Blogimerkintöjä

Onko ulkomailla opiskelu taloudellisesti kannattavaa

Ulkomaille muutto vaatii sekä rahallista että ajallista panosta, eikä opiskelijan talous ole yleensä muutenkaan kovin hyvä. Moni kuitenkin haaveilee ulkomailla opiskelusta; nykyisin ulkomailla on helppo suorittaa harjoitteluja, vaihto-opintoja tai jopa kokonainen tutkinto. Kansainvälinen kokemus tuo lisää itsevarmuutta ja kielitaitoa. Se on jännittävä ajanjakso, jota voi muistella lämmöllä koko loppuelämänsä. Taloudellisesti ulkomailla vietetty aika kuitenkin aiheuttaa haasteita.

Ulkomaille on monta polkua

Riippuen sitä, mitä opiskelee tai millainen tutkinto kiinnostaa, ulkomaille on useita eri reittejä. Siellä voi suorittaa yksittäisiä kursseja, vaikka päätoimisesti kävisikin töissä, tai kokonaisen tutkinnon, mikäli haluaa syventää osaamistaan tai lähteä uudelle alalle.

Opiskelijoille suosituimpia vaihtoehtoja ovat harjoittelut ja vaihto-opiskelu. Yleensä oppilaitokset auttavat näiden järjestämisessä jonkin verran, joten ne ovat myös helppo tapa lähteä maailmalle. Tällaisia voivat olla esimerkiksi Erasmuksen, CIMO:n tai muiden organisaatioiden kautta järjestetyt vaihto-opinnot. Oppilaitoksella on ulkomailla kumppanikouluja, joihin opiskelijat voivat lähteä opiskelemaan, ja joista myös vastaanotetaan opiskelijoita.

Yhteistyötä tekevään oppilaitokseen lähteminen on helppoa. Opiskelijan tarvitsee vain osallistua oman koulunsa hakuprosessiin, toimittaa tarvittavat dokumentit sekä varmistaa, että täyttää kaikki vaatimukset. Niin nuoret kuin vanhemmatkin opiskelijat voivat lähteä vaihtoon, ja toisinaan jopa perheelliset opiskelijat uskaltautuvat kokeilemaan vaihto-opiskelua.

Kohdemaita voi olla ympäri maailman. Vaihtoon on sitä vaikeampi päästä, mitä suositumpaan kohdemaahan tai -kouluun hakee. Toisinaan vaihto-opiskelijan ei edes tarvitse osata ennestään paikallista kieltä, vaan paikallisessa oppilaitoksessa voi suorittaa opintoja englanniksi. Joskus vaihto-opiskelun aikaisilla kurssilla voi korvata oman tutkinnon pakollisia kursseja, mutta yleensä opintojakson aikana voi kerryttää vähintäänkin valinnaisia kursseja. Tietyillä aloilla säädökset ja vaatimukset ovat eri maissa niin erilaisia, ettei eri koulujen kursseilla voida korvata pakollisia opintojaksoja.

Monissa oppilaitoksissa ulkomaan harjoittelupaikka on järjestettävä itse. Harjoittelun suorittaminen voi tästä syystä olla haastavampaa ulkomailla. Palkat ja työehdot voivat olla erilaisia, ja ulkomailla jopa palkattomatkin harjoittelut voivat olla yleisempiä kuin Suomessa. Apua harjoittelupaikan etsimiseen ja järjestämiseen voi pyytää oman koulun kansainväliseltä koordinaattorilta.

Lisäksi ulkomaille voi lähteä opiskelemaan täysin oppilaitoksista riippumatta. Monet ulkomaiset koulut, järjestöt, seurakunnat ja yritykset järjestävät koulutuksia. Kurssi voi olla esimerkiksi kielikurssi, joogaopettajan koulutus tai yliopiston kesäkurssi – mieti, mikä sinua kiinnostaa, ja tutki mahdollisuuksia. Kurssit voivat olla kalliita, mutta toisaalta ne saattavat tarjota ainutlaatuisia kokemuksia.

Radikaalimpi ratkaisu on lähteä suorittamaan kokonainen tutkinto ulkomaille. Monet suomalaiset opiskelevat Pohjois-Amerikassa, Alankomaissa, Ruotsissa, Tanskassa, Iso-Britanniassa ja Keski-Euroopan maissa. Jos lähtee ulkomaille suorittamaan tutkintoa, on tärkeää osata kieltä. Monilla aloilla voi suorittaa tutkinnon täysin englanniksi myös ei-englanninkielisissä maissa, mutta yleisesti ottaen kouluissa opiskellaan maan virallisella kielellä ja opiskelijoilta odotetaan riittävää kielitaitoa opinnoissa pärjäämistä ajatellen.

Korkeakouluun pääseminen voi olla ulkomailla helpompaa kuin Suomessa, mikä osaltaan ajaa suomalaisia ulkomaille opiskelemaan. Kotimaassa moni joutuu pätkätöihin vuosiksi samalla, kun yrittää päästä haluamalleen opintolinjalle. Ulkomaiden kautta halutulle alalle pääseminen voi olla helpompaa.

Tutkintoa harkitsevan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kaikkia tutkintoja ei voi suoraan hyödyntää Suomessa. Esimerkiksi ulkomaisissa korkeakouluissa saatetaan opiskella kandidaatin ja maisterin tutkinnot erikseen, kun Suomessa yliopistoissa opiskellaan suoraan maisteriksi. EU:n sisältä hankittujen tutkintojen soveltaminen muihin EU-maihin on yleensä helpompaa, kuin EU:n ulkopuolelta hankittujen tutkintojen käyttäminen.

Taloudelliset tekijät ulkomaan opinnoissa

Ulkomaan opintoihin on lähes poikkeuksetta mahdollista saada tukea. Tutkintoa tai vaihto-opiskelua varten saa täyden opintotuen ja asumislisän, ja opintolainaa on mahdollista nostaa maksimirajoituksiin saakka. Nämä tuet tulevatkin yleensä tarpeen, sillä monissa ulkomaisissa oppilaitoksissa joutuu maksamaan opiskelusta.

Opiskelun hinta riippuu yleensä maasta ja siitä, mitä opiskellaan. Yksittäiset kurssit voivat maksaa muutamia satoja tai tuhansia euroja. Kurssista riippuen hintaan voi sisältyä majoitus ja ruoka, mutta ne saattaa myös joutua maksamaan itse. Kannattaa vertailla hintoja ja laskea kurssin kulut realistisesti, jottei budjetin kanssa tule yllätyksiä.

Vaihto-opiskelu on usein ilmaista myös maksullisissa opinahjoissa, mutta joskus siitäkin saatetaan periä lukukausimaksuja. Tutkinnon suorittaminen voi puolestaan maksaa satoja, tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja riippuen kohdemaasta ja -koulusta. Tietyissä maissa jopa korkeakouluopinnot voivat olla ilmaisia, ja esimerkiksi maisterinohjelmiin on mahdollista päästä ilmaiseksi stipendillä.

Lukuvuosimaksut voi maksaa tarvittaessa opintolainalla. Opintolainasta saa nykyisin opintolainavähennystä, mikä helpottaa sen takaisinmaksamista. On myös mahdollista ottaa netistä luottoa heti hätätilanteessa. Opintotuet auttavat asumisen kattamisessa. Kalliissa maassa tai kaupungissa asuva voi joutua tekemään myös osa-aikaisia töitä tai nostamaan enemmän lainaa selvitäkseen taloudellisesti. Halvan elintason maassa voi päästä elämään hyvinkin mukavaa opiskelijaelämää.

Suomesta saatavien tukien lisäksi on usein mahdollista saada tukea myös muuta kautta. Esimerkiksi vaihto-ohjelmissa opiskelevilla on usein mahdollisuus erilaisiin tukiin. Tunnetuin lienee Erasmus. Erasmus-vaihdossa opiskelija lähtee vaihtoon toiseen EU-maahan, ja saa rahallista tukea joka vaihtokuukaudelle. EU-maassa opiskelun etuihin kuuluu myös se, että eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa ainakin aluksi hoitoa hätätapauksessa. Matkavakuutuksen kannattaa kuitenkin olla kunnossa. Pitkäaikaisen oleskelun kohdalla opiskelija voi joutua rekisteröitymään paikalliseen terveydenhoitojärjestelmään, jotta saisi hoitoa. Oppilaitoksella voi myös olla omat terveydenhoitopalvelunsa.

*REKLAAMI

Logistiikkaan voikin kulua paljon rahaa alussa. Jos et saa asuntoa oppilaitokselta, voit joutua asumaan hotellissa ja etsimään asuntoa paikan päällä. Tämä voi olla haastavaa, sillä moni muukin opiskelija saattaa olla etsimässä asuntoja eikä sopivan löytäminen ole itsestäänselvyys. Oman haasteensa tuo myös paikallinen byrokratia, sillä sinulta saatetaan vaatia pankkitiliä tai takaajaa vuokrasopimuksen solmimiseksi. Tässä muutama asia, joita varten opiskelijan on varauduttava:

  • Matkat
  • Vakuutukset
  • Muutto, mahdollisesti muutama hotelliyö ja takuuvuokra
  • Hankinnat uuteen kotiin
  • Koulutarvikkeet, kuten kirjat

Onnekkaimmat saavat koko tutkintonsa asuntoineen ilmaiseksi. Tällaiset stipendit ovat harvinaisia ammatillisissa koulutuksissa ja alemmassa korkeakoulututkinnossa, mutta maisterinopintoihin motivoituneen ja lahjakkaan opiskelijan on mahdollista löytää kattavia stipendejä hyviinkin yliopistoihin. Niistä löytyy tietoa eri oppilaitosten sivustoilta.

Ota paikallinen elintaso huomioon

Ulkomaille lähtijällä rahaa kuluu yleensä eniten alussa. Mikäli hintataso on alhaisempi kuin Suomessa, rahat voivat alun jälkeen riittää jopa paremmin kuin kotimaassa. Kalliimmassa maassa eläminen voi sen sijaan olla jatkuvasti haastavaa.

Paikallinen elintaso kannattaakin ottaa huomioon kansainvälisiä opintoja harkitessa. Kansainvälinen kokemus on mieleenpainuva missä tahansa maassa, mutta on aina mukavampi, kun on rahaa nauttia elämästä ja kokeilla uusia asioita. Jos koko opintojakson ajan joutuu tarkasti laskemaan rahoja ja jättämään kiinnostavat tapahtumat ja menot väliin, voi opiskeluista jäädä käteen yllättävän vähän ja huonoja muistoja.

Myös suuren lainan ottamista opintoja varten kannattaa miettiä tarkkaan. Ellet valmistu alalle, jolla tienaa hyvin, voi pitkäaikainen lainataakka hidastaa muiden tavoitteiden saavuttamista myöhemmin elämässä. Vaikka esimerkiksi Yhdysvallat tai Englanti voivat vaikuttaa houkuttelevilta asuinmailta, niissä suoritetuista tutkinnoista voi kertyä suuriakin velkoja. Vastaavantasoisia oppilaitoksia löytyy helposti muualtakin maailmalta – ja usein huomattavasti halvemmalla.

Ulkomaille lähtiessä säästöistä ei ole haittaa. Tutustu paikalliseen sosiaalijärjestelmään ja politiikkaan, ja säästä hieman rahaa yllättävien tilanteiden varalle. Ainakin muutamia satasia niin, että voit halutessasi palata Suomeen tai maksaa tarvittaessa lääkärikäynnin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI