Blogimerkintöjä

Koti pintaremontilla kuntoon kevään juhliin

Kevät ja kesä ovat täynnä mukavia juhlia, jolloin kutsutaan ystäviä ja sukulaisia kotiin. Äitienpäivä, valmistujaiset, rippijuhlat, ehkäpä kesällä vietetään myös syntymäpäiviä – kaikki iloisia tilaisuuksia nähdä rakkaimpia. Mutta onko kotisi valmis näihin juhliin? Jos kotonasi on tekemättömiä viimeistelytöitä tai mielessäsi on pitkään hautunut jokin kodin uudistusprojekti, on nyt hyvä aika toteuttaa ne!

Kodin remontointi kuulostaa työläältä ja kalliilta hankkeelta, jota on helppo viivyttää mahdollisimman pitkään erilaisilla verukkeilla. Remontin ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa, että laitetaan kaikki uusiksi, vaan jo pienilläkin töillä voi saada aikaan suuren muutoksen. Tutustumalla eri vaihtoehtoihin voit myös yllättyä, kuinka edullisesti kodin pintaremontista voi selvitä. Monet työt ovat myös itse asiassa varsin helppoja tehdä myös itse, jolloin voit säästää pitkän pennin. Erilaiset kulutusluotot ovat myös yleinen tapa rahoittaa kodin pieniä remontteja. Jos voit käyttää esimerkiksi kotiasi remonttilainan vakuutena, on lainan hinta todennäköisesti varsin kohtuullinen. Vertaa eri vaihtoehtoja, jotta löydät itsellesi parhaan vakuudellisen kulutusluoton remonttiasi varten.

Siivoa koti

Kunnon siivous ennen juhlia on tietysti ehdoton tehtävä, ja usein ikkunoiden ja mattojen peseminen, huolellinen lattioiden ja pintojen pyyhkiminen ja ylimääräisten tavaroiden raivaaminen varastoon näyttääkin suorastaan uudistavan koko kodin. Ja täysin ilmaiseksi.

Käy kuitenkin siivouksen jälkeen läpi kotisi ja katso sitä vieraan silmin. Huomaatko puuttuvat jalkalistat, tahrat seinissä, rikkinäisen tapetin? Toivottaako kotisi vieraat tervetulleiksi juhlimaan iloista tapahtumaa?

Maalaa seinät

Seinien maalaaminen on helppoa ja edullista puuhaa, jonka voit aivan hyvin tehdä myös itse ilman ammattiapua. Vaaleat sävyt raikastavat tilan ja sopivat moneen sisustukseen. Jos mielessäsi on jokin tietty sävy, kannattaa maalikauppaan ottaa mukaan värimalli, jotta saat varmasti haluamasi värin. Ihmisen värimuisti on lyhyt ja erilainen valaistus saa sävyt näyttämään hyvinkin erilaiselta eri paikoissa.

Jos et halua uusia koko kalustusta, voi olla myös hyvä ajatus ottaa mukaan valokuva tai värimalli myös vaikkapa sohvasta tai matosta, tai vaihtoehtoisesti valita maalikaupasta mukaan maalien värimalleja, joiden avulla voit valita kauniisti toisiinsa sopivat sävyt kotiisi.

Keskustele maalikaupan osaavan henkilökunnan kanssa eri maalivaihtoehdoista. Haluatko esimerkiksi himmeää vai kiiltävää tai olisiko ehkä kätevää valita seinämaali, jota voi huoleti pyyhkiä kostealla liinalla ilman pelkoa maalin irtoamisesta.

Hanki myös kunnon välineet, sillä kunnon telalla maalaus sujuu mukavammin ja jälki on parempaa, kuin vanhalla tai eri pinnalle tarkoitetulla rullalla. Maalausvälineet ovat edullisia, joten kukkarosi ei juurikaan niiden hankinnasta kärsi.

Tapetoi

Ehkä haluaisit piristettä huoneeseen kauniilla kuviotapetilla? Erilaiset geometriset kuviot ovat juuri nyt suosittuja ja kukkakuviointi on tietysti klassikko. Tapetointi vaatii hiukan maalausta enemmän työtä, mutta myös tästä selviät omin voimin. Jos et ole tapetoinut aiemmin, kannattaa ehkä valita tapetti, jossa ei tarvitse tehdä kovin tarkkaa kuvioinnin kohdistamista.

Jos seinässä ei ennestään ole tapettia, on uuden lisääminen yleensä melko helppoa. Varmista, että tapetoitava seinä on tasainen, toisin sanoen käsittele kolot tasoitteella ja hio epätasaisuudet pois. Vanha tapetti kannattaa poistaa ennen uuden lisäämistä. Tämä voi joskus tuoda mukanaan yllätyksiä. Joskus vanha tapetti ei nimittäin lähdekään aivan niin helposti irti, ja seurauksena voi olla melkoinen sotku. Kannattaa kokeilla erilaisia tapetin irroittamiseen tarkoitettuja aineita ja sopivia työkaluja. Jos vanha tapetti ei millään irtoa ja seinä on yritysten jäljiltä epätasainen, kannattaa se tapetoida ensin erityisellä tasoitetapetilla. Tasoitetapetin voi halutessaan maalata tai sen päälle voi lisätä tavallisen tapetin.

Myös tapetoitaessa kannattaa varmistaa, että välineet ja liisteri ovat tarkoitukseen sopivat. Eri tyyppisille tapeteille on olemassa erilaisia liistereitä, ja kannattaakin keskustella valinnasta myyjän kanssa. Tapetointipöytä on hyvä investointi, sillä pöydän päällä liisterin levitys sujuu vaivatta ja tapetti pysyy puhtaana.

*REKLAAMI

Hio ja lakkaa parketti

Jos vanha, kulunut ja tummunut parketti vie terän keväiseltä ilmeeltä, voi ratkaisuna olla hioa ja lakata se. Hiomakoneita voi vuokrata konevuokraamoista ja ohjeita noudattamalla hiominen sujuu sekin omin voimin melko helposti. Hiomakoneessa on oma imuri ja pölypussi, mutta hiottaessa kannattaa ehdottomasti silti käyttää hengityssuojainta.

Jos käytät väritöntä lakkaa, voit helposti myös lakata lattian itse. Jos taas haluat värillisen pinnan, voi olla parempi pyytää ammattilaista apuun, sillä lakan tasainen levittäminen ei ole aivan helppoa.

Levitä uusi laminaatti

Jos vanha parketti ei enää kestä hiomista, voi se olla aiheen vaihtaa. Parketti voi tulla melko kalliiksi, joten kannattaa katsoa myös muita materiaalivaihtoehtoja. Nykyaikaiset laminaatit ovat kauniita ja kestäviä, ja aitoa parkettia edullisempia vaihtoehtoja.

Laminaatit ovat ohuita, ja ne voidaan usein levittää jo olemassaolevan lattiamateriaalin päälle, jolloin ei tarvitse ryhtyä vanhan parketin tai muovimaton poistamiseen ja lattian tasoittamiseen. Tasaiselle lattialle laminaatin levittäminen on helppoa ja nopeaa puuhaa, josta selviät todennäköisesti itsekin varsin näppärästi. Kysy ohjeet rautakaupan myyjältä tai katso ohjeita internetistä, josta löytyy myös useita ohjevideoita laminaatin asentamiseksi.

Muitakin lattiavaihtoehtoja kannattaa katsoa. Esimerkiksi moderni vinyylilaatta on tyylikäs ja erittäin kestävä vaihtoehto. Jos vinyyli tuo mieleesi vuosikymmenten takaiset muovilattiat, on aika päivittää mielikuvasi, sillä tekniikka ja materiaalit ovat kehittyneet huimasti noista ajoista. Etenkin lapsi- ja lemmikkiperheessä vinyyli on erittäin hyvä valinta helppohoitoisuutensa ja kestävyytensä ansiosta.

Katse kylppäriin

Vaikka juhlissa ei olisikaan tarkoitus saunoa, tulevat kodin WC ja kylpyhuone varmasti käyttöön juhlapäivänä. Kannattaa siis kohdistaa remontoijan katse myös näihin tiloihin.

Jos pikkuvessa on jo aikansa elänyt, voi olla tarpeen tehdä kokonaisvaltaisempikin remontti. Pienen tilan remontointi ei sinänsä yleensä tule kovin kalliiksi, vaikka vaihtoon menisikin lähes kaikki laatoituksesta lavuaariin, mutta edullisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Myös vessa uudistuu edullisesti ja nopeasti maalilla tai tapetilla. Vinyylitapetti sopii vedenpitävänä myös märkätiloihin, tavalliseen vessaan voi käyttää myös tavallista tapettia.

Jos kylpyhuoneen laatat ovat sinänsä vielä hyväkuntoiset, mutta väri tai kuviointi ei enää miellytä silmää, kannattaa harkita laattojen maalausta tai pinnoittamista. Maalaminen on helppoa ja antaa nopeasti uuden ilmeen seinälaatoille ja koko tilalle, mutta lattialaatoissa maali ei välttämättä pysy kovan kulutuksen vuoksi. Toinen vaihtoehto laattojen uusimiseksi on niiden pinnoittaminen keraamihybridipinnoitteella. Tätä et voi tehdä itse, vaan pinnoituksesta huolehtivat ammattilaiset, mutta työnä se on nopea ja selvästi laattojen vaihtamista edullisempi.

Eteinen

Eteisessä ei ehkä muutoin vietetä paljon aikaa, mutta juhlapäivänä se on kuitenkin ensimmäinen tila, jonka vieraat kodistasi näkevät. Siellä vaihdetaan ensimmäiset onnittelut ja tervehdykset ja virittäydytään juhlatunnelmaan. Tarkista siis, että myös tämä tila on juhlakunnossa.

Eteiset ovat usein pieniä ja ehkä käytävämäisiäkin, joten suuria tervetuliaisseremonioita ei niissä pystytä pitämään, mutta varmista kuitenkin tilan mahdollisimman hyvä toimivuus. Sekalainen kasa kenkiä ja ulkovaatteita ei myöskään kaunista kotiasi, joten nyt voisi olla hyvä aika korvata avohyllykkö kätevällä kaapistolla, jossa kaikille eteisen tavaroille on oma paikkansa. Hyvin suunniteltuun eteiskaappiin mahtuu huomattavan paljon, ja kesäisestä ajankohdasta huolimatta monella vieraalla voi olla mukanaan takki tai vaikka sateenvarjo. Märemmällä kelillä myös vaihtokengät voivat kuulua juhlavieraiden varustukseen.

Kun kodin pintaremontti on tehty, luo vielä viimeinen silaus tekstiileillä, kukilla ja viherkasveilla. Viherkasvit ovat nyt erittäin trendikkäitä, ja ne tuovatkin kotiin hyvän ripauksen raikkautta ja kesäistä tunnelmaa. Varsinaista juhlapäivää varten kannattaa varata esille muutamia maljakoita, joihin voit laittaa vieraiden tuomat kukat kauniisti esille.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI