Blogimerkintöjä

Opiskelijana ulkomailla – talouselämän pyörteet

Opiskelijat eivät päivittäisessä elämässä juuri pröystäile, vaan pennin venytys on arkipäivää. Nykyisin Suomessa valtaosalla opiskelijaelämää viettävistä nuorista talous on heikko, tai näin ainakin usea opiskelija sen kyselytutkimusten mukaan kokee.

Vuonna 2017 syksyllä opiskelijoiden rahahana vedettiin yhä ahtaammalle uudistuneen opinto- ja asumislisäjärjestelyn vuoksi. Jos jo Suomessa opiskelijan tulee elää kädestä suuhun ja pitää tarkkaa budjettia menoista eikä säästöjä ole mahdollista kerryttää, niin mitä eläminen opiskelijana olisi muualla maailmassa rahatalouden näkökulmasta.

Perehdymme artikkelissa opiskelijan talouselämään ja mitä vaihtoehtoja opiskelijalla on siinä vaiheessa, jos opintopolku vie kaukomaille, pois koti-Suomesta. Moni opiskelija varmasti kokee houkutuksena etsiä itselleen halvin kulutusluotto 24h, jota olisi mahdollista hyödyntää, jos elämäntilanne opiskelijana yllättäen muuttuu ja lisärahoitukselle tulee akuutti tarve.

Talouselämän pyörttämiseen opit kotoa

Opit säätämiseen lähtevät jo kotoa. Se, miten vanhemmat hoitavat raha-asiat ja säästämisen, vaikuttavat ne suuresti myös opiskelijan käyttäytymiseen. Vanhempien esimerkillä on näin ollen iso merkitys myös säästämiseen. Toisaalta, useat opiskelijat kokevat Suomessa säästämisen mahdottomaksi opiskeluiden aikana – säästöjä kerrytetään enemmän esimerkiksi matkustamista ja uusia vaatteita varten, kuin mitä asuntosäästämistä tai muuta puskurirahastoa ajatellen. Tämä on hyvin ymmärrettävää sillä, jos päivittäin eletään lähes kädestä suuhun niin ei asuntosäästäminen varmasti kovin monen opiskelijanuoren mielessä käy. Tai käy, mutta ajatus säästämisestä on yleensä tulevaisuudessa.

Esimerkiksi Suomen Ylen uutisten vuonna 2017 teettämän opiskelijabarometrin mukaan Suomessa vain noin alle viidenneksellä yliopisto-opiskelijoista on mahdollisuus jättää kuukaudessa roposia säästöön. Ammattikorkeakoulun opiskelijoista vastaava säästämistä heijastava luku on alle seitsemännellä opiskelijalla. Moni seikka toki vaikuttaa siihen, onko opiskelijalla mahdollisuus säästää opintojen aikana ja kuinka paljon. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi asumismuoto, osa-aikatyö, mahdollinen kesän aikainen työ, vanhempien taloudellinen apu sekä muu elämäntilanne.

Vastaavasti opetus- ja tutkimussäätiön tutkimuksen mukaan vanhempien koulutustaustalla sekä asemalla työelämässä on tähtikirkas yhteys nuoren opiskelijan opintojenaikaiseen talouteen sekä siihen onko opiskelijalla itsellään mahdollisuus säästää esimerkiksi ensiasunnon käsirahaa varten. Tutkimusten mukaan paremmin tienaavat vanhemmat auttavat lapsiaan taloudellisesti huomattavasti enemmän kuin heikomman taloustilanteen omaavat vanhemmat. Lisäksi tutkimuksessa kävi ilmi, että varakkaampien vanhempien lapset opiskelevat järjestelmällisemmin myös alaa, jossa jo opintojen aikana on mahdollista saada paremmin palkattua osa-aikatyötä tai kesätyötä.

Myös ulkomaille opintopolkunsa suuntaavaat nuoret tulevat niin ikään varakkaammista perheistä tai perheistä, jossa talousasiat ovat aina hoidettu kunnialla, vaikka varsinaista käyttörahaa ei olisi ollut pröystäilyyn saakka.

Tässä kohtaa opiskelijalla itsellään on jo tiedossa se, kuinka rahan kanssa pärjää ja kuinka talousasiat hoidetaan. Eikä sovi unohtaa itseluottamusta – opiskelijat, jotka saavat kotoa esimerkin vanhemmiltaan, että myös ohuemmalla lompakolla pärjää, opiskelipa sitten ulkomailla tai Suomessa.

Opinnot ulkomailla – rahoitusvaihtoehtoja ulkomaisiin opintoihin

Moni ulkomaille suuntaava nuori on valveutunut ja ottaa selvää jo etukäteen kohdemaan kustannuksista. Erilaiset menot eivät suinkaan tule yllätyksenä. Suomessa olemme onnellisessa asemassa, että opinnoista ei tarvitse maksaa, mutta monessa maassa ulkomailla asiat ovat toisin. Koulutuksen voi toki aina ajatella olevan sijoitus omaan tulevaisuuteen eikä se koskaan tietenkään ole pahasta. Rahoitus on syytä kuitenkin suunnitella kuntoon ennen muuhun maahan mustikkaan lähtöä – lisäksi suositellaan, että rahoituksen hankkii Suomesta, koska kohdemaassa opiskelijan on hankala järjestää muuta rahoitusta.

Opintolaina

Opintolaina on opiskelijalle ehdottomasti paras ja turvallinen ratkaisu. Lisäksi opintolaina on edullinen vaihtoehto ja sen saa jokainen opiskelija. Syyslukukaudella 2017 muuttuneen säädöksen myötä nykyisin myös nuorella mahdollisesti oleva maksuhäiriö ei enää estä opintolainan valtiontakauksen saantia. Lisäksi opintolainan käyttämistä on helpotettu ja korotettu entisestään. Opintolainan voi nostaa kerralla koko lukukaudeksi.

Opintotuki

Suomesta voi hakea korotettua opintotukea joko pelkkään vaihto-opintojaksoon tai jopa koko tutkinnon suorittamiseen ulkomailla. Elokuussa 2017 astunut uusi muutos ei muuta ulkomailla opiskelevien asumislisää eli sen saa normaalisti.

Apurahat ja stipendit

Erilaiset apurahat sekä stipendit ovat mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja etenkin vaihto-opintovuottaan ulkomaille suorittamaan lähtevälle opiskelijalle. Apurahaa tai stipendejä myöntävät erilaiset järjestöt, säätiöt, yliopistot sekä joskus jopa kaupungit tai kunnat erityisesti hyvin menestyville opiskelijoille.

Luottokortti

Opiskelijat saavat yleensä luottokortin jopa helpommin kuin työssäkäyvät. Opiskelijalta ei vaadita säännöllisiä tuloja, mutta luottokorttiyhtiöt vaativat opiskelijan opiskelevan päätoimisesti ja lisäksi monet luottokortin tarjoajat vaativat, että ennen kortin myöntämistä opiskelijalla tulee olla vähintään 90 opintopistettä suoritettuna suomalaisesta korkeakoulusta.

Luottokortti on ulkomaille opiskelemaan lähtevälle hyvä vaihtoehto ja antaa hieman joustoa arkeen. Monesti luottokorttien mukana tulee erilaisia lisäominaisuuksia kuten matkavakuutus, ja luottokortille voit lisäksi saada kuukauden korottoman maksuajan. Ennen luottokortin hankkimista kannattaa kortteja sekä ehtoja silti vertailla; saatavilla on erilaisia vaihtoehtoja ja erilaisilla ehdoilla.

Kulutusluotto

Ulkomaille opintojaan suorittamaan lähtevät opiskelijat harvoin hakevat kulutusluottoa, sillä takaisinmaksu ei ole epäsäännöllisistä tuloista kärsivälle opiskelijalle ideaali verrattuna luottokorttin kuukausittaiseen lyhentämiseen. Kulutusluoton haettuasi, joudut maksamaan kuukausierän joka tapauksessa kuukausittain takaisin, vaikka olisit hakenut kulutusluoton vain pahan päivän varalle. Monet opiskelijat valitsevat kulutusluoton sijasta opintolainan, jossa on huomattavasti paremmat ehdot niin saannin kuin takaisinmaksun suhteen. Kulutusluottoa ei ole mahdollista saada, mikäli opiskelijalla on plakkarissa maksuhäiriömerkintä.

Mitä ennen lähtöä ulkomaille kannattaa muistaa minimoidaksesi kuluja?

Ennen suuntaamista lentokentälle, on hyvä muistaa tarkistaa, että kaikki Suomessa pyörivät arkipäiväiset asiat ovat hoidettu kuntoon. Opiskelijan on hyvä miettiä itselle budjetti ulkomailla opiskelua varten ja sen myötä järjestää rahoitus, jotta opintojen aikainen rahoitus on turvattu. Osa valtioista haluaa nimittäin varmistua maahanmuuttavan opiskelijan taloudellisesta tilanteesta ja siitä, että opiskelijalla on riittävä toimeentulo opintojen ajaksi. Lisäkustannuksia opiskelijalle ulkomailla voivat tuoda myös lukukausimaksut, jotka ovat yleisiä kaikissa muissa maissa paitsi Pohjoismaissa. Yllättäviä lisäkustannuksia voivat myös olla mahdolliset viisumimaksut sekä tenttimaksut – ja tietysti lennot kohdemaahan.

Mutta entäpä asiat koti-Suomessa? Myös Suomeen on hyvä jättää pieni osa budjettia, sillä elämä pyörii kotipuolessa samalla tavalla kuin opiskelumaassa. Ennakoi hyvissä ajoin kaikki opintojen aikana tulevat laskut. Irtisano lisäksi kaikki ylimääräiset sopimukset, esimerkiksi kuntosalijäsenyys, sähkösopimus ja Internet-yhteys. Mikäli muutat vain vuodeksi, etkä halua irtisanoa kaikkea, keskustele oikean tahon kanssa mahdollisesta tilapäisestä sopimuksen keskeytyksestä. Tavoitteenasi on kuitenkin saada kaikki arkielämän kiinteät kustannukset Suomessa minimiin.

Valmiina opintoihin – ulkomaille käy nuoren tie

Kun rahoitus opintoihin on hankittuna koti-Suomesta, budjetti valmiina ja opiskelija on varautunut kohdemaan kustannuksiin ja toimeentulo on opiskeluiden ajaksi kunnossa, on ulkomaille helpompi lähteä.

Opiskelijalla on useita hyviä rahoitusvaihtoehtoja, joista ehdottomasti paras ja turvallisin on opintolaina. Opintolainan lisäksi ulkomailla opiskeleva nuori saa opintolisän sekä asumislisän. Myös luottokortti kannattaa hankkia, sillä sen saaminen on opiskelijalle helppoa. Luottokortti tuo opiskelijalle turvaa ja joustoa, mutta toisaalta mikäli sitä ei käytä, ei kortti kaada taloutta.

*REKLAAMI

Ulkomailla opiskelua kannattaa aina ajatella sijoituksena, vaikka se ehkä saattaisi vaatia enemmän kustannuksia ja panostusta kuin mitä Suomessa opiskelu. Kokemuksena, ulkomailla opiskelu on myös vailla vertaansa. Nykyisin opiskelijoilla on joissakin maissa mahdollista tehdä osa-aika työtä myös ulkomailla, mikäli oikea työ löytyy.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI