Blogimerkintöjä

Säästä vaatehankinnoissa

Vuodenajat ja niiden vaihtelu on kyllä mukavaa, mutta valitettavasti niiden mukana tulee meille suomalaisille myös tarve jatkuvaan vaatekaapin päivitykseen. Nyt talven mentyä on aika pakata paksut talvivaatteet kesäsäilöön ja suunnata katse kevätvaatekaappiin, ja kun siitä on päästy, on nurkan takana jo kesä ja syksy. Tuntuuko, että koko ajan saa olla pakkaamassa vaatteita laatikoihin ja kaivamassa toisia esille? Tai kaupassa ostoksilla hankkimassa kauteen sopivia vaatteita? Jatkuva eri kausiin sopivien vaatteiden hankinta käy väistämättä kukkarolle. Lue tästä hyvät vinkit, miten voit säästää sekä aikaa että rahaa vaatehankinnoissa.

Osta ajatonta

Kun ostat tyylikkäitä, laadukkaita ja ajattomia vaatteita, säästät pidemmällä tähtäimellä. Klassikot kestävät vuodesta toiseen, jolloin vältyt jatkuvalta shoppailulta ja säästät rahaa. Vaikka esimerkiksi laadukas trenssi voi kertainvestointina kirpaista, säästät, kun sinun ei tarvitse ostaa uutta takkia joka vuosi. Täydennä klassikoita ajankohtaisilla muodikkailla asusteilla, jolloin olet kiinni trendeissä.

Suurempien hankintojen yhteydessä kannattaa aina vertailla paitsi malleja myös hintoja. Useamman sadan euron vaate tai laukku on iso hankinta, ja vertaamalla tuotteiden hintoja eri liikkeissä voit säästää. Huomioi vertailussa myös erilaiset tarjoukset, sillä pienikin alennusprosentti voi suuremman hankinnan kohdalla tarkoittaa lopulta tuntuvaa alennusta. Mikäli harkitset pientä lainaa hankinnan rahoittamiseksi, vertaa myös lainoja, sillä niissäkin on eroja. Käyttämällä vertailutaulukoita voit säästää huomattavasti.

Kerrospukeutuminen

Muista kerrospukeutumisen hyödyt. Sen sijaan, että täyttäisit kaappisi erikseen talvi- ja kesävaatteilla, mieti, miten voisit pidentää kausivaatteiden käyttöaikaa. Erilaiset jakut ja villatakit ovat omiaan tähän tarkoitukseen. Pue jakku tai villatakki keväällä t-paidan päälle, kesällä voit jättää takin pois, ja kaivaa sen taas esiin syksyn tullen. Sama villatakki sopii kylmänä talvipäivänä ohuen pitkähihaisen yläosan päälle, ja lämpimämpänä kevätpäivänä jätät villatakin pois ja pidät vain pitkähihaista paitaa ehkä huivin tai näyttävän korun kanssa. Jakku on talvella hyvä lisälämmike ohuen paidan kanssa, ja keväällä ja kesällä se toimii tarvittaessa ulkotakkina. Osta siis toisiinsa sopivia vaatteita, jotka toimivat kaudesta toiseen yhdessä tai erikseen.

*REKLAAMI

Osta vain tarpeeseen

Käy läpi vaatekaappisi kokonaisuudessaan, jotta tiedät tarkalleen, mitä sinulla jo on. Usein vaatekaapin pohjalle on syystä tai toisesta unohtunut täysin käyttökelpoisia vaatteita ja kenkiä. Näe vaatteesi uusin silmin ja kokoa niistä toisiinsa sopivia kokonaisuuksia. Kun tunnet vaatekaappisi sisällön täsmälleen, tiedät tarkoin, mitä tarvitset ja mitä et, ja vältyt turhilta ostoksilta. Älä “harrasta” shoppailua. Käytä aikasi paremmin ja mene kauppoihin vain silloin, kun todella tarvitset jotain.

Osta vain sopivia vaatteita

Älä osta vaatetta vain siksi, että se on muodikas, sillä jos et todella pidä vaatteesta, et todennäköisesti käytä sitä.

Vaatteita kannattaa aina sovittaa. Jos vaate kiristää tai roikkuu jostakin kohdasta, älä osta sitä. Sovittaessa kannattaa myös kokeilla, miten vaate toimii liikkuessasi tai istuutuessasi. Mikäli vaate ei sovi vartalotyypillesi tai ei tunnu käytössä mukavalta, on se parempi jättää kaappiin.

Etenkin kenkien osalta kannattaa varmistaa käyttömukavuus ennen ostopäätöksen tekoa. Lähde kenkäostoksille vasta iltapäivällä jo jonkin aikaa käveltyäsi. Sovita aina kenkiä, ja kävele niissä kaupassa kunnolla. Jos et voi kävellä kengissä, kengät hiertävät tai puristavat, säästä rahasi ja jätä kengät ostamatta.

Hyödynnä alennusmyynnit

Oletko huomannut, että nykyisin jossain on aina alennusmyynti? Suurien kesä- ja talvialennusmyyntien lisäksi kaupoilla on erilaisia välialennusmyyntejä ja kanta-asiakastarjouksia ja -ostosiltoja, jotka kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Kotimaisten alennusmyyntien lisäksi nettikaupan avulla pääset helposti kiinni myös muiden maiden alennusmyynteihin. Erilaisia tarjouksia on nykyisin niin paljon, että oikeastaan koskaan ei kannata ostaa mitään normaalihintaisena.

Kannattaakin liittyä ainakin lempiliikkeiden ja suurimpien tavaratalojen ja ostoskeskusten kanta-asiakkaaksi ja postituslistoille, jolloin saat tiedon tarjouksista ja alennusmyynneistä kotiisi. Jos jo muutenkin olet ostamassa vaikkapa kevättakkia, on 20% alennus jo erinomainen säästö puhumattakaan isommista alennusprosenteista.

Usein suurimmat alennusprosentit saa kauden päätteeksi myymättä jääneistä vaatteista. Edullista toppia ei kannata jättää kauppaan edes syksyn jo tullessa, sillä muistamalla kerrospukeutumisen voit käyttää alunperin kesäkauteen tarkoitettua toppia ympäri vuoden. Älä kuitenkaan innostu liikaa pelkästä alennusprosentista. Jos vaate on selkeästi sen hetken pintamuotia, voi se näyttää vanhanaikaiselta jo varsin pian, eikä sinun ehkä tule sitä käytettyä. Jätä tällaiset alennuslöydöt kauppaan, ja keskity ajattomampiin malleihin.

Osta kirpputoreilta

Kirpputoreilta voi tehdä nykyisin todellisia löytöjä. Ostosten tekeminen on nykyisin monelle melkeinpä harrastus, ja virheostokset myydään nopeasti pois erilaisilla myyntipalstoilla tai fyysisillä kirpputoreilla. Usein myynnissä on jopa täysin käyttämättömiä vaatteita edulliseen hintaan. Kannattaa siis liittyä paikalliseen myyntipalstan sivustolle ja käydä säännöllisesti kierroksella lähiseudun kirpputoreilla.

Ompele itse

Tekemällä itse vaatteita voit säästää, mutta se ei ole itsestäänselvää. Laadukkaat kankaat eivät ole halpoja ja ompeluun kuluu myös aikaa. Jos olet kätevä käsistäsi, voit itse ompelemalla saada aikaan säästöjä, mutta ole kuitenkin tarkkana kokonaiskustannusten kanssa.

Sen sijaan korjausompelu on melkeinpä aina silkkaa rahan säästöä. Kannattaa opetella lyhentämään ja pidentämään lahkeita ja korjaamaan revenneitä saumoja napin ompelemisesta puhumattakaan. Usein vaatteen korjaaminen on varsin yksinkertaista, ja sen ansiosta saat vaatteellesi vielä monta käyttökertaa. Lisäksi vältyt ostoksille lähtemiseltä eli säästät sekä aikaa että rahaa. Pieniin korjaustöihin et tarvitse edes ompelukonetta, vaan ne onnistuvat myös käsin.

Huolla oikein

Väärä pesuohjelma voi pilata kalliinkin vaatteen. Kannattaa kerrata, mitä erilaiset vaatteisiin merkityt pesumerkinnät tarkoittavat, ja mitkä ovat oikeanlaiset pesuaineet eri materiaaleille. Tutustu myös oman pesukoneesi käyttöohjeeseen ja erilaisiin pesuohjelmiin.

Tarkista pesuohjeet jo kaupassa vaatetta ostaessasi. Mikäli vaate sallii vain kuivapesun, mieti kahdesti. Jos et voi itse pestä vaatetta, vaan joudut sen sijaan aina käytön jälkeen viemään sen pesulaan, voi vaate tulla käytössä kalliiksi. Mieti myös, oletko valmis aina pesemään joitakin vaatteita käsin. Etenkin eri tavoin esimerkiksi paljeteilla tai helmillä koristellut vaatteet voivat edellyttää käsinpesua. Kannattaa tosin huomioida, että monissa pesukoneissa on hellävarainen pesuohjelma, jolla voit korvata käsinpesun. Mikäli peset koristeltuja vaatteita pesukoneessa, käytä pesupussia, jolloin pesun aikana mahdollisesti irtoavat koristee eivät tuki tai riko pesukonettasi, vaan jäävät pesupussiin. Pesupussista myös löydät irronneet koristeet ja voit ehkä ommella ne takaisin vaatteeseen.

Pesun lisäksi myös kuivausrumpu voi olla vaaraksi vaatteillesi. Esimerkiksi alusvaatteita ja uimapukuja tai erikoismateriaalista valmistettuja urheiluvaatteita ei kannata kuivata kuivausrummussa.

Huolla myös kenkäsi säännöllisesti. Puhdista kengät mahdollisimman pian käytön jälkeen, jolloin lika lähtee helpommin. Sijoita oikean värisiin kenkälankkeihin ja kenkäharjaan. Kiillota ja lankkaa kengät säännöllisesti, sillä se myös suojaa kenkiä. Käytä myös kosteussuihkeita suojaamaan kenkiä kosteudelta.

Kenkien korkolaput on hyvä tarkistaa ja uusia tarpeen mukaan. Jos kantalappu on kulunut, on seuraavaksi vuorossa itse kengän korko, jonka korjaaminen on huomattavasti hankalampaa. Kannattaa siis käyttää kengät suutarilla säännöllisesti.

Säilytä kengät oikein. Hyvän lestin hankkiminen voi olla ajatus, vaihtoehtoisesti voit käyttää rullattua sanomalehteä pitämään kengän muodossaan säilytyksen ajan. Kengät kannattaa myös säilyttää vaikkapa niiden omissa kenkälaatikoissa, jotka on kätevä pinota päällekkäin tilan säästämiseksi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI