Blogimerkintöjä

Parhaat vinkit aloittelevalle asuntosijoittajalle

Monet ovat varmasti kuulleet sijoittamisesta ja siitä, kuinka sitä pitäisi tehdä saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden. Sijoittaminen voi kuitenkin olla monille vaikeaa ja hämmentävää, mutta sitä voi onneksi opiskella itse talousnettisivuilla. Näillä nettisivuilla annetaan paljon erilaisia vinkkejä siihen, kuinka voit aloittaa oman taloutesi hallinnan ja suunnitella budjetteja sekä sijoituskohteita.

Yksi parhaista sijoittamisen kohteista on ehdottomasti asuntosijoittaminen. Asunnot, talot ja maa yleensä vain nousevat arvonsa puolesta ja ne käyvät monille niin kiinnityksestä kuin sijoituksestakin. Sijoittamalla asuntoon ja keräämällä vuokratuloja, voit saada itsellesi mukavan lisätienestin. Lisäksi vuokralainen käytännössä maksaa pois asuntovelkasi, ja kun velka on maksettu, asunto on kokonaan sinun omistuksessasi. Tämän jälkeen voit myydä asunnon ja saada mukavasti rahaa omalle pankkitilille tai vaikka käyttää sitä vakuutena hakeaksesi uutta lainaa seuraavan asunnon ostamiseen. Mahdollisuudet ovat suorastaan rajattomat!

Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia vinkkejä siihen, kuinka voit aloittaa asuntosijoittamisen.

1. Laita oma taloutesi kuntoon

Sijoittamisen, etenkin asuntosijoittamisen, aloittaminen on mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa, jos oma taloutesi ei ole hoidossa. Pidä siis huoli, että ennen kuin aloitat asuntosijoittamisen, sinulla on taloudellisesti varaa sijoittaa asuntoon. Jos sinulla sattuu olemaan vakuuksia, esimerkiksi omistusasunto, voit hyödyntää velkavipua sijoittamisessa. Näissä tapauksissa sijoittamisen hankintahinta kuitenkaan ei riitä, vaan sinulla tulisi olla taloudellinen puskuri, jotta oma taloutesi ei mene nurin. Säästöjä tulisi olla sekä asuntosijoituksia että omia taloudellisia hätätapauksia varten.

2. Tee sijoitussuunnitelma itsellesi huolellisesti

On hyvin tärkeää tehdä itselleen tarkka sijoitussuunnitelma, eli jonkinlainen strategia, ennen kuin aloitat sijoittamistoiminnan. Tee itsellesi suunnitelma huolellisesti, sillä sijoittaminen helpottuu sen avulla hurjan paljon ja onnistuu paljon todennäköisimmin. Listaa omat tavoitteesi ensin sijoittamisen suhteen, sillä omat tavoitteesi määräävät itsellesi sopivan sijoitusstrategian.

Kannattaa myös arvioida rahoitusmahdollisuutesi, jotta varmistat itsellesi realistiset tavoitteet. Sittenn voit päättää, minkälaisen strategian turvin saavutat omat tavoitteesi. Kannattaa myös suunnitella itselleen exit-strategia, eli strategia siihen, miten sijoitusasunnon saa tarvittaessa muutettua rahaksi. Kirjoita ylös kaikki tavoitteesi ja suunnitelmasi, kuten esimerkiksi asunnon koko, sijainti, kunto, aikataulu, tuottotavoite, kunto ja ylläpitokustannukset.

3. Opiskele kunnolla ennen kuin aloitat

*REKLAAMI

Asuntoon sijoittaminen ei ehkä ole nopein tai helpoin tapa sijoittaa. Sijoittamisen opiskeleminen ja onnistuminen vie paljon vaivaa ja aikaa, joka jo itsessään nappaa pois osan mahdollisista sijoittajilta. Jos kuitenkin olet aina perillä asioista, saatat välttyä suurilta kuluilta. Ole siis huolellinen ja tunnollinen sijoituksissasi. Voit opiskella paljon aiheesta verkosta, kirjoista ja lehdistä.

Kannattaa ensin hankkia jonkinlainen yleiskäsitys tästä aiheesta. Tämän jälkeen voit tutustua huolellisesti kaupunkien ja eri kaupunginosien nykyiseen tilanteeseen, ja tietysti vuokra- ja hintatasoihin. Kun tiedät paljon asuntomarkkinoista ja kiikarissasi olevasta asuinalueesta, sen varmempaa onnistuminen on. Saat myös paremman käsityksen markkinoista ja hinnoista, kun vertailet omia tavoitteitasi ja strategiaasi muihin kohteisiin. Muista ottaa huomioon myös pitkän tähtäimen suunnitelmat ja mahdolliset muutokset.

4. Ota laskin käyttöön

Käytä aina laskinta ostaessasi sijoitusasuntoa. Aloittelija ja silloin tällöin kokenutkin asuntosijoittaja tekee monesti sen virheen, että asunto hankitaan omien mieltymysten perusteella, vaikka asunto ei tule edes omaan käyttöön. Se on melkoisen vaarallista, koska mahdollisen ostajan ja vuokralaisen preferenssit voivat olla aivan toisenlaiset.

On hyvä opetella siis kunnolla oman pääoman, vuokratuoton ja kassavirran laskeminen ja kohteen arvioiminen laskimen kanssa. Ota myös huomioon, että voit saada hyvää vuokratuloa muuttotappiollisilta alueilta – ota siis asia huomioon monista eri näkökulmista.

5. Remontit on otettava huomioon

Monet aloittevat asuntosijoittajat aliarvioivat ja unohtavat remontit kokonaan ostohuuman iskiessä. Sinun ei tarvitse olla rakennusmestari, mutta on hyvä ymmärtää mahdolliset tulevat remontit ja niiden kustannukset, sillä ne vaikuttavat tuottoosi. Tietysti uudiskohteissa ei ole paljoa remontin tarvetta. Monet talot ja asunnot ovat kuitenkin vanhoja ja ne tarvitsevat hieman remonttia jossain vaiheessa. Ota siis huomioon kaikki remonttitarpeet, kustannukset ja muut kulut jo arvioidessasi sijoituskohdetta. Voit esimerkiksi lukaista kunnossapitotarveselvityksen tai puhua suoraan isännöitsijälle mahdollisista remonttitarpeista.

6. Velkavipu käyttöön

Sijoittamisen aloittaminen on melkoisen hidasta vain omalla pääomalla. Pankit kuitenkin myöntävät monesti helposti lainaa asuntosijoittajille kuin osakkeisiin sijoittaville. Ota siis hyöty irti lainarahasta, jos siihen vain suinkin on mahdollisuus. Ole varovainen ja pidä huoli, että tuottosi on lainaan verrattuna tarpeeksi suuri. Yleinen vinkki on se, että mikäli vuokratuottoprosentti on isompi kuin lainan korkoprosentti, kannattaa hyödyntää velkavipua. Neuvottele näissä tilanteissa laina jo etukäteen, ja näin voit reagoida nopeasti löytäessäsi unelmiesi sijoitusasunnon.

7. Sijoita varmoihin kohteisiin

Ensimmäinen sijoituksesi on hyvin tärkeä. Jos ensimmäinen sijoituksesi on menestyksekäs ja saat suunnittelemaasi tuottoa, voit jatkaa sijoittamistasi ja ostaa enemmän uusia sijoituskohteita. Mikäli ensimmäisellä kerralla sijoitus menee pieleen, seuraavan sijoituksen tekeminen on vaikeampaa ja motivaatio saattaa loppua kokonaan. On hyvä tehdä ensimmäinen sijoitus varmasti, eli sijoita asuntoon, joka on täydellisellä sijainnilla, ja joka vuokrataan tai kaupataan takuuvarmasti.

8. Valitse hyvä vuokralainen

Jos suunnitteilla on laittaa sijoitusasunto vuokralle, vuokralaisen mahdollisesti aiheuttamat ongelmat saattavat tehdä tästä kohteesta huonon. Kannattaa siis valita vuokralainen huolellisesti. Kannattaa myös järjestää oma näyttö jokaiselle mahdolliselle vuokralaiselle. Ole itse paikalla asuntonäytöissä ja pyydä vuokralaisilta lomake, johon he ovat kirjoittaneet perustietonsa. Haastattele jokaista ehdokasta ja voit selvittää näin hyvin lyhyessä ajassa, ovatko he sinulle sopivia vuokralaisia. Voit myös olla yhteydessä edelliseen vuokranantajaan.

9. Pidä huoli luvuista

Sijoitusasunnoissa tulot ja kulut eivät koskaan ole suoraviivaisia. Monia kuluja laitetaan maksuun joka kuukausi, kun taas joitain toisia kuluja maksetaan silloin tällöin. Vuokratulot tosin virtaavat tilillesi joka kuukausi. On siis hyvä seurata vuokra-asunnon kehitystä, tarkistaa tilanne ja laskea taloutesi esimerkiksi joka neljännesvuosi. Tällöin on hyvä laskea vuokrista saatu tuotto ja arvioida asunnon markkina-arvo. Kannattaa aina vertailla lukuja omaan poistumisstrategiaan.

10. Verkostoidu muiden kanssa

Monet sijoittajat tekevät työtä yhdessä, ja voit saada muilta paljon ideoita ja vinkkejä sijoitamiseen. Voit jopa sijoittaa asuntoon yhdessä toisen sijoittajan kanssa, jolloin voitte ostaa kalliimpia asuntoja. Kahdestaan on myös helpompi jakaa tehtäviä ja vastuuta. Mikäli sijoitat yksin, tutustu kuitenkin myös toisiin sijoittajiin. Voit saada hyödyllisiä vinkkejä toisilta sijoittajilta.

Yhteenveto

Asuntosijoittaminen voi olla hyvin jännittävää ja mielenkiintoista puuhaa. Lisäksi asuntojen arvot nousevat usein ja niitä voi käyttää aina kiinnityksenä tai takuuna seuraavaan lainaan. Asuntosijoittaminen voi kuitenkin olla alussa hyvin hämmentävää, joten kannattaa opiskella paljon sijoittamisesta ennen kuin lähdet siihen mukaan. Voit saada myös paljon vinkkejä esimerkiksi omasta pankistasi, kirjoista, lehdistä, blogeista ja muista julkaisuista. Toiset sijoittajat voivat myös antaa sinulle vinkkejä ja auttaa sinut alkuun sijoittamisprosessissa. Kun suunnittelet tämän huolellisesti, voit saada itsellesi paljon tuloja vuokrista tai jopa hyvän voiton myydessäsi asunnon eteenpäin. Muista aina valita vuokralaisesi huolellisesti, miettiä asunnon sijainti tarkasti ja varmistaa, että oma taloutesi on kunnossa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI