Blogimerkintöjä

Kannattaako lainata rahaa perheenjäseniltä?

Voi olla hyvinkin houkuttelevaa pyytää kavereilta tai sukulaisilta apua, kun pitää lainata rahaa, esimerkiksi pikalaina tai pikavippi heti tilille vaihtoehtojen sijasta. Täytyy kuitenkin miettiä tarkkaan onko varaa maksaa raha takaisin ja mitä tapahtuu, mikäli tätä ei pystytä toteuttamaan.

Perheenjäseniltä lainaamiseen kuuluu sekä hyvät, että huonot puolensa, jotka tulee miettiä pitkälle ennen lainan ottamista ja punnita niitä keskenään, jotta tiedetään onko tämä vaihtoehto sopiva. Kun rahaa lainataan sukulaisilta onnistuneesti, ja kaikki toimii, voi tämä olla äärettömän hyvä keino rahalle, jota tarvitaan esimerkiksi hätätilanteeseen ja samalla vältytään muiden lainojen korkeilta koroilta ja kuluilta, joita kuuluu esimerkiksi pikalainoihin ja pikavippeihin. Varsinkin jos molemmat puolet, sekä lainaaja että lainan ottaja, ovat vakuuttuneita siitä, että raha maksetaan takaisin, mutta vaikka tämä estyisi, ei se tulisi vaikuttamaan perheen sisäisiin siteisiin. Tässä tapauksessa ei laiteta riskin alle koko suvun välejä. Jos taas lainataan kaverilta, tulee ottaa huomioon, että lainan maksamatta jättäminen voi päättää ystävyyden siihen paikkaan.

Jos päätät lainata rahaa sukulaisilta tai kavereilta, tee itsellesi jo etukäteen suunnitelma siihen, miten maksat rahat takaisin. Tähän tulee tietenkin merkitä tulot ja kuukausittaiset menot, jotta tiedetään kuinka paljon ylimääräistä jää käteen sen jälkeen, kun pakolliset maksut on hoidettu. Jos ylimääräistä rahaa jää, voidaan tämä käyttää lainan maksuun. Ennen budjetin tekoa tulee ottaa ylös esimerkiksi viimeisen 3 kuukauden tulot ja menot, jotta budjetti ja maksusuunnitelma voidaan tehdä realistisesti. Kaikissa tapauksissa lainan maksamatta jättäminen, tai maksujen myöhästyminen, on stressaavaa, mutta pahimmassa tapauksessa se voi jättää sukulaisen tai ystävän pulaan ja aiheuttaa ongelmia suhteelle. Tämän takia on erittäin tärkeää että maksusuunnitelma on tehty huolella ja mikäli sitä tulee muuttaa, on se tehtävä mahdollisimman nopeasti ja muutoksista ilmoitettava hyvissä ajoin myös sille henkilölle, jolta rahaa on lainattu. Jos kavereilta tai sukulaisilta rahan lainaaminen tuntuu epämukavalta, voi lainaa ottaa myös muita kautta. Nykyään netistä saadaan helposti pikalainaa heti ja muuta lainaa heti tilille, joten aina löytyy vaihtoehtoja, joilla suhteet sukulaisiin ja ystäviin pysyvät ongelmitta.

On myös mietittävä tiettyjä asioita ennen lainaamista tai lainan ottamista. Ensinnäkin ystävien ja sukulaisten voi olla hyvin vaikea kieltäytyä kun lähimmäinen pyytää apua, sillä tietenkin tärkeimpiä ihmisiä halutaan auttaa. Ei ole kuitenkaan mitään ideaa lähteä viemään itseään ongelmiin, vain sen takia että halutaan auttaa, tai sen takia että kieltäytyminen aiheuttaa mielipahaa lainan pyytäjälle ja omantunnon tuskia lainaajalle. On myös mietittävä onko laina järjestelyiden sopiminen yksi sellainen asia, joka voi helposti päättyä suhteiden katkeamiseen. Rahaongelmat ovatkin perheiden yleisimpiä ongelmia, joten tätä ei kannata sivuuttaa aivan heti pohdinnoista. Jos harkitset lainan antamista, mieti myös pystytkö itse antamaan sen ja pystyykö henkilö, jolle laina annetaan, maksamaan sen. Kun esimerkiksi budjetti tehdään yhdessä, on molemmilla osapuolilla turvallisempi ja luottavaisempi olo lainan sopimisessa.

*REKLAAMI

Vaikka laina olisi pieni ja se annettaisiin henkilölle johon voi luottaa, kannattaa kuitenkin sopia jotakin paperille. Tämä koskee kaikkia tapauksia, myös niitä joissa lainaaja on hyvin läheistä sukua. Ja tietenkin jos kerran annetaan lainaa, voi ovella olla nopeasti sama henkilö uudestaan, tai pahimmillaan useampia sukulaisia ja tuttavia rahaa pyytämässä. Kirjallinen sopimus suojaa molempia osapuolia, sillä inhimilliset unohdukset ja väärinkäsitykset kuuluvat elämään. Kun kaikki on paperilla, vältytään ikäviltä tilanteilta joissa kumpikin osapuoli tuntee olonsa petetyksi ja voidaan myös ystäviltä ja sukulaisilta lainaaminen hoitaa ongelmitta ja hyvällä menestyksellä.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI