Blogimerkintöjä

Nappaa unelmien kesätyö – onnistu työhaastattelussa

Kesätyömarkkinat ovat nyt kuumimmillaan ja yritykset käyvät läpi hakemustulvaa löytääkseen parhaat mahdolliset kandidaatit. Vaikka kesätyö ei yleensä olekaan 3-4 kuukautta pidempi pesti, ei se useinkaan ole vain yhden kesän projekti, vaan voi monesti johtaa pidempiaikaiseen suhteeseen – ensin kesätyö useampana vuonna, sitten lopputyö, sen jälkeen vakituinen työpaikka. Kun siis saat kutsun työhaastatteluun, kannattaa siihen valmistautua huolellisesti.

Ota selvää yrityksestä ja haastattelijasta

Olet varmasti jo työhakemusta varten ottanut selvää yrityksestä, mutta päivitä ja syvennä tietojasi vielä nyt ennen työhaastattelua. Tutustu yrityksen tuotteisiin ja asiakkaisiin, ja mieti, voisitko kokeilla tuotteita tai palveluita itse vielä ennen haastattelua. Selvitä myös yrityksen toimialan tapahtumia yleisesti, ja mieti alan haasteita ja tulevaisuudennäkymiä sekä millaisia työntekijöitä ja mitä osaamista yritys on hakemassa. Laita yritys toimialansa kartalle verrattuna kilpailijoihin, ja mieti, mitkä asiat erottavat ja yhdistävät alan toimijoita. Kannattaa myös luoda katse verkostoihisi – jos tuttavapiirissäsi on joku, joka työskentelee yrityksessä tai on ollut siellä työssä aiemmin, kysele häneltä firmasta ja sen kulttuurista tarkemmin.

Kun saat kutsun haastatteluun, kysy myös kuka sinua haastattelee. Tutustu haastattelijan sosiaalisen median profiileihin, selvitä hänen asemansa yrityksessä ja taustansa, esimerkiksi koulutus ja aiempi työura. Mieti, olisiko teillä yhteisiä tuttuja tai välillänne jokin muu kytkös. Näin saat paitsi hyvää taustatietoa yrityksestä myös mahdollisesti luot henkilökohtaisemman yhteyden haastattelijaan.

Valmistaudu kysymyksiin

Jos olet joskus aiemmin käynyt työhaastatteluissa, tiedät, että on joitakin kysymyksiä, joita työhaastattelussa kysytään lähes aina. Yksi niistä on pyyntö kertoa jotakin sinusta itsestäsi. Voi olla hyvä ajatus rakentaa oma looginen tarinasi alkaen ehkä lapsuudesta ja koulusta, harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista vuosien varrella, miksi valitsit opiskelualasi ja miten opiskelusi ovat sujuneet sekä millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on. Voit itse päättää, kuinka paljon tai vähän henkilökohtaisia asioita esimerkiksi perheestäsi tarinassasi kerrot, mutta ei kuitenkaan kannata pysyä vain tiukasti ammattiin liittyvissä asioissa. Tämä on tilaisuutesi tuoda esiin myös persoonaasi ja todellista sinua, älä jätä sitä käyttämättä. Yritykset etsivät aina puhtaan osaamisen lisäksi myös henkilöä, joka sopii yrityksen kulttuuriin ja täydentää tiimiä.

Usein sinua myös pyydetään kertomaan vahvuuksistasi tai kehityskohteistasi. Mieti näihin perustellut rehelliset vastaukset. Kerro esimerkiksi jostakin tilanteesta, jonka ratkaisit vahvuuksiesi avulla. Älä sorru heikkouksien kohdalla yrittämään kääntää heikkoutta vahvuudeksi. Jokaisella ihmisellä on heikkouksia, ja tärkeintä onkin, että olet tunnistanut omasi ja pyrit tekemään jotakin asian muuttamiseksi.

*REKLAAMI

Valmistele kysymyksiä

Työhaastattelu ei ole tilaisuus vain yritykselle esittää kysymyksiä sinulle, vaan myös mahdollisuus sinulle kysyä yrityksestä yrityksen nykyisiltä työntekijöiltä. Fiksujen kysymysten kysyminen voi myös osoittaa työnantajalle, että olet todella tutustunut yritykseen ja alaan, ja miettinyt asioita. Voit esimerkiksi kysyä tarkentavia kysymyksiä itse työtehtävästä tai laajemmin yrityksestä – millaista työ on käytännössä, millaisia uramahdollisuuksia yrityksessä on, miten yritys panostaa työntekijöidensä kehittämiseen, millainen johtamiskulttuuri yrityksessä on, mitkä ovat yrityksen seuraavan kolmen vuoden tavoitteet ja suurimmat haasteet tai miten yritys erottuu kilpailijoistaan. Voit myös kysyä itse haastattelijasta ja hänen urastaan ja kokemuksestaan yrityksessä. Vastaus voi kertoa sinulle paljon paitsi haastattelijasta, joka todennäköisesti on tuleva esimiehesi, ja myös itse yrityksestä. Muista myös selvittää, miten rekrytointiprosessi etenee tästä eteenpäin ja milloin rekrytointipäätökset tehdään.

Pukeudu siististi

Jos mahdollista, selvitä etukäteen myös yrityksen pukeutumiskulttuuri. Jotkut yritykset ovat rennompia kuin toiset, mutta vain harvan yrityksen työhaastatteluun kannattaa mennä farkuissa, vaikka se olisikin hyväksyttävä työasu työsuhteen alettua. Pukeudu siis siististi. Pieni ylipukeutuminen on parempi kuin alipukeutuminen, ja osoittaa, että arvostat yritystä, haastattelijoita ja saamaasi mahdollisuutta haastatteluun. Joskus voi olla hyvä ajatus valita asuun jotain yrityksen värimaailmasta. Jos vaatekaapistasi ei löydy asiallisia haastatteluun sopivia vaatteita ja kenkiä, lainaa ystäviltä tai mieti, olisiko aika käydä ostoksilla. Vaikka opiskelijamaailmassa virttyneet farkut ja villapaita voivatkin olla ihan ookoo, jossain vaiheessa on hyvä alkaa varautua opiskelujen jälkeiseen elämään, ja siisteille vaatteille tulee varmasti käyttöä myös tulevaisuudessa. Investoi siis tyylikkäisiin ja klassisiin vaatteisiin, jotka kestävät käyttöä ja aikaa. Ostoksia varten voit saada nyt helposti myös pikavipin, mikäli kuukausibudjettiisi ei juuri nyt muuten mahdu isompia hankintoja. Huolehdi, että vaatteesi ovat puhtaat ja silitetyt, ja muista myös huoltaa kenkäsi ennen haastattelua.

Muista käytöstavat

Saavu haastatteluun ajoissa, mutta ei liian aikaisin, noin viisi minuuttia ennen sovittua haastatteluaikaa riittää mainiosti. Jos yrityksellä on vastaanotto, tervehdi ystävällisesti myös aulahenkilökuntaa ja kysy haastattelijaasi nimeltä. Joskus haastattelijat voivat kysyä mielipiteitä haastateltavista myös heidät ensimmäisenä tapaavilta henkilöiltä eli vastaanoton työntekijöiltä, ja sitä paitsi jos saat paikan, olet myös heidän tuleva työkaverinsa, joten hyvä käytös kannattaa. Varmista, että puhelimesi on äänettömällä haastattelun ajan, ja laita purkka roskikseen ennen haastattelun alkua.

Kohtelias tervehtiminen ja kättely kuuluvat asiaan. Jos sinua hermostuttaa, voit aivan hyvin kertoa sen haastattelijoille, hekin varmasti haluavat auttaa sinua rentoutumaan haastattelussa. Siivoa kirosanat pois sanavarastostasi ainakin haastattelun ajaksi, mieluiten tietysti pysyvästi. Myös hyvä ryhti ja katsekontakti haastattelijoihin luovat sinusta positiivista kuvaa.

Kuuntele

Haastattelussa on tärkeää, että keskityt kuuntelemaan, mitä haastattelijat sinulta kysyvät, ja vastaat juuri tähän kysymykseen. Jos haastattelija kysyy sinulta, miksi lähdit opiskelemaan valitsemaasi alaa, älä vastaa kehumalla opintomenestystäsi. Voit kyllä tuoda asian esille vastauksessasi osoituksena hyvästä soveltuvuudestasi alalle, mutta aloita kuitenkin alunperin alavalintaan johtaneista syistä.

Kiitä haastattelusta

Muista hyvät tavat haastattelun loppuun saakka ja kiitä haastattelusta. Voit myös halutessasi lähettää haastattelijoille esimerkiksi lyhyen sähköpostin ja kiittää haastattelusta uudelleen ja kertoa, kuinka haastattelu motivoi sinua, mutta pidä viesti lyhyenä ja luontevana. Älä jaarittele tai ala pommittaa haastattelijoita viikottaisin viestein.

Entä jos en pidäkään haastattelusta tai firmasta?

Joskus käykin niin, että haastattelussa huomaat, ettei tämä yritys olekaan sinua varten. Työhaastattelu on todellakin kahdensuuntainen haastattelu, jonka tarkoitus on selvittää työnantajan ja työntekijän kiinnostusten kohtaaminen molemmin puolin. Jos haastattelussa huomaat, että haastattelijan, tulevan esimiehesi, ja sinun kemiat eivät lainkaan kohtaa, voi olla hyvä miettiä tarkoin, haluatko ottaa paikan vastaan. Mitkä ovat vaihtoehtosi, voitko saada tarvittavaa työkokemusta jostain muualta, vai olisiko kuitenkin parempi purra hammasta ja kestää yksi kesä? Jos päätät hyväksyä paikan, tee itsellesi selväksi, että olet sitoutunut tekemään työsi moitteetta ja työsuhteen loppuun saakka, vaikka se voi matkan varrella tuntua vaikealta. Jos kyse on pidempiaikaisesta työsuhteesta, voi olla molemmille osapuolille parempi, että etsit toisen työpaikan.

Kun kyse on ensimmäisistä työpaikoista, nuoret eivät useinkaan hakuvaiheessa pohdi, sopiiko yrityksen johtamiskulttuuri heille tai viihtyvätkö he oikeasti työssä. Varsin nopeasti työkokemuksen kertyessä työntekijät kuitenkin huomaavat, kuinka suuri merkitys näillä asioilla todella on motivaatioon ja jaksamiseen pitkällä tähtäimellä. Jos huomaat työt aloitettuasi tehneesi väärän valinnan, voi tämän kesän osalta olla myöhäistä muuttaa tilannetta. Tiedosta tällöin tilanne, tee työsi kunnialla, ja työsuhteen päättyessä jätä tämä yritys taaksesi yhtä kokemusta rikkaampana ja omasta itsestäsi enemmän oppineena. Maailma on avoin, ensi kesänä sitten uusi unelmien työpaikka.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI