Blogimerkintöjä

Kärsitkö kuorsaamisesta?

Jäikö taas yöunet väliin kumppanin kuorsauksen vuoksi? Tai oletko itse se kuorsaaja, ja kärsit itsekin väsymyksestä päivän aikana, vaikka takana on tuntien yöunet? Jos kuorsaaminen häiritsee, näistä vinkeistä voit saada apua.

Kuorsaaminen on yleinen ongelma, sillä melkein puolet aikuisista suomalaisista kuorsaa ainakin silloin tällöin, ja jopa 15 prosenttia keski-ikäisistä miehistä kuorsaa joka yö. Kun yöunet jäävät vähiin oman tai kumppanin kuorsauksen vuoksi, on työteho seuraavana päivänä heikko ja jaksaminen muutenkin tiukilla. Pinna on kireällä jatkuvan valvomisen vuoksi ja parisuhdekin saattaa kärsiä. Hyvien yöunien merkitys hyvinvoinnille on merkittävä, joten jos kuorsaus häiritsee, on hyvä miettiä, mitä asialle voisi tehdä.

Mitä kuorsaaminen on?

Kuorsaus johtuu ahtaista hengitysteistä, joiden läpi hengitysilma kulkee. Nukkuessasi suun ja kaulan lihakset rentoutuvat ja hengitystiet ahtautuvat kurkun ja kielen kudosten valuessa alaspäin. Hengitysilman ansiosta nielun lihakset ja kudokset värähtelevät, ja tuloksena on kuorsauksesta kärsiville tuttu ääni.

Yleisintä kuorsaaminen on melko raskaan ilta-aterian jälkeen ja silloin, kun ruoan lisäksi on nautittu myös alkoholia. Myös ylipaino ja tupakointi aiheuttavat tyypillisesti kuorsausta. Terveellisillä elämäntavoilla voi siis vaikuttaa myös kuorsaukseen.

Kuorsaamiseen voi liittyä myös yölliset hengityskatkokset eli uniapnea, jolloin siis nukkujan hengitys voi katketa kokonaan joksikin ajaksi, jopa minuutiksi. Uniapnea lisää selvästi riskiä sairastua muihin vakaviin sairauksiin sekä myös erilaisiin toimintojen ja muistin häiriöihin. Jos siis epäilet kärsiväsi uniapneasta, kannattaa hakeutua tutkimuksiin mahdollisimman pian, etenkin, jos työskentelet erityistä valppautta vaativissa tehtävissä.

Vaikka kuorsausta ja uniapneaa esiintyy sekä miehillä että naisilla, ovat ne molemmat selvästi yleisempiä miehillä. Ilmeisesti naissukuhormoni suojaa naisia jonkin verran, ja vaivat saattavatkin lisääntyä naisilla menopaussin jälkeen.

Laihduta

Jo muutaman ylimääräisen kilon karistaminen voi vaikuttaa merkittävästi yleiseen jaksamiseen, ja laihduttamalla voit siis myös helpottaa kuorsausongelmaasi. Muuta siis elämäntapojasi ja pudota painoasi. Karsi ruokavaliosta sokeriset herkut ja epäterveelliset, rasvaiset pizzat ja valmisruoat, ja lisää kasvisten ja hedelmien osuutta. Syö säännöllisesti, ja tarkkaile myös annoskokoja, sillä terveellinenkin ruoka lihottaa, jos sitä syö liikaa. Kuorsaajan kannattaa myös vaihtaa isot ilta-ateriat kevyemmiksi iltapaloiksi.

Ruokavalion muuttamisen lisäksi laihduttajan kannattaa lisätä päivittäistä liikuntaa, jolloin energiaa kuluu entistä enemmän ja laihdutus tehostuu. Jos et ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan, aloita varovasti kävelylenkeillä, ja kunnon kohetessa ja painon vähentyessä lisää myös muuta liikuntaa monipuolisesti. Yksin laihduttaminen voi sopia joillekin, mutta ryhmän tukea ja tsemppiä kaipaaville on olemassa monenlaisia erilaisia laihdutusryhmiä, joihin voi liittyä milloin vain.

Lopeta tupakointi

Tiesitkö, että tupakointi aiheuttaa kaiken muun pahan lisäksi myös kuorsausta? Tupakointi nimittäin aiheuttaa nenän tukkoisuutta, mikä siis pahentaa kuorsausta, joten jälleen yksi syy lopettaa tupakointi. Tupakoinnin lopettaminen ei ehkä ole helppoa, mutta hyödyt ovat niin selvät, että lopettaminen varmasti kannattaa. Terveys kohenee, iho kirkastuu ja kukkarokin kiittää. Kannattaa siis pysähtyä miettimään, mitkä olisivat sinulle sopivat keinot lopettamiseen. Mieti, missä tilanteissa poltat, ja mitä voisit tällöin tehdä tupakoinnin sijasta tai vältä tällaisia tilanteita kokonaan. Kerralla lopettaminen voi onnistua joiltakin, mutta lopettamisen avuksi on tarjolla monenlaisia tuotteita, jotka voivat olla avuksi, etenkin, jos olet polttanut pitkään ja runsaasti. Myös tupakoinnin lopettamiseen on tarjolla erilaista tukea ja tukiryhmiä, joten yksin ei tarvitse tuskailla. Tupakoinnin lopettamisesta kannattaa myös kertoa ystäville, jotka varmasti mielellään antavat oman tukensa päätöksellesi.

Tarkista lääkitys

Monet rauhoittavat lääkkeet voivat edesauttaa kuorsausta. Tarkista yhdessä lääkärisi kanssa rauhoittavien lääkkeiden tarve ja oikea annostus. Rauhoittavia lääkkeitä käyttävän kannattaa muutenkin välttää tai ainakin vähentää alkoholin käyttöä, ja tämän yhdistelmän välttäminen voi auttaa myös kuorsaamiseen.

Muuta nukkumisasentoa

Usein kuorsaaminen on pahinta selällään nukkuessa, ja nukkumisasennon vaihtaminen esimerkiksi kylkiasentoon yleensä auttaa. Nukkumisasennon muuttaminen on ehkä helpommin sanottu kuin tehty, mutta avuksi voi ottaa vaikkapa pyjaman selkään tehtyyn taskuun sujautetun tennispallon. Pallon ansiosta selällään nukkuminen ei ole kovin mukavaa, ja kuorsaaja kääntyy unissaankin kyljelleen, jolloin hengitystiet pysyvät paremmin auki ja henki kulkee helpommin – ja äänettömämmin. Myös erilaisista tukityynyistä voi olla apua oikean nukkumisasennon löytymiseen.

Kosteuta nenän limakalvot

Erilaisilla erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitelluilla nenäsuihkeilla tai imeskelytableteilla voi kosteuttaa nenän limakalvoja. Suihkeilla voidaan liukastaa nenän ja nielun limakalvoja, jolloin hengitysilman kulku helpottuu.

Mekaaniset apuvälineet

Nenän kautta tapahtuvaa hengitystä voidaan auttaa myös mekaanisilla nenän sierainten laajentimilla, jotka myös auttavat pitämään limakalvot kosteina. Laajentimien lisäksi markkinoilla on tarjolla myös esimerkiksi kuorsauslaastareita ja nenätiehyeitä avaavia nenäteippejä, joista voi olla apua.

Kuorsausta voi helpottaa myös kuorsausrannekkeen käyttö. Ranneke kuuntelee kuorsausäänen voimakkuutta, ja kun ääni ylittää tietyn desibelitason, lähettää ranneke käyttäjälleen impulssin, jonka vaikutuksesta kuorsaaja vaihtaa nukkumisasentoaan.

Hyväksi havattu apuväine on myös kuorsauskisko. Kisko pitää kuorsaajan leuan eteenpäin työnnettynä, jolloin hengitystiet pysyvät avoimina ja hengittäminen helpottuu. Kuorsauskiskot muotoillaan yksilöllisesti käyttäjän suuhun sopiviksi, ja niiden käyttöön tottuu yleensä jo muutamassa yössä.

Hae hoitoa

Jos itsehoito ei tunnu tuottavan tulosta kuorsauksen vähentämiseksi tai kuorsaukseen liittyy hengityskatkoja eli mahdollista uniapneaa, hae apua. Hoito yleensä sisältää jo edellämainittuja itsehoitokeinoja, nyt vain yhdessä ammattilaisen kanssa. Mikäli näistä ei edelleenkään ole apua, voidaan harkita myös lääketieteellisiä toimenpiteitä avun saamiseksi. Toimenpiteenä voi tällöin olla esimerkiksi nenän kuorikon lämpö- eli RFTA-hoito, jossa hoidettavalle alueelle johdetaan lämpöä. Lämpö supistaa alueen kudosta ja siis laajentaa hengitysteitä. Toimenpide voidaan tehdä poliklinikkakäynnillä eli se on varsin nopea ja helppo pieni operaatio.

Toinen vaihtoehto on nielun kudosten tiukentaminen laserilla, jolloin nieluun tulee lisää tilaa ja hengitysilma kulkee helpommin. Laserhoito tulee toistaa sarjahoitona muutaman kerran, jotta sen teho on riittävä.

Myös perinteisempi leikkaus on mahdollinen kuorsauksen vähentämiseksi. Tällöin nielusta poistetaan nielurisat ja käsitellään ja muotoillaan pehmeää suulakea ja kitakielekettä.

*REKLAAMI

Miten hoitoon?

Itsehoidon apuvälineistä voi kysyä oman apteekin farmaseutilta, joka varmasti osaa neuvoa välineiden valinnassa ja käytössä. Mikäli itsehoito ei tuota tulosta, kannattaa kuorsausongelmasta ja mahdollisista hoitovaihtoehdoista keskustella oman lääkärin kanssa. Lääkäri voi ohjata jatkotutkimuksiin ja -hoitoon tarvittaessa. Julkisen hoidon lisäksi hoitoa voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Kannattaa luonnollisesti selvittää mahdolliset Kela-korvaukset, mutta myös varautua siihen, että maksettavaa jää myös itselle. Lääketieteellisten hoitojen kustannukset voivat olla melko korkeita, ja jos lasku yllättää, voi uusi 2000 euron pikavippi olla nyt hyvä ratkaisu ongelman hoitamiseksi ja keino jaksottaa hoidon kustannukset pidemmälle ajanjaksolle.

Usein kuorsaaminen koetaan jotenkin hiukan häpeällisenä, ja sen seurauksena kuorsaaja saattaa jopa alkaa rajoittaa sosiaalista elämäänsä, esimerkiksi jättää väliin yhteisiä mökkireissuja, koska ei halua häiritä muiden unta omalla kuorsaamisellaan tai paljastua kuorsaajaksi. On siis hyvä tietää, että erilaisia hoitovaihtoehtoja on runsaasti tarjolla.

Jos kärsit kumppanin kuorsaamisesta tai kuorsaat itse, ota ongelma rohkeasti puheeksi ja hae apua. Lähin apu löytyy apteekista, ja erilaisia jatkohoitovaihtoehtoja on tarjolla useita, jos apteekin itsehoitotuotteista ei ole apua juuri sinulle.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI