Blogimerkintöjä

Miten kehitän kielitaitoani tehokkaasti ja edullisesti?

Kansainvälistyneessä maailmassa joudumme ja pääsemme entistä useammin tilanteisiin, joissa pelkkä suomenkielen taito ei riitä. Suomalainen koululaitos antaa erinomaisen peruskielitaidon, ja esimerkiksi englanninkielentaitomme on kansainvälisesti mitattuna keskimäärin todella hyvä. Peruskoulun antaman vahvan perustan päälle on hyvä rakentaa syventävää osaamista ja myös erilaisten tapojen ja kulttuurien tuntemusta. Hyvä kielitaito ja kansainväliset taidot ovat arvokasta pääomaa työmarkkinoilla myös Suomessa.

Vierasta kieltä on vaikea oppia pelkästään kotimaassa, vaikka apuna olisi kieltä äidinkielenään puhuviakin henkilöitä. Kielitaitoon liittyy oleellisena osana myös kulttuuri ja konteksti, jossa kieltä käytetään. Paras kielen ja kulttuurin tuntemus saavutetaankin oleskelemalla kyseistä kieltä puhuvassa maassa. Tässä onkin muutamia vinkkejä, miten ulkomaille voi lähteä paremman kielitaidon hakuun.

Kielikurssi

Kielikurssista saattaa ensimmäisenä tulla mieleen nuorille ja teini-ikäisille tarkoitetut kurssit, mutta kielikursseja on itse asiassa tarjolla kaikenikäisille, myös eri ikäisille aikuisille. Kielikurssin ohjelmassa on yleensä puoli päivää oppitunteja ja muuna aikana runsaasti mielenkiintoisia vierailuja paikallisiin nähtävyyksiin ja tapahtumiin, jolloin kielitaidon lisäksi voi helposti kohentaa myös paikallisen historian ja elämäntavan tuntemusta. Lisäksi kurssilaisilla on paljon vapaa-aikaa, jolloin aikaa riittää myös omatoimisille seikkailuille kohdekaupungissa.

Kielikurssilla vietetään paljon aikaa oman ryhmän kesken, jolloin kiusaus puhua suomea on suuri. Kielitaidon kehittymisen kannalta on kuitenkin oleellista käyttää opiskeltavaa kieltä, ja niinpä kielikurssilaisen kannattaakin käyttää hyväkseen kaikki tilaisuudet käydä keskusteluja paikallisella kielellä. Esimerkiksi majoittuminen paikallisessa isäntäperheessä tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskusteluun paikallisten kanssa ja on myös hotellissa majoittumista edullisempaa.

Harjoittelu ja vaihto-opiskelu

Usein opiskeluun suomalaisessa korkeakoulussa tai yliopistossa kuuluu osana käytännön harjoittelu. Voisitko lähteä opintojesi kautta vaihtoon tai työharjoitteluun ulkomaille? Monilla oppilaitoksilla ja opiskelijajärjestöillä on hyvät vaihto-ohjelmat ulkomaisten koulujen kanssa ja verkostot kansainvälisen harjoittelupaikan hankkimiseksi. Kansainvälisen vaihto-ohjelman tai työharjoittelun avulla kehität kielitaitoasi ja samalla myös opintosi etenevät.

Ulkomailla tapahtuvaan opiskeluun tai opintoihin liittyvään työharjoitteluun voit saada opintotukea Suomesta. Kannattaa selvittää asiaa oman koulusi opintotukivastaavan kanssa ja olla yhteydessä Kelaan.

Tutkinnon suorittaminen ulkomailla

Suomalaiset voivat toki suorittaa myös kokonaisia tutkintoja ulkomailla. Mikäli sinulla on suomalainen lukion päästötodistus ja ylioppilastodistus, voit hakea useimpiin ulkomaisiin korkeakouluihin ja yliopistoihin, mutta myös toisen asteen tutkinto voi riittää.

Mikäli tutkinnon suorittaminen ulkomailla kiinnostaa, kannattaa aloittaa mahdollisiin kouluvaihtoehtoihin ja tutkintoihin tutustuminen jo hyvissä ajoin ja varata runsaasti aikaa hakuprosessille. On hyvä perehtyä koulun ja tutkinnon sisältöön ja tasoon huolellisesti, ja selvittää kaikki hakuprosessin kiemurat ja pääsyvaatimukset huolellisesti, sillä ne voivat poiketa toisistaan eri maissa ja eri kouluissa.

Tutkinnon suorittamiseen ulkomailla voi myös saada opintotukea Suomesta. Varmista asia Kelan Opintotukikeskuksesta.

Töihin ulkomaille

Jos olet jo tutkintosi suorittanut tai muutoin tähyät opiskelujen sijasta työelämään, voit toki pakata laukkusi ja lähteä töihin ulkomaille. Usein työnhaku on helpompaa, kun jo olet kohdemaassa. Pakkaa siis mukaasi työ- ja opintotodistuksesi ja lähde rohkeasti liikkeelle.

Jos olet työtön työnhakija ja lähdössä työnhakuun EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin, voit saada Suomesta työttömyyspäivärahaa ulkomaille kolmen kuukauden ajan. Kysy lisätietoja TE-toimistosta.

Kohdemaassa kannattaa olla heti yhteydessä paikallisiin työnvälitysfirmoihin ja rekrytoijiin. Käytä hyväksesi kaikki verkostot ja sosiaalisen median ryhmät, ja kerro etsiväsi työtä kohdekaupungista. Kannattaa myös liittyä esimerkiksi kohdemaan ulkosuomalaisten ryhmiin, sillä niistä saat usein vinkkejä paitsi työpaikoista myös muista työnhakuun liittyvistä ja kotiutumista edistävistä asioista, joita et ehkä itse tulisi ajatelleeksi.

Työnsaantia voi usein edistää, jos olet jo ainakin aloittanut prosessin esimerkiksi paikallisen pankkitilin tai sosiaaliturvatunnuksen hakemiseksi. Kannattaa siis selvittää ainakin perusasiat jo ennen lähtöä, ja pistää byrokratian pyörät pyörimään heti maahan saavuttuasi. Jos lähdet EU:n ulkopuolelle, selvitä, tarvitsetko myös esimerkiksi työluvan.

Jos kuulut kotimaassa työttömyyskassaan, selvitä, jatkuuko jäsenyytesi ulkomailla, ja millä ehdoin olet oikeutettu työttömyyspäivärahaan palatessasi Suomeen.

Samoin voi olla järkevää selvittää, miten ulkomailla työskentelystä kertyy eläkettä. Tämä ei nimittäin ole kaikkialla automaattista, vaan voi riippua maasta ja myös yrityksestä. Jos yritys ei maksa eläkemaksuja, voit usein liittyä itse paikalliseen eläkekassaan ja maksaa kuukausittain haluamasi summan eläkkeesi kartuttamiseksi.

Muista myös, että kohdemaassasi ei välttämättä ole Suomen kaltaista työterveyshuoltojärjestelmää. Kun asut maassa pysyvästi, työskentelet ja maksat veroja, olet yleensä oikeutettu käyttämään maan julkista terveydenhuoltoa, mutta kannattaa myös selvittää mahdollisen yksityisen terveysvakuutuksen tarve.

Au pairiksi tai lastenhoitajaksi

Jos sinulla on kokemusta lasten kanssa touhuamisesta eivätkä kotityötkään ole täysin vieraita, on au pairiksi lähteminen melko helppo tapa lähteä ulkomaille. Asut omassa huoneessa isäntäperheessä, ja majoitusta, aterioita ja taskurahaa vastaan huolehdit perheen lapsista ja teet kevyitä kotitöitä. Elämällä perheenjäsenenä isäntäperheessä sinulla on jatkuvasti mahdollisuus käyttää kieltä ja tutustut helpommin paikallisiin ihmisiin ja heidän tapoihinsa. Tyypillisesti au pairit myös osallistuvat kielikurssille kielitaidon kehittymisen tehostamiseksi.

Au paireja välittäviä järjestöjä on useita. Järjestöt auttavat paikan löytämisessä ja sopimuksen teossa sekä esimerkiksi kielikurssien tai tarvittavien vakuutuksien hankkimisessa.

Hakuprosessiin kannattaa varata aikaa pari kuukautta, ja sopivan isäntäperheen löydyttyä on hyvä keskustella molempien osapuolten odotuksista ja sopia selkeästi tehtävistä sekä vastineeksi saatavasta taskurahasta ja muusta korvauksesta, esimerkiksi bussilipusta tai kuntosalikortista.

Järjestöt välittävät yleensä paikkoja vain alle 30-vuotiaille, mutta au pairiksi toki lähteä varttuneemmallakin iällä. Tällöin toki on itse huolehdittava hakuprosessista ja sopimusasioista.

Au pairille ei siis makseta palkkaa, vaan ainoastaan pientä taskurahaa. Jos olet kokenut ja ammattitaitoinen lastenhoitaja, kannattaa olla yhteydessä erityisesti lastenhoitajia välittäviin rekrytointiyrityksiin. Monessa maassa on varsin yleistä, että perheessä on oma lastenhoitaja, joka huolehtii jälkikasvusta vanhempien käydessä töissä.

Vapaaehtoistyö

Oivallinen tapa oppia kieltä ja tutustua vieraaseen kulttuuriin on osallistua kansainväliselle työleirille tai tehdä vapaaehtoistyötä. Työleirillä työskennellään tyypillisesti paikallisen yhteisön hyväksi, jolloin pääset osaksi paikallista elämäntapaa. Työpanostasi vastaan saat majoituksen ja ruoat, mutta vastaat muuten kaikista kuluistasi itse.

Huomaa, että vapaaehtoistyö ei aina tarkoita koulun tai kaivon rakentamista kehitysmaassa, vaan erilaisia vapaaehtoistyöpaikkoja voi olla tarjolla myös esimerkiksi EU:n suurkaupungeissa. Esimerkiksi Lontoon Merimieskirkko työllistää jatkuvasti suomalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä aivan kaupungin ytimessä.

Rahoitus

Ulkomaille lähtemisestä aiheutuu usein kustannuksia. Mikäli lähdet ulkomaille töihin, saat luonnollisesti työstäsi palkkaa, jolla voit kattaa elämisen kustannukset, mutta jo ennen ensimmäistä palkanmaksua olet todennäköisesti joutunut ainakin ostamaan lentoliput, kääntämään opiskelu- ja työtodistuksia, maksamaan takuuvuokran, hankkimaan vakuutuksia sekä ostamaan uuteen kotiisi joitakin perustarvikkeita.

*REKLAAMI

Opintoihin ja harjoitteluun voi saada erilaisia tukia, mutta myös tällöin ulkomaille lähdöstä syntyy runsaasti kuluja jo heti alkuvaiheessa, kun taas tuet ehkä maksetaan pienempinä summina kuukausittain. Yksityisiin kielikursseihin ei yleensä saa tukea, ellei esimerkiksi työnantajasi tue opintojasi jollain tavoin.

Kieli- ja kansainvälisyystaitojesi kehittäminen voi kuitenkin olla tulevaisuuttasi ajatellen tärkeä ja hyödyllinen investointi, josta olet valmis maksamaan.

Selvitä Kelasta ja TE-keskuksesta, oletko mahdollisesti oikeutettu joihinkin tukiin, tai keskustele työnantajasi kanssa asiasta, sillä kysyminen ei maksa mitään. Mikäli et saa tukea, ei sinun silti tarvitse haudata unelmaasi ulkomaille lähdöstä, sillä voit saada tavoitteesi toteuttamiseen myös lainaa. Monelta lainanantajalta voit hakea lainaa jopa ilman vakuuksia, jolloin voit jaksottaa etupainotteiset muuttokulut pidemmälle ajanjaksolle muuttosi jälkeen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI