Blogimerkintöjä

Rahan säästäminen – onnistu siinä

Säästäminen on yksi nykyajan uusimmista trendeistä, budjetteineen päivineen. Otamme artikkelissamme molemmat käsitteet suurennuslasin alle ja valotamme hieman monelle niin vastenmieliseksi tulleita käsitteitä kuten säästäminen ja budjetointi. Pyrimme tuomaan esille vinkkejä, joiden avulla pystyt budjetoimaan arkipäiväistä elämääsi ja keräämään roposia possuun, jotta se vuoden päästä olisi pulleampi kuin koskaan. Lisäksi kirjoituksen on tarkoitus innostaa sinua aloittamaan oma talousremonttisi ja tällä haluamme osoittaa ettei säästäminen loppupeleissä ole niin kuivaa.

Olet varmasti kuullut sanonnan: ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Sanonta pitää paikkansa sataprosenttisesti. Omilla elämäntavoilla voi vaikuttaa valtavasti omaan taloudelliseen tilanteeseen – pitää vain olla pikkuisen tarkka ja viitseliäs. Suurien summien säästäminen on pitkäjänteistä puuhaa, mutta lyhyemmälläkin aikavälillä säästöön voi puskuroida tuohta äkkinäisiä hankintoja tai menoja varten.

 Budjetoinnin pieni historia

Moni varmasti muistaa kuinka taloustiede ja kansantiede olivat koulussa ne puuduttavimmat oppiaineet. Moni oletti, ettei budjetoinnin perusteita tai muita kuivia talousmatematiikan perusteita tarvitse missään. Todellisuus on kuitenkin totuutta karumpi ja jokainen törmää budjetointiin ja talousmatematiikan perusteisiin, päivittäin. Jos budjetoinnin perusteista ei ole mitään hajua, on tällöin suurempi riski ajautua heikoille jäille oman taloutensa suhteen, olipa tulot miten suuret tai pienet tahansa. Heikot jäät vastaavasti ajavat turvautumaan pelastusrenkaaseen, joka on esimerkiksi ilman vakuuksia saatava ”pikalaina 1000E”.

Sana ”budjetti” tulee ranskan kielen sanasta bougette, joka alun perin tarkoitti salkkua. Suomen kielessä sana budjetti on vakiintunut käsite, mutta yksinkertaistettuna se tarkoittaa menoarviota. Kansantaloustieteessä budjetti käsitetään tulojen ja varojen asettamaksi rajoitteeksi kulutusmenoille tai muulle rahankäytölle. Taloustieteessä budjetti on niin sanotusti talousarvio, jossa arvioidaan tulot ja menot tietyllä aikavälillä ns. varainhoitokaudella. Mattimeikäläisillä, oman elämämme taloustieteilijöillä budjetointiin liittyvä varainhoitokausi on tavallisesti kalenterikuukausi eli palkkapäivästä seuraavaan palkkapäivään.

Starttaa säästäminen – pienet suuret muutokset

Säästämisen voi aloittaa kuka tahansa, ja koska tahansa. Säästämiseen ei tarvita tuhansien eurojen alkupääomaa. Säästäminen on pitkäjänteistä ja määrätietoista puuhaa joten aika on rahaa – sanonta pitää paikkansa. Säästäminen on hieman kuin treenaisi maratonille; tulee olla suunnitelmallinen, kärsivällinen ja tietyistä asioista täytyy luopua, jotta projekti ei kosahda. Säästämiseen tarvitaan myös ripaus kurinalaisuutta, samalla tavalla kuin treenatessa maratonille.

Säästäminen kannattaa aloittaa suurimmista tekijöistä. Ja avainsana on budjetti. Kirjaa ylös palkka sekä muut mahdolliset tiedossa olevat tulot, jotka saat kuukaudessa. Tämän jälkeen on vuorossa itse säästämisen kulmakivi; kulujen kirjaaminen. Et tarvitse hienoja tietokoneohjelmia vaan voit kirjata kaiken vaikka ruutupaperille. Kun kulut ovat kirjattu, voit tehdä yksinkertaisen laskutoimituksen miinustamalla saamistasi rahavaroista kaikki kulut. Viivan alle jäänyt summa on se, joka on ylimääräistä tai vastaavasti summa voi olla pakkasen puolella, joka maalaiskielessä tarkoittaa, että budjettisi on ylittynyt.

Viisi ryhtiliikettä säästämiseen

Mikäli edellisestä kappaleesta opittu budjetti jäi miinukselle, on aika tehdä talouteen liittyvät ryhtiliikkeet. Helpoin tapa on karsia kuluja. Toisin sanoen menojen vähentäminen on yksinkertaisesti helpompaa kuin tulojen yhtäkkinen kasvattaminen. Lisätulojen hankkiminen ei välttämättä ole kaikille edes realistista, joten suosittelemme siksi kulujen karsimista.

*REKLAAMI

Aloita leikkaustoimet suuremmista asioista, sillä ne ovat niitä jotka pitkällä aikavälillä kerryttävät lopulta säästöjäsi:

  • Maksa laskut AINA ajallaan. Maksaessasi laskut ajallaan vältyt viivästyskuluilta, mahdollisilta myöhästymismaksuilta ja ikävimmissä tapauksissa perintäkuluilta. Perintäkulut ovat suuret, eikä niissä valitettavasti ole juurikaan neuvottelemisen varaa. Priorisoi laskut ja maksut; maksa aina ensin asumiseen liittyvät kustannukset, lainanlyhennykset ja luottokorttilaskut, jonka jälkeen maksa muut laskut.
  • Kilpailuta puhelin-, netti- ja sähkösopimus. Markkinoilla on toinen toistaan monipuolisimpia pakettiratkaisuja niin puhelinliittymään kuin nettiliittymään. Nykyisin nämä ovat saatavissa jopa yhdistetyssä paketissa. Etsi tarpeeseesi sopiva ratkaisu. Myös sähköyhtiöissä on suuria eroja, joten kilpailuttaminen on oleellista.
  • Kilpailuta vakuutukset. Vakuutusyhtiöissä ja heidän tarjonnassaan on suuria eroja. Vakuutukset kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa ja valita omaan tarpeeseen sopiva. Kannattaa muistaa myös pitää maalaisjärki mukana vakuutuksia valitessa, esimerkiksi onko järkevää ottaa koko vuoden voimassa olevaa matkavakuutusta, jos matkustaa vain kerran vuodessa? Kilpailuttaminen on aikaa vievää, mutta kannattavaa. Vuodessa säästää sieviä summia, kun jaksaa nähdä vaivaa.
  • Pyri saamaan mahdolliselle lainallesi pieni korko ja vältä lisäkulut asettamalla laskut automaattiseen maksatukseen.
  • Älä ota ylimääräisiä luottokortteja. Luottokortteja saa melkein minkä tahansa kaupan nurkalta; huonekaluliikkeistä, kodinkoneliikkeistä, lentoyhtiöiltä. Luottokortti on hyvä olla olemassa, mutta niitä ei kannata haalia, yksi riittää. Kilpailuta myös luottokortit. Luottokorttien ominaisuuksissa ja koroissa on suuria eroja. Mikäli päätät laittaa visan vinkumaan, huomioi budjetoida käyttösi, jotta voit seuraavassa kuussa maksaa käyttämäsi summan pois.

Nämä viisi kohtaa ovat vasta ne, jotka potkukäynnistävät säästämisen. Muutoin tähän voitaisiin luetella lukematon määrä erilaisia tapoja säästää. Idea on aloittaa seikoista, jotka merkitsevät eniten ja, joiden avulla pääsee helpoiten alkuun.

Kuka tahansa voi muuttaa kulutuskäyttäytymistään ja kulutustottumuksiaan. Tuhlarista voi pienillä suurilla muutoksilla kuoriutua valveutunut säästäjä. Säästäessä rahaa, ei koskaan pidä yliampua – muista hemmotella itseäsi ja helpoiten se onnistuu, kun hemmotteluun ja suosikkijuttuihin varaa budjetista pienen osan. Lisäksi opettele analysoimaan omia menojasi. Omien menojen tarkkailu ja hahmotus pelkän verkkopankin, kuittien ja mututuntuman perusteella voi olla haasteellista. Digiaikakaudella, omien menojen tarkkailuun ja analysointiin löytyy erilaisia puhelimeen ladattavia sovelluksia. Sovellusten avulla huomaat mihin rahasi todella kuluvat. Sen jälkeen sinun on helppo tehdä tiukempia leikkaustoimia kulujen karsimiseksi, kun tiedät mihin rahasi kuukauden aikana hupenevat.

Yhteenveto

Pelkkä tietämys säästövinkeistä ei rikastuta ketään.  On alettava tositoimiin. Tavoitteiden asettaminen antaa säästämiseen uudenlaisen perspektiivin. Säästämiseen liittyvien tavoitteiden asettelussa kannattaa olla realistinen. Vain realistisilla tavoitteilla voit saavuttaa säästämisestä saatavan mielihyvän tunteen. Kuulostaa hullulta, mutta se on totta.

Säästäminen ja puhuminen rahasta ovat itse asiassa hyvin tunnepitoisia aiheita, koska niin moni kokee talousasiat negatiivisena asiana. Voit tehdä tähän liittyen pienen harjoituksen ja pohtia miltä sinusta tuntuu hetkinä, kun olet maksanut laskut. Onko tunne helpottava? Entä miltä sinusta tuntuu, kun saat säästöön vaikkapa 50 euroa kuukaudessa. Seuraavassa kuussa sama toistuu ja puolen vuoden päästä sinulla on jo säästötilillä 300 euroa. Nyt ei puhuta suurista summista, vaan siitä minkälaisen tunteen prosessi sinussa aiheuttaa. Säästäjän ensimmäinen tunne voi olla luopumisen tunne ja, että hän kokee joutuvansa luopumaan asioista sekä mahdollisuuksista nauttia elämästään. Toisaalta mielessä on pidettävä pitkäjänteisyys ja maratonille treenaaminen. Säästöjen karttuessa ja säästötilillä olevista roposista alkaa saada myös mielihyvää, onnistumisen iloa ja ennen kaikkea säästössä olevat rahat tuovat turvallisuuden tunnetta.

Kukaan ei vaadi sinusta pörssihaita tai sijoittajaa. Myöskään täysin kitupiikiksi ei kannata ryhtyä. Pienet ojennusliikkeet taloudenhoidossa auttavat sinua käynnistämään säästöprojektin ja puskurirahaston kartuttamisen. Valitsemalla kultaisen keskitien, nautit samalla myös elämästäsi. Ja kuten yllä jo muutamaan otteeseen mainittiin, eivät suuret tulot merkitse aina sitä, että säästöön jäisi kuukausittain huimia summia. Tuloista riippumatta on kuukausittain mahdollista saada pieni summa säästöön, kunhan rahankäyttö on suunnitelmallista.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI