Blogimerkintöjä

Miten vertailla lainoja?

Joskus elämässä tulee vastaan tilanne, jolloin on pakko ottaa lainaa. Lainaa voi tarvita esimerkiksi asunnon ostamiseen, auton ostamiseen, remonttiin, lomamatkaan tai muuhun yllättävään kuluun. Lainan ottaminen on helpottunut vuosien varrella paljon, kiitos internetin ja teknologian kehittymisen. Monien erilaisten lainojen markkinoille tuleminen on kuitenkin aiheuttanut suorastaan runsauden pulan. Lainoja on saatavilla aina muutamista kympeistä kymmeniin ja satoihin tuhansiin.

Ennen lainan ottamista ne on hyvä vertailla jokainen saatavilla oleva sopiva laina. Jotta voit saada itsellesi halvimman lainan alhaisimmilla koroilla ja kuluilla, lainoja tulee vertailla ja tarkastella huolellisesti. Vaikka voisit saada suuren lainan yhdeltä tarjoajalta, se ei välttämättä ole sinun tarkoituksesi parhain. Paras lainavertailu kannattaa tehdä internetissä, sillä se on nopeaa ja kattavaa.

Jos olet ottamassa lainaa ensimmäistä kertaa, lainavertailu voi olla hyvinkin monimutkaisen ja turhauttavan oloista ensi alkuun. Lainan vertaileminen ei kuitenkaan ole niin vaikeaa, kuin miltä se vaikuttaa. Internet on tehnyt lainojen vertailusta nopeaa ja näppärää.

Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka voit vertailla lainoja ja valita itsellesi sen parhaimman ja sopivimman (ja tietysti halvimman) lainan.

Millaisen lainan tarvitset?

Ennen kuin voit edes vertailla saati hakea lainaa, sinun tulee päättää, mihin tarkoitukseen tarvitset lainaa ja kuinka paljon. Lainaa on hyvin vaikea vertailla ja hakea, jos et tiedä, millaista lainaa tarvitset.

Ensin kannattaa siis päättää, mihin tarkoitukseen haet lainaa. Seuraava askel on päättää, kuinka paljon. Lainaa ei koskaan tulisi ottaa yhtään enempää, kuin sitä oikeasti tarvitsee. Laina täytyy aina maksaa takaisin korkojen kera, joten koskaan ei ole hyvä ottaa lainaa enemmän, kuin mitä tarve vaatii.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, onko sinulla säästötilillä yhtään rahaa, joka voisi keventää lainamäärän ottamista. Käytä ensin säästöjäsi edes hieman, ja sitten ota lainaa. Mitä pienemmän lainamäärän voit ottaa, sen parempi!

Mihin laina on tarkoitus käyttää? Tämä määrittää sen, mistä sinun kannattaa hakea lainaa. Jos tarvitset vain pienen, maksimissaan muutaman tuhannen lainan, voit hakea sitä niin pankista kuin netistäkin. Jos sen sijaan tarvitset esimerkiksi joustoluottoa, netistä on paras hakea yritystä, joka tarjoaa käyttöluottoja. Käyttöluotot ovat verrattavissa luottokortteihin. Jos tarvitset sen sijaan tuhansista kymmeniin tai satoihin tuhansiin lainaa, paras paikka on pankki.

Ennen lainan valitsemista on myös hyvä miettiä, olisiko luottokortti mahdollinen vaihtoehto. Luottokorteissa luottoa myönnetään yleensä joitakin tuhansia, ja parasta luottokortissa on se, että korot ja kulut ovat pieniä. Lisäksi voit maksaa kuukausittaisena lyhennyksenä niinkin pienen määrän kuin 5% luoton kokonaismäärästä.

Kun olet päättänyt, minkä suuruisen summan tarvitset, on aika vertailla lainoja.

Vertaa lainoja netissä nopeasti

Uusia lainapalveluja avautuu netissä jatkuvasti kuin sieniä sateella. Näistä voi olla vaikea päättää, mitä lainaa hakea. Useiden lainahakemusten täyttäminen voi tulla hyvin työlääksi. Paras vaihtoehto on käyttää lainojen vertailupalveluita.

Netistä löytyy monia sivustoja, jotka vertailevat lainoja puolestasi. Voit klikata itsesi yhdelle näistä sivustoista ja jättää yhden ainoan lainahakemuksen. Tämän yksi hakemus lähetetään sitten vertailusivuston toimesta usealle eri lainayhtiölle. Lainayhtiöt käyvät läpi hakemuksesi ja lähettävät alustavan tarjouksen lainan vertailusivustolle.

Alustavien hyväksyntöjen tulemisessa kestää muutamista minuuteista muutamiin tunteihin. Voit itse kirjautua palvelun sivustolle tarkistamaan saadut tarjouksesi. Joskus yhtiöt jopa lähettävät sinulle sähköpostia suoraan.

Kun olet saanut kaikki lainatarjouksesi, voit helposti vertailla niitä sivustolla. Näet tarjotun lainasumman, kulut, korot ja laina-ajan. Näistä tarjouksista voit sitten valita mieleisesi helposti ja nopeasti.

Valittuasi sen oikean kokoisen ja sopivan hintaisen lainan, voit napsauttaa “allekirjoita laina” -nappia sivustolta. Tässä vaiheessa allekirjoitat alustavan hakemuksen, jonka jälkeen lainayhtiö katsoo hakemustasi uudelleen ja saattaa pyytää mahdollisia liitteitä tai todistuksia ennen lainan myöntämistä sinulle.

Jos lainayhtiö tarvitsee liitteitä tai todistuksia, he lähettävät sinulle sähköpostia tai ovat muulla tavoin yhteydessä sinuun suoraan. Sitten lähetät liitteet yhtiölle ja lainayhtiö myöntää tai hylkää lainan. Jos päätös on myönteinen, seuraat vain lainayhtiön ohjeita sopimuksen allekirjoittamiseen ja kohta rahat ovatkin tililläsi.

Tällaisten lainavertailusivustojen käyttäminen on ilmaista ja helppoa. Muista, että erilaiset vertailusivustot ovat yhteistyössä erilaisten lainayhtiöiden kanssa, joten kannattaa jättää kaksi tai kolmekin hakemusta eri lainojen vertailuyhtiöille. Näin saat mahdollisimman monta lainatarjousta itsellesi ja voit valita niistä parhaimman tarjouksen.

*REKLAAMI

Entäs pankit?

Vaikka lainan hakeminen on kätevää suoraan netin kautta, pankkeja ei sovi jättää suunnitelmista pois kokonaan. Pankit ovat nykyään hieman hitaampia myöntämään lainaa, kuin monet netin kautta saavat lainayhtiöt. Tästä syystä monet päätyvät ottamaan lainaa netin kautta.

Pankkilainoissa on kuitenkin hyvin paljon hyviä puolia. Jos lainan ottamisella ei ole kova kiire, tai jos tarvitset lainaa kymmeniä tuhansia, turvallisin vaihtoehto on kääntyä oman pankin puoleen.

Monet pankitkin antavat nykyään mahdollisuuden täyttää lainahakemus netissä käymättä fyysisesti pankissa. Pankit saavat suoraan tiedon tilitiedoistasi, joten erillisiä liitteitä tarvitsee harvoin toimittaa. Pankit voivat myös tarvittaessa myöntää lainaa suurempiakin määriä, kuten esimerkiksi satoja tuhansia euroja asunnon hankkimista varten. Harvat netistä löytyvät yhtiöt tarjoavat enempää lainaa kuin 50 000 euroa.

Kun pankki on myöntänyt sinulle lainan, tulee sinun käydä vain pankissa allekirjoittamassa lainasopimus. Tämän jälkeen rahat ovat tililläsi muutamissa minuuteissa!

Lainavertailuun kannattaa siis todellakin käyttää aikaa ja sitä on hyvä harkita huolellisesti. Lainan ottamisen jälkeen olet vastuussa koroista, kuluista ja lainanlyhennyksistä kuukausittain, ja joskus jopa vuosien ajan. Pidä siis huoli, että hankit itsellesi pienimmän ja halvimman mahdollisen lainan.

Yhteenveto

Muista, että lainayhtiöt ovat bisneksiä. Ne haluavat siis tehdä rahaa jokaisesta päätöksestään. He katsovat sinun tietosi tarkasti ja miettivät, oletko sinä heidän luottamuksensa veroinen. Lainayhtiöt siis katsovat sinun tulosi ja luottotietosi hyvin tarkalla silmällä varmistaakseen, että he saavat takaisin lainaamat rahansa ja kaikki kulut ja korot.

Rahan lainaaminen on ollut menestyksekäs bisnes jo vuosituhansien ajan. Se on menestyksekästä siksi, että lainasta maksetaan korkoa. Toisin sanoen, joka kuukausi lainaaja saa takaisin sekä osan lainaamastaan pääomasta, että hieman korkoa, tai “tuloa”. Eli raha siis tekee töitä lainaajalle!

Kun ymmärrät, miten laina toimii lainan tarjoajan perspektiivistä, lainoja on helpompi vertailla. Sinun tehtävänäsi kuluttajana on vertailla lainoja samalla tavalla, kuin vertailisit erilaisia tuotteita kaupassa. Jos haluat ostaa kaupasta kenkäparin, mietit ensin, minkälaisia kenkiä tarvitset. Sen jälkeen alat vertailla hintoja. Et tietenkään haluaisi maksaa enempää kengistä, kuin mitä sinun on pakko, eikö niin?

Lainojen vertailu toimii siis aivan täysin samalla tavalla. Valitse lainantarpeesi euromääränä ja sitten vertaile lainojen korkoja ja kuluja, jotta saat halvimman tarjouksen. Kun olet saanut itsellesi lainasopimuksen, muista lukea koko sopimus läpi. Tarkista lainan takaisinmaksupäivät ja varmista, onko sinulle lyhennysvapaita kuukausia. Jos tarvitset apua lainan ottamisessa, voit aina käydä pankkisi puheilla – he auttavat varmasti!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI