Blogimerkintöjä

Mitä vanhempien tulisi opettaa lapsille rahansäästöstä!

Taloudellinen suunnittelu ja sen kunnossa pito ovat erittäin tärkeitä taitoja ja tietenkin näihin liittyy vahvasti säästäminen ja rahan hallitseminen. Taitoja on hyvä alkaa opettamaan jo lapsena ja tämä jääkin usein täysin vanhempien harteille. Tietenkään lapselta ei voida olettaa, iän mukaisesti, kauheita säästö suunnitelmia ja pikalainojen miettimisiä, vaan tarkoitus on lähinnä opettaa säätämään kärsivällisesti, jottei tule tarvetta ottaa lainaa heti tilille kun aikuisuus on kohdalla. Jopa kolmen vuoden ikäisille lapsille voidaan alkaa opettamaan taloudellisia ajatuksia, kuten säästämistä ja tuhlaamista, tutkimusten mukaan taas jo 7 vuotiaat lapset alkavat muodostaa rahaan liittyviä tapoja. Ja mitä aikaisemmin opetus alkaa, sitä helpommin lapsi samaistuu ohjeisiin.

3 – 5 vuoden ikäiset lapset

Tässä vaiheessa lapsille voidaan opettaa periaatteeksi se, että jos jotain todella halutaan, sitä pitää odottaa ja rahaa tulee säästää, jotta sen voi ostaa. Opitut arvot kantavat myös pitkälle tulevaan, eikä koskaan voi oikeastaan aloittaa liian aikaisin. Esimerkiksi kauppaan mennessä voidaan selittää mitä ollaan hakemassa ja samalla opettaa ettei kauppaan meneminen tarkoita automaattisesti sitä, että lapsi saa myös jotain. Kärsivällisyyttä voidaan myös opettaa kaupassa käydessä, esimerkiksi jonottaessa, jolloin lapsi oppii ettei kaikki tapahdu aina heti ja joskus voidaan joutua odottamaan pitkäänkin. Kotona voidaan tehdä erilaisia säästöpossuja, vaikka kolme erilaista, joihin kuuluu säästö, tuhlaus ja lahjoitus possu. Kun lapsi saa viikkorahaa tai vaikka merkkipäivän kunniaksi rahaa, laitetaan osa siitä jokaiseen possuun. Käyttö possusta lapsi saa ottaa rahaa vaikka tarrojen tai karkin ostoon, kun taas säästöpossulla on joku pidempiaikainen kohde, minkä lapsi saa ostaa kun rahat on kerätty. Lahjoitus possu on hyvä tapa opettaa lapsi myös antamaan, sillä nämä voidaan lahjoittaa sitä tarvitsevalle taholle, esimerkiksi tukemaan lapsen kiinnostuksen kohteita, hyväntekeväisyyttä, tai vaikka rahaa tarvitsevalle ystävälle.

6 – 10 vuoden ikäiset lapset

Tässä vaiheessa tärkein oppi mikä lapselle voidaan antaa, on kyky päättää itse mihin säästetyt rahat käytetään. Kun lapsi ymmärtää ettei rahaa ole rajattomasti ja sillä rahalla, mikä itsellä on, täytyy tehdä järkeviä päätöksiä, tai oikeasti tarpeelliseen tai haluttuun kohteeseen ei riitäkään varoja. Lasta voidaan myös alkaa ottamaan mukaan taloudellisiin päätöksiin, jotka koskevat koko perhettä.
Esimerkiksi kaupassa voidaan selittää miksi valitaan tietyt halvemmat tuotteet, eikä niitä kalliimpia, tai sitten miksi kannattaa ostaa isompi paketti vessapaperia, kuin pienempi. Lapselle voi myös antaa esimerkiksi 2 € ja kannustaa tätä ostamaan joku hedelmistä, tai tuotteista, mikä tarvitaan joka tapauksessa. Näin lapsi pääsee itse päättämään millä perusteilla tuotteen valitsee. Tietenkin säästöpossuja kannattaa jatkaa ja nyt voidaankin ottaa hiukan pidemmän tähtäimen säästö kohteita käyttöön. Näihin voi kuulua vaikka uudet harrastus välineet.

11- 13 vuoden ikäiset lapset

Tässä iässä tärkeä opetus on se, että mitä aikaisemmin aloittaa säästämisen, sitä nopeammin maali on tavoitettu. Entistä enemmän kannattaa alkaa siirtymään lyhyen tähtäimen ideoista pidempiin kohteisiin. Kun opetetaan lapselle sitä, kuinka tärkeää on aloittaa säästäminen ajoissa, kannattaa käyttää esimerkkejä ja tehdä laskutoimituksia yhdessä. Tämä auttaa lasta hahmottamaan rahan kasvamisen määrän ja tahdin, riippuen myös siitä, kuinka paljon rahaa laitetaan säästöön. Kun keskitytään pitkän matkan tähtäimiin, voidaan myös keskustella siitä, kannattaako rahaa käyttää muuhun, jos turhuuksiin tuhlattava summa veisi kuitenkin kohti sitä parempaa ostosta säästössä. Esimerkiksi sen sijaan että lapsi ostaisi koulun jälkeen jonkun herkun, voi raha mennä possuun joka käytetään vaikka uuden tietokoneen tai tabletin ostoon.

*REKLAAMI

Nämä kaikki auttavat lasta hahmottamaan säästämisen tärkeyden ja siksi onkin hyvä aloittaa opettaminen aikaisin, kuitenkin lapsen ikään sopivalla tavalla!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI