Blogimerkintöjä

Rahoitusalan nykyaika – virtuaalivaluutat

Kryptovaluutat, tämän hetken talouselämän kuuma peruna, joka jatkaa edelleen porinaa. Sadat, tuhannet ja miljoonat ihmiset ovat hurahtaneet näihin virtuaalimaailmassa syntyviin valuuttoihin. Mitä ne oikeastaan ovat? Kryptovaluutta on hajautettu valuutta, joka perustuu kryptokrafiaan. Kryptovaluutta tunnetaan myös nimellä digivaluutta tai virtuaalivaluutta. Näitä virtuaalivaluuttoja löytyy useita satoja ja valuuttojen kokonaisarvo on tällä hetkellä noin 700 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Kryptovaluutoista tunnetuin on vuonna 2009 syntynyt virtuaalivaluutta Bitcoin.

Artikkelissa käydään läpi lyhyesti ja yksinkertaisesti mikä näiden kryptovaluuttojen tehtävä on ja kuinka ne käytännössä toimivat. Käymme lisäksi läpi pintapuolisesti valuutan synty- ja toimintamekanismia. Uuden aikakauden raha tulee haastamaan maailman rahatalouden oikein kunnolla, mutta onko siitä lopulta kilpailijaksi konkreettisen rahan rinnalle? Ovatko virtuaalivaluutat vain tähdenlentoja vai pelkästään uusi elämäntapa äkkirikastumisen toivossa?

Kryptovaluuttojen lohkoketjuteknologia

Kryptovaluutat käyttävät toiminnassaan niin kutsuttua lohkoketjuteknologiaa. Tämä on hajautettu ja läpinäkyvä tietokanta, joka perustuu tekniikkaan, jota kuka tahansa pystyy ylläpitämään ja hallitsemaan. Perinteisiä välikäsiä, kuten pankkeja, ei siis ole. Kryptovaluuttojen olemassaolon ylläpito on demokraattista eikä yhtä ainoaa hallitsijaa ole. Raha eli virtuaalivaluutta liikkuu aina sen lähettäjältä vastaanottajalle digitaalisen numerosarjan avulla.

Lohkoketjuteknologia sisältää erilaisia lohkoja, joista yksi voi olla esimerkiksi kirjanpitoon liittyvä lohko; tilikirja, johon kirjataan tietyllä aikavälillä tehdyt toimet. Teknologia on uskomaton, sillä se vähentää riskiä vilpistä. Lohkoon kirjattuja tietoja ei voi esimerkiksi jälkikäteen muuttaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kryptovaluutalla suorittamaasi maksua ei voi enää perua. Mikäli joku yrittää hakkeroida tai muuttaa tietoja jälkikäteen, tunnistetaan tämä luvaton toiminta matemaattisen kaavan avulla.

*REKLAAMI

Virtuaaliraha on uusi juttu ja se on toistaiseksi säilynyt lohkoteknologian ansiosta haavoittumattomana. Lisäksi digivaluutan siirrot ovat julkisia eli kuka tahansa pääsee näkemään tehdyt siirrot, koska siirrot itsessään tapahtuvat koodin avulla. Toisaalta siirrot ovat kuitenkin anonyymejä eli kenenkään henkilöllisyys ei paljastu.

Kryptovaluutat ja niillä ostaminen

Miltä sinusta tuntuisi virtuaalivaluutalla tehtävät ostokset? Voitko kuvitella tulevaisuutta, jossa näppäilet vain kirjainyhdistelmän ja valuutta vaihtaa omistajaansa. Virtuaaliraha ja sen avulla rikastuminen varmasti houkuttavat siinä tapauksessa, jos oma taloudellinen tilanne ei ole täysin ruodussa ja lainaa ilman luottotietoja heti 24h – tyyppinen ratkaisu ei ole mahdollinen, voi mieleesi hiipiä digitaalinen valuutta ja sen käyttäminen. Mistään Hulda Huolettoman valuutasta ei kuitenkaan ole kyse – digivaluutat vaativat hieman aivonystyröiden toimintaa sekä tarkan markan vartijan asennetta.

Kryptovaluutat ovat toki täysin laillinen maksuväline. Ne ovat globaaleja valuuttoja ja näin ollen niitä voi käyttää missä päin maailmaa tahansa, olitpa sitten Suomessa tai Kiinassa. Koti-Suomessakin on jo koko joukko kauppapaikkoja, jotka hyväksyvät kryptovaluutan maksuvälineeksi, tosin lähinnä nämä kryptovaluutan maksuvälineeksi hyväksyvät paikat ovat verkkokauppoja.

Digiraha on hyvä vaihtoehto nettiostoksia tehdessä, mutta sen huono puoli on, ettei tehtyä siirtoa voi peruuttaa. Virtuaalivaluutta vaatii käyttäjältään tarkkuutta ja huolellisuutta, sanotaanko myös, että jopa tietynasteista älykkyyttä. Toisaalta kryptovaluuttaa käyttämällä ei ole ainakaan mahdollista joutua identiteettivarkauden kohteeksi, koska valuutta ei ole sidoksissa henkilötietoihin.

Valuutan hyvänä tai huonona puolena on se, ettei valuutan käyttöä tai sen syntyä valvota. Kryptovaluuttojen toiminta perustuu demokratiaan. Kuka tahansa voi periaatteessa luoda uuden valuutan. Digivaluutan arvo itsessään juontuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan suhteesta. Mikäli päätät luoda uuden virtuaalisen kryptovaluutan, ei sen arvo nouse ellei kysyntä kasva. Toisaalta, suuren suosion myötä myös digivaluutat halutaan säädösten alle ja ainakin Euroopassa uuden, tulevan EU:n rahanpesudirektiivin säätelyn alle halutaan pörssit ja muut kauppapaikat. Suomessa kryptovaluutat kuuluvat verotuksessa pääomaverotuksen piiriin. Valitettavasti valtion verorahakassaa ei pääse näiden virtuaalivaluuttojen avulla pakoon.

Kryptovaluutan synty

Virtuaalivaluuttaa ei nyhjästä tyhjästä vaan sitä louhitaan, ikään kuin kultaa. Kaivosmiehet ovat korvattu tehokkailla tietokoneilla ja näin valuutan syntymekanismi on täysin teknologian sekä matemaattisten algoritmien varassa. Louhinnassa käytetään tietokonetta, joka hyödyntää matemaattisia algoritmejä; joka kerta, kun tietokone ratkaisee algoritmin, syntyy lisää kryptovaluuttaa. Valuutan syntyminen ei tosin enää tapahdu hetkessä, sillä algoritmit vaikeutuvat päivä päivältä.

Digivaluuttaa on olemassa vain rajallinen määrä eli, kun tietokoneista jossakin vaiheessa loppuu kapasiteetti ratkoa matemaattisia agoritmejä, loppuu myös digivaluutan syntyminen. Esimerkiksi Bitcoinien kokonaismäärä on 21 miljoonaa ja, kun tämä saavutetaan, ei enää uusia Bitcoineja ole mahdollista louhia. Toisaalta valuutan arvo säilyy suhteellisen hyvin, koska uutta valuuttaa ei synny alinomaan. Lisäksi kryptovaluutan arvo säilyy valuutan arvon perustuessa aina kysynnän ja tarjonnan lakiin.

Kryptovaluuttojen syntymekanismia on usein verrattu tavalliseen palapeliin. Jos aloitat esimerkiksi 20 palan palapelistä, kuluu sen ratkaisuun vain heti. Seuraava palapeli, jossa on vaikkapa 50 palaa, kestää huomattavasti kauemmin ratkaista ja niin edelleen. Kun saavutetaan niin iso ja monimutkainen palapeli, ettei sitä voi enää ratkaista, on peli pelattu ja tämä tarkoittaa virtuaalivaluutan kohdalla sitä, ettei uutta valuuttaa synny. Paras aika valuutan louhinnalle on ehdottomasti sen alkuvaihe, jolloin algoritmit ovat helppoja sekä nopeita ratkaista.

Digiajassa – markkinajohtaja

Kryptovaluuttojen markkinajohtaja, Bitcoin, on ehdottomasti tämän hetken tunnetuin ja suosituin valuutta. Bitcoin luotiin vuonna 2009, ja se on tähdenlennon lailla noussut taivaalle kaikkien tietoisuuteen.

Mennyt vuosi 2017 taputeltiin siis Bitcoinin hallitessa markkinoita ennätysmäisillä lukemilla; hieman ennen joulua 2017, Bitcoin saavutti yli 1000 prosentin arvonnousun, joka oli kaikkien aikojen korkein. Vaikka Bitcoin piti markkinoiden kärkipaikan, ei tämä estänyt uusien kryptovaluuttojen syntyä. Vuonna 2017 moni uusi virtuaalivaluutta, toiselta nimeeltään vaihtoehtovaluutta (altcoin) näki päivänvalonsa.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Bitcoin ei jää ainoaksi nousujohteessa olevaksi virtuaalivaluutaksi. Bitcoin-virtuaalivaluutan avulla rahaa takoneet sijoittajat kääntävät katseensa jo kohti horisonttia, josta on nousemassa uusia tähtiä kryptovaluuttojen taivaalle. Bitcoin on joutunut suurennuslasin alle, ja nyt arvioidaan lähinnä sitä, kuinka pitkälle sen suosio jaksaa yltää ja mikä ylipäätänsä on näiden mysteeristen kryptovaluuttojen tulevaisuus.

Kryptovaluutta käytännössä

Kryptovaluutat ovat nousemassa yhä suuremmalla ryminällä myös tavallisen kansan tietoisuuteen. Kryptovaluuttaa voi käyttää kuka tahansa. Toisaalta, verkossa syntyvä ja elämäänsä elävä valuutta vaatii käyttäjältään hieman enemmän tieto-taitoa ja tarkkuutta kuin normaali visakortin heiluttelu. Luottokorttia käytettäessä rahat ovat ongelmatilanteissa mahdollista saada takaisin, mutta kryptovaluutalla tehtyä maksua tai rahansiirtoa ei voi enää perua.

Tällä hetkellä julkisuuteen ovat nousseet virtuaalivaluuttoihin sijoittaneet, ja jotka kryptovaluuttojen avulla ovat takoneet itsensä miljonääriksi. Suosittelemme laittamaan jäitä hattuun, ja pitämään maalaisjärjen mukana. Ainakin tässä vaiheessa on vielä turvallisempaa heilutella visakorttia kuin sijoittaa omia pieniä pennosia bittimaailmaan äkkirikkauden toivossa. Digivaluuttaa ei käytännössä siis ole olemassa, koska se on vain yksi pitkä digitaalinen numerosarja. Lisäksi näihin olemattomiin, mutta silti olemassa oleviin virtuaalivaluuttoihin kohdistuu paljon kysymysmerkkejä, ristiriitoja sekä suuria riskejä. Ainakin vielä tässä vaiheessa.

Vaikka kryptovaluutta on maailmanlaajuinen ja sillä voi tehdä jo Suomessakin ostoksia verkkokaupoissa, on valuutta silti enemmän käytetty sijoittajien ja pörrsihaiden keskuudessa kuin mitä lähimarketin kassalla.

Lähitulevaisuudessa asiat voivat toki olla toisin, mutta eiköhän vanhanaikaiset, pankista saatavat valuutat tule säilymään käytössä vielä pitkään.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI