Blogimerkintöjä

Ryhdy viisaaksi ostajaksi

Joskus ostohuumassa tulee ostettua kaikenlaista ja harkinta jää vähän puolitiehen. Ehkä lusikkalaatikko ei mahdukaan keittiön laatikostoon tai tuli oltua hiukan optimisti laihdutusprojektin etenemisen suhteen ja uudet kevätvaatteet eivät sitten ihan mahdukaan päälle. Jos jo muutenkin tarkkailet talouttasi, voivat epäonnistuneet ostokset tulla todella kalliiksi ja jopa kaataa koko budjetin. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Lue tästä, miten ryhdyt viisaaksi ostajaksi.

Silmä valehtelee

Kuinka monta kertaa kaupassa ostoksia tehdessäsi olet ollut aivan varma, että ostoksen väri on täsmälleen sama, kuin kotona odottava vaate tai esine, johon sitä mielessäsi vertaat? Tai olet joutunut vetämään kaupassa sanomasi sanat “kyllä se sopii” takaisin? Ehkä jollakulla ystävälläsi on verraton värimuisti, mutta keskimäärin värimuisti on yksi ihmisen heikoimmista muistamisen lajeista. Silmä valehtelee, värimuisti pettää, ja kaupan erilaiset valot ja ympäröivät värit vääristävät sävyjä ja tekevät erehtymisen entistäkin helpommaksi. Jos siis olet ostamassa jotain, jonka täytyy olla täsmälleen jonkin muun, jo omistamasi vaatteen tai esineen värinen, ota ostoksille mukaan värimalli. Tai jos hankintalistalla on uusi ruokailuvälinelaatikko keittiön laatikostoon, ota mukaasi tarkat mitat. Käyttämällä värimallia tai pitämällä tarkat mitat mukanasi vältyt monelta harmilta.

Vertaa hintoja

Takana ovat ne päivät, kun tiettyjä tavaroita voi hankkia vain yhdestä tai kahdesta liikkeestä. Nykyisin sama tai ainakin täysin vastaava tuote on tarjolla useammassa kaupassa sekä myös vähintään muutamassa nettikaupassa. Käytä hyväksesi netin vertailusivustoja ja vertaa tuotteen hintoja löytääksesi edullisimman ostopaikan. Jos ostat netistä, muista huomioida tuotteen hinnan lisäksi myös postituskulut sekä EU:n ulkopuolelta tilatessasi mahdolliset tullimaksut.

Osta alennusmyynnistä

Olet ehkä huomannut, että perinteisten talvi- ja kesäalennusmyyntien lisäksi kaupan alalla on nykyisin erilaisia alennusmyyntejä varsin usein. Perinteisten sesonkialennusmyyntien ja välikausialennusmyyntien lisäksi esimerkiksi kauppakeskuksilla tai liikkeillä on omat alennusmyyntinsä tai kanta-asiakkaille suunnatut ostostapahtumansa ja tarjouksensa, jotka nekin voivat olla varsin mittavia. Itse asiassa erilaisia alennusmyyntejä on nykyisin niin usein, että viisas ostaja ei oikeastaan koskaan maksa ostoksistaan täyttä hintaa. Normaalihintojen vertailun lisäksi kannattaa siis seurata myös tarjouksia ja alennusmyyntejä lähistön liikkeissä ja kauppakeskuksissa.

Osta luottokortilla

Suuremmat nettitilaukset ja matkaliput kannattaa maksaa luottokortilla. Näin saat rahasi varmemmin takaisin mahdollisen konkurssin iskiessä. Jos maksat ostoksesi debit-kortilla, olet mahdollisessa konkurssitilanteessa yksi velkoja muiden joukossa, ja suurimmat velkojat saavat aina rahansa takaisin ensimmäisenä. Todennäköisesti siis jäät ilman korvausta saapumatta jääneestä tilauksestasi tai toteutumattomasta lennostasi. Jos taas maksat matkasi tai nettitilauksesi luottokortilla, voit konkurssitilanteessa hakea rahasi takaisin luottokorttiyhtiöltä, ja todennäköisesti saatkin rahasi takaisin jo varsin pian.

Selvitä oikeutesi

Virhehankintoja tulee kaikille, siitä ei pääse mihinkään, mutta viisas ostaja selviää niidenkin aiheuttamista hankalista tilanteista kunnialla ja talouttaan kaatamatta. Ota siis selvää oikeuksistasi palauttaa tuote tarvittaessa ja purkaa kauppa.

On hyvä ymmärtää, että kauppa on aina sopimus, jota kumpikaan osapuoli ei voi yksin muuttaa miten vain. Suomen lainsäädännön mukaan voit palauttaa tuotteen kauppaan ja vaatia rahojasi takaisin vain, jos ostamasi tuote on virheellinen. Tämä koskee myös alennusmyynnista ostettua tuotetta. Tuote on virheellinen esimerkiksi silloin, jos se ei sovellukaan siihen käyttöön, johon se on tarkoitettu, tai ei vastaa sitä kuvausta, joka siitä on annettu. Toisin sanoen, jos olet ostanut vaikkapa pyöreän kahvipöydän, mutta pakkausta avatessasi huomaatkin, että pöytä onkin paketin merkinnöistä huolimatta neliskulmainen, katsotaan tuote virheelliseksi, ja voit palauttaa tuotteen. Edelleen mikäli tuotteen mukana ei tule riittäviä suomenkielisiä ohjeita tuotteen asentamiseen ja käyttöön tai tuote ei olekaan turvallinen käytettäväksi, on sinulla oikeus palauttaa tuote. Esimerkiksi siis jos ostit ulkokäyttöön tarkoitetun sähkölaitteen, mutta huomaatkin, että tuotetta ei ole asianmukaisesti suojattu vesiroiskeilta eikä sen käyttö ulkona siis ole turvallista, voit palauttaa tuotteen. On hyvä kuitenkin huomata, että jos jo ostohetkellä tiedät tuotteessa olevasta virheestä, et voi palauttaa tuotetta ja vaatia hyvitystä.

Huomaa myös, että kun olet ostanut tuotteen, olet itse vastuussa tuotteen asianmukaisesta käsittelystä ja huoltamisesta. Jos et säilytä tuotetta oikein tai käytät sitä väärin, ja tuote rikkoutuu tämän vuoksi, ei sinulla ole oikeutta vaatia hyvitystä.

Jos tuotteessa on virhe, kannattaa se palauttaa mahdollisimman pian. Et välttämättä tarvitse kuittia, vaan myös jokin muu todiste ostoksesta riittää. Kuitti kuitenkin luonnollisesti helpottaa tilanteen selvittämistä. Neuvottele hyvityksestä myyjäliikkeen kanssa. Hyvitys voi olla vaihto toimivaan tuotteeseen, alennus hinnasta tai koko kauppahinnan palautus. Jos virhe on selvä, saat asian todennäköisesti sovittua helposti liikkeen kanssa, mutta ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä kuluttajaneuvojaan, ja pyytää häneltä apua.

Vaikka siis kaupoilla ei olekaan lakisääteistä velvollisuutta vaihtaa tai ottaa takaisin ostamaasi tuotetta, on usealla liikkeellä kuitenkin osana hyvää asiakaspalvelua käytäntönä hyväksyä virheettömän ja myyntikunnossa olevan tuotteen palautus ja kaupan purku. Tämä on kuitenkin täysin vapaaehtoista, eikä sitä kannata pitää itsestäänselvänä. Jos olet epävarma, onko tuote täysin sopiva, kannattaa ostohetkellä tarkistaa kyseisen liikkeen käytäntö. Mikäli kaupalla ei palautuskäytäntöä ole, voit yrittää sopia avokaupasta. Tällöin siis sovitte liikkeen kanssa, että sinulla on harkinta-aika, jonka kuluessa voit palauttaa tuotteen ja saada rahasi takaisin. Harkinta-ajan jälkeen ei palautusoikeutta ole. Avokaupasta kannattaa sopia myyjäliikkeen kanssa kirjallisesti.

Netti- ja kotikauppa

Nettikauppa on poikkeus sääntöön. Koska nettikaupassa et ole ostajana voinut tutustua tuotteeseen ennen ostopäätöstä, on sinulla lain mukaan oikeus palauttaa virheetönkin tuote 14 päivän kuluessa ja saada rahasi takaisin. Lakisääteinen palautusoikeus ei luonnollisestikaan koske aivan mitä tahansa nettiostoksia, esimerkiksi jos olet tilannut mittojesi mukaan tehtyjä vaatteita, kukkia tai vaikkapa lentoliput, ei sinulla ole automaattisesti oikeutta perua ostostasi.

Sama käytäntö koskee myös erilaista kotimyyntiä. Esimerkiksi jos ovellesi ilmestyy pölynimurikauppias, ja tartut hänen esittämäänsä hyvään tarjoukseen, katsotaan, että ostopäätös on pitänyt tehdä niin nopeasti, että sinulla ei ole ollut riittävästi aikaa harkita ja tutustua tuotteeseen. Tällöin voit palauttaa tuotteeen 14 päivän kuluessa.

Vaikka palautusoikeus suomalaisista nettikaupoista tilatessa onkin lakiin kirjattu, kannattaa nettiostoksissa aina huomioida yritysten palautuskäytännöt, sillä vaikka palautusoikeus onkin, se ei välttämättä aina ole maksuton, vaan voit joutua itse maksamaan ostostesi takaisinlähettämisestä aiheutuvat kulut.

Huomaa myös, että lakiin kirjattu palautusoikeus koskee tällaisenaan vain suomalaisia nettikauppoja. Jos tilaat ulkomailta, tutustu huolellisesti palautusehtoihin.

Palautettavan tuotteen tulee olla käyttämätön. Pakkauksen saa toki avata ja tuotteeseen tutustua, esimerkiksi vaatetta sovittaa, mutta sitä ei saa käyttää.

*REKLAAMI

Palvelut

Palautusoikeus koskee Suomessa tavaroiden lisäksi myös palveluita. Esimerkiksi jos otit harkitsematta pikavipin, joka ei sopinutkaan tarpeisiisi, voit hyvin esimerkiksi seuraavana päivänä ilmoittaa, että haluat perua sen. Ilmoita tällöin pikavippiyritykselle kirjallisesti asiasta. Joudut luonnollisesti palauttamaan rahat ja maksamaan korkoa siltä ajalta, kun laina on ollut käytettävissäsi. Kuten ostostenkin teossa, tutustu myös lainaa ottaessasi huolellisesti eri vaihtoehtoihin, jotta vältyt virhepäätöksiltä, ja säästyt turhilta maksuilta. Erilaisia lainavaihtoehtoja voit verrata Suomessa helposti internetissä.

Ostamalla viisaasti ja tuntemalla oikeutesi vältyt virheostoksilta ja turhalta rahanmenolta. Vertaa, varaudu ja ole viisas, niin säästät!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI