Blogimerkintöjä

Kuinka säästät matkakuluissa – parhaat vinkit

Jokainen meistä matkustaa lähes päivittäin. Matkustaminen voi olla pieniä matkoja paikalliseen kauppaan tai vaikka tunnin tai pari töihin ja takaisin joka päivä. Kiitos autojen ja kulkemisen helppouden, monet käyvät töissä hyvinkin kaukana kotoaan. Autoilusta on tullut yhä yleisempää, ja monet hankkivatkin oman auton, jolla pääsee kulkemaan töihin ja takaisin.

Silloin tällöin voi kuitenkin tulla vastaan tilanteita, jolloin oma budjetti ei riitä kaikkien laskujen maksamiseen ja jostain on annettava periksi. Yleensä kuluista leikataan pois ensin kaikki mahdolliset pienet ja tarpeettomat kulut, kuten esimerkiksi karkkipäivät, leffaillat ja ravintolassa käyminen. Sen sijaan rahat laitetaan säästöön tai niitä käytetään maksamaan ylimääräinen lasku tai lainan lyhennys.

Kun budjetti joutuu tiukalle, monet miettivätkin, mistä saisi nopean pikalainan nopeasti. Sen sijaan, että hankkisit itsellesi lainaa, kannattaa kuitenkin alkaa luovaksi kulujen leikkaamisen suhteen. Lainan ottaminen on aina suuri riski, sillä laina harvoin korjaa taloudellista tilannetta. Mutta se saattaa tehdä siitä helposti paljon pahemman. Laina tulee nimittäin maksaa takaisin joka kuukausi korkojen ja kulujen kanssa. Ja sehän vasta laittaakin talouden koville. Joten harkitse tarkkaan, otatko itsellesi lainaa vai leikkaatko mieluummin omia kulujasi hieman enemmän.

Matkakulut ovat yleensä suuri kustannus itse kullekin, omistit sitten autoa tai et. Matkakuluista on kuitenkin vaikea leikata pois paljoakaan, sillä matkustaminen töihin ja kauppaan on pakollista. Mutta kun kaikki muut kulut on leikattu minimiin, on aika alkaa harkita omien matkakulujen leikkaamista. Jos saat säästettyä matkakuluista edes satasen tai kaksi kuukaudessa, olet jo voitolla.

Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia tapoja säästää matkakuluista.

Autoile vähemmän

Bensan hinta on viime vuosina vain noussut nousemistaan. Jossain vaiheessa bensan hinta oli jopa melkein 3 euroa per litra. Jos ajat autolla töihin ja takaisin joka päivä, jonka lisäksi käyt kaupassa ja ajat lapsesi harrastuksiin, bensaa kuluu melkoisesti joka ikinen päivä. Mutta hyvä uutinen on kuitenkin se, että maksat vain siitä, mitä käytät. Toisin sanoen, jos autoilet vähemmän, säästät rahaa!

Mutta miten se sitten oikein onnistuu? Sen sijaan, että menisit töihin autolla itse joka päivä, mieti, onko kimppakyyti mahdollinen. Ehkä ajat itse töihin itsesi ja kaverisi joka toinen päivä, ja kaveri ajaa sinut joka toinen päivä. Näin voit säästää bensoista hieman – ja parkkipaikkojakin täytyy löytää vain yksi.

Mikäli lasten harrastukset eivät ole kaukana, voi kimppakyytiä mahdollisesti harjoittaa tähänkin. Hyvällä säällä voit myös laittaa lapset pyöräilemään harrastuksiinsa: näin he saavat raitista ulkoilmaa, terveellistä liikuntaa ja sinä säästät sievoisen summan bensoissa.

Yritä saada kaikki asiasi hoidettua yhdellä juoksulla. Mieti etukäteen, mitä sinun täytyy päivän aikana tehdä. Sen sijaan, että ajaisit kotiin töistä ja käyt kaupassa myöhemmin, yritä napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Voit siis käydä kaupassa matkalla töistä kotiin tai vaikka silloin, kun lapsesi ovat harrastuksissaan.

Juna- ja bussi saattavat olla halvempi vaihtoehto

Jos autoilet töihin, kannattaa ehkä verrata autoilun kustannuksia juna- tai bussilippuun. Junalla töihin meneminen voi olla jopa joskus nopeampaa sen sijaan, että istuisit kello seitsemän aamuruuhkassa. Junassa istuessasi voit jopa hörppiä aamukahvit samalla, kun säästät rahaa.

Vaikka joukkoliikenteen hinnat ovat nousseet viime vuosina hyvinkin paljon, voi kuukausittainen bussilippu tulla halvemmaksi kuin kuukauden bensat. Ota myös huomioon mahdolliset parkkipaikkakustannukset. Mieti siis huolellisesti, saattaisiko joukkoliikenne olla ehkä näppärämpi vaihtoehto.

*REKLAAMI

Pyöräile

Kaiva pyörä esiin varastosta ja pyöräile paikasta paikkaan. Jos töihin pyöräileminen ei onnistu liian pitkän matkan takia, ei hätää: voit silti pyöräillä esimerkiksi kauppaan tai pankkiin autolla ajamisen sijasta.

Pyöräileminen on hyväksi omalle terveydelle, sillä päivittäinen liikunta on suositeltavaa. Lisäksi pyöräily piristää sinua takuuvarmasti. Etenkin töihin pyöräileminen on hyvä idea, nimittäin muutaman kilometrin pyöräily aamu-usvassa herättää sinut takuulla. Eikä kahvia edes tarvita.

Pyöräilyä voit suositella myös lapsillesi. Ehdota heille, että he pyöräilisivät tapaamaan kavereitaan sekä kouluun. Sen lisäksi, että sinä säästät tässä bensarahaa, saat itsellesi jopa hieman omaa aikaa sen sijaan, että kuljetat lapsia ympäriinsä koko päivän.

Yksi päivä ilman autoa viikossa

Jos päivittäinen autoilun vähentäminen ei onnistu, voit aina asettaa perheelle säännön, että autoa ei käytetä yhtenä kokonaisena päivänä viikossa. Tai mahdollisesti vaikka koko viikonloppuna. Tällöin koko perheen on käytettävä pyörää, julkista liikennettä tai käveltävä sinne, minne ollaan matkalla. Näin säästät bensaa, luontoa ja kannustat koko perhettä liikkumaan enemmän.

Parkkaa autosi kadulle

Jos parkkaat autosi päivittäin kalliiseen parkkihalliin, harkitse ilmaisen katupaikan etsimistä. Joka päivä muutaman kympin maksaminen parkkihallista nousee kuukausitasolla melkoiseksi kuluksi. Lähde siis töihin kymmenen minuuttia etukäteen, jotta voit etsiä itsellesi parkkipaikan kadun varrelta parkkihalliin parkkaamisen sijaan. Tässä säästää helposti pitkän pennin, vaikka etenkin suurissa kaupungeissa katupaikan löytäminen voi olla joskus työn ja tuskan takana.

Kimppakyydit kouluun

Yritä keksiä keino saada kaikki lapset kimppakyydillä kouluun. Voit esimerkiksi olla yhteydessä luokan muiden lapsien vanhempiin ja järjestää kimppakyydit. Näin jokainen vanhempi säästää hieman aikaa ja rahaa lastensa kuskaamisessa. Vanhemmat saattavat jopa olla kiitollisia tästä sinulle!

Toinen vaihtoehto on tiputtaa kaikki lapset kouluun samaan aikaan. Joku lapsi saattaa olla tunnin ajoissa koulussa, mutta siinä onkin hyvää aikaa opiskella esimerkiksi tulevaa koetta varten.

Lisäksi monet bussilinjat tarjoavat koulukyytejä tai alennuksia lipuista koululaisille. Kannattaa tarkistaa, onko lapsiesi mahdollista mennä kouluun bussilla. Taas säästyy bensaa ja saat itse lisää omaa aikaa.

Yhteenveto

Matkakulut ovat pakollinen pieni kulu jokaiselle. Monet käyvät töissä pitkänkin matkan päässä, jolloin matkakuluilta ei voi välttyä. Lisäksi matkakuluista on melko hankala säästää joissakin tapauksissa. Jos kuitenkin olet kekseliäs, voi säästää melkoisen pitkän pennin matkakuluista.

Hyvä idea on miettiä matkakuluista säästämistä niin, että sinun tulisi autoilla vähemmän. Toisin sanoen, kimppakyydit ovat erityisen hyvä idea etenkin työmatkoille ja lasten koulumatkoille sekä harrastuksille. Ja jos et pelkää pientä liikuntaa (tai lapsesi eivät pelkää), paikasta toiseen voi myös joko kävellä tai pyöräillä. Tämän lisäksi voit aina vertailla bussi- ja junalippujen hintoja nähdäksesi, jos tämä olisi halvempi ratkaisu.

Autoilu on hintavaa puuhaa ja sitä kannattaa tehdä harkiten. Etenkin bensan hinta on noussut viime vuosina hurjaa vauhtia. Onneksi bensasta maksetaan vain sen verran, mitä sitä käytetään, joten voit hyvin säästää bensakuluista vain autoilemalla vähemmän. Monet juoksevat asiat kannattaa hoitaa yhdellä iskulla, jolloin autoon tulee kilometrejä vähemmän ja säästät selvää rahaa.

Julkisen liikenteen käyttäminen säästää paitsi bensarahaa, myös ympäristöä ja joskus aikaakin. Juna- ja bussiliput voivat tulla halvemmaksi, mutta joissain tapauksissa saatat jopa päästä töihin nopeammin julkisella liikenteellä. Kannattaa siis katsoa ja harkita, jos autosta luopuisi kokonaan. Tämä säästäisi sinulta satasia kuukaudessa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI