Blogimerkintöjä

Kuinka säästää rahaa sähkölaskuissa?

Kuinka säästää rahaa sähkölaskuissa?

Vaikka luontoaktivistit ja muut järjestöt ovat toitottaneet energian säästämisen etuja jo vuosia, on kasvava öljyn ja sähkön hinta saanut jokaisen pohtimaan kuinka rahaa säästettäisiin. Oli asuinpaikka mikä tahansa ja asumis muoto mikä hyvänsä on säästäminen aina paikallaan ja vie jokainen asunto energiaa sekä lämmitykseen, että sähkölaitteiden ja valojen ylläpitoon. Tämän takia asia on aiheellinen jokaiselle. On olemassa sekä pieniä, että suuria tapoja säästää laskuissa ja alla esittelemme listan sekä yleisistä, että harvemmin mieleen tulevista, tavoista säästää sähkö laskuissa jopa kuukausittain. Pienikin säästö on aina kotiin päin ja näin voidaan välttyä esimerkiksi pikalaina tai lainaa heti tilille ratkaisujen tekemisestä.

1. Elä säästeliäästi

Ensimmäinen ja yleisin neuvo, mikä ei vaadi minkäänlaista sijoittamista tai kustannuksia toteutuksessa, on sammuttaa kaikki elektroniset laitteet, valot ja muut asiat, jotka kuluttavat jatkuvasti energiaa ollessaan päällä. Esimerkiksi jos jotain energiaa kuluttavaa laitetta ei tarvita, kannattaa se sammuttaa. Kun lähdetään pois kotoa, on hyvin vähän laitteita minkä on tarpeen olla päällä ja sama koskee myös sitä aikaa kun kotona nukutaan. Pelkästään television tai digiboksin jättäminen päälle tulee viemään energiaa, ja vaikkei se näkyisi alkuun kuin senttien säästöinä, kertyy siitä vuodessa mukava summa. Tämä on tietenkin helppoa huomata konkreettisesti itse, pitämällä kirjaa laskujen määrästä ja seuraamalla kuinka paljon vaadittava summa laskee säästö toimenpiteiden kautta.

*REKLAAMI

2. Veden lämmittäminen

Tämä ei tietenkään koske vuokra asuntoja joissa vesi kuuluu vuokraan, tai sillä on kiinteä kuukausimaksu, mutta luontoa se säästää joka tapauksessa ja varsinkin isommissa omistus asunnoissa on se merkittävä rahojen syöjä. Kannattaa siis pohtia millä vesi lämmitetään ja mikä olisi kustannustehokkain tapa tähän. Öljy ja sähkö maksavat paljon, mutta esimerkiksi maakaasun käyttäminen vaatii alkuun pääomaa, joka saadaan takaisin vasta vuosien käytöllä. Kannattaa myös ottaa huomioon se, kuinka lämpimäksi vesi lämmitetään, sillä tulikuumalla sitä harvoin kannattaa jatkuvasti pitää, tai sitten on aika tarkastaa käyttö kohteita oikein kunnolla.

3. Suodattimien vaihtaminen

Oli kyseessä sitten ilmastointi, ilmanvaihdunta tai lämmitys, jokainen laite sisältää suodattimia, jotka jätetään helposti vaihtamatta joko unohduksen takia tai sitten koska tähän ei haluta tuhlata rahaa. Valitettavasti mitä pidempään odotetaan suodattimien vaihtamista, sitä huonommalla teholla laitteet toimivat ja sitä enemmän sähköä ne tulevat vaatimaan tuottaakseen saman tuloksen, kuin mitä uudella suodattimella. Lika ja laiminlyönti voivat jopa aiheuttaa kalliita korjaustöitä, mikäli laitteet pääsevät vaurioitumaan pahasti, koska niitä ei ole huollettu oikeen. Jos taas tuhlataan hiukan enemmän rahaa vaikka uudelleen käytettävään suodattimeen, voidaan tämä aina tarpeen tullessa vain puhdistaa, eikä joka kerta tarvitse ostaa uutta. Näin säästetään rahaa pitkällä tähtäimellä ja samalla pidennetään laitteiden elinikää.

4. Tiivistä talosi

Kun lasketaan yhteen pienenkin vuotokohdan vaikutus energian syöntiin, sillä on sama lopputulos kuin jos jättäisi ikkunan auki jatkuvasti. Säästääksesi rahaa voit käyttää halpoja tiiviste teippejä tai aineita, joita saa lähes kaikista remontointi liikkeistä ja tavarataloista. Näin päästään sulkemaan ikävät vuotokohdat ja tietenkin säästämään myös rahaa asunnon lämmitykseen tai viilentämiseen liittyvissä kuluissa. Yleisimmät paikat joista vetoa ja vuotoa löytyy on esimerkiksi ikkunoiden ja ovien raoista. Jos talosta löytyy kellari, kannattaa senkin seinät tarkistaa ja esimerkiksi putkistojen sisääntulo ja poisto kohdat, joiden ympärille rakoja kertyy helposti.

Näillä kaikilla säästetään selvää rahaa ja yleisimmin mitä enemmän rahaa käytetään alkuun, sitä enemmän sillä pitkällä tähtäimellä säästetään. Se ei kuitenkaan tarkoita ettei myös ilmaiseksi voisi säästää mukavia summia.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI