Blogimerkintöjä

Säästövinkit tuhlareille

Säästäminen ei aina ole se helpoin asia. Monille se voi olla jopa hyvinkin hankalaa. Säästämistä täytyy harjoitella ihan samalla tavalla kuin monia muitakin asioita etenkin silloin, jos rahan sivuun laittaminen ei ole itselle se luontainen tapa. Rahan säästäminen on kuitenkin tie vaurauteen. Lisäksi se, että sinulla on pieni puskuri säästötilillä, voi auttaa sinua pahan päivän varalla.

Jos säästössä ei ole rahaa lainkaan, saatat joutua turvautumaan lainoihin. Lyhytaikaisia lainoja saa helposti netistä eikä niiden hakemiseen mene montaa minuuttia. Lainoja saa haettua nopeasti ja helposti, mutta lainan hakeminen ei läheskään aina ole ratkaisu omaan taloudelliseen ongelmaan. Lainat tulee aina maksaa pois korkoineen ja kuluineen, ja hyvin usein laina on vain laastari. Laina on kuitenkin omalle taloudelle melkoisen rasittava ja se lisää talouteen juoksevia kuluja – nimittäin lainanlyhennyksiä.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että vaikka olisit kuinka tuhlailevainen, säästäminen onnistuu sinultakin. Sinun tulee vain tehdä muutamia pieniä muutoksia omaan budjetointiisi ja talouteesi. Voit tuhlailla rauhassa, kunhan vain muistat laittaa rahaa säästöönkin.

Tässä artikkelissa esittelemme tapoja säästää rahaa, vaikka olisitkin kuinka tuhlailevainen.

1. Säästä ja sijoita rahaa, jota et tarvitse

Vaikka monissa budjetointi- ja säästöoppaissa sanotaan, että rahaa tulisi säästää aina omista menoista riippumatta, harvoilla on kuitenkaan varaa laittaa rahaa säästöön joka viikko. Yksinkertaista tätä sääntöä hieman ja laita säästöön vain rahaa, jota et oikeasti tarvitse. Laita säästöön kymppi tai kaksi silloin, kun sinulla on varaa. Jos sinulla on varaa laittaa säästöön satasia kuukaudessa, aina parempi. Mitä enemmän rahaa saat säästöön, sen paremmin pärjäät sateisina päivinä.

Vaikka säästäminen ja sijoittaminen ovat tärkeitä asioita, muista, että omien pakollisten laskujen maksaminen on kuitenkin paljon tärkeämpää. Maksa ajoissa aina omat pakolliset laskusi, laita sitten rahaa säästöön ja käytä rahaa ostoksiin vasta säästämisen jälkeen.

2. Maksa laskusi aina ajoissa – tai jopa etuajassa

Laskuja ei tarvitse maksaa niiden eräpäivänä – voit maksaa ne etuajassa. Jos sinulla on pino laskuja pöydällä, paras idea on maksaa kaikki laskut pois heti palkkapäivänä. Näin voit budjetoida loppukuulle hieman paremmin. Lisäksi hyvä idea on aina suunnitella etukäteen: jos esimerkiksi tiedät, että palkkapäiväsi on kuukauden 15. päivä, mutta vuokra tulee maksaa 5. päivä, maksa vuokrasi jo edellisen kuun 15. päivä. Näin olet jo muutaman viikon etuajassa. Etenkin, jos olet tuhlailevainen, on parempi katsoa kuin katua ja maksaa laskut yksinkertaisesti niin ajoissa kuin mahdollista. Laskujen maksaminen etukäteen ei satuta ketään, päinvastoin.

3. Laita rahaa säästöön palkkapäivänä

Kun maksat pois kaikki laskusi palkkapäivänä, laita siinä samalla rahaa sivuun myös säästötilille. Näin sinulla on jo ennalta päättämäsi summa säästössä ja voit käyttää ylimääräistä rahaa sitten ostoksiin tai vaikka ulkona syömiseen. Jos sinulla on omaan käyttötiliisi yhdistetty säästötili, saattavat säästämäsi rahat kuitenkin kadota esimerkiksi ostoksiin tai laskuihin, sillä täältä tililtä on helppo ja nopea siirtää rahaa omalle käyttötilille.

Kannattaa siis avata esimerkiksi matalariskinen sijoitusrahasto, josta on vaikea saada omia rahoja pois. Tämä vaikeuttaa säästämiesi rahojen käyttämistä, joten et käytä niitä hetken huumassa esimerkiksi aleostoksilla tai leffassa tai muualla. Jotta saat nostettua rahat pois sijoitusrahastosta, tulee sinun hyppiä kaikenlaisten renkaiden läpi ja kaiken kukkuraksi pankki ottaa vielä siivun rahoista kuluna pois.

Toinen vaihtoehto on avata säästötili toisessa pankissa, jossa sinulla ei ole käyttötiliä. Näin et ainakaan käytä säästötilin rahoja hetken huumassa, sillä toisesta pankista rahoja siirtäessä menee vähintään päivän verran aikaa.

4. Rahastot

Omalle säästötilille kannattaa säästää vain rahaa, joka on tarkoitettu hätätapauksia varten tai suuria hankintoja varten. Säästötilillä olevien rahojen ei ole tarkoituskaan tuottaa paljon rahaa, mutta rahastot ovat sen sijaan tuottamista varten. Rahastoon ei kannata säästää rahaa lyhyellä tähtäimellä, koska et saa siitä silloin mitään hyötyä irti. Sen sijaan rahastoon kannattaa säästää pitkällä tähtäimellä rahaa. Rahastoissa rahasi kasvavat vuosien mittaan korkoa. Ja muista, että verottajahan nappaisee mukavan lohkon pois näistä säästettyjen rahojen koroista. Eli kannattaa siis säästää rahaa mahdollisimman paljon ennen kuin nostat rahasi pois.

5. Säästä eri tarkoituksiin

Sinulla voi olla säästötilin hätätapauksia ja suuria ostoksia varten. Kannattaa kuitenkin säästää eri tavoilla eri tarkoituksiin. Jos esimerkiksi haluat säästää rahaa asunnon omaan osuuteen, kannattaa laittaa rahaa säästöön rahastoihin tai eri pankissa olevalle säästötilille. Jos sen sijaan haluat säästää esimerkiksi matkaa varten tai autoa varten, kannattaa rahat laittaa erilliselle säästötilille, jolta rahojen nostaminen pois on nopeaa.

6. Älä anna velan kasvaa suureksi

Käytä luottokortteja ja ota lainaa vain harkiten. Muista, että kaikki lainat pitää maksaa takaisin kuukausittaisilla lyhennyksillä, mikä saattaa tuoda omaan talouteen melkoisen rasituksen kuukausittaisella tasolla. Jos siis päädyt käyttämään luottokorttia tai vaikka sorrut ottamaan pienen pikavipin, maksa ne aina kokonaisuudessaan takaisin heti ensimmäisen laskun saadessasi tai vaikka jo ensimmäisenä palkkapäivänä. Näin varmistat, ettet velkaannu liikaa ja että kaikki laskut on maksettu ajoissa. Velat saattavat seurata sinua vielä vuosikausia, joten varmista, ettei nopea parin tuhannen ostos luottokortilla seuraa sinua vuosikausia.

7. Tee ostoslistoja

Aina, kun sinun tulee ostaa jotakin, oli se sitten vaatteita tai ruokaa, tee lista. Pysy tässä ostoslistassa ja osta vain asioita, joita oikeasti tarvitset. Pysymällä listassa vältät kaikki ylimääräiset kulut etkä käytä enempää rahaa kuin mitä suunnittelit. Varmista myös, ettet lähde ruokakauppaan nälkäisenä, sillä ostat helposti herkkuja ja ylimääräistä ruokaa. Kannattaa myös ostaa kaikki tarvitsemasi vaatteet esimerkiksi netistä, sillä jos lähdet kiertelemään aleissa kaupoissa, saattaa mukaan tarttua paljon vaatteita, joita et suunnitellut ostavasi.

8. Ylimääräinen raha säästöön

Jos saat jossain vaiheessa lisää rahaa yllättävästi, kannattaa laittaa ylimääräinen raha säästöön. Näin säästötilisi kasvaa kasvamistaan ja pahat päivät näyttävät aurinkoisemmilta. Ylimääräisen rahan voi myös vaihtoehtoisesti sijoittaa tai laittaa rahastoon. Oli miten oli, sinun ei kuitenkaan kannata käyttää rahaa ostoksilla käymiseen, ellet oikeasti tarvitse esimerkiksi uusia kenkiä.

9. Kysy kaverilta

Kaverisikin varmasti säästävät tavalla tai toisella. Kysy kavereilta ideoita ja neuvoja, ja jaa omia ideoitasi ja vinkkejäsi kaveriellesi. Kannattaa myös lukea vinkkejä blogeista, kirjoista ja lehdistä.

*REKLAAMI

Yhteenveto

Rahan säästäminen on tie vaurauteen ja taloudelliseen itsenäisyyteen. On tärkeää säästää rahaa pahan päivän varalle, ja kannattaa myös hankkia itselle sijoituskohde tai rahasto. Vaikka rahan säästämisestä toitotetaan koko ajan enemmän ja enemmän, säästäminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Etenkin silloin, jos olet luonteeltasi tuhlari. Tuhlaritkin voivat kuitenkin säästää rahaa helposti, jos he vain keskittyvät ja käyttävät rahaansa fiksusti. Saat hienosti rahaa säästöön, jos maksat kaikki laskusi ajoissa ja maksat ne kaikki heti palkkapäivänäsi sen sijaan, että odottaisit eräpäivään saakka. Ja kysy vinkkejä myös omilta kavereiltasi! Saatat yllättyä heidän vinkeistään!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI