Blogimerkintöjä

Kannattaako oman kodin rakentaminen?

Omakotitalon rakentamisen lähtökohtana on unelma ikiomasta kodista, joka on räätälöity täydellisesti juuri pariskunnan tai perheen omiin tarpeisiin sopivaksi. Siksi kannattaakin antaa aikaa unelman kehittymiselle visioksi saakka, jossa kaikki tarpeet ja toiveet yhdistyvät yksityiskohtaiseksi kokonaisuudeksi. Tämä muodostaa perustan rakentamissuunnitelmalle.
Tutustu rauhassa olemassaoleviin talomalleihin, tilaa taloesitteitä ja vieraile asuntomessuilla kalastaaksesi parhaat ideat. Nykyaikana valinnanvaraa riittää muuttovalmiisiin taloihin saakka, eikä rakentajilta siksi välttämättä vaadita kirvesmieskoulutusta. Voit räätälöidä talopaketin sisältämään ne palvelut, joita et itse kykene tekemään. Mikäli sinulla on taitoa, voit tietysti suunnitella täysin oman talomallin ja piirrättää sen yksityiskohtaisesti arkkitehdillä.

Valitse sopiva tontti

Tontti määrittää pitkälti sen, mitä voit rakentaa. Asutusalueita koskevat kaavamääräykset asettavat rajat rakennusoikeuden saamiselle. Siksi on syytä ottaa selvää alueen kaavoituksen yksityiskohdista ennen tontin hankkimista. Näin ollen saat selville, minkä muotoisen, kuinka monikerroksisen, mihin ilmansuuntaan osoittavan ja millaisella julkisivulla varustetun talon tontille voi rakentaa.

Rakentamismääräysten tehtävänä on valvoa rakentamisen laatua sekä ehkäistä harmaan talouden kehittymistä. Omakotitalon rakennustyömaalla edellytetäänkin nykyisin olevan monia erikoisalojen asiantuntijoita, esimerkiksi työnjohtaja sekä arkkitehti-, sähkö-, perustus- ja LVI-suunnittelija. Myös asiantuntijoiden pätevyysvaatimukset ja rakenteiden hinnat ovat kohonneet. Energiamääräysten takia eristämis- ja talotekniikkaan liittyvät kulut ovat myös osaltaan nostaneet kokonaiskustannuksia. Kaikki edellämainitut tekijät yhdessä ovat johtaneet rakentamiseen liittyvien kustannusten nousuun.

Laadi kustannusarvio ja rakennussuunnitelma

Kustannusarvio eli budjetti kannattaa tehdä, kun tiedetään, mihin talo aiotaan rakentaa. Tässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi talosi pääsuunnittelijan ammattitaitoa. Huolella laaditun budjetin ansiosta saat selville, kuinka paljon kustannuksia syntyy kussakin rakentamisen vaiheessa. Tämä määrittää siis rakennussuunnitelman aikataulun. Kokonaiskustannusten ja aikataulutuksen perusteella näet rahoitustarpeesi vaiheittain. Näet myös kuinka monia eri kustannuksia talon rakentamiseen sisältyy. Valitsemallasi talomallilla, talon koolla, lämmitysjärjestelmällä ja materiaaleilla on tietysti vaikutusta talon hintaan.

Omakotirakentamisen kustannukset

Esimerkiksi pinta-alaltaan 100 m²:n suuruisen omakotitalon rakentamiselle tulee hintaa hieman yli 200 000:n euron verran. Paikkakunnasta riippuen voit ostaa sillä rahalla väljän kaksion kerrostalosta. Taloudellisesti omakotirakentaminen on siis kiinteistön ostamista edullisempi vaihtoehto. Voit valita rakennuttaa talon ns. “Avaimet käteen periaatteella”. Tämä vapauttaa sinut rakennustyöhön osallistumisesta.

Muuttovalmiin talon hintaan sisältyy karkeasti 70-80%:a kaikista talon rakennukseen liittyvistä kustannuksista. Muista kuitenkin, että myös maansiirtoon ja pihatöihin tulee jättää varaa kokonaisbudjetissa. Rahaa kuluu myös esimerkiksi lupien hakemiseen. Vertaile eri talonvalmistajien paketteja, sillä jopa muuttovalmiiden pakettien sisällöissä voi olla eroavaisuuksia.

Mikäli haluat tehdä osan itse, voit nipistää “Avaimet käteen” -hinnasta jopa 50 000 €. Yleensä talo voidaan toimittaa joko talopakettina, sisustusvalmiina tai muuttovalmiina. Voit löytää verkosta kustannuslaskureita, jotka auttavat hahmottamaan kokonaiskustannusten määrää. Kustannusarviossa huomioitavia kuluja ovat esimerkiksi luvat ja kaavat, maaperätutkimus, arkkitehdin laatima suunnitelma sekä rakenne-, LVI-, piha-, sisustus- ja rahoitussuunnitelmat. Lisäksi sinun on maksettava varainsiirtoveroa. Laskelmissa kannattaa varautua myös n.15%:n lisäkustannuksiin, sillä useimmiten huolellisinkin budjetti ylittyy jonkin verran.

Valitse sopivin talomalli

Talomallin valitsemiseen vaikuttaa siis suuresti tontti, jonka aiot hankkia. Nämä päätökset seuraavat siis toisiaan saumattomasti. On olennaista, että tiedät omat tarpeesi, toiveesi ja budjettisi tarkasti talomallia valitessasi. Valmiita talomalleja voidaan muokata noiden toiveiden pohjalta tai talo voidaan räätälöidä täysin omien tarpeidesi ja toiveidesi pohjalta. Ole yhteydessä sen talomallin myyjään, jonka haluaisit rakennuttaa. Hän tekee toiveisiisi perustuvan tarjouksen. Tämän tarjouksen pohjalta voit hakea rakennuslainaa.

Valitsemalla “Avaimet käteen” -toimituksen ratkaiset monta huolta ja saat ammattilaiset tekemään työn puolestasi. On tärkeää, että olet realistinen oman työpanoksesi suhteen sekä ajallisesti että taidollisesti. Mikäli epäilet omia kykyjäsi tai mahdollisuuttasi panostaa rakennusprosessiin ajallisesti, kannattaa ainakin ensimmäistä kertaa taloa rakennutettaessa valita muuttovalmis talo. Tiedät silloin kustannukset ja muuttoajankohdan jo etukäteen sekä minimoit itseesi kohdistuvan stressin.

Koska työvoimaa koskeva vaatimustaso on noussut, rakentaminen on lisääntyvästi siirtynyt ammattilaisten käsiin. Myös asenteet ovat muuttuneet. Nykypäivän rakennuttajat arvioivat omaa osuuttaan elämänarvojensa valossa. Niihin ei välttämättä kuulu kyky suoriutua kaikesta itse, vaan ennemminkin perheeseen, yhdessäoloon ja muihin itselle tärkeisiin asioihin panostaminen.

Hae rakennuslainaa

Kun kustannusarvio on tehty, voidaan kilpailuttaa eri lainanantajien tarjoukset. Rakennuslainan nostaminen poikkeaa asuntolainasta siltä osin, että se tapahtuu osissa rakennuksen edistyessä. Lainaa nostettaessa tarvitaan vastaavan työnjohtajan allekirjoittama valmiusastetodistus tai lasku talopaketin toimituksesta, jotta varat voidaan vapauttaa rakennussuunnitelman mukaisesti.

Vähimmäisvakuutena toimii rakennettava talo. Luottoyhtiö voi pyytää lisäksi muita vakuuksia. Isommissa kaupungeissa rakenteilla olevan talon vakuusarvo on ainoastaan 70%:n tienoilla sen arvosta vertailtaessa muihin samantasoisiin kohteisiin. Mikäli lainantarpeesi ylittää sen, tarvitset lisäksi muita vakuuksia. Lisävakuudeksi käy takaus esimerkiksi läheisiltä tai vakuutusyhtiöltä. Lainan myöntämiseen vaadittavien säästöjen osuus on nykyisin vähintään 10%:n verran arvioiduista kokonaiskustannuksista.

Talokauppojen teko

Kun sopiva tarjous ja laina on saatu, voidaan siirtyä talokauppoihin ja rakennuslupaprosessiin. Lupaprosessi voi kestää 1-6 kuukautta. Paperitöissä voit turvautua pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan apuun. Lupien myöntämisen jälkeen voidaan rakennustyö aloittaa. Rakennusvaihe voi kestää 8-12 kuukautta. Perustusten tekeminen voi sopimuksesta riippuen olla sinun tai toimittajan vastuulla. Maatyöt ja perustuksen luominen vievät 4-10 viikkoa, ja itsensä talon rakentaminen 6-8 kuukautta.

Rakennuskustannusten kehitys

Omakotitalojen rakentamisesta koituvat kustannukset ovat olleet hurjassa nousussa viimeisen 10 vuoden aikana, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 40%:n verran. Osa tästä selittyy inflaatiolla. Kuluttajaindeksin mukaan inflaatiotaso on vuositasolla vaihdellut 0,5%:n ja 2%:n välillä. Toinen syy on rakennustyövoiman ammattivaatimusten nousu. Nykyisin monet talot tehdään puhtaasti ammattilaisten voimin. Tämä lisää työvoimakustannusten osuutta.

Asumiseen panostetaan myös entistä laadukkaampien ratkaisujen avulla. Tämä näkyy niin pintamateriaalien kuin lämmitystavankin valinnassa. Asumismukavuus ja käyttökustannusten vähentäminen saattavat merkitä arvokkaampien hankintojen tekemistä rakennusvaiheessa.

Talouden nykyinen kasvu merkitsee myös hyvin todennäköisesti kustannusten nousemista entisestään. Omakotitalon rakennuttaminen tulee silti pitämään pintansa edullisena vaihtoehtona kiinteistökaupoille. Sen lisäksi, että sen vaikutus tuntuu kukkarossa, on sillä vaikutusta myös yleiseen tyytyväisyyteen. Uudelle omalle kodille ei oikein löydy vertailukohtaa. Mikäli budjetointi on ollut huolellista ja varaa jää myös pihaan sekä sisustukseen, puhutaan unelman toteutumisesta.

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

Mikäli haluat säästää niin paljon rahaa kuin mahdollista, saatat valita tehdä suuren osan työstä itse. Silloin projektin hinnaksi tulee aika. Omien resurssien mitoittaminen oikein on haasteellinen yhtälö ja voi pahimmillaan vaikuttaa työhön, yleiseen hyvinvointiin, sosiaaliseen elämään ja perhesuhteisiin. Mahdolliset virheet talousarviota tehtäessä voivat johtaa lisärahoituksen tarpeeseen. Suomen vertailutaulukko näyttää lainamahdollisuudet esimerkiksi sen varalle, ettei budjetti riitäkään pihasuunnitelman toteuttamiseen. Nämä riskit tulisi kuitenkin arvioida ennen talon toimitusmuodon päättämistä.

*REKLAAMI

Unelmien toteuttaminen on voimaannuttavaa. Nykyisen asennemuutoksen avulla, jossa onnellisuus ja itselle sekä perheelle tärkeät asiat pidetään mielessä itse tehtävän työn osuuden arvioinnissa, voidaan ennaltaehkäistä rakentamisprojektin aiheuttamia ihmissuhdekriisejä ja välirikkoja. Sama etu voi olla ammattilaisten hyödyntämisestä projektin eri vaiheissa, budjetoinnista itse rakentamiseen. Ammattilaisten tietämys kokonaiskuluista ja rakentamisen aikataulusta mahdollistaa muuttamisen uuteen kotiin sovittuna ajankohtana. Näin esimerkiksi tilapäiset vuokrasopimukset pysyvät kurissa ja sisustamiseen päästään käsiksi silloin kun siihen on vielä innostusta ja varoja. Näin talosi valmistumisesta voi todellakin tulla unelmiesi täyttymys.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI