Blogimerkintöjä

Matkusta edullisesti – löydä halvimmat lentoliput

Matkailu avartaa. Oli loma sitten kaupungissa tai rannalla, tuo rutiinien rikkominen vaihtelua arkeen, ja välillä on mukavaa tutustua elämänmenoon vähän kauempana. Miltä kuulostaisi esimerkiksi muutama päivä Rooman kaupunkivilinässä tai pari viikkoa aurinkoisessa Thaimaassa rannalla rentoutuen? Lentolippujen hinnat ovat viime vuosina olleet yleisesti laskussa, mutta miten napata se kaikkein paras hinta?

Lentoyhtiöiden hinnoittelualgoritmit ovat kieltämättä mystisiä, eikä varmaa kaavaa hinnoittelun salaisuuksien paljastamiseksi tietenkään ole meille tavallisille kuluttajille tarjolla. On kuitenkin joitakin vinkkejä ja “lainalaisuuksia”, jotka voivat auttaa sinua löytämään edullisimmat lennot.

Varaa liput ajoissa

Vanha tuttu sääntö on, että lentoliput kannattaa varata hyvissä ajoin. Näin onkin, mutta parhaan mahdollisen hinnan saamiseksi ei kuitenkaan kannata olla liikkeellä liian ajoissa. Lentohintoja vertailtaessa on nimittäin havaittu, että edullisin lentohinta on jossakin kahden viikon ja kolmen kuukauden välissä ennen matkustusaikaa, yleensä lähimpänä noin seitsemää viikkoa. Näin siksi, että jos katsot hintoja jo useita kuukausia aikaisemmin, lentoyhtiö päättelee, että olet ostoksilla tosimielellä lipun hinnasta niin välittämättä, ja pitää hintatason melko korkeana. Kun varsinainen matkustusajankohta lähenee, lentoyhtiö ottaa hinnoittelun joustot aktiivisempaan käyttöön ja hinta voi vaihdella paljonkin. Matkan lähestyessä lentoyhtiölle tulee kiire saada kone täyteen, jolloin lipun hinta putoaa, kunnes se tyypillisesti taas juuri ennen matkaa nousee.

Valitse oikea lentoyhtiö

Riippuu tietysti, millaista palvelua lentosi aikana lentoyhtiöltä odotat, mutta voit säästää suuria summia valitsemalla ns. halpalentoyhtiön perinteisemmän lentoyhtiön sijaan. Viime vuosina tosin perinteisemmätkin lentoyhtiöt ovat muuttaneet palvelumalliaan kohti edullisempia vaihtoehtoja, ja voit usein valita itse, mitä palveluita lennolla haluat – ja maksaa niistä erikseen. Esimerkiksi voit yleensä halutessasi tilata lennolle ateriat etukäteen, mutta jos voit pakata mukaan omat eväät, saat lentosi halvemmalla. Muista ottaa mukaan myös tyhjä vesipullo – voit yleensä täyttää sen ilmaiseksi terminaalissa turvatarkastuksen jälkeen.

Edullisemmat lentoyhtiöt lentävät tyypillisesti hiukan pienemmille ja syrjäisemmille lentokentille kohteen päälentokentän sijasta. Kannattaa tällöin selvittää, miten liikenne lentokentälle ja sieltä pois toimii. Viime vuosina halpalentoyhtiöiden suuren suosion ansiosta kaupungit ovat panostaneet julkisen liikenteen toimivuuteen myös näille hiukan kauempana oleville kentille, joten tyypillisesti tarjolla on nykyisin taksin lisäksi myös muita vaihtoehtoja. On hyvä kuitenkin selvittää liikkumismahdollisuudet, ja huomioida suunnitelmissa hiukan pidempi matka-aika kentälle ja sieltä kaupungille. Pitkä taksimatka voi nimittäin helposti syödä lentolipun hinnassa saavutetut säästöt.

Lentoyhtiön valinnassa kannattaa edelleen myös tarkistaa mahdolliset kanta-asiakastarjoukset ja pisteiden käytön tuomat alennukset tai muut edut. Myös halpalentoyhtiöillä on omat kanta-asiakasohjelmansa, ja voi olla hyvä harkita liittymistä myös niihin.

*REKLAAMI

Jousta matkustusajankohdassa

Koulujen loma-ajat ja yleiset juhlapyhät ovat tyypillisesti kalleinta aikaa matkustaa. Kannattaakin pohtia, jos voisit lomailla suosituimman sesongin ulkopuolella. Usein esimerkiksi viikko ennen tai jälkeen suurimman sesongin sää kohteessa ei ole merkittävästi huonompi, mutta hintataso voi olla tyystin erilainen. Joissain rantakohteissa toki myös tarjolla olevat palvelut voivat olla suosituinta ajanjaksoa vähäisemmät, mutta esimerkiksi kaupunkikohteissa matkustusajankohdalla ei yleensä ole merkitystä palveluiden saatavuuden kannalta. Samat nähtävyydet ja ravintolat ovat avoinna ympäri vuoden matkustit sitten kesällä tai talvella, mutta lentojen hinnat ovat kesäaikaan todennäköisesti huomattavasti suuremmat.

Myös matkustuspäivällä voi olla merkitystä lentolipun hintaan. Kun suunnitellaan pitkää viikonloppua, on reissun ajankohta edelleen varsin usein torstaista sunnuntaihin. Kannattaa kuitenkin miettiä, voisitko matkustaa muuna viikonpäivänä, sillä yleensä tiistai, keskiviikko ja lauantai ovat edullisimpia matkustuspäiviä. Vaihtamalla torstaista sunnuntaihin -matkasi esimerkiksi lauantaista tiistaihin voit siis saada mukavan alennuksen lentojen hinnasta tinkimättä päivääkään lomasi kestosta.

Lentolipun hintaan vaikuttaa lisäksi lennon ajankohta. Usein aikaisen aamun tai myöhäisen illan lennot eivät ole kovin suosittuja, jolloin niiden hinnat ovat tästä syystä edullisempia. Samoin jos voit suoran lennon sijasta vaihtaa konetta matkalla, voit saada lentosi huomattavastikin halvemmalla. Tiukan budjetin matkailijan kannattaa siis miettiä, kuinka paljon on valmis tinkimään matkustusmukavuudestaan ja siten säästämään rahaa. Joskus pitkän välilaskun voi myös hyödyntää tutustumalla kaupunkiin, jolloin itse asiassa samalla matkalla voikin nähdä useamman kohteen.

Vertaile hintoja

Lentoja ostettaessa kannattaa vertailla hintoja useammasta paikasta. Ei ole olemassa yhtä ostopaikkaa, josta liput saa aina kaikkein halvimmalla, vaan kannattaa etsiä lentoja useamman hakusivuston avulla. Lisäksi kannattaa aina tarkistaa myös lentoyhtiön omat sivut.

Hyvä vinkki on myös tarkistaa, onko meno-paluu todellakin edullisempi vain voisiko kahden yhdensuuntaisen lipun ostaminen tulla halvemmaksi. Useimmat halpalentoyhtiöt myyvät jo nyt automaattisesti kaksi yhdensuuntaista lippua, mutta etenkin perinteisemmät lentoyhtiöt saattavat edelleen myydä liput yhtenä meno-paluu -pakettina.

Matkusta kevyesti käsimatkalla

Kuten jo aiemmin totesimme, kannattaa miettiä, mitä palveluita matkustaessaan tarvitsee. Yleisin lisämaksullinen palvelu on luonnollisesti matkatavaramaksu ruumaan menevistä matkatavaroista. Mikäli voit matkustaa kevyesti pelkillä käsimatkatavaroilla, voit säästää lennosta ja lentoyhtiöstä riippuen useita kymmeniä euroja.

Kannattaa siis opetella pakkaamaan tiiviisti ja selviämään matkalla vähällä. Useita hygieniatuotteita on nykyisin saatavilla nestemäisten sijaan kiinteinä tai pienissä matkapakkauksissa, jolloin pysyt nesteiden kuljetusten rajoituksissa. Samoin paikan päältä löytyy varmasti mahdollisuus pyykinpesuun joko hotellilla tai itsepalvelupesulassa. Pakkaa varmuuden vuoksi pieneen minigrip-pussiin annos tai pari pyykinpesupulveria.

Huomaa, että käsimatkatavaraksi hyväksyttävän laukun koko voi vaihdella lentoyhtiöittäin. Tarkista siis aina lentoyhtiön sivuilta sallitut laukun mitat. Jos laukkusi on liian suuri, voidaan se vaatia laitettavaksi ruumaan, ja luonnollisesti maksat siitä kalliin hinnan.

Vertaile hintoja

Avainasia edullisessa lentomatkailussa on siis hintojen vertailu. Mieti, mistä olet valmis maksamaan ja mistä tinkimään. On hyvä tutustua lentojen yleiseen hintatasoon jo siinä vaiheessa, kun vasta mietit mahdollista matkaa ja ehkä punnitset vielä useankin matkakohteen välillä. Kun sitten olet päättänyt matkakohteen ja löydät mielestäsi hyvän tarjouksen, kannattaa siihen tarttua nopeasti, sillä hinta on seuraavana päivänä todennäköisesti jo aivan toinen. Jos siis pankkitili on tyhjä, ei ehkä kannata ryhtyä matkan suunnitteluun tosimielellä. Ohittamattoman matkatarjouksen maksamiseksi voit toki saada heti vaikkapa 400 euron pikavipin, jolloin hyvä tarjous ei pääse livahtamaan ohi. Lyhytaikainen laina on itse asiassa hyvinkin yleinen ja suosittu tapa rahoittaa lomamatka. Lainalla voi erinomaisesti jaksottaa suuremmän kertakustannuksen pidemmälle ajanjaksolle ja tasata näin vaikutusta kuukausittaiseen budjettiin.

Tarkista liput

Kun olet ostanut liput, tarkista niiden tiedot välittömästi. Muista, että matkustajan nimen tulee olla lipussa täsmälleen samassa muodossa, kuin se on matkustajan passissa tai muussa matkustusasiakirjassa. Jos lippuihin on lipsahtanut virheitä, onnistuu niiden korjaaminen välittömästi varauksen jälkeen todennäköisesti ilmaiseksi tai ainakin huomattavasti edullisemmin, kuin jos huomaisit virheen vasta myöhemmin. Pahimmassa tapauksessa voit joutua tekemään kalliita muutoksia muihin matkasuunnitelmiisi tai peräti ostamaan kokonaan uudet lentoliput.

Vaikka varmaa kikkaa kaikkein edullisimpien lentolippujen löytämiseksi ei siis ole olemassakaan, voit näillä vinkeillä silti todennäköisesti säästää matkakustannuksista ja panostaa enemmän itse kohteen tutkimiseen. Kannattaa myös huomata, että nämä vinkit ovat vain keskiarvoja ja yleistyksiä, ja onnekas voi löytää hyviä tarjouksia mistä ja milloin vain. Jos siis matkustaminen on lähellä sydäntäsi, pidä silmät avoinna jatkuvasti!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI