Blogimerkintöjä

Mitä ajatuksia raha sinussa herättää?

Raha herättää yleensä monenlaisia tuntemuksia, ajatuksia ja reaktioita. Oman talouden arvioiminen ei siis ole vain numeroiden tarkastelua, vaan oma asenne rahaan ja elämäntyyli vaikuttavat aivan yhtä lailla siihen, miten rahaa käytetään ja millaisessa valossa oma talous nähdään. Joku saattaa suhtautua rahaan erittäin huolettomasti ja tuhlata aina kaikki rahansa, kun taas toinen pihistelee kaikesta, eikä koskaan irrottele elämässä pienellä hauskanpidolla.

Mitä raha sitten merkitsee sinulle? Etkö halua olla missään tekemisissä rahan kanssa vai pelkäätkö jatkuvasti olevasi taloudellisesti pulassa? Toiset taas näkevät rahan puhtaasti välineellisenä arvona, eikä rahaan ole voimakkaita tunnereaktioita. Varmaa on kuitenkin se, että raha herättää keskustelua ja usein myös tunteita. Me kaikki tarvitsemme rahaa elääksemme, joten olemme väistämättä tekemisissä rahan kanssa, halusimme tai emme. Lisäksi raha aiheuttaa myös paljon huolenaihetta ja stressiä – joskus tuntuu, että sitä pitäisi aina olla enemmän. Tarkkailemalla omia ajatuksia rahasta, voidaan kuitenkin alkaa muuttamaan omaa ajattelua ja sitä kautta alkaa vaikuttamaan myös omaan rahankäyttöön. Pelkällä ajattelun muutoksella voidaan siis periaatteessa vaikuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseen ilman, että rahaa on yhtään sen enempää käytössä. Moni saattaa myös käyttää rahaa mihin sattuu, vaikka monessa kohdassa aina lainoista vakuutuksiin voitaisiin tarkastaa missä on parhaat tarjoukset Suomessa.

Minkälaisia uskomuksia sinulla on rahasta?

Rahaan liittyy usein myös erilaisia uskomuksia, kuten että rahaa ei koskaan ole tarpeeksi tai ajatellaan, että raha on pahasta. Rahaan ei kannata suhtautua kuin jumalaan, mutta omiin raha-asioihin ei kannata myöskään suhtautua liian välinpitämättömästi. Raha vaikuttaa paljon elämäämme, joten kannattaa pyrkiä terveeseen ja jalat maassa olevaan suhtautumiseen sitä kohti.
Esimerkiksi liian tiukka suhtautuminen ei välttämättä ole myöskään hyväksi. Elämän ei ole tarkoitus olla pelkkää raatamista, joten nauttiakin saa. Elämä voi olla hyvää myös ilman suurta pankkitiliä, eikä raha ole sidottu onneen. Se voi silti helpottaa monia asioita elämässä, joten yhdentekevä asia se ei ole. Raha voi tehdä monia asioita ja omien unelmien toteuttamisia mahdollisiksi.

Millainen merkitys rahalla on elämässäsi ja miten ajattelet sen vaikuttavat omaan onnellisuuteesi? Moni ehkä toivoo, että voisi käyttää kaupassa vapaasti rahaa ilman, että joutuu miettimään jokaisen ostoksen kohdalla, onko siihen varaa. Vähintään perustarpeet tulee saada tyydytettyä mutta kuinka paljon siihen päälle voi oikeasti lisätä onnellisuutta? Jokaisella meistä on haaveita ja toiveita, joiden tavoittamiseen tarvitsemme rahaa, ainakin jonkin verran.

Miten käytät rahaa?

Aina ei ole kyse vain siitä, kuinka paljon meillä on rahaa, vaan myös se, miten sitä käytetään merkitsee. Kuten sanotaan: ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Tässä lauseessa on perää, sillä oman budjetin kannalta on paljon merkityksellisempää, miten omaa talouttaan suunnittelee ja miten rahaa käyttää, kuin kuinka valtavasti sitä rahaa pankkitilillä on. Jos siis ajattelet aina, ettei sinulla varmasti ole tarpeeksi rahaa, alat helposti itse uskomaan tähän mantraan. Mutta kun aletaan tarkastelemaan omaa budjettia järkevästi paperilla, ei tilanne ollenkaan ole niin huono, muutaman pienen muutoksen jälkeen. Vaikka rahaa alettaisiin käyttää hieman eri tavalla, elämä maistuu silti ihan samanlaiselta, jopa paremmalta.

Raha ja tulevaisuus

Se mitä ajattelet rahasta voi vaikuttaa myös tulevaisuutesi. Aiotko siis jatkossakin tuhlata kaikki rahasi vai voisitko hetken harkita säästäjäksi alkamista? Mahdollisuuksia on todennäköisesti enemmän kuin luulet.

Jos haluat, että sinulla on rahaa säästössä tulevaisuudessa, on muutoksia alettava tekemään nyt. Moni ajattelee, että rahaa ei ole mahdollista laittaa säästöön, mutta tämä ei kuitenkaan usein pidä paikkaansa. Kannattaa vaikka kirjata asioita ylös ja silloin nähdään ne mahdollisuudet, joita omassa taloudessa on saada aikaan säästöjä. Jo pienillä muutoksilla voidaan alkaa kerryttämään varoja sukan varteen. Jos suhtaudut pessimistisesti omaan talouteen, ei muutoksia yleensä saada aikaan. Kenties aluksi ei vaikuta siltä, että mitään tapahtuisi mutta ajan saatossa huomataan, että rahaa alkaa kertymään myös säästöön. Jo muutamalla kympillä kuussa voi alkaa säästäjäksi, eikä heti tarvitse tavoitella kuuta taivaalta. Myös moni varakas ihminen on aloittanut pienestä.

Mihin käytät rahasi?

Omaan tulotasoon ei välttämättä voida vaikuttaa kovinkaan nopeasti, mutta voit kuitenkin vaikuttaa siihen, miten käytät rahasi vaikka heti. Onko sinulle esimerkiksi tärkeää panostaa asumiseen? Asumiskustannukset ovat yleensä yksi suurimmista menoeristä henkilökohtaisessa taloudessa. Asumiseen ei kuitenkaan saisi mennä liian suuri osa omista tuloista, jotta rahaa jää muuhunkin elämiseen. Mikäli maksat kallista vuokraa, kannattaa harkita asunnon vaihtamista edullisempaan vaihtoehtoon. Eikö olisikin kiva, jos kuukaudessa jäisi enemmän rahaa käteen, ihan vaan muuttamalla asumisratkaisua?

Jos haluat alkaa suhtautumaan rahaan hieman terveemmin, mitä muita elämäntapavalintoja voisit alkaa tekemään? Jokainen kuukausi rahaa kuluu ruokamenoihin, harrastuksiin, erilaisiin hankintoihin, kuten vaatteisiin ja useisiin vapaa-ajan menoihin. Eri ihmiset arvostavat eri asioita, ja rahaa saatetaan käyttää hyvin eri tavoin. Toinen laittaa rahansa kalliiseen harrastukseen ja toinen ostaa jatkuvasti uusia vaatteita. Varmista kuitenkin, ettet tuhlaa rahaa aivan suhteettomasti. Joskus saattaa olla kohdallaan hieman karsia omasta kulutuksesta. Kun sinulle on selvää, mikä on tärkeää, voit rauhassa käyttää rahasi oman budjettisi puitteissa niin kuin parhaaksi näet. Eikä sinun tarvitse tuntea turhaa syyllisyyttä.

*REKLAAMI

Rahan on tarkoituskin mahdollistaa sellaisten asioiden tekeminen, jotka tuottavat itselleen iloa. Parhaassa tapauksessa raha on siis väline, joka palvelee omia mielenkiinnon kohteita. Rahaa ei kuitenkaan kannata käyttää ihan miten sattuu, vaan joskus on syytä myös priorisoida omaa rahankäyttöä. Voidaan siis miettiä, mikä on oikeasti tärkeää itselle. Kannattaako esimerkiksi syödä lounasta joka päivä ulkona vai voisiko olla myös parempia tapoja kuluttaa rahaa tai alkaa säästämään turhissa menoissa? Kun sinulla on selkeä ajatus omasta budjetista, voit huoletta käyttää rahaa sen puitteissa.

Rahan lainaaminen

Myös rahan lainaamiseen suhtaudutaan eri tavoin. Moni saattaa kysyä, kannattaako lainarahaa ollenkaan ottaa? Joku voi suhtautua lainarahaan jopa kammoksuen. Ajatukset siitä, että kaikki kulutusluotot ja pikavipit nousevat kustannuksiltaan aina pilviin ja korkojen olevan tähtitieteellisiä ovat kuitenkin vanhentuneita. Nykyisin lainamarkkinoilla on paljon tarjontaa, ja on hyvinkin mahdollista löytää varsin kohtuuhintaisia lainoja, pienillä ja vähän isommillakin summilla. Kultainen keskitie on valttia myös lainanottamisessa. Lainarahaa ei tarvitse pelätä, mutta lainaa ei myöskään voi ottaa rajattomasti. Jokaisella täytyy olla realistinen takaisinmaksusuunnitelma. Lainaraha voi kuitenkin tuoda helpotusta kiperään tilanteeseen ja tuoda joustovaraa tiukkoina aikoina.

Terve suhtautuminen rahaan

Joskus sanotaan, ettei raha tee onnelliseksi. Silti raha herättää paljon niin ajatuksia kuin tunteita, ja siitä puhuminen saattaa usein osoittautua vaikeaksi suomalaisten keskuudessa. Silti rahalla on paikkansa jokaisen suomalaisen elämässä. Raha on parhaassa tapauksessa väline, jolla toimimme niin arjessa kuin juhlassa, eikä itseisarvo. Raha-asiat ovat kuitenkin yksi keskeinen asia elämässä Suomenkaltaisissa yhteiskunnissa. Toivon mukaan rahaan osataan suhtautua terveesti ja realistisesti. Sillä se ei kuitenkaan ole se tärkein asia elämässä, vaikka se joskus saattaisi siltä vaikuttaakin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI