Blogimerkintöjä

Talouden suunnittelu tuoreelle hääparille

Naimisiin mennessä muuttuvat monet talouteen ja lailliseen statukseen liittyvät asiat. Monille selvimpiä ovat avioehdon tai sen puuttumisen vaikutukset, leskeneläke ja elatusvelvollisuus, mutta mitä talouden muuttuminen käytössä merkitsee, ja kuinka taloutta voi alkaa suunnitella yhdessä? Talouden suunnitteluun on varmasti lähes yhtä monta yksilöllistä ratkaisua kuin avioparejakin, mutta näillä vinkeillä voi kenties päästä alkuun yhteisen talouden perustamisessa.

Monilla aviopuolisoilla on tuloeroja

Aviopuolisot eivät aina tienaa saman verran, ja joskus elämäntilanne, kuten toisen puolison opiskelut tai lapsen saanti, voi edellyttää kustannusten jakamista – onhan puolisoilla kuitenkin elatusvelvollisuus. Moni aviopari päättää muutenkin jakaa tulonsa, sillä tasainen tilanne on käytännöllisempi kuin se, että toinen elää korkealuokkaista elämäntyyliä ja toinen köyhää. Esimerkiksi lääkäri voi jakaa tulonsa lähihoitajapuolison kanssa, sillä palkoissa on suuret erot. Tämä sujuvoittaa asioita monessa tilanteessa: köyhempi puoliso voi ottaa enemmän vastuuta ostosten tekemisestä ja mikäli parilla on lapsia, hoitaa myös lapseen liittyviä kuluja, joita hänellä ei olisi muuten varaa maksaa – kuten kalliita harrastuksia, joiden tukemisen varakkaampi puoliso näkee tärkeäksi. Puolisot voivat myös ostaa helpommin lahjoja toisilleen.

Tulojen jakaminen onnistuu kätevimmin yhteisen tilin avulla. Yhteinen tili kuuluu molemmille, joten sinne laitetuista ja sieltä nostetuista rahoista ei peritä lahjaveroa. Tämä kannattaa muistaa, sillä mikäli haluaa tukea puolisoaan rahallisesti, sillä tilisiirroista voi joutua maksamaan lahjaveroa – elatukseen tarkoitetut rahat on suunnattava niin, ettei niitä voida käyttää muuhun tarkoitukseen. Puolison laskuja voi siis maksaa, vaikkei voisikaan laittaa isoja summia rahaa tämän tilille verottomasti.

Yhteiset hankinnat

Yhteinen tili on myös kätevä tapa säästää rahaa yhdessä esimerkiksi asuntolainan vastiketta tai muita isompia hankintoja varten. Kun on hyvät säästöt, ei lainan ottaminenkaan ole tarpeen. Toisaalta tarpeen vaatiessa voidaan myös hankkia lainaa yhdessä tai toimia puolison lainan takaajana. On mahdollista ottaa suurikin kulutusluotto heti tilille, kun lainalle löytyy takaaja. Isommilla lainoilla rahoittaa kätevästi kalliit hankinnat ja projektit kuten remontit.

Talouden suunnittelu

Yhteisen säästötilin tai käyttötilin lisäksi koko perheen talouden voi suunnitella yhdellä kertaa. Yhteinen taloussuunnitelma auttaa pääsemään säästämistavoitteisiin. Taloussuunnitelman voi laatia ilmaisella tai maksullisella suunnitteluohjelmalla, taulukkoon tai perinteisesti paperille. Suunnitelmassa kannattaa huomioida ainakin:

*REKLAAMI
  • Asumiskulut
  • Lainat
  • Säästöön menevä rahamäärä
  • Laskut
  • Ruoka
  • Liikkuminen paikasta toiseen (autosta koituvat maksut, julkinen liikenne)
  • Kausittaiset ostokset, kuten uudet vaatteet
  • Harrastukset
  • Epäsäännölliset kulut, kuten kodin koneiden uusiminen, auton korjaus tms. – nämä voi myös huomioida säästämällä rahaa hätäkassaan, josta otetaan rahat yllättäviä tilanteita varten
  • Viihde, kuten elokuvissa käynti, suoratoistopalvelut, shoppailu
  • Lomat

Tämä voi tuntua paljolta, mutta kaikki nämä asiat on hyvä ottaa huomioon mahdollisimman realistisen budjetin luomiseksi. Mikäli ei ole varmaa, paljonko asioihin menee rahaa, pitäkää kirjaa menoistanne ja tuloistanne muutama kuukausi ja saatte paremman kuvan siitä, paljonko asioihin kuluu ja mistä asioista on mahdollista säästää, mikäli haluatte saada lisää rahaa säästöön.

Budjetin suunnittelun voi hoitaa monella eri tapaa. Voitte esimerkiksi päättää, että kumpikin teistä hoitaa tietyt, omaan maksukykyyn sopivat asiat, ja osa maksuista on täysin henkilökohtaisia. Toinen vaihtoehto on laittaa kaikki rahat yhteen ja maksaa niistä kuluja sovitusti joko yhdessä tai erikseen; talouden paremmin hallitseva voi olla esimerkiksi vastuussa sen pyörittämisestä, ja toinen puoliso ottaa parisuhteessa muita vastuita. Lisäksi on mahdollista laittaa osa rahoista yhteiseen käyttöön esim. säästöjä, asumista, laskuja ja lainoja varten, ja pitää loput rahoista henkilökohtaisina.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI