Blogimerkintöjä

Onko ilman velkaa eläminen mahdollista?

Yksi elämän isoimmista katumisen aiheista voi olla velan ottaminen. Velkaa, kuten pankki lainaa tai pikalainaa, voidaan ottaa monista vääristä syistä, esimerkiksi auton ostamiseen, kodin huonekalujen ostamiseen, ravintola illallisiin ja muihin turhuuksiin. Jos mietitään aikaisempia velkoja ja niiden kohteita, ovatko ne enää käytössä? Jos mietitään uusia kohteita joiden hankintaan tarvitaan lainaa, kannattaa miettiä tuleeko sitä oikeasti tarvitsemaan vielä pitkän aikaa? Hyvin usein velalla halutaan kattaa tämän hetken taloudellinen tilanne niin, että pystytään elämään tietyn tyylin mukaisesti ja hyödyt joita rahalla ostetaan, katoavat muutamassa vuodessa. Tämä johtuu siitä, että usein uskotaan onnellisuuden olevan kiinni tuotteista ja mukavuuksista, jotka on vain pakko saada, eikä tämä onnistu ilman lainaa suurimmassa osassa tapauksia. Tietenkin tämä idea on pohjimmiltaan täysin väärä, mutta helposti tulee se tunne, että jos mukavuuksia ei ole, tämä tarkoittaa köyhyydessä elämistä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan ilman velkaa voidaan elää yhtä hyvää elämää, tarvitaan vaan hiukan kärsivällisyyttä ja enemmän itsekuria. Otetaan kaksi hyvin yleistä esimerkkiä, mihin tarkoituksiin lainaa usein otetaan:

  1. Ehkä suurin pikalaina ja pikavippi heti tilille lainojen syy on pienten ostosten tekeminen. Tässä tapauksessa kannattaa miettiä tuleeko oston kohde olemaan oikeasti käytössä ja muistaako sen ostamista esimerkiksi viikon, kuukauden, tai vuoden päästä. Jos tuote, palvelu tai esine unohtuu nopeasti, on raha periaatteessa heitetty täysin hukkaan, varsinkin jos hetken riemusta ei jää muuta jäljelle, kuin hämärä muisto. Näihin voi kuulua myös sellaiset kokemukset, jotka alkuun tuntuivat ikimuistoiselta. Esimerkiksi erittäin hauska risteily tai tapaaminen baarissa kavereiden kanssa, voi nopeasti muuttua tavaksi, jota toistetaan saman tunnelman saamiseksi, kunnes se ei enää ole erikoista, vaan vain uusi rahareikä. Paras tapa pitää kulut kurissa on ottaa pankkitilin ja luottokorttien tilitiedot kuukausittain ylös ja tarkastaa mitä kaikkea turhaa on tullut ostettua. Näitä ei yleensä edes muista muutaman päivän päästä ja sen takia kannattaa kerran kuussa käydä ne läpi ja palauttaa mieleen.
  2. Toinen yleisistä syistä ottaa lainaa on asunnon hankkiminen ja tämä on yleisesti hyväksyttävämpi syy velan hankkimiselle. Onhan se totta, että lainaa ottamalla vältytään vuokran maksulta ja lainanlyhennykset tuovat talon omistajuuden aina askeleen lähemmäksi omaa omistajuutta, eli tavallaan raha tulee omaan pussiin. Mutta toisaalta laina sisältää aina kuluja ja korkoja, joten rahaa kuluu myös tämän yhteydessä hukkaan. Ennen talon ostamista kannattaa miettiä miksi se halutaan? Jos se halutaan vain siksi, että lainaa voidaan ottaa ja se ”kuuluu asiaan”, tulee myös ottaa huomioon se huonompi puoli. Halutaanko tässä talossa viettää loppu elämä, tai vähintään sen aikaa mitä lainan maksaminen takaisin tulee viemään? Tietenkin talon voi myydä ennenkin, mutta tämä on itsessään vaikeampi prosessi ja ovatko markkinat sellaiset joissa rahaa tulee varmasti lainan verran takaisin? Mitä jos kyseessä on talo jossa vietetään pidempi aika, pystytäänkö laina maksamaan takaisin varmasti? Tuleeko työtilanne olemaan vakaa tarpeeksi pitkään? Ollaanko valmiit sitoutumaan lainaan, joka samalla poistaa tiettyjä vapauksia, koska hyvä työpaikka on oltava alla. Vaikkakin paljon pidempi ja itsekuria vaativampi, on vuokrata mahdollisimman edullinen ja pieni asunto, pitää kulut minimissä ja säästää vähitellen asuntoon, jonka voi täten ostaa omilla rahoilla. Näin myös asumisen kustannukset, kuten sähkön kulutus, ovat mahdollisimman pienet, kun asumisalaa on vähän.

Eli periaatteessa ilman laina tai pikalaina ratkaisuja voidaan hyvin elää, mutta tämä vaatii hiukan kuria ja uudenlaista ajattelua. Ja tietenkin lainan voi lähes koska tahansa ottaa, joten miksi ei kokeilisi elämäntyyliä ilman lainaa?

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI