Blogimerkintöjä

Rahan lahjoittaminen voi parantaa elämänlaatuasi

Kun tilipussissa on jonkin verran ylimääräistä, moni tuhlaa rahat mieluusti itseensä tai laittaa säästöön. Hyväntekeväisyyteen tai muualle lahjoittaminen voi kuitenkin olla varteenotettava vaihtoehto silloin tällöin tai säännöllisesti. Etenkin juhlapyhinä ja kriisien yhteydessä ihmisille tulee mieleen tukea muita, mutta lahjoituksia voi tehdä milloin vain. Itselle tärkeän asian tukeminen tuo tunteen, että on tehnyt jotain merkittävää.

Lahjoitukset tuottavat tutkitusti iloa

Ei ole täysin turha luulo, että muiden auttamisesta tulee itsellekin hyvä olo. Vuonna 2007 Yhdysvalloissa julkistettiin tutkimus, jossa todettiin, että osallistujat, jotka päättivät lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, tunsivat itsensä onnellisemmiksi. Lahjoituksen yhteydessä aivojen mielihyväkeskukset siis aktivoituivat.

Tutkimuksessa osallistujat saivat käyttöönsä 100 dollaria, jotka saattoi käyttää kolmella tapaa: osa saattoi käyttää ne hyväntekeväisyyteen halutessaan, osalta koko summa meni automaattisesti hyväntekeväisyyteen ja osa sai rahaa itselleen. Tutkijoiden yllätykseksi aivojen mielihyväkeskuksissa tapahtui aktivointia jokaisessa tilanteessa; jopa silloin, kun rahat lähettiin hyväntekeväisyyteen automaattisesti ilman mahdollisuutta valintaan. Puolet osallistujista, joille annettiin mahdollisuus lahjoittaa rahat hyväntekeväisyyteen, päätti tehdä niin.

Kaikista eniten mielihyväkeskukset aktivoituivat kuitenkin silloin, kun ihmiset lahjoittivat rahaa omasta tahdostaan. Tutkijat päätyivät jakamaan osallistujat tulosten perusteella kahteen ryhmään, altruisteihin ja egoisteihin: kumpienkin ryhmien mielihyväkeskukset aktivoituivat, kun rahaa lahjoitettiin vapaaehtoisesti, mutta altruistien reaktio oli vielä vahvempi kuin egoistien, ja he lahjoittivatkin rahaa useammin hyväntekeväisyyteen kuin toinen ryhmä.

Lisää merkitystä elämään

Harvalla on töiden, vapaa-ajan ja parisuhde- tai perhe-elämän lisäksi aikaa toteuttaa kaikkia unelmiaan. Lahjoittamalla rahaa valittuun kohteeseen voi kuitenkin tuntea olevansa osa jotain suurempaa ja tukea itselleen tärkeitä asioita. Rahaa voi lahjoittaa eri kohteisiin:

 • Urheilu, kulttuuri ja taide
 • Eläinten hyvinvointi
 • Vanhusten hyvinvointi
 • Lasten hyvinvointi
 • Tiede ja koulutus
 • Tasa-arvo
 • Köyhien tukeminen
 • Politiikka
 • Luonnonsuojelu ja ympäristö
 • Kirkko
 • Kriisiapu kotimaassa tai ulkomailla
 • Harrastukset ja erilaiset yhdistykset

Mahdollisuudet ovat rajattomat. Voi ryhtyä kummiksi eläimelle tai lapselle, tukea kulttuuria joukkorahoituksen avulla tai vaikka lahjoittaa rahaa paikallisen urheiluseuran matkakassaan. Jos jokin asia on itselle tärkeä ja haluaa ajaa sitä eteenpäin yhteiskunnassa tai maailmassa, mutta ei omien tekojen kautta pysty tai asialle ei ole aikaa, on lahjoittaminen hyvä tapa kantaa oma korsi kekoon. Lahjoittamalla itselle tärkeään tarkoitukseen saa itsekin elämään lisää merkitystä ja tuntee tekevänsä jotain itselle tärkeiden asioiden eteen.

Hyväntekeväisyydellä voi myös tuoda koko lähipiirille lisää merkitystä elämään ja motivoida heitä. Jos koko perheellä tai sukulaisilla on samanlaisia arvoja, voidaan lahjoitus tehdä jopa yhdessä. Tämä lähentää perhettä ja opettaa myös nuoremmille sukupolville anteliaisuutta.

Hallitse talouttasi paremmin

Moni myös päättää lahjoittaa tietylle järjestölle säännöllisesti. Tämä vaatii tiettyä järjestelmällisyyttä omassa taloudenhoidossa. Säännöllisen lahjoituksen voi tehdä esimerkiksi kuukausittain, eikä sen tarvitse olla suuri. Monilla on jo valmiiksi kuukausibudjetti, johon kuuluvat laskut, pikalaina kumppaneineen sekä muut tarpeelliset menot, mutta jos et ole vielä laatinut budjettia, voit aloittaa vaikka heti. Budjetista huolehtiminen käy kätevimmin taulukoiden tai taloudenhallintasovelluksen avulla.

*REKLAAMI

Kun lahjoitukset ovat riittävän isoja, niistä voi saada myös verovähennyksiä. Lahjoituksia voivat tehdä yrityksetkin, jolloin pääsee hyötymään verovähennyksistä lahjoittaessaan rahaa hyväntekeväisyyteen. Yrityksenä pääsee myös tukemaan yritykselle tärkeitä asioita – kuten koulutusta tai politiikkaa. Riippuen summasta lahjoituskohteet, joista saa verovähennyksiä ovat kuitenkin rajalliset: pienistä lahjoituksista voi saada vähennyksiä, kun ne menevät tieteen, taiteen tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämiseen. Lahjoituksille on myös yläraja, jos ne menevät Eurooppaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI