Blogimerkintöjä

Sijoittamisen 3 askelta aloittelijoille

Monet tietävät, että sijoittaminen on tärkeää pitkällä tähtäimellä. Etenkin silloin, jos tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus, sijoittaminen on hyvin tärkeää. Jopa Albert Einstein sanoi, että sijoittaminen on uskomattoman tärkeää oman talouden kannalta. Ja jos tämä herrasmies sanoi, että sijoittaminen on tärkeää, sitä on paras uskoa. Sijoittaessasi rahaa laitat rahasi tekemään työtä sinulle. Näin saat rahaa lisää vuosien varrella tekemättä töitä itse lainkaan.

Helppo tapa ajatella sijoittamista on tämä: ajattele, että sinulle tarjottaisiin menestyksekäs yritys omistukseesi, ilman mitään kuluja. Saisit siis rahaa maksamatta palkkaa kenellekään tai menemättä itse lainkaan töihin. Melkoisen hieno diili, eikö?

Joten sen sijaan, että kuluttaisit viikonloppusi juhlien kaikki rahasi pois, tai pahempaa, ottamalla uuden pikalainan 3000e viikonloppua varten.

Kun rahaa on kertynyt tilille sen verran, että siitä uskaltaa lohkaista pienen siivun sijoittamista varten, on hyvin tärkeää, että rahat sijoitetaan oikein. Sijoittaminen on aina riski, mutta riskejä voi minimoida sijoittamalla vakaisiin sijoituskohteisiin.

Kaksi asiaa yleensä huolettaa ihmisiä, kun sijoittaminen tulee ajankohtaiseksi. Ensinnäkin ihmiset eivät halua maksaa kuluja sijoituksista ja toiseksi, he eivät halua sijoittaa mihinkään, mistä he eivät tiedä mitään.

Tässä artikkelissa käymme läpi kolme helppoa askelta sijoittamiseen.

Ensimmäinen askel: päätä tavoite

Sijoittamisessa tulee ottaa huomioon samat asiat, kuin esimerkiksi auton ostamisessa. Sinun tulee päättää itse, mihin tarkoitukseen haluat sijoittaa. Et ostaisi autoa tietämättä auton merkkiä, mallia, väriä, bensan kulutusta ja niin edelleen. Et siis myöskään sijoittaisi miettimättä ensin tarkasti sijoituksen yksityiskohtia.

*REKLAAMI

Sinun tulee ensin miettiä, mitä tarkoitusta varten sijoitat. Entä milloin tarvitse varat käyttöösi? Ja tietysti yksi tärkeimmistä asioista on miettiä, kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan sijoitustesi kanssa.

Milloin tarvitset varat?

Sijoituksen kannalta on tärkeä miettiä, milloin tulet tarvitsemaan varojasi. Jos olet 25-vuotias ja haluat säästää vanhuuden varalle, tarvitset varoja ehkä noin 30-40 vuoden päästä. Jos taas olet 30-vuotias ja haluat ostaa oman talon 35-vuotiaana, tarvitset varojasi viiden vuoden kuluttua. Kun sijoitat, aina et voi eikä kannata nostaa varoja pois milloin tahansa ja miten sattuu. Tähän suunnitelmaan vaikuttavat myös riskitekijät.

Jos haluat sijoittaa varasi hätävaran varalle, kannattaa sijoittaa alhaisen riskin kohteisiin. Jos sinulla sen sijaan on ylimääräistä rahaa, jota et tarvitse, mutta haluat laittaa sen tuottamaan, voit sijoittaa hieman korkeamman riskin (mutta suuremman tuoton) kohteisiin.

Toinen askel: päätä sijoituskohteet

Kun olet päättänyt sijoituksen tavoitteen, on aika valita sijoituskohde. Tässä tulee pitää huolta siitä, että kohde soveltuu tavoitteisiisi. Kannattaa myös pitää huoli siitä, että riskit, jotka liittyvät sijoituskohteisiisi eivät ole suurempia kuin haluat ottaa. Pienellä rahalla sijoittamisen yleisimmät vaihtoehdot ovat julkisessa listauksessa olevat osakkeet, suurien pankkien tarjoamat erilaiset rahastot ja sijoitusasunto. Kannattaa myös selvittää, mitä velkakirjat ovat.

Osake on yhtiön omistusosuus. Osakkeet voivat tuottaa kahdella eri tavalla: osakkeiden hinnan nousun kautta tai osinkojen kautta, joita suurin osa listatuista yhtiöistä maksaa omistajilleen. Osakkeiden tuottoon vaikuttaa se, miten sijoittajat näkevät yrityksen voiton tulevaisuudessa ja kuinka se on kehittynyt viime aikoina. Kannattaa sijoittaa yhtiöihin, jonka liiketoimintaa sinä ymmärrät.

Voit sijoittaa osakkeisiin helposti: osta vain yksittäisen yhtiön osakkeita. Jos ostat yksittäisen osakkeen, riski on korkeampi, kuin jos jakaisit sijoituksesi useaan erilaisen yrityksen osakkeeseen.

Velkakirjat ovat valtioiden ja yritysten tapa lainata rahaa. Suurin ero osakkeisiin on se, että velkakirjat yleensä erääntyvät. Tämä tarkoittaa, että sijoittamasi raha maksetaan kokonaan takaisin. Velkakirjojn haltijalle maksetaan lisäksi korkoa. Tuottoon velkakirjojen puolesta liittyy kuitenkin riskejä. Ensin, velkakirjan liikkeeseenlaskija saattaa menettää maksukykynsä – tätä seuraa riski pääoman menetyksestä. Toinen riski on se, että velkakirjan arvo voi muuttua, jos sen joutuu myymään ennen sen erääntymispäivää.

Velkakirjoihin voi sijoittaa helpoiten joko korkorahaston tai EFT:n rahaston kautta. Tämä johtuu siitä, että yksittäisen velkakirjan arvo saattaa olla liian korkea yksityiselle sijoittajalle.

Jos sijoitat rahastoon, laitat rahasi yleiseen pottiin. Tästä rahastonhoitaja sitten sijoittaa rahaston varat velkakirjoihin ja osakkeisiin. Potista omistat sitten pienen osuutesi. Tämän rahaston hoitaja perii hallinnointipalkkion yhteisen rahaston hoitamisesta.

Kolmas askel: Sijoitatko itse vai pyydätkö apua ammattilaiselta

Kun on aika vihdoin sijoittaa, sinun tulee päättää, sijoitatko itse vai käytätkö apuna ammattilaista. Jos olet aloittelija sijoitusten maailmassa, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Jos sijoitat itse, sinun tulisi olla varma päätöksistäsi. Jos kuitenkin olet aloittelija, ensimmäisten sijoitusten asettaminen voi olla haastavaa ja vaatia paljon taustatyötä ja tutkimusta. Kannattaa siis kääntyä ammattilaisen puoleen.

Monet tahot tarjoavat apua sijoituksiin. Tutuin reitti voi olla valita oman pankkisi sijoitusneuvoja neuvomaan sinua sijoituspäätöksissäsi. Monet ammattilaiset kuitenkin laskuttavat tietyn palkkion sinun auttamisestasi. Tämä palkkio on yleensä siivu sijoitustesi voitosta. Vaihtoehtoisesti voit kääntyä ystäväsi puoleen, joka on jo tehnyt menestyksekkäitä sijoituksia. Älä kuitenkaan luota sijoitusneuvoihin, joita saat lähteistä, jotka eivät ole täysin varmoja. Netti on täynnä sijoitusneuvoja, eikä niihin kaikkiin kannata aivan täysin luottaa.

Yhteenveto

Sijoittaminen on erittäin hieno tapa tuoda hieman lisää rahaa omalle tilillesi. Monet luulevat, että sijoittaminen on aiheellista vasta silloin, kun rahaa on kertynyt säästötilille paljon, mutta se ei suinkaan pidä paikkaansa. Voit aloittaa sijoittamisen jo pienelläkin rahamäärällä. Jos sinulla on muutamia kymppejä tai satasia, voit aloittaa sijoittamisen varovasti laittamalla rahasi korkoa kasvavalle tilille.

Jos sinulla on kuitenkin hieman enemmän rahaa ja haluat ottaa hieman suuremman riskin, voit sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, velkakirjoihin, rahastoihin tai kiinteistöihin. Sijoittamisessa on pari asiaa, jotka sinun tulee ottaa huomioon ennen itse sijoituksen tekemistä. Ensinnäkin sinun tulee päättää tavoitteesi. Tavoitteisiin kuuluvat esimerkiksi se, kuinka suurella riskillä haluat sijoittaa, sekä milloin haluat nostaa varasi pois. On myös hyvä miettiä, mikä sijoitusvarojesi tarkoitus on. Kaikki nämä asiat vaikuttavat siihen, millaisen sijoituskohteen valitset loppupeleissä.

Aina ei ole helppoa päättää, mihin haluat sijoittaa. Tällaisessa tapauksessa kannattaa pyytää apua ammattilaiselta tai sijoittamisen kiemurat tuntevalta ystävältäsi.

Sijoittaminen voi tuoda sinulle pitkällä aikavälillä hyvinkin paljon rahaa. Sijoittamisen tuottoon vaikuttaa tietysti se, kuinka paljon rahaa voit sijoituksiisi laittaa. Kannattaa pyytää jonkinlaista ohjenuoraa esimerkiksi omalta pankiltasi, joka varmasti auttaa sinua mielellään ja tarjoaa erilaisia sijoitusvaihtoehtoja. Tutki myös itse erilaisia sijoituskohteita ja vaihtoehtoja. Sijoituksesta hauskempaa tekee se, että sijoitat johonkin kohteeseen, joka kiinnostaa sinua. Jos esimerkiksi rahastot eivät aivan ole oma juttusi, kiinteistöt saattavat kiinnostaa sinua hieman enemmän. Jos olet suuren riskin ottava sijoittaja, saatat kiinnostua esimerkiksi bitcoiniin sijoittamisesta tai Amazonin osakkeista. Tee itse hieman taustatutkimusta, niin olet ajan tasalla ajankohtaisista sijoitusmahdollisuuksista. Sijoittaminen voi olla hyvin mielenkiintoista ja hauskaa!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI