Blogimerkintöjä

Luottotietorekisteri – mikä se on ja miten se toimii?

Luottotietorekisterissä mainitaan tietoja jokaisen suomalaisen maksukyvystä ja -halukkuudesta. Pankit, vuokranantajat ja yritykset voivat käyttää hyväkseen näitä tietoja esimerkiksi silloin, kun he selvittävät lainanhakijan tai työnhakijan taustaa. Luottotiedot kertovat siitä, miten suomalaiset ovat maksaneet lainansa ja muut maksunsa elämänsä aikana. Pankki voi myös esimerkiksi nähdä luottotietorekisteristä, onko lainanhakija riskin arvoinen.

Suomen Asiakastieto Oy ylläpitää luottotietorekisteriä, ja sitä voivat käyttää hyväkseen kaikki yritykset, jotka haluavat varmistaa maksukykysi ja -historiasi.

Jokainen voi saada omat luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa niin halutessaan. Vaikka Suomen Asiakastieto markkinoikin sitä, että luottotiedot voi ostaa alle kahdenkymmenen euron hintaan, ne voi kuitenkin pyytää kerran vuodessa ilmaiseksi lähettämällä heille sähköpostia. Mikäli haluat Suomen luottotietorekisterin lähettävän sinulle luottotietosi useammin, tällöin joudut maksamaan tiedoista.

Luotonantaja haluaa tietää luottotiedot

Luottotietojen tarkistamisesta on hyötyä etenkin luotonantajille. Käyttämällä tietoja hyväkseen luotonantaja voi välttää turhia riskejä: he voivat esimerkiksi olla myöntämättä lainaa henkilölle, jolla on maksuhäiriömerkintä luottotietorekisterissä. Etenkin viime vuosina suomalaiset ovat olleet velkaantuneempia kuin koskaan, ja luotonantajat ovat tarkistaneet luottotiedot uskollisesti.

Lainaa on käytännössä mahdotonta saada, mikäli sinulla on merkintä luottotietorekisteriotteessasi. Se tarkoittaa sitä, että saatat saada pikavippejä tai muita pikalainoja, mutta pankit eivät myönnä sinulle lainaa, ellei sinulla ole takaajia sekä vakuuksia. Tällöinkin lainassa saattaa olla hyvin korkeat korot.

On harvinaista, että rekisterissä olisi virheellisiä tietoja tai virheellisiä merkintöjä. Voi kuitenkin olla hyvä idea tarkistaa omat luottotiedot kerran vuodessa, jotta tiedät, miltä ne näyttävät. Saat luottotietorekisterisi ilmaiseksi kerran vuodessa lähettämällä sähköpostia Suomen Asiakastietoon. Voit myös tarkistaa Omatieto-sivuilta sen, kuka on tarkastanut luottotietosi ja miksi.

Suomen Asiakastieto – mikä se on?

Suomen Asiakastieto Oy on suomalainen yritys, jonka tehtävä on ylläpitää yksityisten suomalaisten luottorekisteriä. Tiedot rekisterissä päivitetään säännöllisin väliajoin ja virheet tiedoissa ovat hyvin harvinaisia, sillä laki määrittää, ettei luottotietorekisteriin saa laittaa mitään virheellistä tietoa. Mikäli näin on kuitenkin käynyt, rekisterin pitäjän on oikaistava virhe mahdollisimman pian. Jos sinulle on käynyt näin, voit lähettää kirjallisen oikaisupyynnön Suomen Asiakastietoon.

*REKLAAMI

Vaikka luottotietorekisteri ei ole julkinen, luotonantajat ja muut yritykset voivat tarkistaa luottoa hakevan asiakkaan tiedot. Lisäksi esimerkiksi työnantajilla on oikeus tarkistaa mahdollisen työntekijänsä rekisteri. Suomen Asiakastiedon tulee kuitenkin kirjata rekisteriin se, kuka on tarkistanut tietoja ja minkä takia. Luottotietoja ei voida luovuttaa ilman henkilötunnusta tai yritystunnusta, joten ihan kuka tahansa ei voi tarkistaa luottotietojasi ja hävitä savuna tuuleen.

Luottotietorekisteri on hyvä tapa luotonantajille tarkistaa, millainen tilanne tulevalla asiakkaalla on rahallisesti. Katso meidän vertailumme niin tiedät, mitkä ovat parhaita paikkoja luoton hakemiseen.

Jopa yksityishenkilöllä on oikeus tarkistaa yrityksen luottotiedot. Esimerkiksi henkilö voi tarkistaa tulevan työnantajansa luottotiedot varmistuakseen siitä, että yritys maksaa varmasti kaikki palkat ajallaan. Yksityishenkilö ei kuitenkaan voi tarkistaa toisen yksityishenkilön luottotietoja.

Negatiivinen luottotietorekisteri – mikä se on?

Suomessa on käytössä niin sanottu negatiivinen luottotietorekisteri. Se tarkoittaa, että rekisteriin tehdään vain merkintöjä, jotka ovat negatiivisia – näihin kuuluvat esimerkiksi maksuhäiriömerkinnät. Tietyissä maissa, esimerkiksi naapurimaassamme Ruotisissa, on käytössä positiivinen luottorekisteri, johon kirjataan tiedot henkilön lainojen määrästä ja siitä, mitä varten lainaa on hankittu. Monet sanovat, että positiivinen rekisteri on kattavampi, ja että se antaa paremman kuvan henkilön oikeasta taloudellisesta tilanteesta.

Monet ovat miettineet sitä, että tuleeko Suomeenkin positiivinen luottorekisteri. Toistaiseksi se ei kuitenkaan ole suunnitteilla, sillä Suomen Asiakastieto on sanonut, että kyseisen rekisterin ylläpitäminen olisi hyvin kallista. Siitä on kuitenkin ollut puhetta, ja voi olla mahdollista, että tällainen positiivinen rekisteri tulee Suomeenkin ajallaan. Suomi on tällä hetkellä yksi harvoja maita Euroopassa, jossa on vielä käytössä negatiivinen luottotietorekisteri.

Maksuhäiriömerkintä – mikä se on?

Jos lasku jää maksamatta maksukehotuksista ja -vaatimuksista huolimatta, henkilölle saattaa tulla maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. Se aiheuttaa luottotietojen menettämisen tietyksi ajaksi, joka on yleensä 2-5 vuotta. Maksuhäiriömerkintää ei voi saada vain yhden unohtuneen laskun takia, vaan merkinnän syynä on ollut se, ettei laskua ole maksettu määräaikaan mennessä huolimatta velkojan kehotuksista tai sovitusta maksusuunnitelmasta.

Maksuhäiriömerkintä tapahtuu silloin, kun vapaaehtoisesta perinnästä huolimatta henkilö ei ole maksanut laskuaan. Tällöin asia on mennyt jo käräjäoikeuteen ja käräjäoikeus on määritellyt henkilön maksukyvyttömäksi.

Mikäli tiedoissasi on maksuhäiriömerkintä, koko elämäsi vaikeutuu ihan taatusti. Et esimerkiksi voi vuokrata asuntoa, liisata autoa, saada uutta lainaa tai luottoa etkä maksaa mitään osamaksulla. Mikäli kuitenkin lyhennät velkaa sinä aikana, jona sinulla on maksuhäiriömerkintä luottotiedoissasi, merkintä poistuu hieman nopeammin.

Kannattaa aina huolehtia siitä, ettei maksuhäiriömerkintää tule tietoihin, sillä sen kanssa ei ole helppo elää. Sovi ennemmin uudesta eräpäivästä tai maksuaikataulusta velkojan kanssa ja pidä siitä kiinni. Joskus velkoja voi antaa sinulle jopa pari kuukautta maksuvapaata, mikäli selität heille taloudellisen tilanteesi rehellisesti. Velkojat ovat innokkaita auttamaan sinua niin kauan, kun olet rehellinen heidän kanssaan ja tarkoituksenasi on todellakin maksaa velkasi pois mahdollisimman pian.

Mikäli sinulla on akuutti velka, mikä pitää maksaa pois mahdollisimman pian, ja josta on tullut jo maksumuistutuksia, kannattaa pyytää esimerkiksi lainaa kaverilta tai perheeltä, jotta voit maksaa lainan pois. Vaikka perheellekin pitää maksaa lainat takaisin, he tuskin ainakaan vievät sinua perintään, mikäli maksuaikataulu venyy.

Huolehdi maksuistasi ja laskuistasi aina ajoissa, jotta et joudu perintään ja tilaneeseen, jossa voisit saada itsellesi maksuhäiriömerkinnän ja menettää luottotietosi vuosiksi.

Yhteenveto

Luottotietorekisteri on Suomen Asiakaspalvelun rekisteri, jossa on saatavilla tiedot jokaisen suomalaisen omista luottotiedoista. Jokaisella suomalaisella on oma rekisteri, johon on kirjattu kaikki mahdolliset negatiiviset maksutapahtumat, kuten esimerkiksi maksuhäiriömerkintä. Luotonantajat voivat tarkistaa yksityisen henkilön luottotiedot silloin, kun on tarkoituksena myöntää hänelle lainaa. Työnantajat voivat sen sijaan tarkistaa luottotiedot silloin, kun he haluavat varmistua mahdollisen työntekijänsä hyvästä maksukyvystä. Mutta myös yksityishenkilöt voivat tarkistaa yrityksen luottotiedot varmistuakseen siitä, että he varmasti maksavat palkat ajallaan.

Jos laskuja ei makseta eräpäivään mennessä ja ne menevät perintään, henkilölle saattaa tulla maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Tämä merkintä pysyy tiedoissa vuosien ajan, ja elämä vaikeutuu sen seurauksena paljon.

Vaikka Suomessa on ollut puhetta positiivisen luottorekisterin luomisesta, se ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole ajankohtainen, sillä Suomen Asiakastieto Oy sanoo sen olevan hyvin kallis ylläpitää. Positiivinen luottotietorekisteri voisi kuitenkin auttaa luotonantajia saamaan todellisen kuvan henkilön taloudesta. Positiiviseen rekisteriin nimittäin kirjataan myös se, kuinka paljon lainaa henkilöllä on ja mitä tarkoitusta varten laina on otettu.

Omasta taloudesta tulisi aina pitää mahdollisimman hyvä huoli, ettei tällaisia tilanteita pääse tapahtumaan. Mikäli joudut kiperään tilanteeseen, kannattaa mieluummin pyytää lainaa perheeltä tai kavereilta kuin joutua perintään tai ulosottoon asti. Jos tarvitset apua talousasioissa, muista, että Takuu-Säätiö auttaa mielellään ja neuvoo ilmaiseksi talousasioissa!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI