Blogimerkintöjä

Paljonko maksaa avioero

Nordea teki vuonna 2010 tutkimuksen, jonka mukaan avioero on suurin riski suomalaisten perheiden taloudelle. Avioero voi pakottaa pariskunnan luopumaan kodistaan asuntovelkojen vuoksi, mikä luo epävakautta mahdollisten lastenkin tilanteeseen. Naisten talous on edelleen useimmiten heikompi kuin miesten, ja heistä vain kolmannes voisikin jäädä perheen yhteiseen asuntoon asumaan, kun taas miehistä puolet kykenisi jäämään.

Avioerot ovat yleisiä

Joka vuosi Suomessa tehdään noin 13 000 avioeroa. Valtaosan eroista arvioidaan tapahtuvan juhlapyhien jälkeen; tammikuu, heinäkuu ja elokuu ovat suurimmat avioerokuukaudet. Niiden aikana hakemuksia tulee yli 200, kun muina kuukausina hakemuksia jätetään noin 170 kappaletta. Perhejuhlat saavat pariskunnat usein laittamaan avioeron vireille. Mikäli avioeroa ei haeta yhdessä, joutuu eron kustantamaan eroa hakeva osapuoli.

Osalla pareista on avioehto, joka poistaa heiltä oikeuden toistensa omaisuuteen, kun taas osa on jättänyt ehdon tekemättä, jolloin omaisuus on ositettava eron tullessa kysymykseen. Avioehto ei ole pelkästään varakkaiden ratkaisu, vaan hyvin yleinen järjestely parien välillä. Osituksessa perheessä kulkenut omaisuus voi nimittäin päätyä aviopuolisolle sen sijaan, että sen voisi antaa eteenpäin esimerkiksi omille lapsille.

Avioehto ei kuitenkaan aina ole järkevä ratkaisu verotuksellisista syistä, sillä avio-oikeuden vuoksi saadusta omaisuudesta ei peritä veroja, kun taas peritystä omaisuudesta niitä voidaan periä. Pitkäaikaisissa avioliitoissa avioehtoja saatetaankin purkaa, mikä onnistuu kirjoittamalla uuden avioehdon, joka julistaa avio-oikeuden.

Ositusta voi vaatia heti, kun erosta päätetään. Kustannussyistä siihen lasketaan yleensä lähinnä kaikkein arvokkaimmat omistukset, kuten auto tai kiinteistöt. Avioerotilanne on yleensä myös henkisesti raskas, joten harva jaksaa alkaa käydä läpi kaikkia omistuksia perin pohjin. Tämä voikin johtaa usein siihen, että puoliso, jolle jää asunto, jää myös paljon muuta käyttöarvoltaan suurta omaisuutta, kuten kodinkoneita ja kalusteita, kun toinen puoliso joutuu ostamaan asuntoonsa kaiken.

Hallinnollisia kuluja on paljon

Kaikki maksaa avioeroa ottaessa. Avioeron virallistaminen, ositus, hakemuksen jättäminen ja mahdollisten lasten huoltajuuspäätös voivat maksaa 40—1500 euroa per päätös. Ensimmäisen vaiheen hakemusmaksu on nykyisin 200 euroa. Hintalappu on korkeampi pariskunnille, joilla on lapsia. Mitä useampia päätöksiä on tehtävä, sitä kalliimmaksi ero koituu. Jos on esimerkiksi tehtävä ensin päätös yksinhuoltajuudesta ja sitten ohjeishuoltajan määräämisestä, kertyy kustakin päätöksestä lisää hintaa erolle.

Ositus maksaa noin 1500 euroa. Suurin osa kustannuksista kertyy asianajajasta, jonka tuntihinta on 180 euroa, sekä 23 %:n arvonlisäverosta. Eroavien kannattaakin valmistella kaikki asianajajaa varten eikä aikaa kannata hukata järjestelyiden aikana. Osapuolien on oltava selvillä varallisuuksistaan, veloistaan, vastuistaan ja siitä, mitä he haluavat, ja mukaan tulisi ottaa kaikki tarpeelliset liitteet kuten velkakirjat, tiliotteet ja vastaavat tositteet. Irtaimiston osittaminen voi tässä tilanteessa tulla kalliiksi.

Ositukseen voi myös saada apua pankin lakimieheltä tai sen voi suorittaa puolisojen keskenään laatiman asiakirjan mukaan. Asiakirja tulisi päivätä, allekirjoittaa ja todistaa oikeasti kahden esteettömän henkilön toimesta. Tätä menettelyä ei kuitenkaan suositella.

Mikäli riidaton ositus ei onnistu, oikeus määrää pesänjakajan suorittamaan osituksen. Tällöin ositus maksaa vähintään 2000 euroa ja hakemus pesänjakajan määräämiseksi on 80 euroa. Kummallakin puolisolla voi olla lisäksi omat avustajansa, jotka veloittavat palveluistaan. Pesänjakajan kulut jaetaan aviopuolisoiden kesken puoliksi. Mitä enemmän aikaa ositukseen menee, sitä kalliimmaksi se tulee. Kun rahatilanne huononee merkittävästi, voi isojen kulujen kohdalla tulla tarpeen etsiä pikavippivertailu heti.

Asuintilanteen muutos nostaa kuluja

Jos asunto joudutaan myymään, koituu myynnistä välityspalkkioita ja myyntiä varten voi joutua maksamaan muitakin kuluja, kuten kuntotarkastuksen. Omistusoikeuden luovuttamisesta puolestaan seuraa varainsiirtovero, jonka määrä riippuu siitä, onko kyseessä asunto-osakeyhtiö vai kiinteistö. Seuraavaksi kuluja kertyy muutosta, jonka kulut riippuvat etäisyydestä, joka joudutaan muuttamaan. Muuttoautoon voi kulua jopa 400 euroa, ja väliaikaisesta asunnosta kertyy vielä lisää maksettavaa.

*REKLAAMI

Uuteen asuntoon muuttava puoliso joutuu maksamaan takuuvuokran muuttaessaan vuokra-asuntoon. Yksinasujalle hinta ei välttämättä ole enempää kuin muutamia satasia, mutta lapsiperheelle hinta voi jo nousta pariin tuhanteen euroon. Lisäksi on hankittava tarvittavat vakuutukset, sähkösopimukset ja muut palvelut, jotka ennen jaettiin kumppanin kanssa. Uuteen kotiin muuttamisen hinta voi nousta jopa kymmeneen tuhanteen euroon, vaikka tulot vähenevät merkittävästi yhteisen talouden jakautuessa kahteen osaan.

Kustannuksia voi kertyä vielä lisää, mikäli lapset asuvat vuorotellen vanhempiensa luona. Molemmilla vanhemmilla on oltavat tarpeelliset välineet ja lelut, kuten turvaistuimet ja majoitustilat, lasten vierailuja varten. Lisäksi auto on lapsiperheessä usein välttämätön hankinta, joten toinen puoliso voi joutua ostamaan auton, mikäli jäi ilman autoa avioerossa. Yksinään auton ostoon voi kulua tuhansia euroja, ja huonolla tuurilla pariskunnan toinen osapuoli on ollut aiemmin vakuutuksen maksaja, jolloin joutuu maksamaan kalliimpia vakuutusmaksuja.

Toisaalta esimerkiksi asuntolainan tai muiden velkojen takaisinmaksuohjelma voidaan neuvotella uudestaan tai avioeroprosessin aikana voidaan myöntää lyhennysvapaita kuukausia. Mikäli näyttääkin siltä, että velkojen maksaminen on vaarassa avioeron kustannusten kanssa, kannattaakin ottaa nopeasti yhteyttä velkojiin ja neuvotella heidän kanssaan. Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa tilannetta entisestään.

Avioeroon on vaikea varautua

Avioerojen kustannukset ovat nousseet viime vuosina osittain valtion säästölinjan vuoksi, mutta osittain myös siksi, että erot ovat yleistyneet ja niiden käsittelyyn menee paljon aikaa. Lakimiehet eivät kuitenkaan suoraan usko, että korkeampi hinta vähentäisi hakemuksia.

Avioeroon tulisi varautua suhteen alkuvaiheessa, vaikka asia tuntuisi silloin epätodennäköiseltä. Raha-asiat kannattaa järjestää selkeästi. Yhteiset hankinnat tehdään molempien nimissä ja pariskunnalla olisi hyvä olla yhteinen taloustili, jolle kumpikin laittaa rahaa suhteessa omiin tuloihinsa, ja jolta maksetaan perheen juoksevat kulut. Kukin pariskunta järjestää taloutensa, miten parhaaksi näkee, mutta on tärkeää, että molemmat hyväksyvät järjestelyn ja toteavat sen oikeudenmukaiseksi.

Nämä askeleet ovat tärkeitä, sillä monet parit – etenkin nuoret – riitelevät raha-asioista. Useimmiten miehet maksavat valtaosan perheen kuluista, kun taas naiset maksavat juoksevia kuluja, kuten ruokaostokset ja lasten vaatteet. Juoksevista kuluista ei välttämättä jää samanlaisia todisteita kuin asuntolainan lyhentämisestä, mikä heikentää naisten asemaa, vaikka molemmat puolisot osallistuisivat perheen elatukseen yhtä lailla. Yhteinen taloustili auttaisi molempia puolisoita näkemään, mihin rahaa menee ja kuinka paljon tarkalleen.

Myös avioehdon solmiminen on tärkeä tapa suojella omaisuutta ja yrittäjien kohdalla myös omaa elinkeinoa. Avioehdon voi purkaa jälkikäteen, jos se tuntuu tarpeelliselta. Avioehdon voi myös tehdä avioliiton voimassaoloaikana, jolloin sen rekisteröinti maksaa vain noin 55 euroa. Avioehdon voi solmia asianajajan avustuksella. Se voi päteä tasapuolisesti tai yksipuolisesti puolisoihin, tai koskea heidän omaisuuttaan kokonaisuudessaan tai osittain. Valmis avioehtopohja ei välttämättä sovellu moniin tilanteisin, vaan kunkin pariskunnan on laadittava ehto tilanteeseensa sopivin ehdoin.

Asiantuntijoiden apuun turvautuminen avioliittoa solmiessa on yhtä tärkeää kuin avioeronkin kohdalla. Molemmissa tilanteissa tunteet voivat olla pinnassa, ja asiantuntija voi auttaa näkemään asiat selkeämmin ja tekemään viisaampia päätöksiä. Esimerkiksi avioehdon solmimisesta ei ole haittaa, vaan järjestely voidaan tarvittaessa helposti purkaa. Mikäli ero tuleekin jossain vaiheessa mieleen, voi avioehdon järjestely olla jo hankalampaa. Taloudellisesti tukala ero voi jättää jäljet elämään moniksi vuosiksi eteenpäin ja hankaloittaa lapsiperheen elämää.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI