Blogimerkintöjä

Matkusta edullisesti – näin löydät halvan majoituksen lomallesi

Maailman eri kolkkien näkeminen on mahtavaa, mutta usein harmillisen kallista. Matkaliput ja majoitus vievät ison osan budjetista, ja perillä olisi mukava tehdäkin jotain. Näillä vinkeillä säästät majoituksesta ja rahaa jää myös nähtävyyksien ja paikallisen elämän näkemiseen.

Hotellit

Vaikka hotelli voi kuulostaa kalliilta, ei sen välttämättä tarvitse sitä olla. Tarkista hotellien vertailusivustot hyvissä ajoin ennen matkaa, niin voit löytää edullisia tarjouksia. Vertailusivuja ja vertailusivujen yhteenvetosivuja on internet pullollaan, mutta toisaalta kireä kilpailu takaa edullisimmat hinnat. Voi silti olla hyvä tarkistaa majoituksen hinta myös soittamalla suoraan hotelliin, sillä heillä voi olla myös omia erikoistarjouksiaan.

Tarkista erilaiset kanta-asiakasohjelmat ja niiden tarjoukset. Olet esimerkiksi saattanut kerätä pisteitä, joilla saat alennusta hotellimajoituksesta. Esimerkiksi lentoyhtiöiden tai joidenkin luottokorttien kanta-asiakkuus saattaa kerryttää tällaisia pisteitä, tai alennusta voi saada jo pelkällä kortilla. Tai ehkä liittymällä hotelliketjun omaan kanta-asiakasohjelmaan saat liittymisalennusta tai kerrytät pisteitä seuraavaa matkaa varten.

Usein myös hiukan kauempana kaupungin keskustasta voi majoittua edullisemmin. Jos siis olet valmis hiukan uhraamaan sijainnista, saattaa kukkarosi kiittää. Esimerkiksi parinkymmenen minuutin junamatka ei todennäköisesti vie liikaa aikaa nähtävyyksiltä, mutta voi säästää sinulle huomattavan summan rahaa. Tutustu hotellia varatessasi siis myös paikalliseen joukkoliikenteen karttoihin, aikatauluihin ja hintatasoon.

Luonnollisesti mitä enemmän hotellilla on palveluita, sitä korkeammat ovat myös yöpymishinnat. Jos et aio syödä hotellin fine dining -ravintolassa tai käynnistää aamuasi kuntosalitreenillä, ei ehkä kannata näistä myöskään maksaa. Valitsemalla pelkistetymmän hotellin voit saada tarpeitasi vastaavan majoituksen huomattavasti edullisemmin. Ole kuitenkin aina huolellinen ja tarkista, mitä majoituksen hintaan kuuluu ja mitkä palvelut ovat lisämaksullisia, jotta vältyt yllätyksiltä.

Myös matkan ajankohta vaikuttaa majoituksen hintaan. Yleensä viikonlopun yöt, etenkin perjantai, ovat kalleimpia, joten jos voit joustaa matkan ajankohdassa, kannattaa niin tehdä. Samoin jos matkustat suurimman turistisesongin ulkopuolella, on hotellimajoituksen hinta todennäköisesti aivan eri luokkaa, kuin keskellä vilkkainta sesonkia.

Hostellit

Hostelli on perinteinen hotellia edullisempi vaihtoehto matkailijalle, ja puolustaa edelleen paikkaansa. Hostellissa jaat yleensä huoneen muiden reissaajien kanssa, mutta entisaikojen isojen makuusalien sijasta nykyisin myös hostelleissa voi olla erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Voit ehkä varata huoneen vain omalle matkaporukallesi tai jopa vain itsellesi, toki hinta on silloin makuusalimajoitusta korkeampi. Hostellit ovat viime vuosina lähestyneet hotelleja myös muiden tarjoamiensa palveluiden suhteen, mutta niissä voi silti edelleen majoittua edullisestikin niin halutessaan. Tarjolla voi esimerkiksi olla aamupala lisämaksusta, mutta vaihtoehtoisesti voit myös tehdä oman aamiaisesi hostellin keittiössä.

*REKLAAMI

Hostelleissa on yleensä keittiön lisäksi myös muita yhteisiä tiloja, joissa voi pelata erilaisia pelejä tai lukea paikallisia lehtiä ja tutustua muihin hostellin asukkaisiin. Sosiaaliselle matkustajalle hostellit voivat olla oiva tapa tutustua muihin samanhenkisiin reissaajiin ja kenties saada uusia ystäviä ja seuraa reissun ajaksi.

Guest Houset ja Bed&Breakfast -majoitukset

Etenkin Keski-Euroopassa ja Brittein saarilla on runsaasti tarjolla erilaisia pieniä paikallisia majataloja ja B&B-paikkoja, joissa voi majoittua viihtyisästi ja kodikkaasti pikkurahalla. Majataloissa on usein vain muutama huone eikä muita palveluita, ja yleensä omistajapariskunta tai -perhe huolehtii kaikesta siivouksesta aamiaisen tarjoiluun. Vaikka palveluita ei ehkä ole paljon, voi palvelu muuten olla sydämellistä ja todella vieraanvaraista, ja omistajat antavat usein mielellään vinkkejä paikallisista nähtävyyksistä tai harrastusmahdollisuuksista.

Vuokrahuvilat tai Airbnb-tyyppiset majoitukset

Voit myös majoittua yksityisen henkilön omistamaan majapaikkaan. Internetissä on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja kokonaisen villan tai huoneiston tai vain huoneen vuokraamiseen. Esimerkiksi perheen kanssa matkaavan kannattaa hotellin sijasta harkita oman villan tai huoneiston vuokraamista näiden palveluiden kautta. Vastaavasti reppureissaaja voi löytää itselleen edullisen majapaikan tällaisen palvelun kautta.

Palveluita on erilaisia, samoin majoitusvaihtoehtoja. Käyttäessäsi tuntemattomampaa palvelua varmista palvelun luotettavuus eri lähteistä ja tutustu palvelun ja yksittäisen majoituksen arvosteluihin. On hyvä muistaa, että vaikka usein julkisuudessa kerrotaan tämäntyyppisten palveluiden epäkohdista ja suoranaisista huijauksista, on suurin osa tarjolla olevista palveluista täysin luotettavia ja tarjoaa erinomaisia vaihtoehtoja hotelleille.

Paikalliset suomalaiset

Usein maailmalle muuttaneilla ulkosuomalaisilla on omat Facebook- tai muut ryhmänsä, joista myös satunnaisempi matkailija voi saada hyviä vinkkejä. Kannattaa liittyä tällaisiin ryhmiin ja kysyä niiden kautta paikallisilta suomalaisilta apua ja neuvoja. Usein näissä ryhmissä tarjotaan asuntoja vuokralle tai etsitään talonvahtia tai hoitajaa lemmikille tietyiksi päiviksi omistajan loman ajaksi, joten hyvin varustettu majapaikka voi löytyä tätä kautta varsin edullisesti.

Talonvaihto

Jos olet valmis avaamaan oman kotisi ovet tuntemattomille, voi talonvaihto olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Tällöin siis vaihdat kotia muualta maailmalta Suomeen tulevien matkailijoiden kanssa. Saat käyttöösi paikallisen kodin, ja he asuvat lomasi ajan sinun kodissasi. Kodinvaihtoa varten on olemassa erilaisia sivustoja internetissä.

Sohvasurffaus

Suosittu edullinen majoitusvaihtoehto on myös sohvasurffaus, couchsurfing. Tällöin siis majoitut maksutta yksityisen henkilön kotona, ja majoitus voi todellakin olla isäntäväen olohuoneen sohvalla. On hyvä muistaa, että pelkän majoituksen tarjoamisen lisäksi sohvasurffauksen takana on myös ajatus, että matkailija tutustuu paikallisiin ihmisiin ja viettää aikaa heidän kanssaan. Majoituksen tarjoaja siis voi tarjota ja jopa odottaa, että vietätte aikaa yhdessä vierailusi aikana. Ota tämä huomioon majapaikkaa varatessasi, sillä sängyn mukavuutta enemmän lomasi onnistumiseen voi sohvasurffauksessa vaikuttaa oikean isännän valinta. Toisaalta isäntäväellä ei ole mitään velvollisuutta esimerkiksi tarjota sinulle aterioita. Selvitä siis odotukset puolin ja toisin huolellisesti ennen majapaikan valintaa.

Sohvasurffaus ei ehkä ole optimaalinen ratkaisu pidemmän loman ajaksi, mutta kiertomatkalla yön tai parin ajan se voi olla varteenotettava vaihtoehto. Tätäkin varten on oma internetissä oma palvelunsa.

Vapaaehtoistyö

Maailmaa voi nähdä myös osallistumalla vapaaehtoistyön tekemiseen työleirillä. Työ voi olla esimerkiksi erilaista ympäristönsuojeluun liittyvää työtä tai kunnostustöitä tai muita tehtäviä kehitysmaan kyläkoulussa. Kohteet voivat olla varsin eksoottisia ja paikoissa, joihin ei muuten ehkä olisi mahdollista matkustaa, joten työleirillä pääsee varmasti tutustumaan paikalliseen elämään paremmin, kuin vain turistina. Majoitus ja ruoka tarjotaan leirillä maksutta, mutta vastineeksi sinulta odotetaan toki kunnon työpanosta. Maksat ainoastaan matkasi ja tietysti muut kulusi paikan päällä, esimerkiksi omat retkesi ja ostoksesi.

Erilaisia edullisia ja jopa ilmaisia majoitusvaihtoehtoja on siis runsaasti. Kun majoitut yksityisen henkilön kotona tai muuten tarjoamassa majapaikassa, kannattaa tarkistaa majoittajan suositukset ja arvostelut, ja varmistaa, että omaisuutesi ja sinä itse olette turvassa. Etenkin yksin matkustaessa on hyvä pitää huoli, että ystäväsi ja perheenjäsenesi tietävät matkasuunnitelmasi ja missä milloinkin olet ja miten sinuun saa yhteyden. Muista myös itse pitää kotiväki ajan tasalla matkasi etenemisestä. Toisen kodissa majoittuessa on tietysti myös muistettava hyvä tavat ja huolehtia toisten ihmisten omaisuudesta huolellisesti.

Matkabudjettiin on hyvä mahduttaa mukaan myös matkustajan ja matkatavaran kattava vakuutus, joka kattaa mahdolliset ikävät yllätykset. Äkillisiä yllätyksiä varten kannattaa myös tarkistaa uusimmat pikalainat aina 300 euroon asti nyt heti ennen matkaa, jotta saat tarpeen tullen käteistä käyttöösi nopeastikin. Vahinko ei aina ilmoita tulostaan, ja fiksu matkailija onkin varautunut monenlaisiin tilanteisiin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI