Blogimerkintöjä

Mistä rahaa nopeasti?

Tuliko postista yllättävän suuri lasku tai simahtiko tietokone? Ja tietysti juuri nyt, kun on muutenkin rahat tiukilla. Tarkinkin taloudenpitäjä kohtaa välillä yllätyksiä, joiden voittamiseksi on keksittävä keinot. Lue tästä vinkit nopeaan käteisen hankintaan.

Myy tavaroitasi

On aika viimein tehdä se pitkään suunniteltu suursiivous ja ryhtyä minimalistiksi. Käy läpi omaisuuttasi kriittisesti ja kokoa yhteen pinoon myytäväksi kelpaavat tavarat ja vaatteet, joita et enää tarvitse. Voit viedä tavarat myyntiin kirpputorille tai myydä ne netissä, esimerkiksi Facebookissa on paljon paikallisia käytettyjen tavaroiden myyntiryhmiä. Myymällä tavarat itse kirpputoritapahtumassa säästyt postittamiselta ja erilaisiin kyselyihin vastaamiselta, nettikirppikset taas voivat saavuttaa laajemman yleisön.

Jotta saat tavarasi myytyä nopeasti ja parhaalla mahdollisella hinnalla, tulee niiden olla hyväkuntoisia ja ehjiä. Pese ja silitä vaatteet, ja ripusta ne vaateripustimille. Joskus voi olla hyvä ajatus yhdistää vaatteita paketiksi, jonka myyt kerralla. Jos myyt vaatteita netissä, ota niistä edustavat kuvat. Voit ehkä pyytää kaveria ottamaan kuvia sinusta myytävät vaatteet yllä, tai ripusta vaatteet siististi vaateripustimille kuvattavaksi. Varmista, että kuvauspaikassa on kunnollinen valo tai kuvaa tuotteet ulkona, jotta vaatteen malli ja sen todellinen väri näkyvät selvästi myös kuvasta. Tarkista myös, ettei myytävien tuotteiden taustalla näy mitään, mikä häiritsee varsinaisen tuotteen näkemistä.

Tarkista myös muiden tavaroiden kunto. Puhdista tuotteet ja korjaa tarvittaessa, mikäli mahdollista. Ota jälleen nettimyyntiin menevistä tuotteista hyvät kuvat, joista ostaja näkee selvästi tuotteen kunnon. Ota myös tarkat mitat ja laita ne ilmoitukseen, joskus voi myös olla hyvä idea laittaa kuvaan tuotteen viereen mitta tai jokin esine antamaan ostajalle parempi käsitys tuotteen koosta.

Ryhdy lasten-, talon- ja koiravahdiksi

Jos sinulla on kokemusta lapsista, tarjoudu kaverille lastenvahdiksi, jotta hän pääsee kumppaninsa kanssa treffeille tai saa omaa aikaa. Pienten lasten vanhempien auttaminen iltamenoihin voi olla helppo homma, sillä usein lasten nukkumaanmenoaika on jo melko aikaisin. Jos vaan saat lapset kiltisti nukkumaan ajoissa, voit lasten nukkuessa tehdä omia juttujasi tai vain rentoutua sohvalla TV:tä katsellen.

Tai jos kaverisi tai tuttavasi on lähdössä lomalle, voit tarjoutua huolehtimaan hänen talostaan ja lemmikeistään matkan ajan pientä korvausta vastaan. Tarkistat postit, kastelet kukat ja pidät talon asutun näköisenä niin, ettei se turhaan houkuta murtovarkaita, sekä tietysti huolehdit lemmikkien ruokkimisesta ja ulkoiluttamisesta. Pelkän talon vahtiminen on yleensä helppo homma, mutta koiran tai kissan vahtina sitoudut käymään vähintään tarkistamassa tilanteen pari kertaa päivässä, joten varmista, että voit todella pitää lupauksesi ja huolehtia lemmikeistä. Jos olet valmis tekemään lasten- tai talonvahdin töitä myös myöhemmin, kannattaa laittaa sana leviämään. Luotettavalle ja edulliselle vahdille löytyy varmasti töitä.

Tee pikkuhommia

Jos olet kätevä käsistäsi, voit tarjoutua tekemään pikkutöitä kavereillesi. Esimerkiksi asenna uusi tietokone käyttökuntoon, lyhennä verhot ja ripusta taulut seinälle tai luo lumet mummon pihalta. Monella on kotona pikkuhommia, jotka pitäisi saada tehtyä, mutta ehkä puuttuu työkaluja tai ompelukone tai ei ole autoa, jolla kuljettaa tavaroita, ja hommat ovat siksi jääneet tekemättä. Apusi otetaan varmasti mielellään vastaan. Myös tällaisia pikkuhommia voit saada puskaradion kautta runsaastikin tehtäväksesi. Samoin siivouspalveluille tai puutarhatöiden tekijöille on usein kysyntää. Etenkin keväisin, kun ihmiset innostuvat suuremman kevätsiivouksen tekoon, voi tuttavapiirissä olla tarvetta paitsi siivousavulle myös poisheitettävien tavaroiden kuljetukselle.

Tee lisätunteja

Joskus voi olla mahdollista ansaita lisärahaa nykyisen työnantajan kautta. Kysy, jos voit tehdä lisätunteja tai -vuoroja, ja siten ansaita tässä kuussa normaalia enemmän. Tai hanki sivutyö. Ota yhteyttä vuokratyöntekijöitä välittävään firmaan, ja kysy mahdollisuutta väliaikaiseen osa-aikatyöhön vakituisen työsi ohella.

Jaa mielipiteesi

Internetissä on useita kyselysivustoja, joissa voit saada rahaa mielipidekyselyihin vastaamalla. Sinun täytyy vain rekisteröityä käyttäjäksi, ja saat sähköpostiisi kutsuja mielipidekyselyihin. Palkkio voidaan maksaa rahana tai lahjakortteina. Kovin nopea keino tämä ei ole, mutta jos sinulla on paljon luppoaikaa, voi tämä olla helppo keino ansaita muutama kymppi extraa kuukaudessa.

Myös erilaisia Mystery Shopping -toimeksiantoja tekemällä voit ansaita joko käteistä, ilmaisia tuotteita tai lahjakortteja. Tällöin siis esiinnyt liikkeessä asioidessasi tavallisena asiakkaana, mutta raportoit ostokokemuksesi toimeksiantajalle, joka näin pyrkii pistokokein varmistamaan tuotteen tai palvelun korkean laadun.

Ryhdy kotimyyjäksi

Jos olet ulospäinsuuntautunut ja myyntihenkinen, voit myös ryhtyä kotimyyjäksi. Kotona järjestettävillä kutsuilla tai muuten vaan kavereille ja tuttaville voi nykyisin myydä monenlaisia tuotteita perinteisistä Tupperware-kipoista kosmetiikkaan ja sisustustavaroista pesuaineisiin. Tälläkään keinolla et tosin ansaitse lisätienestejä ihan päivässä tai parissa, mutta rakentamalla itsellesi oman laajan myynti- ja myyjäverkostosi voit pidemmällä tähtäimellä saada lisätuloja jopa suhteellisen vähällä työllä.

Lainaa

Mikäli rahantarve on todella polttava ja pikainen, kysy lainaa ystäviltä tai perheeltä. Sovi selkeästi, milloin maksat lainan takaisin, ja pidä siitä kiinni. Jos ystäviltä tai perheeltä lainaaminen ei syystä tai toisesta tule kysymykseen, voi rahaa saada myös varmasti ja nopeasti pikavipillä Tutustu lainojen ehtoihin ja maksuihin, ja vertaa eri vaihtoehtoja, jotta löydät edullisimman ja sinulle parhaiten sopivan lainan. Mikäli sinulla on säännölliset tulot ja osaat hoitaa raha-asiasi, ei satunnainen vippi kaada talouttasi, vaan se voi päinvastoin pelastaa sinut pulasta. Jos lainoja kuitenkin kertyy useampia ja päällekkäin, voi olla tarpeen tarkastella rahankäyttöäsi tarkemmin.

*REKLAAMI

Säästä

Jos ei lisätulojen mahdollisuutta ole, on toinen vaihtoehto yllättävien menojen kattamiseksi karsia muita kuukauden menoja. Jätä take-away -kahvit ostamatta, ja sijoita sen sijaan pieneen termosmukiin, johon voit ottaa mukaan kotona itse keittämäsi kahvin. Tee töihin mukaan eväät sen sijaan, että kävisit joka päivä syömässä ravintolassa. Näin voit säästää jo viikossa monta kymppiä.

Tutki ruokakaappiesi sisältö. Nyt on aika hyödyntää kaapissa oleva vanha jauhopussi ja leipoa itse leipäsi. Jos hiivaleivän leipominen ei kuulu bravuureihisi, kokeile helpompia rieskoja tai piirakoita. Vaihda kaupan jogurtti itsetehtyyn kaurapuuroon, samoin pasta tomaattikastikkeella tulee itsetehtynä taatusti edullisemmaksi kuin ravintolassa syötäessä, ja tonnikalakin taipuu yllättävän moneen. Suunnittele viikon ruokalista edullisten perusraaka-aineiden, kuten perunan ja jauhelihan, ympärille, ja suosi ostoksilla ollessasi kaupan omia merkkejä kalliiden merkkituotteiden sijasta.

Ota polkupyörä esiin talvisäilöstä ja säästä bensakuluissa pyöräilemällä. Samalla saat raikasta ilmaa ja liikuntaa, jolloin voit ehkä myös jättää satunnaisen maksullisen liikuntaharrastuksen väliin, ja pysyt silti hyvässä kunnossa. Jos maksat kuntosalista kuukausimaksua, tarkista, onko sopimuksessa mainittu mahdollisuus maksuvapaaseen kuukauteen.

Jos sinulla on esimerkiksi asuntolainaa tai muita luottoja, voi niissäkin olla mahdollisuus lyhennysvapaaseen kuukauteen esimerkiksi kerran vuodessa. Tällöin et maksa lyhennystä, vaan pelkkiä korkoja, jotka nekin ehkä voidaan lisätä pääomaan. Mieti kuitenkin, haluatko tehdä näin, sillä näin lainapääomasi kasvaa ja maksat korkoa korolle. Jos maksettavia luottoja on useita, kannattaa harkita luottojen yhdistämistä, jolloin säästät kuukausittaisissa lainanhoitomenoissa.

Pidemmällä tähtäimellä on hyvä pyrkiä säästämään muutaman kuukauden tuloja vastaava vararahasto, josta voit kattaa yllättävät menot, ilman että joudut keksimään erilaisia keinoja lisärahan hankintaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI