Blogimerkintöjä

Mitä tehdä veronpalautuksilla?

Veroilmoituksen aika on taas ajankohtainen – joka vuosi samaan aikaan on aika tarkistaa oma veroilmoituksesi. Jos olet ollut oikein viisas edellisen vuoden verokorttisi suunnittelussa ja verojen maksussa, saatat saada veronpalautuksia joulukuussa. Veronpalautuksen ovat oikein mukavaa extrarahaa, jonka monet käyttävät shoppailuun. Kannattaa kuitenkin harkita kahdesti, ennen kuin suuntaat kauppoihin jouluostoksille näiden verorahojen kanssa.

Verojen maksamista voi käyttää itse asiassa jopa pakkosäästämisenä. Jos suunnittelet veroprosenttisi hieman korkeammaksi, kuin mitä se normaalisti olisi, maksat joka kuukausi hieman ylimääräistä. Kun on veronpalautusten (ja mätkyjen) aika, saatkin hyvän summan pakkosäästettyä rahaa itsellesi. Jos esimerkiksi normaali veroprosenttisi olisi 10%, nosta prosenttisi esimerkiksi 12-14 prosenttiin, jolloin joka kuukausi säästät valtion tilille omaa rahaasi.

Pienenkin veronpalautuksen saaminen on parempi, kuin mätkyjen maksaminen. Mätkyt etenkin joulun alla ovat ikävä yllätys, joten pidä huoli, että suunnittelet veroprosenttisi huolellisesti. Muista myös, että jos tulosi muuttuvat vuoden varrella, sinun tulisi tilata uusi, päivitetty verokortti, jotta et päädy pahimmassa tapauksessa maksamaan veroja lisäveroprosentilla. Lisäveroprosentti voi nimittäin nielaista jopa 40% ylimenevästä tulostasi.

Sanotaan, että olet suunnitellut verosi huolellisesti ja maksanut hieman ylimääräistä. Joulukuussa saat mukavan summan veronpalautuksia omalle tilillesi. Mutta mitä tällä rahalla kannattaa tehdä? Monet suuntaavat joululahjaostoksille. Veronpalautusrahoilla voi kuitenkin tehdä jotain muutakin hyödyllistä, joka ehkä hyödyttäisi sinua myös pitkällä juoksulla.

Poissa silmistä, poissa mielestä

Voit tietysti käydä shoppailemassa veronpalautusrahoillasi, tai voit säästää nämä rahat tulevaisuuden varalle. Jos asetat veronpalautustiliksesi säästötilisi, et välttämättä edes huomaa ja muista palautusten tulleen tilillesi. Sen lisäksi, että kuukausittaiset omat säästösi suuntautuvat tälle tilille, nämä veronpalautukset tuovat tilille hieman lisää tyynyä. Muutaman vuoden kuluttua tililläsi onkin jo melkoisen mukava määrä säästettyä rahaa.

Säästäminen ei tietysti aina ole se asia, joka innostaa sinua kovinkaan paljon. Mutta jos et halua säästää kaikkia rahoja, säästä ainakin osa niistä. Tulevaisuuden sinäsi kiittää sinua säästetyistä rahoista aivan takuuvarmasti. Säästäminen on tärkeää siksi, että taloudellisen hädän sattuessa sinulla on jotain johon turvautua. Lisäksi säästämisellä voit maksaa esimerkiksi lainan pois tai ostaa auton liisaamatta sitä ensin.

Säästä veronpalautukset kokonaan, tai ainakin 20% niistä – mielellään tietysti enemmänkin.

ijoita – käytä tilaisuus hyväksesi

Vaikka sijoittaminen ei ehkä ole sinun pelisi, veronpalautukset antavat sinulle hyvän mahdollisuuden päästä mukaan tähän maailmaan. Veronpalautukset ovat kuin ylimääräistä rahaa – tästä sinulla on varaa ottaa esimerkiksi 20% ja sijoittaa rahat haluamaasi kohteeseen. Sijoittaminen on tärkeää pitkällä tähtäimellä. Kun sijoitat rahat johonkin tasaisesti kasvavaan ja unohdat sijoituksesi, muutamien vuosien päästä voit yllättyä siitä, kuinka paljon sijoituksesi on kasvanut.

Sijoittaminen voi olla vaikea konsepti ymmärtää, mutta älä hätäile, sillä esimerkiksi pankkisi oma sijoitusneuvoja voi antaa sinulle hyviä ratkaisuja ja vaihtoehtoja sijoittamiseen. Jos haluat varmoja ja tasaisesti kasvavia sijoituksia, hyvä idea voi olla sijoitustili, joka kasvaa korkoa pienesti joka vuosi.

Riskialttiita sijoituskohteita ovat kohteet, jotka nousivat kuin tyhjästä ja jotka nousivat kerralla taivaisiin. Esimerkiksi bitcoin on noussut arvoltaan viime kuukausina hurjaa vauhtia, mutta siitä ei ole tietoa, kuinka kauan noususuhdanne jatkuu – etenkin kaikkien bitcoin skandaalien jälkeen Yhdysvalloissa.

Toisaalta, melkoisen varma sijoituskohde ovat kiinteistöt. Rakentamista tapahtuu koko ajan lisää ja lisää, joten oikeisiin kiinteistökohteisiin sijoittaminen voi olla hyvä idea. Kysy lisää omalta pankiltasi, ja saat varmasti arvokasta tietoa.

Maksa kuukauden (tai kahden) vuokrasi etukäteen

Se, että pääsee laskuissa hieman omaa itseään ja omaa talouttaan edelle, on erittäin hyvä idea. Poistat hieman stressiä itseltäsi ja olet edellä laskuissasi ja kuluissasi. Näin sinulla on hieman varaa elää löysemmin kuukauden tai kahden verran, jos siltä tuntuu. Kuukauden vuokran maksaminen etukäteen auttaa sinua muissakin laskuissa, ja saat maksettua ehkä jopa hieman ylimääräistä kohti luottokorttilaskujasi.

Maksa pois pikavippilaskut

Muistatko sen, kun muutamia kuukausia takaperin uusimmat pikavipit 300e vaikuttivat hyvältä idealta sen ihanan takin ostamiseen? No, pikavipit pitää aina maksaa takaisin korkojen kera, joten se ei enää ehkä jälkeenpäin ollutkaan niin hyvä idea, kuin alunperin ajattelit.

Veronpalautuksilla on hyvä maksaa kokonaan pois kaikki pikavipit ja muut roikkuvat pikalainat. Vaikka se ei olekaan kovin hulppeaa, muista, että pikavipit ovat kalliita ja niiden korot ja kulut lisääntyvät joka ikinen kuukausi. Mitä nopeammin saat siis maksettua kaikki pikavippisi pois, sen enemmän säästät rahaa tulevaisuudessa.

Pikavipit ja netistä saatavat luotot yleistyivät paljon 2000-luvun alkupuolella, ja niiden korot olivat silloin vielä todella huimia. Kiitos näiden korkojen, monet suomalaiset jäivät melko pahaan velkakierteeseen ja maksavat siitä vieläkin. Käytä siis veronpalautusrahoja maksaaksesi pois suurimmat tai kalleimmat pikavippisi, jotta säästät rahaa itsellesi tulevaisuudessa.

Lähde lomalle

Veronpalautuksen määrästä riippuen voit ehkä jopa lähteä lomalle näillä rahoilla. Varaa lippusi etukäteen esimerkiksi hiihtolomaa varten. Saat näin hyvän ja edullisen hinnan lennoille ja pääset parhaimmillaan jopa nauttimaan auringon lämmöstä kesken helmikuun pakkasten. On tärkeää oman hyvinvointisi kannalta, että muistat myös rentoutua ja ottaa lomaa.

*REKLAAMI

Veronpalautuksessa saatavat rahasi voivat ehkä riittää peräti Thaimaan lämpöön lähtemisessä etenkin, jos suunnittelet verosi hyvissä ajoin etukäteen.

Yhteenveto

Verojen maksaminen kannattaa ottaa vakavasti. Jos veroja ei maksa, siitä syntyy paljon sanktioita. Ja jos et maksa veroja tarpeeksi, saatat joutua maksamaa mätkyjä. Jos kuitenkin suunnittelet verosi huolellisesti ja maksat vielä hieman ylimääräisiä veroja, säästät rahaa itsellesi. Tämä on kuin eräänlaista pakkosäästämistä. Saat veronpalautukset takaisin kuitenkin aina ajallaan, jolloin sinulle saattaa parhaimmassa tapauksessa olla säästynyt tuhansia euroja.

Vaikka veronpalautukset usein houkuttelevat tuhlailemaan ja lähtemään ostoksille, kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, mihin nämä veronpalautukset käyttää. Viisasta on laittaa veronpalautukset kokonaan tai ainakin osittain säästöön omalle säästötilille suoraan. Tai vaihtoehtoisesti voit sijoittaa rahasi pankkisi sijoitusneuvojan avulla johonkin vakaaseen kohteeseen. Jos kuitenkin haluat hieman vapautta, sinun kannattaa esimerkiksi maksaa oma vuokrasi etukäteen parille kuukaudelle, tai vaikka lähteä mukavalle lomamatkalle.

Eräs toinen erittäin hyvä kohde veronpalautusrahoillesi on maksaa pois kaikki mahdolliset pikavipit tai lainat. PIkavipeillä ja netistä haettavilla lainoilla on melkoiset korot ja kulut. Kannattaa siis maksaa kaikista kalleimmat lainat ja vipit pois veronpalautusrahoilla. Näin saat taloudelliseen tilanteeseesi hieman lisää vapautta pitkällä tähtäimellä. Tämän lisäksi tietysti säästät rahaa lisää.

Rahan säästäminen on keino taloudelliseen riippumattomuuteen. Kannattaa siis olla hyvin tarkka siitä, mihin kaikki ylimääräiset rahansa laittaa. Näin pääset toivottavasti tilanteeseen, jossa sinä voit rentoutua hieman oman taloutesi suhteen. Jos tarvitset neuvoja säätämiseen, sijoituksiin tai vaikka oman talouden suunnitteluun, kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiisi. He osaavat usein auttaa, tai ainakin osoittaa sinut oikeaan suuntaan. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – harkitse siis kahdesti, ennen kuin käytät rahasi shoppailuun.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI