Blogimerkintöjä

Mikä sijoituskohde sopisi sinulle

Suomalaiset ovat alkaneet säästää ja sijoittaa lisääntyvässä määrin vuodesta 2004. Finanssialan keskusliiton vuonna 2015 tekemän tutkimuksen mukaan jopa 60 prosentilla suomalaisista on säästöjä tai sijoituksia. Sijoittaminen on yhä suositumpi vaihtoehto tai lisuke perinteiselle säästämiselle, sillä sen avulla voi saada paremmat korot kuin säästötilillä, eikä inflaation vaikutus ole yhtä suuri. Alkuun pääseminen kuitenkin vaatii hieman säästämistä, sillä sijoittamista varten tarvitaan pääomaa.

Milloin ja miten sijoittaminen kannattaa aloittaa?

Kaikista optimaalisin tapa aloittaa sijoittaminen on jo lapsen synnyttyä. Jos vanhemmat alkavat säästää lapselle pientä sijoituspääomaa jo alusta alkaen, on lapsen tulevaisuus turvattu. Toisin sanoen sijoittamisen aloittaminen kannattaa mahdollisimman aikaisin. Lapsuus- ja nuoruusajan säästöt ovat kuitenkin varmasti monille menneen ajan lumia tai niitä ei koskaan ollutkaan, joten toiseksi paras ajankohta on nyt.

Kannattaa aloittaa hankkimalla tietoa aiheesta. Tämä onnistuu tehokkaimmin lukemalla. Esimerkiksi Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on hyvä lähtökohta, ja toinen aloitteleville sijoittajille sopiva teos on Marko Erolan Paras sijoitus. Näiden avulla oppii etenkin pörssiosakkeisiin sijoittamisesta. Kirjastoista, netistä ja kirjakaupoista löytyy myös useita kirjoja ja tietoa koskien esimerkiksi rahastoihin ja kiinteistöihin sijoittamista.

Lisäksi kannattaa pohtia, onko sijoituksillasi jokin tarkoitus vai haluatko vain tienata rahaa sijoittamalla. Sijoittamalla voi nimittäin myös säästää rahaa tiettyä päämäärää kuten eläkettä tai asuntoa varten. Jos sinulla on jokin päämäärää kuten eläkesäästäminen, voit myös hyötyä tarkoitusta varten suunnitelluista sijoitusjärjestelyistä.

Sijoittamista varten tarvitaan pääomaa. Jos sinulla ei valmiiksi ole säästöjä, joita sijoittaa, on siis aluksi säästettävä rahaa. Esimerkiksi osake- ja rahastosijoittamisessa alkuun voi kuitenkin päästä jo 1000 eurolla; 2000—3000 euroa on kelvollinen pääoma sijoittamisen aloittamiseen. Kiinteistösijoittamisessa alkupääoman on oltava suurempi, eikä olekaan tavatonta hakea netistä lainaa heti sijoittamista varten. On järkevämpää kuitenkin säästää rahat, sillä kunnollisten tuottojen saamiseen voi mennä aikaa. Sijoittamisesta koituu kuluja, ja siitä tulee entistäkin kalliimpaa, jos joutuu maksamaan myös lainan kulut. Toisaalta esimerkiksi asuntosijoittamista harkitsevalle ei välttämättä ole muita vaihtoehtoja kuin lainan nostaminen.

Pörssiosakkeet

Pörssiosakkeisiin sijoittaminen on hyvä tapa tienata, mikäli aloituspääoma on riittävän suuri. Tämä johtuu siitä, että kulut käyvät suhteessa korkeiksi, mikäli sijoittaa vain pieniä summia. Pitkällä aikavälillä tämä on kannattavin tapa säästää ja sopii kaikille. Sijoittaja hankkii arvo-osuustilin pankista tai sijoitusyhtiöstä sen perusteella, kuinka suuria sijoituksia tekee ja kuinka tiheästi käy kauppaa. Tilistä koituu välityskuluja, joten vertailu kannattaa. Osakesäästämisen voi aloittaa säästämällä 300—400 euroa kerrallaan ja sijoittamalla rahat pikkuhiljaa yksittäisiin yhtiöihin.

Käytännössä sijoittaja ostaa osuuden osakeyhtiöltä, joka myy osakkeitaan. Osakkeiden hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssikurssit määräävät yhtiön markkina-arvon, vaikka se ei suoranaisesti vaikuta yhtiöön. Osakkeesta voi yös saada tuottoa, joka maksetaan tavallisesti osinkona kerran vuodessa keväällä. Muita osinkojen maksutapoja ovat pääoman palautus, yhtiön purkaminen osiin ja varojen jako sekä omien osakkeiden osto. Osakkeiden hinnat perustuvat odotettuun tuloskehitykseen ja yrityksen maksukykyyn. Hinta on muodossa P/E, eli price per earnings. Tämä kertoo, kuika monta vuotta kuluu, että yritys tuottaa sijoitetun rahan verran voittoa.

Osakkeille ominaista on vaihtelu, eli tuotto ei välttämättä ole tasaista. Tästä syystä ei kannata ostaa kaikkia osakkeita samasta yhtiöstä, vaan hajauttaa sijoituksia useampiin yhtiöihin tai jopa useampiin eri sijoitusmuotoihin. Tämä auttaa vähentämään osakesijoittamiseen liittyviä riskejä; vaikka osakkeet ovat pääsääntöisesti tuottaneet hyvin viime vuosina, liittyy osakesijoittamiseen aina riskejä. Rahat voi menettää, sillä osakkeiden hintoihin vaikuttavat monet asiat. Osakesijoittaminen vaatiikin riskinsietokykyä.

Valtaosa suomalaisista sijoittaa osakkeisiin pitkäjänteisesti. Muitakin mahdollisuuksia kuitenkin on olemassa. Kokeneemmat sijoittajat, joita riskit eivät haittaa, lähtevät mukaan aktiiviseen kaupankäyntiin, jossa pyritään voittamaan passiivisen omistamisen tuoma tuotto. Siinä voi tienata nopeammin rahaa kuin pitkäjänteisessä sijottamisessa, mutta toisaalta riskit ovat myös korkeammat.

Rahastosijoittaminen

Rahastosijoittaminen on yksi suosituimpia tapoja sijoittaa Suomessa. Sillä viitataan pankkien ja sijoitusyhtiöiden palveluun, jossa he sijoittavat asiakkaiden varat useisiin eri kohteisiin, joiden joukossa voi olla osakkeita, korkoja, raaka-aineita jne. Esimerkiksi eläkesäästäminen hoidetaan usein näin. Kyseessä on melko helppo ja turvallinen tapa sijoittaa, sillä sijoitukset on hajautettu ja pankki auttaa järjestelyissä. Suurin haitta ovat kulut, jotka ovat usein suuret. Rahastosijoittaminen vaatii myös hieman perehtymistä, jotta osaa suhtautua suosituksiin kriittisesti ja tehdä edullisia valintoja.

Käytännössä sijoitusrahastot on jaettu kahteen eri kategoriaan: aktiivisesti ja passiivisesti hoidetut rahastot. Aktiivisesti hoidetuilla rahastoilla on jokin tavoite; tavallisimmin rahaston vertailuindeksin voittaminen. Aktiivinen toiminta kuitenkin vie paljon kuluja, joten kohdeindeksin voittaminen on epätodennäköistä. Passiivisesti hoidetut rahastot ovat yleensä kuluiltaan  halvempia. Sen sijaan, että ne yrittäisivät voittaa kohdeindeksin, ne seuraavat sitä.

Rahastoja on useita erilaisia. Suosituimpiin kuulunevat vakaata tuottoa tarjoavat korkorahastot, osakkeita ja korkoja yhdistelevät yhdistelmärahastot sekä ETF-rahastot, jotka ovat pörssiin listattuja indeksirahastoja. Jälkimmäisien suosio perustuu mataliin kuluihin, sähköiseen ja reaaliaikaiseen kaupankäyntiin, hintaseurannan mahdollisuuteen, laajaan valikoimaan, sekä ilmaisiin merkintöihin ja lunastuksiin. Indeksisijoittaminen sopii valtaosalle säästäjistä ja tarjoaa hyvät tuotot, mutta ei ole välttämättä markkinoiden jännittävin tapa sijoittaa. Indeksisijoittamiseen sijoittaminen onnistuu jo pienelläkin rahalla. Sen voi aloittaa panostamalla vain 20 euroa kuussa – sata euroa on jo iso summa.

Muita rahastosijoittamisen kohteita ovat esimerkiksi Hedge-rahastot, jotka yrittävät hyötyä markkinoista jatkuvasti; vipurahastot, joiden riskit ovat hieman korkeammat; sekä raaha-ainerahastot, jotka sijoittavat öljyyn, kultaan ja moniin muihin raaka-aineisiin.

Vaihtoehtoja on monia – hajauttaminen kannattaa

Lisäksi sijoittaa voi esimerkiksi kiinteistöihin tai metsiin. Kaikkiin sijoituksiin liittyy kuluja ja riskejä, joten tasaista ja turvallista tuottoa havittelevan sijoittajan on hyvä hajauttaa sijoituksensa useisiin eri kohteisiin. Yleensä sijoittamista varten laaditaankin strategia, jonka aikajänne on pitkä. Esimerkiksi pörssisijoittamisessa tämä voi olla haastavaa, sillä markkinat poukkoilevat, ja monille tulee houkutus ostaa tai myydä niiden mukaan. Sijoittaminen ei yleensä tarjoakaan palkintoja heti, vaan sijoittajan on varauduttava odottamaan pitkiäkin aikoja.

Toisaalta sijoittajan ei kannata odotella liikaa. Aika ei ole koskaan ”oikea” ostamiseen; on järkevintä yksinkertaisesti ostaa silloin, kun haluaa sijoittaa. Rahaan ei saa suhtautua liiallisella kiintymyksellä tai pakkomielteellä, sillä se hankaloittaa sijoitussuunnitelmien noudattamista.

Tämän huomaa hyvin metsäsijoittamisessa. Metsiin voi sijoittaa ostamalla itse suoraan metsää tai sijoittamalla yhteismetsään, mutta kussakin tavassa voittoja joutuu odottamaan. Metsä on hyvin konkreettinen ja erikoislaatuinen sijoitustapaus, mutta loppupeleissä sen toiminta kuvastaa hyvin muitakin sijoituksia. Todelliset voitot syntyvät vuosien mittaan pienistä rahavirroista useista eri sijoituksista. 20 euroa säästöä kuussa ei välttämättä tunnu paljolta, mutta parin kymmenen vuoden jälkeen kartutetut korot ja korkojen korot ovat kasvattaneet pesämunaa.

*REKLAAMI

Tästä syystä onkin tärkeä vertailla ja kilpailuttaa tarjouksia. Vaikka alussa kulut ja niiden erot eli palveluiden välillä tuntuisivat pienessä, 10 tai 20 vuoden päästä kuluihin on voinut mennä jo jopa kymmeniä tuhansia. Kun puntariin lisätään inflaatio, jää rahasta vielä vähemmän käyttöön. Kannattaa siis valita palveluiden tarjoajat huolella ja perehtyä itsekin sijoituksiin, ja siihen, mitä rahoilla tekee, mikäli valitsee sijoittamisen esimerkiksi rahastojen tai varainhoitopalvelun kautta.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI