit vaihtelevat

Talojen koko on vaihdellut, mutta tosiasiassa valtaosa ihmisistä on kautta historian elänyt melko pienissä asunnoissa. Tämä johtuu käytännön syistä: pieni talo on halvempi ja nopeampi rakentaa, helpompi huoltaa ja siivota, sekä edullisempi lämmittää. Toisaalta ennen vanhaan ihmiset eivät viettäneet yhtä paljon aikaa sisällä kuin nykyään, joten sisätiloja ei tarvittu yhtä paljon. Iso talo oli enemmänkin statuskysymys kuin käytännön ratkaisu.

Hyvinvointiyhteiskunnan, modernien rakennusmateriaalien ja kehittyneen tekniikan myötä talojen koko on kasvanut ja kutistunut, mutta torppiin ei ole silti palattu. Viime vuosina talot ovat olleet yhä suurempia, ja vastareaktiona monet ovat alkaneet kaivata pienempiä asuntoja – kuten myös pienempää vastuuta, jonka pienet asunnot tuovat tullessaan. Pienessä talossa asumisesta on muodostunut jopa kansanliikkeitä joissain maissa.

Voikin olla hankalaa pohtia asumista puhtaasti omasta näkökulmasta, kun suuria taloja tarjotaan joka puolelta ja pienessä talossa asuvat saatetaan leimata köyhiksi. Kannattaa kuitenkin olla rehellinen itselleen, ja miettiä mitä tarvitsee. Listaa pienten ja isojen asuntojen hyvät puolet, ja mieti käytännön kokemuksiasi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI