Blogimerkintöjä

Saatko veronpalautusta?

Kuulutko niiden onnekkaiden joukkoon, jotka saavat veronpalautusta ? Onneksi olkoon, on aina mukava saada tilille hiukan ylimääräistä. Juuri ennen joulua maksettava veronpalautus onkin monelle hyvä apu joulun valmisteluihin ja lahjaostoksiin. Jos kuitenkin veronpalautusten maksupäivä on omaan tarpeeseesi nähden liian myöhään, lue tästä vinkit, miten saat veronpalautusrahat käyttöösi vaikka heti.

Kuinka paljon saan veronpalautusta?

Suomessa työnantaja pidättää ansiotuloista veroja automaattisesti palkanmaksun yhteydessä ennalta arvioidun ja veronmaksajan ilmoittaman ennakonpidätysprosentin mukaisesti. Verottaja laskee verovelvolliselle ennakonpidätysprosentin edellisen vuoden tietojen perusteella, ja jos olosuhteissa ei tapahdu muutoksia, on tämä yleensä melko tarkka arvio myös seuraavalle vuodelle.

Useimmat veronmaksajat saavat tarkistettavakseen esitäytetyn veroehdotuksen postitse keväällä. Veroehdotuksesta ilmenee verovuonna saadut tulot ja maksetut ennakonpidätykset sekä muut verotukseen vaikuttavat tiedot, kuten esimerkiksi asunto- tai opintolainan korot, sekä näiden kaikkien tietojen perusteella laskettu mahdollinen veronpalautuksen määrä. Yhä useamman tiedot ovat jo veroehdotuksessa oikein, eikä tarvetta korjauksille ole. Tällöin veronpalautuksen tai vaihtoehtoisesti maksettavaksi lankeavan jäännösveron määrä on veronmaksajan tiedossa jo hyvissä ajoin alkuvuodesta.

Joskus kuitenkin vuoden aikana on tapahtunut muutoksia, jolloin veroehdotuksesta voi puuttua tietoja, esimerkiksi pääomatuloja tai kotitalousvähennykseen oikeuttavia tietoja. On täysin mahdollista, että veroja on maksettu liian vähän tai liian paljon. Veroehdotus kannattaakin aina tarkistaa huolellisesti. Jos tiedot ovat puutteellisia, on verovelvollisen korjattava tai täydennettävä ehdotusta ja palautettava se takaisin verottajalle oikein tiedoin varustettuna. Tässä tapauksessa tieto lopullisesta verotuksesta ja siis myös veronpalautuksesta tai maksettavasta jäännösverosta postitetaan verovelvolliselle loppukesästä.

Huomaa myös, että veronpalautukselle maksetaan korkoa. Veronpalautuksen korko on suuruudeltaan 0,5 % ja sitä maksetaan aikaväliltä 1.2.-30.11.2019.

Milloin saan veronpalautukseni?

Vuoden 2017 verotuksen veronpalautusten maksupäivä on 11.12.2018 eli juuri sopivasti ennen joulua. Jos veroja on maksettu ennakkoon liian vähän, lankeaa maksettavaksi jäännösveroa, jonka maksupäivä on hieman aikaisemmin eli 3.12.2018. Mikäli jäännösveroa on maksettava yli 170 euroa, on maksu jaettu kahteen yhtä suureen osaan, jolloin toinen maksupäivä on 1.2.2019.

Veronpalautukset siis ovat tilillä joulukuun alkupuoliskolla, mutta jos kuitenkin tarvitset rahaa käyttöösi jo aiemmin, on sekin täysin mahdollista. Verohallinto maksaa veronpalautuksia vain ilmoitettuna päivänä joulukuussa, mutta ottamalla lainaa veronpalautustasi vastaan voit saada veronpalautuksesi ennakkoon, jolloin rahat voivat olla käytettävissäsi vaikka heti.

Joskus aiemmin markkinoilla oli veronpalautuslainoja, joissa lainanottajan tuli ilmoittaa verottajalle lainanantajan tilinumero, ja veronpalautus maksettiin suoraan lainanantajalle. Sinänsä kätevää, sillä näinhän lainanottajan ei tarvitse muistella lainanmaksupäiviä tai tehdä erikseen maksuja maksupäivänä. Haittapuolena tässä käytännössä oli, että jos sitten ei muistanutkaan korjata verottajan tiedoissa olevaa tilinumeroa, maksoi verottaja myös seuraavan vuoden veronpalautukset automaattisesti lainanantajalle, vaikka lainaa ei silloin enää olisi ollutkaan. Asian korjaaminen ja lainayhtiölle maksetun veronpalautuksen periminen oikealle omistajalleen eivät aina onnistuneet käden käänteessä.

Ei siis kannata vaihtaa verottajan tiedoissa olevaa tilinumeroa, eivätkä useimmat lainayhtiöt tätä nykyisin enää edellytäkään. Ennemminkin kannattaa tehdä itselleen omassa verkkopankissa ja mahdollisesti lainanantajan verkkopalvelussa jo lainaa ottaessaan automaattinen lasku, joka veloitetaan tililtä veronpalautusten maksupäivänä. Näin ei lainanoton jälkeen tarvitse muistella, milloin se veronpalautusten maksu taas olikaan tai minä päivänä laina on maksettava, vaan maksut hoituvat automaattisesti. Päivien kanssa nimittäin kannattaa olla tarkkana, sillä jos lainan takaisinmaksu myöhästyy, voivat sen kustannukset nousta yllättävänkin korkeiksi.

Veronpalautuslainan kustannukset

Jos tuleva rahaa polttelee mielessä, ja haluatkin saada veronpalautuksesi heti käyttöösi, voit ottaa netin kautta veronpalautuslainaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lainasta peritään useimmiten korkoja ja muita kuluja. Muista siis mitoittaa lainasi niin, että veronpalautuksesi kattaa koko takaisinmaksettavan summan eli lainan sekä lainapääoman lisäksi maksettavat korot ja maksut, tai vaihtoehtoisesti varaudu maksamaan lainapääoman päälle tulevat kulut lainan takaisinmaksun yhteydessä.

Lainasummien ja kulujen arvioinnissa apunasi ovat lainanantajien sivuilta löytyvät lainalaskurit. Jos haluat, että veronpalautuksesi riittää maksamaan kaikki lainan kulut, haarukoi lainan suuruus niin, että veronpalautuksesi kattaa laskurin ilmoittaman takaisinmaksettavan summan. Ei siis niin, että lainasumma on yhtä suuri kuin saamasi veronpalautus. Jos otat lainaa veronpalautuksesi verran, ovat lainan kokonaiskustannukset suuremmat kuin saamasi veronpalautus.

Jos siis esimerkiksi tiedossasi on 200 euron veronpalautukset ja haluat nostaa rahat käyttöösi lainan muodossa jo nyt, voit vertailla vaihtoehtojasi lainalaskureilla. Kun olet syöttänyt laskuriin lainasummaksi veronpalautuksesi 200 euroa ja haluamasi laina-ajan, laskuri ilmoittaa sinulle takaisinmaksettavan summan, jossa lainaa pikavippi 200 euroa, ja tämän lisäksi korkoja ja muita maksuja lainaehdoista riippuen. Takaisinmaksettava summa on tällöin kokonaisuudessaan enemmän kuin saamasi veronpalautus. Jos taas syötätkin lainasummaksi vaikkapa vain 180 euroa, huomaat, että voit varsin todennäköisesti maksaa koko lainasumman takaisin korkoineen ja kuluineen saamallasi 200 euron veronpalautuksella.

Lainan ottamisen etuna on, että saat veronpalautuksesi nyt samantien tilillesi. Maksat kuitenkin lainakorkojen ja kulujen muodossa jonkin verran hintaa siitä, että saat rahat käyttöösi nopeammin.

Kannattaa kuitenkin myös aina vertailla lainoja ja lainayrityksiä. Jotkut lainanantajat nimittäin voivat myöntää uusille asiakkailleen pikalainaa ilman korkoja ja kuluja. Näiden lainojen ehtona on kuitenkin yleensä, että laina maksetaan kokonaisuudessaan takaisin yhden kuukauden kuluessa. Tällaista tarjousta hyödyntämällä voitkin saada veronpalautuksesi kokonaisuudessaan käyttöösi jo ennakkoon, kun otat lainaa aikaisintaan 11.11.2018, ja maksat sen kokonaisuudessaan takaisin veronpalautusten maksupäivänä 11.12.2018. Ole tarkkana päivämäärien kanssa, sillä jos lainan takaisinmaksu viivästyy, saatat sittenkin joutua maksamaan lainastasi korkoja ja maksuja.

Muutoksia veronpalautusten maksuun 2019

Perinteisesti veronpalautukset on maksettu Suomessa joulukuun alkupuolella, jolloin suuri osa niistä palautuu joulunajan kulutukseen ja taloutemme rattaiden pyörittämiseen. Veronpalautusten maksuun on kuitenkin tulossa muutos jo ensi vuodesta lähtien.

Verottaja on ottamassa käyttöön reaaliaikaista tulorekisteriä, jonka avulla yksittäisten veronmaksajien tulo- ja veronmaksutietoja voidaan seurata jatkuvasti ja reaaliaikaisesti aiemman vuosi-ilmoituksen sijasta. Uuden järjestelmän ennakoidaan tarkentavan veronmaksua jo verovuoden aikana, jolloin jälkikäteen maksettavien veronpalautusten tai jäännösverojen maksamisen tarpeen odotetaan vähenevän. Jos veronpalautuksia kuitenkin maksetaan, voidaan ne maksaa jo nykyjärjestelmää aikaisemmin.

OmaVero – Verottajan palvelut verkossa

Jos erilaiset paperit, liput ja laput eivät ole sinun mieleesi, kannattaa tutustua verottajan verkkopalveluun. Vaikka verottaja postittaakin veroehdotuksen paperisena, ei se tarkoita, että verovelvollisen tulisi vastata samalla tavalla, vaan ehdotuksen voi tarkistaa ja korjata tarpeen mukaan myös verkossa verottajan OmaVero-palvelussa.

*REKLAAMI

Ansiotulojen verotus sujuu yleensä kätevästi automaattisesti palkanmaksun yhteydessä, mutta oletko esimerkiksi myynyt osakkeita tai teettänyt kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä? Aiemmin erilaisia paperilomakkeita on voinut joutua etsimään posteista tai pankeista tai tulostamaan erikseen verottajan sivuilta, mutta nyt monet asiat hoituvat verkossa.

OmaVero-palvelussa voi jo nyt hoitaa suurimman osan veroasioistaan. Palvelun kautta voi ilmoittaa verottajalle vaikkapa kotitalousvähennykseen liittyviä tietoja tai omia yhteystietojasi, kuten tilinumeron. Palvelussa voi myös katsoa omia tietojaan, kuten veronpalautuksen määrän, tai maksaa jäännösveroja. OmaVeron palvelut ovat lähivuosina laajentumassa edelleen niin, että myös esimerkiksi kiinteistökauppohin liittyvät tiedot voi välittää verottajalle näppärästi verkon kautta.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI