Blogimerkintöjä

Reissaa budjetilla – parhaimmat vinkit!

Matkaaminen on hauskaa ja monet rakastavatkin reissuun lähtemistä lomien aikaan. Matkailu voi kuitenkin olla melkoisen hintavaa homma, ja monet turvautuvat lainoihin lähtiessään lomalle. Se ei kuitenkaan aina ole kovin hyvä idea.

Netistä saa lainaa nopeasti ja helposti, joten ei ole ihme, että monet turvautuvat lainaan reissuun lähtiessään. Lainan ottamisessa on kuitenkin se huono puoli, että se pitää aina maksaa takaisin ajallaan. Lainoissa on mukana korkoja ja kuluja, jotka tekevät rahan lainaamisesta hyvin kallista hupia.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pääset reissuun budjetilla ja säästät rahaa!

Ymmärrä lomamatkailijan ja reppureissaajan välinen ero

Kun lähdet pitkän matkan reppureissulle, on hyvin tärkeää ymmärtää, että et voi käyttää rahaa samalla tavalla kuin lyhyellä lomalla. Jos sinulla on vain parin viikon loma, voit käyttää rahaa hieman enemmän ja huolettomammin kuin pitkän matkan reppureissulla. Esimerkiksi parin kuukauden tai jopa puolen vuoden reissulla et voi käyttää rahaa ihan samalla tavalla kuin lomaillessasi hotellissa.

Lomamatkailija haluaa ehkä sijoittaa ennemmin hemmotteluun ja nähtävyyksien katselemiseen, kun taas reppureissaaja elää myös normaalia jokapäiväistä arkea samalla tavalla kuin kotonakin. Kun reppureissaat, sinun tulee ottaa huomioon samanlaiset kulut kuin kotonakin. Asumisen lisäksi maksat puhelinlaskuja, ruokalaskuja ja et voi käydä hierojalla joka päivä tai tuhlata rahaa hienoissa ravintoloissa. Lomalla ollessasi taas voit tuhlata rahaa ravintoloissa käymiseen, hierontaan ja elämyksiin.

Halpa reissukohde

Kaikkien maiden ekonominen tilanne ei ole samanlainen. Kalliissa maissa kaikki maksaa enemmän. Kalliissakin maissa voi tietysti elää melkoisen hyvin budjetilla, mutta silloin sinun pitää säästää monesta asiasta jatkuvasti. Esimerkiksi Japanissa reppureissatessa hostellin peti maksaa vähintään 20 euroa tai jopa enemmän, kun taas Balille tai Thaimaaseen matkustaessa saat 20 eurolla ihan oman hotellihuoneen.

Jos siis et halua tinkiä mukavuudesta, kannattaa suunnata hieman halvempiin lomakohteisiin. Esimerkiksi Thaimaa, Bali, Unkari, Romania, Puola ja Ukraina ovat hyviä vaihtoehtoja budjetilla matkaavalle reppureissaajalle.

Ilmaiset majoitusvaihtoehdot

Hotelleissa asuminen ja jopa hostelleissa majoittumien voi pitkällä juoksulla tulla hyvin kalliiksi. Hotellit ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat hemmotella itseäsi ja maksaa satasen tai pari per yö. Tällainen ei kuitenkaan onnistu, jos matkasi on suunniteltu esimerkiksi kolmeksi kuukaudeksi. Sen sijaan kannattaa yrittää hyödyntää ilmaisvaihtoehtoja niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi vapaaehtoistyötä tekemällä voit saada itsellesi työtä vastaan ilmaisen majapaikan. Tämän vaihtoehdon lisäksi sohvasurffaaminen voi olla hyvä idea. Hyvä idea voi myös olla house sitting, eli talon vahtiminen silloin, kun omistajat ovat poissa. Näin voit paitsi saada itsellesi majapaikan, myös hieman taskurahaa.

Tingi tarvittaessa

Kannattaa selvittää paikallinen hintataso jo ennen kuin lähdet reissuun. Kun tiedät, mikä yleinen hintataso on, on myös helpompi tinkiä. Tinkiminen kannattaa ainakin Kaakkois-Aasiassa, sillä siellä se on osa päivittäistä kulttuuria. Tietyissä maissa voit tinkiä jopa hotellihuoneesta, vaatteista tai muista jokapäiväisistä asioista. Ruoasta ei ehkä kannata tinkiä kuitenkaan (paitsi, jos sinulta yritetään selvästi laskuttaa tuplahintaa). Muista kuitenkin, että ihan joka paikassa ei voi tinkiä. Esimerkiksi Norjaan tai Saksaan matkustaessa ei ehkä kannata yrittää tinkiä hotellihuoneesta.

Laajenna näkymääsi

Ole avoinna kaikille uusille asioille aina ravintoloista matkailuun. Sinun ei tarvitse jäädä siihen ravintolaan syömään, jossa kaikki muutkin turistit syövät ylihinnoiteltua sapuskaa. Sen sijaan voit lähteä etsimään ruokapaikkoja, joissa paikalliset ruokailevat. Saat todennäköisesti ruokaa hieman edullisemmin ja tietysti saat oikeaa, autenttista ruokaa. Lisäksi voit tavata paljon uusia paikallisia ystäviä.

Esimerkiksi tietyissä Aasian maissa, kuten Thaimaassa ja Vietnamissa, kannattaa uskaltautua paikallisten ravintoloihin, ja saatat saada ruoka-annoksen alle dollarilla kahdeksan dollarin sijaan.

Käytä aikaa halvemman vaihtoehdon löytämiseen

Matkustat sitten minne päin maailmaa tahansa, saat yleensä säästettyä rahaa ihan hyvin, kunhan käytät aikaa ja vaivaa halvemman vaihtoehdon löytämiseksi. Mitä pienempi budjetti sinulla on, sen enemmän sinun pitää itsenäisesti selvittää hintatasoja ja halvempia paikkoja. Ei kannata turvautua ensimmäiseen paikkaan, vaan tehdä hieman taustatutkimusta.

Tekemällä taustatutkimusta netissä ja puhumalla muille matkailijoille, voit löytää hyvinkin edullisia paikkoja majoittumiseen, kohtuuhintaisia ruoka-annoksia ja jopa hyvällä hintatasolla olevan marketin. Muista myös, että etenkin Aasian maissa kaikkia hostelleja ja muita majapaikkoja et aina löydä netistä, vaan sinun pitää silloin tällöin tehdä hieman matkustamista jalkaisin.

Kannattaa myös miettiä tarkasti omaa kulkemista paikasta toiseen. Joskus bussimatka voi maksaa enemmän kuin junamatka ja toisinaan päinvastoin.

Matkusta hitaasti

Jos sinulla on pieni matkabudjetti, taksilla ajelua ei juurikaan voi harrastaa. Kannattaa tällöin suosia julkisia vaihtoehtoja. Lentokentiltä lähtee usein busseja ja junia keskustaan, joten taksiin harvoin tarvitsee edes turvautua. Jos kuitenkin halvalla julkisella liikkuminen ei onnistu syystä tai toisesta, kannattaa ennemmin turvautua Uberiin kuin taksiin, jossa huijatuksi tuleminen on hyvin yleistä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että etenkin Aasiassa paikalliset suosivat joskus muita vaihtoehtoja. Saatat esimerkiksi pystyä matkustamaan Thaimaassa junalla 3. luokassa hyvin halvalla lipulla. Lisäksi Indonesiassa paikallisbussit ovat halpoja ja viihdyttäviä vaihtoehtoja, vaikkakin ehkä hieman hitaampia kuin taksi tai juna.

Pyri ostamaan kaikki bussi- ja junaliput suoraan asemalta matkatoimistojen sijaan. Osta aina virallinen lippu sen sijaan, että ostaisit ylihintaisen lipun esimerkiksi sisäänheittäjiltä. Netistäkin voi saada ostettua suhteellisen edullisia lippuja bussiin ja junaan.

Muista myös, että lentämällä matkustaminen tulee hintavaksi. Kun matkustat junalla tai bussilla maasta toiseen, kuljet ehkä hitaammin, mutta maksat paljon vähemmän rahaa. Jos junat tai bussit eivät kulje toiseen maahan, käytä vähintään halpalentoyhtiöitä, jolloin säästät pitkän pennin. Lisäksi kannattaa yrittää matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, sillä lisäkilot maksavat aina lisää lentokoneessa.

Pidä kirjaa

Jos olet reppureissaajana matkalla, hyvä idea on kirjata ylös kaikki omat kulut ja pitää tiukkaa budjettia. Näin et pääse käyttämään liikaa rahaa. Reppureissaajana budjetissa pysyminen on hyvin tärkeää, sillä muuten saatat olla tilanteessa, jolloin sinulla ei ole rahaa tarpeeksi seuraavan päivän majoitukseen.

Yhteenveto

Reppureissaaminen on kaikista edullisin vaihtoehto matkustaa. Voit tehdä lyhyen reppureissun tai pysyä tien päällä vaikka kuukausitolkulla, jos budjetissa on tilaa. Reppureissaten pääset näkemään paljon kulttuuria ja kokemaan paikallisten elämää.

Jos sen sijaan lähtisit mieluummin lomamatkalle pariksi viikoksi, voit käyttää rahaa hieman enemmän kuin reppureissatessa. Lomamatkallakin kannattaa kuitenkin säästää rahaa aina kun voit. Mikäli haluat nauttia hemmottelusta ja asua hotellissa lomamatkalla, kannattaa suunnata halvempiin kohteisiin, kuten esimerkiksi Thaimaaseen, Unkariin, Ukrainaan, Puolaan tai vaikka Kaakkois-Aasiaan.

*REKLAAMI

Muista tinkiä silloin kun voit ja suunnittele koko matkasi kunnolla. Kuuntele muiden matkailijoiden vinkkejä ja paikallisten neuvoja. Kannattaa myös pitää kirjaa omista kuluistaan, jotta et käytä rahaa enemmän kuin mitä sinun oli tarkoitus.

Vaikka rahan säästäminen on suuri osa reppureissaajan elämää matkan päällä ollessa, muista kuitenkin, että sinun tulisi myös nauttia lomastasi ja käyttää aikaa rentoutumiseen. Matkailun pitäisi olla hauskaa ja rentouttavaa, eikä pelkästään pennien laskemista!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI