Blogimerkintöjä

Pahan päivän vararahasto

Nykyisin Netistä luotto 24h – tyyppisten ratkaisujen vierelle uudeksi trendiksi on noussut heittämällä säästäminen. Nyt säästetään niin maailmanympärimatkalle, asuntolainan käsirahaan kuin uutta tatuointia varten. Säästetään siihen, että voidaan heittäytyä elämän virtaan ja olla vaan; myydä omaisuus ja lähteä kiertämään maailmaa sekä nauttimaan nomadic-tyylisestä elämästä. Säästöjen avulla reissunpäälle lähdetään, mitenkäs muutenkaan.

Vaikka lainaa on helppo ja nopea saada, ei sen varaan kannata kuitenkaan tuudittautua. Äkillisiin tilanteisiin on hyvä varautua jo etukäteen; näin ollen rahaa tulisi säästää jopa puolen vararahaston verran. Näitä säästöjä ei ole tarkoitus ottaa käyttöön hetken mielijohteesta eikä säästörahoilla ole myöskään tarkoitus maksaa kuukausittaisia laskuja.

Artikkelimme valottaa hieman mitä vararahastolla tarkoitetaan ja miten vararahaston saa helpoiten säästettyä. Muutamilla vinkeillä pääset kätevästi alkuun.

Puolen vuoden varat säästöön

Oletko aikaisemmin kuullut vararahastosta? Sellaisesta, joka säästetään pahan päivän varalle. Ja pahalla päivällä ei nyt tarkoiteta etelänmatkaa tai sitä uutta tatuointia, vaan oikeasti esimerkiksi työttömyyden kohdatessa, terveyden pettäessä tai mahdollisessa erotilanteessa. Kaikki nämä kolme ovat tekijöitä, jotka yleensä keinuttavat venettä aikalailla, ja heittävät sen hyvin usein uppeluksiin ellei ole vararengasta, jonka avulla kellua pinnalla niin kauan, että varpaat taas koskettavat kiinteää maata.

Vararahasto on rahasto, joka kattaa noin 3-6 kuukauden menot, mikäli yllättävä tilanne iskee, esimerkiksi työttömyys. Vaikka nykyisin vakuudettomia lainoja saa helposti ja kätevästi, ei se kuitenkaan ole mikään itseisarvo. Paljon enemmän varmuutta ja turvallisuuden tuntua saat, jos tiedät, että sinulla on vararahasto säästössä.

Jos puolen vuoden vararahasto huimaa päätä, voi tavoitteeksi ottaa säästää minimissään kolmen kuukauden menojen verran. Jo kolme kuukautta antaa paljon pelivaraa. Lisäksi voi välttyä kalliilta pikalainoilta, jos esimerkiksi eron sattuessa tarvitsee rahaa takuuvuokraan. Tieto yleensä lisää tuskaa, mutta tässä tapauksessa tuska hellittää ja pystyy hengittämään hieman vapaammin, kun tietää itsellä olevan arkirahaston pahan päivän varalle.

Alun 5 vinkkiä vararahaston säästämiseen

Se mihin säästät, sillä ei ole merkitystä; voit säästää sukan varteen, säästötilille tai vaikka perinteiseen säästöpossuun. Puolen vuoden varoja ei ehkä kuitenkaan suositella säilytettäväksi kotona joten varmasti säästäminen pankkiin on kuitenkin se turvallisin ratkaisu. Lisäksi, kun rahat ovat pankissa, ja pankki kirstun vartijana, ei lipsahduksiakaan pääse tulemaan.

Säästämisessä kaiken a ja o on aloittaminen, sillä jos matti on kukkarossa, olet jatkuvasti heikoilla jäillä ja epävarmuus syö sinua sisältäpäin. Mihin tahansa kulutusluottoihin tai 100 euron pikavippeihin verrattuna, säästäminen kannattaa, vaikka tuottoa ei kertyisi. Seuraavilla yksinkertaisilla vinkeillä saat vararahaston säästämisen käyntiin:

Avaa pankkitili

Säästämisen aloittamisen ensimmäinen siirto on ehdottomasti pankkitilin avaaminen. Nimenomaan sellaisen tilin, josta et saa rahoja päivittäin käyttöön eikä tiliin ole näin ollen kytketty maksukorttia tai muuta automaattikorttia. Mieluiten säästötili voisi olla jopa sellainen, johon liittyy jonkin näköinen nostoehto; voit nostaa tililtä kerran tai kaksi vuodessa tai tili on suljettu vaikkapa ensimmäisen säästövuoden ajan. Kysy pankkivirkailijalta apua, he auttavat sinua mielellään. Jos olet tarkan markan säästäjä, voit toki miettiä korkeakorkoista tiliä etenkin vararahaston kohdalle – vararahasto kun on niin sanotusti ongelmatilanteita varten, ei säästö lomamatkalle. Toki tällä hetkellä korot ovat tileillä sen verran alhaalla, ettei korkeakorkoisen tilin varaan kannata laskea.

*REKLAAMI

Automatisoi kuukausittain maksettava summa

Automatisoi kuukausittain palkasta maksettava summa siirtymään vararahastoa varten perustetulle tilille. Tämä vähentää houkutuksia käyttää rahoja, kun tiedät niiden siirtyvän heti etkä periaatteessa edes näe tilille siirtyvää säästösummaa.

Säästöpossu

Säästöpossu ideana voi tuntua hölmöltä, lapselliselta ja vanhanaikaiselta. Tätä tapaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida; yllättävästi possu lihoo, kun sille syöttää pikkukolikoita ja miksei seteleitä. Artikkelin kirjoittanut koki jonkin asteisen yllätyksen viedessään oman säästölippaan pankkiin – pienistä virroista muodostui yllättäen isompi summa joka oli mukava tallettaa säästötilille.

Hyödynnä osaaminen

Onko sinulla takataskussa mahdollisesti osaamista, joka olisi jäänyt hyödyntämättä? Voisitko mahdollisesti päivätyön ohessa hyödyntää mielenkiinnon kohteitasi ja osaamistasi; esimerkiksi lisätyötä voisit tehdä vaikkapa ratsastuksen ohjaajana, koirakoulun vetäjänä, Personal Trainerinä, Sisustussuunnittelijana tai miksei vaikkapa tarjoilijana, jos mieli halajaa öiseen aikaan kuppiloihin. Osaamisen hyödyntämisessä vain taivas on rajana.

Unohda sijoittaminen

Jos sinulla ei vielä takataskussa ole puolen vuoden kattavaa vararahastoa, kannattaa sijoittaminen unohtaa tässä vaiheessa. Sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä kuin myös osaamista. Ei sijoittaminen niin vaikeaa toki ole ja sen oppii kuka tahansa, mutta aloittelevana säästäjänä on parempi saada ensin itselle puskurirahasto kasaan, jonka jälkeen voi aloittaa säästösumman sijoittamisen miettimistä. Jos kuitenkin sijoittaminen tuntuu liian houkuttelevalta, kokeile rahastosäästämistä. Rahastoon säästettävät summat voivat olla pieniäkin ja riskit ovat pörssisijoittamiseen nähden huomattavasti pienemmät.

Suomi ja sen yhteiskunta

Valitettavasti Suomessa ahkeraa työntekijää rangaistaan oikein toden teolla. Verotusasiat ovat yleensä ne, jotka jokainen kiertää mielellään mahdollisimman kaukaa. Toisaalta myös verotukseen liittyy myyttejä, ja yksi myyteistä on sivutyön tekoon liittyvä verotus.

Verolainsäädäntö on vaikeaselkoista ja sitä ei aina edes fiksuin kansalainen ymmärrä. Tiedonpuutteen vuoksi moni suomalainen maksaa sivutyöstään liikaa veroa. Moni olettaa, että sivutyötä verotetaan ankarammin kuin päätuloa. Näin ei kuitenkaan ole. Sivutuloja ja päätuloja verotetaan samalla tai lähes samalla prosentilla – prosentti tulee laskea etukäteen. Tämä päätyöhön ja sivutyöhön liittyvä verotuksellinen harha voi johtua siitä, että usein sivutyöstä verotetaan jopa 60 prosenttia siitä syystä, ettei palkanmaksajalle ole toimittanut asianmukaisesti laskettua verokorttia sivutuloa varten.

Älä lainaa valtiolle

Veronpalautusten kilahtaessa tilille joulukuun alussa, moni ilahtuu saadessaan valtiolta rahaa. Tämä ei käytännössä pidä paikkaansa, sillä kyse on sinun omista rahoistasi. Rahat ovat vain olleet lainassa valtiolla. Veroprosentti on aina hyvä tasata tulojaan vastaavaksi, jotta tulos olisi verovuoden päättyessä plus miinus nolla. Kun veroprosentti on kunnossa, voit kuukausittain vaurastua pienen summan avulla ja laittaa sen ennemmin säästöön sen sijaan, että nostaisit pienellä veroprosentilla enemmän kuukaudessa palkkaa, mutta verovuoden päättyessä mätkyt antavat takaisin samalla mitalla.

Rakenna oma vaurautesi

Alku on tunnetusti aina se hankalin, mutta lopussa kiitos seisoo ja voit olla ylpeä saavutuksesta. Lisäksi happi kulkee varmasti paremmin, kun tiedät, vaikka paatti hieman keinuisi, ei se heti kaadu ympäri. Joskus oma tavoite voi tuntua jopa utopistiselta, mutta säästäminen vaatii kärsivällisyyttä. Itselle on syytä asettaa realistiset tavoitteet ja kuten jo alussa mainittiin, jos puolen vuoden vararahasto tuntuu paljolta, ota tavoitteeksi vaikka kolme tai neljä kuukautta. Vähitellen, kun se possu alkaa lihoa ja tili pullistua, alkaa myös oma itseluottamus ja usko säästämisen suhteen lisääntyä.

Hyödynnä internetiä ja talousmediaa; tietoa on tarjolla tuhansia ja taas tuhansia sivuja. Käytä aikaa opiskelemiseen – se on vielä ilmaista. Samalla kun opiskelet säästämisen aakkosia, opit myös luottamaan itseesi ja valmistelet itseäsi sijoitusmaailmaan. Äkkirikastumisesta ei kannata haaveilla, sillä se on tuurista kiinni. Kannattaa panostaa pitkäjänteiseen säästämiseen, sillä tulevaisuudessa rakennat sillä itsellesi mukavan pesämunan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI