Blogimerkintöjä

Kuinka opettaa rahan säästämistä lapsille?

Rahan säästäminen on tärkeää jokaisessa vaiheessa elämää, eikä sen aloittaminen ole koskaan liian aikaista. Kun lähdetään opettamaan säästämistä lapsille, tulee miettiä miten saadaan säästämisestä hauskaa, käyttäen visuaalisia ja fyysisiä esimerkkejä. Alla on esiteltynä muutamia vinkkejä, kuinka lapsille voi opettaa säästämisen arvon.

1. Käytä erilaisia lippaita

Hauska tapa aloittaa säästäminen on ottaa esimerkiksi kirjekuori, johon lapsi piirtää kuvan siitä, mitä haluaisi hankkia. Tämän jälkeen voidaan yhdessä miettiä, kuinka paljon rahaa siihen tarvitaan. Tietenkin erilaiset kohteet vaativat erilaisia summia ja tässä vaiheessa voidaan myös opettaa lapselle eri asioiden arvoja. Lippaita tai kirjekuoria voi olla useampia, erilaisilla kohteilla. Lyhyemmän tärhäimen kohteina voi olla esimerkiksi leluja tai karkkipussi, kun taas isomman summan ja pidemmän ajan kohteita voi olla vaikka reissu huvipuistoon. Lapsi voidaan opettaa sijoittamaan molempiin kohteisiin rahaa aina kuin mahdollista ja kun maaliin päästään välillä nopeasti, lapsi innostuu myös pitkän ajan kohteista.

2. Tee aikataulu

Kun tiedetään mihin lapsi haluaa säästää, kannattaa tehdä kartta, jossa selviää kuinka kauan säästäminen kestää, ottaen huomioon lapsen tulot, kuten viikkorahan. Lapsen kanssa voi yhdessä miettiä kuinka paljon viikkorahasta halutaan laittaa säästöön ja kuinka summan suuruus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti rahat on kasassa. Lisäksi voidaan myös sopia kotitöistä tai muista asioista, joilla lapsi voi ansaita lisää rahaa säästöön.

3. Palkitse säästämisestä

Pankitkin palkitsevat asiakkaitaan säästämisestä välillä, joten tarjoa lapsellesi sama. Tämä ei tarkoita kuitenkaan suuria leluja tai muita asioita muutaman euron säästöllä, vaan sitä, että jos lapsi ei tuhlaa tiettynä aikana vaan säästää järjestelmällisesti, lisätään säästölippaaseen tarra tai lapsi voi saada hiukan lisää aikaa pelata vaikka tietokoneella. Näin lapsi motivoituu entisestään säästämään.

*REKLAAMI

4. Ole esimerkki

Paras keino opettaa lapselle säästämisen tärkeys, on toimia esimerkkinä ja säästää itse. Tee oma säästölipas johon lisäät rahaa lapsen nähden, jolloin lapsi kokee säästämisen normaalina osana arkea. Lisäksi usein nuoret lapset haluavat olla vanhempiensa kaltaisia ja matkivat käytöstä, jolloin oppiminen tapahtuu kuin itsestään.

5. Tuplaa säästöt

Lapsen kanssa voidaan sopia joku tietty summa, mikä laitetaan säästöön kuukausittain tai viikottain viikkorahasta. Lasta voidaan kuitenkin kannustaa säästämään vielä enemmän, jos lapsi päättää laittaa sovittua isomman summan säästöön, voidaan tämä palkita tuplaamalla talletus. Eli jos on sovittu että 10 € viikkorahasta laitetaan 2 € säästöön, mutta lapsi päättääkin laittaa 4 €, laittavat vanhemmat 2 € lippaaseen lisää. Ylimenevästä osasta saadaan siis hyötyä ja lapsi haluaa todennäköisesti entistä enemmän laittaa rahaa säästöön.

6. Avaa pankkitili

Kun lapsi on tarpeeksi vanha ymmärtämään hiukan enemmän rahasta, säästämisestä ja koroista, voidaan rahaa sijoitaa säästötilille. Tässä korko nostaa summaa jatkuvasti ja samalla saadaan opetettua lapselle säästämisen hyötyjä.

7. Auta lasta priorisoimaan

Vanhemman lapsen kanssa voidaan luoda lista, johon kirjoitetaan ne asiat, mitkä lapsi haluaa. Tämän jälkeen lapsen kanssa mietitään yhdessä, miten ne tulisi priorisoida. Nämä voivat olla esimerkiksi säästöt kannettavaa varten, risteilylle tai vaikka asuntolainan aluksi. Lapsi voi itse määritellä kuinka paljon tuloistaan halutaan mihinkin kohteeseen laittaa ja kuinka nopeasti kohteet tulevat siten täyttymään. Tämä auttaa lasta oppimaan taloudellista suunnittelua ja pitkän tähtäimen ratkaisujen tekemistä myöhemmin.

8. Anna lapsen tehdä virheitä

Joskus paras tapa oppia on tekemällä virheen ja varsinkin lapsen ollessa nuori, taloudellinen menetys ei ole suuri. Jos lapsi käyttää säästönsä miettimättä yhtään, palaa raha täysin turhaan kohteeseen. Tämän jälkeen lapsi toivoo säästäneensä rahat, jotta olisi saanut asian jota oikeasti halusi. Näin lapsi oppii miettimään mihin rahat tuhlaa, eikä ostamaan vain tuhlaamisen ilosta. Näin opetaan myös että tavoitteet saavutetaan pitkällä työllä eikä aina rahaa löydy, mutta säästämällä ei tarvitse ottaa esimerkiksi pikavippiä tai muita pikalaina vaihtoehtoja.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI