Blogimerkintöjä

Näin haet kesätyötä ja säästät extraa!

Lisätienestit voivat joskus auttaa taloutta elintärkeällä tavalla. Jopa pienikin lisäpotku taloudessa per kuukausi voi olla ratkaiseva tekijä sen suhteen, että tarvitseeko sinun hypätä www.alfalainaa.fi -sivustolle vai pärjäätkö ilman lainan ottamista. Etenkin silloin, kun talous on todella tiukilla, lainan ottaminen voi vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta.

Säästäminen ja mahdollinen lisätienestien tienaaminen on kuitenkin avain taloudelliseen riippumattomuuteen. Jos sinulla on säästötilillä mukava summa rahaa puskurina pahan päivän varalle, eivät taloudelliset “yllätykset” pääse yllättämään sinua lainkaan.

Miten sitten oikein voi säästää rahaa, jos muutenkin jo eletään kädestä suuhun? Taikasana tähän tilanteeseen on budjetti. Kun suunnittelet itsellesi tiukan budjetin, josta ei poiketa lainkaan, voit mahdollisesti säästää itsellesi satasia säästötilin pohjalle.

Budjetin suunnittelussa tulee käyttää aikaa ja kaikki menot tulisi kirjata ylös yksi kerrallaan – mukaan lukien kaikki pienimmätkin kulut. Jos huomaat budjetin teon jälkeen, että olet rajaviivoilla tai että säästöön pitäisi jäädä hieman enemmän, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: säästää tai tienata enemmän.

Kun kaikki mahdolliset ylimääräiset kulut on leikattu, kannattaa etsiä erilaisia tapoja tienata lisää ylimääräistä rahaa. Kesä on hyvä aika ottaa kontolleen esimerkiksi pieni kesätyö oman päivätyön rinnalle, sillä voit käyttää kesälomapäiväsi omasta työstäsi ja napata kesälomaviikoille pienen keikkatyön. Vaihtoehtoisesti voit ottaa viikonlopputyön tai tehdä hieman ylimääräistä muutamana iltana viikossa. Kesällä päivät ovat valoisia ja pitkiä, joten jaksat varmasti tehdä töitä hieman pitenmpäänkin.

Olet varmasti kuvitellut, että kesätyöt ovat vain teini-ikäisille. Eivät ole! Monet yritykset tarvitsevat hieman extra-apua kesän aikaan, kun monet ovat lomalla. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit hakea kesätöitä ja millaisia kesätöitä sinun kannattaa alkaa havitella.

1. Hae kesätöitä ajoissa

Kesätyöpaikat täyttyvät melkoista vauhtia. Ole siis yksi aikaisimmista linnuista ja hae kesätöitä jo kuukausia etukäteen. Monet yritykset alkavat mainostaa kesätyöpaikkojaan jo keväällä tai lopputalvesta, sillä innokkaimmat hakijat ovat jo valmiina. Kiillota CV:si valmiiksi ja ala etsiä yrityksiä, jotka tarjoavat kesätöitä. Muista, ettei sinun tarvitse odottaa yrityksen julkaisevan vapaita kesätyöpaikkoja, vaan voit olla yhteydessä heihin suoraan.

2. Määrittele, mitkä ajat sopivat sinulle

Jos sinulla on jo kokopäiväinen työ, voi olla hankalaa ottaa työtä tämän rinnalle. Mutta jos käytät kesälomapäiväsi keskellä kesää, kesälomamatkan sijaan voit olla töissä tämän pari-kolme viikkoa. Lisäksi sinulla voi olla aikaa muutamana iltana viikossa tehdä kesätöitä tai vaihtoehtoisesti käyttää viikonloppusi hauskan kesätyön parissa. Määrittele siis etukäteen, millaisen ajallisen sitoumuksen voit ottaa kontollesi. Työn ei tarvitse olla jatkuvaa, mutta jo muutamien viikkojen tai kuukausien ylimääräinen lisätienesti tuo hieman pehmikettä säästötilillesi.

On kuitenkin tärkeää päättää itse etukäteen, millaisella aikataululla voit tehdä lisää töitä. Kun olet lähettänyt hakemuksen, yritykset kysyvät sinulta, milloin olet vapaa tekemään töitä – etenkin, jos sinulla on jo kokopäiväinen työ. Pidä siis huoli, että sinulla on vastaus valmiina!

3. Postin jakaminen

Ihmiset saavat postia kesälläkin! Lisäksi postinjakajat pitävät kesälomaa myös, joten Postilla voi olla avoimia kesätyöpaikkoja. Ja jos olet aamuvirkku, voit jakaa kierroksen postia ennen omaan päivätyöhösi lähtemistä. Voit lisäksi kysyä, onko heillä mahdollisesti tarjolla viikonlopputyötä.

Jos haluat tehdä Postille töitä, sinulla pitäisi kuitenkin olla joko ajokortti tai hyvä kunto, jotta voit jakaa postia pyörällä.

4. Festarit

Kesä on täynnä festareita. Ja festarit tarvitsevat tietysti keikkatyöntekijöitä. Festareille tarvitaan lipuntarkastajia, turvamiehiä, siivoojia ja muita ammattilaisia. Festareilla työskenteleminen on keikkatyötä, mikä voi sopia hienosti aikatauluusi oman päivätyösi ohella.

5. Siivoaminen

Monet siivousyritykset palkkaavat kesäsiivoojia heidän työntekijöidensä ollessa lomalla. Hyvä puoli siivoamisessa on se, ettet tarvitse pitkää kokemusta (kunhan osaat siivota lattioita, pyyhkiä pölyjä ja imuroida) ja jos teet siivousta yrityksille, voit mahdollisesti tehdä sitä aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja viikonloppuisin.

Jos teet työsi hienosti ja aikataulun mukaisesti, he saattavat haluta pitää sinut riveissään varasiivoojana siltä varalta, että joku heidän työntekijöistään sairastuu. Näin voit saada hieman lisätienestejä vielä kesän jälkeenkin.

6. Jäätelönmyyjä

Jäätelönmyyjiä tarvitaan kesällä monissa paikoissa. Voit mahdollisesti ajaa jäätelöautoa iltaisin ja myydä jäätelöä suoraan autosta. Tai vaihtoehtoisesti voit myydä jäätelöä jäätelökojusta viikonloppuisin. Hyvä puoli tässä työssä on se, että se on helppoa… ja jotkut yritykset antavat sinun syödä jäätelöä itsekin!

7. Ole yhteydessä yrityksiin, jotka kiinnostavat sinua…

On tärkeää, että haet työtä yrityksestä, jonka toimiala kiinnostaa sinua. Hae esimerkiksi työpaikkaa yrityksestä, joka on samalla alalla, kuin päivätyösi. Tai ainakin hyvin lähellä samaa alaa. Voit myös käyttää tätä oppimismahdollisuutena ja hakea työtä yrityksestä, josta saatu kokemus voi auttaa sinua olemaan parempi omassa päivätyössäsi.

8. … ja ole yhteydessä yrityksiin, joiden tarjoama työ sopii sinulle

Yritykset saavat hyvin monia hakemuksia kesätöihin koko ajan. Lue siis työpaikkailmoitus huolellisesti ja ole yhteydessä vain yrityksiin, joille sinulla on aikaa tehdä töitä ja joiden toimiala on sinulle ainakin jossain määrin tuttu. Muuten haaskaat vain sekä heidän aikaansa, että sinun omaa aikaasi.

9. Käytä sosiaalista mediaa hyväksesi

Lähes kaikki ovat ainakin yhdellä sosiaalisen median kanavalla. Voit julkaista postauksen, jossa kerrot etsiväsi lisätienestejä kesätyön muodossa. Muista myös katsastaa yritysten omia sosiaalisen median kanavia, sillä he saattavat julkaista työpaikkailmoituksen näillä kanavilla.

10. Käytä kokemusta hyväksesi

Jos olet jo työelämässä, sinulla on kokemusta työnhausta ja työelämässä olemisesta. Kerro työhakemuksessasi, että etsit kesätyötä oman työsi rinnalle tuodaksesi lisää pehmikettä säästötilillesi.

*REKLAAMI

Yhteenveto

Kesätyö voi olle hyvinkin helppo ja mukava tapa tuoda lisää rahaa säästötilillesi ja tasoittaa taloudellista tietäsi. Etenkin silloin, jos elät kädestä suuhun tai jos sinulla on paljon pois maksettavia lainoja, ylimääräiset tulot ovat aina tervetulleita.

Kesätöitä hakiessa on tärkeää päättää, millaisella aikataululla voit tehdä töitä. Jos olet jo kokopäivätyössä, ylimääräisen ajan löytäminen voi olla vaikeaa. Mutta sinulla on todennäköisesti aikaa iltaisin, viikonloppuisin sekä omalla kesälomallasi. Voit etsiä töitä, jotka sopivat omaan aikatauluusi. Esimerkiksi postin jakaminen, jäätelön myyminen ja festarit ovat hienoja keinoja tuoda lisää tuloja itsellesi. Nämä lisätulot voi sitten käyttää suoraan lainojen pois maksamiseen tai laittaa ne vaikka säästötilille pahan päivän varalle.

Älä kuitenkaan innostu liikaa kesätyöstä saamastasi ylimääräisestä rahasta, vaan pidä itsesi kurissa ja laita rahat sinne, minne suunnittelitkin. Ja jos pelaat korttisi oikein, voit mahdollisesti saada jopa tuurauspaikan tai varapaikan yrityksestä, ja voit sijaistaa sairaita tai lomalla olevia työntekijöitä jopa keskellä talvea tai joulun pyhinä.

Kesätyö tulee kuitenkin ottaa yhtä vakavasti kuin päivätyösikin. Joten älä kuvittele, että kesätyö on aikaa rentoutua liikoja. Tee työsi hyvin, niin voit päästä jopa takaisin työpaikkaan seuraavana vuonna tai kiireaikoina. Mutta ethän myöskään jätä oikeaa työtäsi vähemmälle huomiolle? Suunnittele siis extratyösi huolellisesti, jotta saat mahdollisimman hyvän kokemuksen irti kesätyöstäsi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI