Blogimerkintöjä

Säästä rahaa ja luontoa – kodin energiansäästövinkit

Kukapa meistä ei haluaisi pienempiä sähkölaskuja? Etenkin kesällä rahalle olisi varmasti muutakin käyttöä, kuin yllättävän suuren tasauslaskun maksaminen. Tarkista kodin sähkönkulutus ja säästä helposti näillä vinkeillä!

Sähkölaskua voi pienentää kahdella tapaa. Ensimmäinen tapa on maksaa vähemmän sähköstä, ja toinen on kuluttaa sitä vähemmän. Molempi parempi, ja suurimman säästön saavuttamiseksi kannattaa kiinnittää huomiota molempiin. Energian säästäminen tarkoittaa myös ympäristön säästämistä, joten kodin sähkölaskun pienentymisen lisäksi saa samalla hyvän mielen myös luonnon suojelemisesta.

Kilpailuta

Sähköntoimittaja kannattaa kilpailuttaa vuoden-parin välein. Voit yllättyä, kuinka hyviä tarjouksia voit saada, kun kysyt hintaa useammalta toimittajalta. Energiatoimittajan vaihtaminen on helppoa, ja ohjeita ja vinkkejä samoin kuin erilaisia hintavertailusivustoja löytyy netistä useita.

Älä lämmitä turhaan

Kesän tullen ja lämpötilojen kohotessa kodin lämmitystarve vähenee joka tapauksessa, mutta kannattaa pitää lämmityskulut kurissa ympäri vuoden. Pidä asuintilojen lämpötila paukkupakkasillakin kohtuullisena, noin 20 astetta riittää, makuuhuoneessa voi olla viileämpääkin. Varastotiloja ei välttämättä tarvitse lämmittää näin lämpimiksi, vaan tilasta riippuen 10-15 astetta riittää pitämään tilan ja rakenteet kuivana.

Samoin jos kotonasi on huoneita, joita ei jatkuvasti käytetä, voi näiden lämpötilan pitää muita huoneita alhaisempana. Säädä termostaatti alempaan lämpötilaan ja sulje ovi. Lomalle lähtiessä koko kodin lämpötilan voi säätää normaalia viileämmäksi. Jos sinulla on ajastimella toimiva lämmitys, säädä lämpötila yöajaksi astetta tai paria alemmaksi.

Lämmityskaudella kannattaa huolehtia, että esimerkiksi lämpöpattereiden edessä ei ole sohvia tai muita suuria huonekaluja tai paksuja verhoja, jotka estävät huoneen tehokkaan lämpiämisen. Patterit kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti pölystä.

Viilennä vain tarvittaessa

Tähän aikaan vuodesta on jo kesän helteet mielessä, ja niitä odotellessa on houkutteleva ajatus valmistautua tulevaan ajoissa tuulettimella tai parilla. Vaikka ilmastointi ja erilaiset tuulettimet tuovatkin todella kuumalla helteellä mukavaa helpotusta oloon, voivat ne lipsahtaa päälle pelkästä tottumuksesta myös silloin, kun viilennykselle ei oikeastaan ole edes tarvetta.

Sähkölaitteet pois päältä

Pidä päällä vain niitä sähkölaitteita, joita käytät. Jos et katso tai kuuntele televisiota tai työskentele tietokoneella, napsauta laite reilusti pois päältä. Monet sähkölaitteet eivät ensisulkemalla menekään kokonaan kiinni, vaan jäävät niin sanottuun lepotilaan. Kannattaa muistaa, että lepotila ei tarkoita nollakulutusta, vaan laite kuluttaa edelleen sähköä koko ajan, ja aivan turhaan. Televisiot ja muut laitteet kannattaakin sammuttaa yöksi ja työpäivän mittaisen poissaolon ajaksi katkaisimesta kokonaan.

Sähkösyöppö sauna

Sauna on suomalaisille suorastaan pyhä paikka. Vaikka moni vannookin puulämmitteisen saunan löylyjen nimeen, on meillä monella tyytyminen sähkösaunaan. Sähkösauna on helppo napsaista päälle ja aivan liian helppo myös pitää päällä pitkään. Ei kannattaisi, sillä sähkölämmitteinen sauna on selvästi suurin kodin sähkösyöppö.

Kokonaan saunomista ei toki tarvitse jättää, onhan saunomisella useita terveydellisiä hyötyjä, mutta muutamalla vinkillä voi pienentää saunomisesta aiheutuvia kuluja jopa puoleen.

Ensinnäkin saunaa ei kannata lämmittää liian kuumaksi. Sata-asteinen sauna voi ehkä kuulostaa miehekkäältä, mutta harva meistä oikeasti viihtyy niin kuumassa saunassa. 70-80-asteisessa saunassa saa paljon miellyttävimmät löylyt, ja myös lämmitykseen kuluva sähkön määrä pienenee huomattavasti.

Toisekseen saunaa ei kannata tietenkään pitää lämpimänä liian pitkään, sillä myös lämmön ylläpitäminen syö energiaa ja kasvattaa sähkölaskua. Lämmitä siis sauna vain tarvittaessa ja sauno heti, kun saunan lämpötila yltää mukaviin saunomislukemiin. Perheen sisällä ei kannata jakaa kaikille perheenjäsenille omia henkilökohtaisia saunavuoroja, vaan jakaa vuorot niin, että saunassa on aina useampi saunoja samanaikaisesti. Oli se sitten tytöt ja pojat tai lapset ja aikuiset, on aina edullisempaa, mitä nopeammin koko porukka on saunonut. Saunomisen jälkeen napsauta kiuas pois päältä, sauna kuivuu kyllä ilman ylimääräistä lämmitystä, kunhan hyvästä ilmanvaihdosta on huolehdittu.

Keittiön kylmälaitteet

Tarkista keittiössä sähkölaitteiden järkevä sijoittelu. Jääkaappi ja pakastin kannattaa pitää hyvän välimatkan päässä hellasta ja uunista tai lämpöpatterista. Ruoanlaitossa muodostunut tai lämmityspatterin lämpö saa jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutuksen nousemaan huippulukemiin.

Kannattaa myös tarkistaa jääkaapin ja pakastimen sisälämpötila erillisellä mittarilla. Pakastimen lämpötilaksi riittää -18 astetta ja jääkaapin +5 astetta. Ruoka ei säily paremmin kylmemmässä, mutta laitteidesi sähkönkulutus sen sijaan kasvaa merkittävästi. Jos siis laitteet on säädetty liian kylmälle, maksat täysin turhasta.

Muista myös imuroida pölyt jääkaapin alta ja takaa lauhduttimesta ja sulattaa pakastin säännöllisesti. Pidä kylmäkalusteiden ovien tiivisteet puhtaina, ja varmista, että ovet sulkeutuvat tiiviisti.

Energiaa säästyy myös, jos kylmään laitettavat ruoat jäähdytetään ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Jos laitat jääkaappiin kuumaa ruokaa, lämmittää se jääkaappia ja siellä olevia ruokia ja lisää jäähdytyksen tarvetta. Sen sijaan lämmin ruoka kannattaa jäähdyttää ennen kuin se säilötään. Ota siis ruoka pois kuumalta hellalta, jossa se viilenemisen sijaan pysyy pidempään lämpimänä. Talvella tai muuten viileällä säällä kattilan voi laittaa vaikka parvekkeelle, mutta kesällä on turvauduttava muihin nikseihin. Lämpimän ruoan voi vaikka laittaa tiskialtaaseen kylmään vesihauteeseen. Ruoan jäähtymistä nopeuttaa myös ruoan pakkaaminen pienempiin annoksiin. Ylijäänyt ruoka kannattaakin jakaa mahdollisimman pian vaikkapa kerta-annoksen kokoisiin pakasterasioihin. Jos jäähdytät ruokaa keittiön pöydänkulmalla huoneenlämmössä, älä unohda ruokaa siihen liian pitkäksi aikaa, ettei ruoan säilyvyys kärsi bakteerikasvun kiihtyessä.

Pese vaatteet energiatehokkaasti

Tarkista aina vaatteiden oikea pesulämpötila vaatteen pesuohjemerkinnöistä. Kaikkia vaatteita ei aina tarvitse pestä 60 asteessa tai ei edes 40 asteessa, vaikka se olisikin pesuohjeen suosituslämpötila, vaan jo 30 astetta voi riittää. Tarkista kuitenkin, että vaatteen materiaali kestää viileämmän pesun, eikä vaate esimerkiksi kutistu.

*REKLAAMI

Pesukonetta ei kannata käynnistää turhan usein, sillä energiankulutus on usein sama riippumatta siitä, onko kone täysi vai puolillaan. Pese siis vain täysiä koneellisia. Joissakin koneissa on valittavana myös puolitäyttöohjelma, jota tietysti kannattaa käyttää, jos kone ei millään tule täyteen.

Vaatteiden kuivurit ovat myös yleistyneet viime vuosina, ja niiden käyttö onkin varsin kätevää. Vastoin vanhaa luuloa vaatteiden kuivaus kuivurilla voikin itse asiassa olla kuivurin toimintaperiaatteesta riippuen myös energiatehokasta. Narulla kuivattaessa vaatteista haihtuu kosteutta, joka viilentää huoneilmaan. Tällöin luonnollisesti kodin lämmitys joutuu lisätöihin palauttaakseen huoneen lämpötilan termostaatilla säädetylle tasolle. Lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu sen sijaan kuivattaa pyykin nopeasti ja selvästi narulla huoneilmassa tapahtuvaa kuivausta energiatehokkaammin, toisin sanoen rahaa säästäen.

Kannattaa kuitenkin huomata, että vähän vanhemmat kuivurimallit saattavat kuivata pyykin ilman avulla. Tällaiset kuivurit ovat uudempiin kylmäaineen avulla kosteuden kondensoiviin kuivureihin ja narulla kuivattamiseen verrattuna melkoisia energiasyöppöjä, eikä näitä kannatakaan käyttää muuten kuin erikoistilanteessa. Kesällä tietysti pyykki kuivuu edullisimmin ulkona.

Jos käytät kuivausrumpua, linkoa pyykki ensin mahdollisimman kuivaksi, jotta kuivurilla olisi mahdollisimman vähän tekemistä kosteuden poistamisessa.

Vaihda vähänkuluttaviin

Kodinkoneiden sähkönkulutusta voi mitata erillisellä sähkönkulutusmittarilla, jollaisen voi usein lainata tai vuokrata sähköyhtiöltä. Etenkin vanhat kylmälaitteet voivat paljastua melkoisiksi sähkönkuluttajiksi, ja niiden vaihtaminen uusiin voi olla järkevää ennen kuin ne hajoavat. Uudet laitteet kannattaa mitoittaa tarpeen mukaan, älä esimerkiksi osta liian suurta pakastinta. Jos uusien laitteiden hankinta tuntuu järkevältä, mutta rahoitus jarruttaa, kannattaa tutustua erilaisiin tarjollaoleviin lainamahdollisuuksiin. Joustoluotto antaa nimensä mukaisesti joustoa ja maksuaikaa uusien laitteiden hankinnassa. Vertaa joustoluottoja, nopeimmat saat heti tilille tekstiviestillä.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI