Blogimerkintöjä

Mitä ovat takuulainat?

Takuulainat ovat sellaisia lainoja, joita taataan esimerkiksi omaisuudella tai rahalla, joka voi olla lainan hakijan tai vaikka eri henkilön omistuksessa. Ostettu asia, kuten auto, vene, talo tai taideteos, voi olla takuuna, ja taattu summa riippuu siitä minkä arvoinen esine on kyseessä. Pankki tai muun lainan antaja pitää omistuksen esineestä siihen asti, kunnes laina on maksettu jokaista senttiä myöten takaisin ja tähän lasketaan mukaan tietenkin kaikki korot ja tilinhoitoon liittyvät kulut. Lainan takaamiseen voidaan käyttää myös muita asioita, kuten osakkeita, tai henkilökohtaista omaisuutta, jolla on jonkinlaista arvoa.

Usein takuu lainat ovat paras, ja jopa ainoa, keino saada erittäin suuria summia rahaa lainana. Lainan antaja ei yleensä ole innokas antamaan isompia summia yksityisille henkilöille, ilman että löytyy takausta siitä, että raha tullaan maksamaan ajallaan takaisin, muiden kulujen lisäksi. Kun lainaan laitetaan takuuksi oma talo, tai esimerkiksi omistuksessa oleva maa, saa lainan antaja heti tiedon, että lainaaja tulee todennäköisesti tekemään kaikkensa, maksaakseen lainan ajoissa takaisin, jotta omaisuus pysyy itsellä.

Takuulainat eivät koske pelkästään uusia ostokohteita, vaan ne voivat tarkoittaa myös kulutusluottoja tai muita kodin pääoma lainoja, joiden summa perustuu siihen arvoon mikä pääomalla on. Yksinkertaisesti se on siis kodin arvo vähennettynä siitä määrästä, mitä ollaan vielä velkaa. Kotia käytetään siis takuuna ja maksamatta jättäminen tarpeeksi pitkään tulee viemään kodin omistajuuden siirron lainan tarjoajalle.

Takuulainat usein tarjoavat pienempiä korkoja ja korkeampia laina summia, kuin mitä takaamattomat lainat. Kuten termi jo viittaa, takuulaina tarkoittaa sitä, että takaat turvan siitä, että laina maksetaan sopimusten ja ehtojen mukaan takaisin.

Takuulainana on mahdollisuus saada esimerkiksi:

 • asuntolaina
 • kulutusluotto
 • autolaina
 • remonttilainat
 • muu laina, varsinkin isommalla summalla

Ilman takuuta annettuja lainoja on esimerkiksi:

*REKLAAMI
 • luottokortit
 • henkilökohtaiset pienlainat
 • pikavipit
 • lainaa heti tilille ratkaisut
 • Opintolainat
 • muut pienlainat

Suurin ero näiden välillä on siis heti kättelyssä se summa, minkä lainantarjoaja antaa lainaajalle. Tietenkin jos takaus on pieni, ei lainattava summakaan voi olla kovin suuri. Asuntolainassa takauksen ei usein tarvitse tietenkään kattaa koko lainan hintaa, mutta se antaa luottoa pankille siitä, että rahaa osataan säästää ja hallita. Lisäksi isommassa asuntolainassa tulee tietenkin olla myös taloustilanne muuten kunnossa, eli palkkatyön on pystyttävä kattamaan eläminen ja laina.

Takaajan ei aina tarvitse olla sama henkilö, joka lainan ottaa, eli myös muita ihmisiä voidaan käyttää takaajina. Usein onkin niin että esimerkiksi vanhemmat takaavat lapsilleen ensimmäisen asunnon lainan, jotta omilleen pääseminen on helpompaa eikä pontentiaalinen omaan asuntoon sijoitettava raha kulu vuokraan ja muihin turhiin lähteisiin.

Vaikka takuut löytyisivät ja pankit olisivat valmiit lainaa myöntämään, tulee silti harkita hetki onko lainan ottaminen sen arvoista ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Kun takuu laina otetaan, on takuu siinä kiinni ja sitä ei voi saada takaisin muuta kuin maksamalla laina pois. Jos on siis tiedossa ettei lainaa välttämättä pystytä maksamaan, eikä lainan takuusta haluta missään nimessä luopua, kannattaa siirtää lainan ottoa.

Jos taas kaikki on kunnossa, on takuu laina mainio vaihtoehto, sillä sen mahdollistamat edulliset kulut ja korot ovat tietenkin järkevämpi vaihtoehto lainaajalle, kun korkeiden kulujen ja korkojen lainat. Paras on perehtyä asiaan kunnolla, tarkastella realistisesti omaa tilannetta ja tehdä päätökset sen mukaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI