Blogimerkintöjä

Tuhlaajasta penninvenyttäjäksi – näillä vinkeillä laitat shoppailuhimon kuriin

Alennusmyyntikassit täyttävät eteisen, uusia vaatteita lojuu sohvalla ja keittiössä on taas uusi kodinkone. Ja tili tyhjä ja kuu vasta puolivälissä. Tuntuuko, että kaupungille on aivan mahdotonta mennä vain katselemaan, ja kotiin tullessa käsipuolessa on aina uusi kassillinen ostoksia? Tiedät, ettei tämä voi jatkua näin, mutta et, mitä asialle voisi tehdä. Tässä vinkit shoppailuhimon taltuttamiseksi.

Ostosten tekeminen on nykyisin helppoa. Shoppaillakseen ei tarvitse edes poistua kotoaan, sillä netti on pullollaan toinen toistaan parempia ostospaikkoja ja tarjouksia. Kun rahan käyttäminen on näin helppoa, tulee niin myös tehtyä, joskus vähän liiankin usein. Jos tuntuu, että shoppailu on lähtemässä käsistä, voi olla tarpeen pitää itselleen kurinpalautus.

Palauta viimeisimmät ostokset

Käy aivan ensimmäisenä läpi aivan viime hetken ostoksesi, ja palauta ne, jos vain suinkin mahdollista. Jos ostit tuotteet kotimaisesta verkkokaupasta, sinulla on lakisääteinen oikeus palauttaa tuotteesi joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Myös ulkomaisilla verkkokaupoilla on tyypillisesti palautusoikeus, vaikka ehdot voivatkin hiukan poiketa suomalaisista.Tarkista palautusmenettely verkkokaupan tilausvahvistuksesta tai kaupan sivuilta. Kivijalkakaupoilla ei ole lakisääteistä velvoitetta ottaa vastaan virheetöntä tuotetta, mutta useat kaupat kuitenkin tekevät niin. Palauta siis kaikki, mitä voit. Palautettavan tuotteen on aina oltava käyttämätön ja myyntikuntoinen. Pistä merkille, kuinka paljon sait rahaa takaisin palautetuista ostoksista.

Käy läpi kaapit ja laatikot

Kun olet palauttanut kaiken, minkä voit, on aika selvittää kotoa löytyvien kaappien ja laatikoiden sisältö. Kun näet, mitä kaikkea sinulla jo on, ymmärrät, että et yksinkertaisesti tarvitse mitään uutta. Voit vaikka ottaa kuvan täpötäydestä vaatekaapistasi muistuttamaan sinua ostohimon kaupungilla yllättäessä, että sinulla on jo kaikkea.

Jos ei pelkkä täysi vaatekaappi riitä vakuuttamaan sinua, että kaikkea löytyy, voit järjestää itsellesi muotinäytöksen, ja koota vaatteista erilaisia asukokonaisuuksia. Haasta itsesi käyttämään kaikkia jo omistamiasi vaatteita ennen kuin ostat uusia.

Joskus kodin suursiivous ja esineiden poisheittäminen auttaa shoppailijaa näkemään ja ymmärtämään, kuinka paljon paremmin hän viihtyy siistissä kodissa, jossa joka paikka ei ole tavaran peitossa. Mielikuva hamstraajan kodista voi toimia hyvänä pelotteena ja karsia turhien ostosten tekoa.

*REKLAAMI

Siivoa sähköpostisi ja käyttäjäprofiilisi

Olet ehkä saattanut vuosien varrella liittyä monen kaupan kanta-asiakasohjelmaan ja säästänytkin tarjouksia hyödyntämällä sievoisen summan. Nyt kuitenkin on aika miettiä kriittisesti, onko todella järkevää tilata joka kaupan uutiskirjettä. Kun sähköpostiin tulvii erikoistarjouksia ja erilaisia säästökampanjoita, voi alennusprosentti sumentaa järjen äänen, ja sorrut ostoksille. Peru siis uutiskirjetilaukset, niin voit välttyä monen heräteostoksen tekemiseltä.

Käy myös läpi nettikauppojen asiakastilisi ja käyttäjäprofiilisi. Poista yhden klikkauksen ostosmahdollisuus, jolloin ostosten tekeminen ei enää olekaan niin helppoa ja nopeaa. Kun joudut jokaisen ostoksen kohdalla syöttämään tilauslomakkeelle korttisi numeron ja täyttämään kaikki tiedot, tulet ehkä harkinneeksi toisenkin kerran, tarvitsetko todella tätä tuotetta, ja ehdit vielä perua ostokset.

Älä unohda perinteistä mainospostia. Kiellä mainospostin jakaminen kotiisi, niin myöskään paperiset ostoshoukuttelut eivät ole kiusanasi.

Tunnista ostoskäyttäytymisesi heikot kohdat

Mieti ostoskäyttäytymistäsi ja tunnista, mikä sinun kohdallasi laukaisee shoppailuhimon. Onko se rankka päivä töissä tai riita puolison kanssa? Tai vain kävely ostoskeskuksen läpi? Kun tunnistat heikot hetkesi, osaat paremmin välttää ja käsitellä niitä.

Usein ostosaddiktille parasta ostosten tekemisessä on juuri ostoshetki. Ehkä parasta on uutuudenviehätys tai vain yksinkertaisesti se, että on rahaa ja voi ostaa itselleen jotakin. Tämä hetken huuma on kuitenkin katoavaista, uusi ostos päätyy kotona samaan kasaan tuhannen muun esineen kanssa, ja mielihyvän tunne on poissa.

Älä mene kauppaan

Jos tiedät sortuvasi ostoskeskuksissa, vältä menemästä niihin lainkaan. Esimerkiksi voit töistälähtiessäsi sanoa itsellesi, että “olipa pitkä päivä töissä, tosi hienoa, että ratkaisin ongelmat, nyt voinkin ottaa kotona pitkän vaahtokylvyn”. Keksimällä itsellesi ostostenteon sijasta muita palkintoja tai mukavaa tekemistä muualla kuin ostoskeskuksessa, suuntaat suoraan kotiin, etkä poikkea houkutusten tielle.

Sovi tapaamiset ystäviesi kanssa muualle kuin ostoskeskuksen kahviloihin ja ravintoloihin. Mikäli huomaat shoppailun olleen sinulle kuin harrastus, etsi tietoisesti itsellesi muuta tekemistä. Ala käydä lenkillä tai lainaa itsellesi luettavaa kirjastosta.

Kaupassa on toki käytävä, sitä ei voi kokonaan välttää. Jos huomaat ostoskoriisi säännöllisesti ilmaantuvan erilaisia heräteostoksia, kokeile ostoslistan voimaa. Kirjoita itsellesi selkeä ostoslista, ja pysy siinä. Äläkä mene väsyneenä tai nälkäisenä kauppaan, sillä silloin sortumisvaara on suurimmillaan.

Kun lähdet ostoksille, pidä tarkasti mielessä, mitä oikeasti tarvitset, äläkä eksy aiheesta. Hyvä vinkki on lähteä ostoksille luotetun ystävän kanssa. Jo pelkkä ystävän läsnäolo saattaa hillitä ostohimojasi, ja kun ohjeistat vielä ystävän kieltämään kaikki muut ostoksesi, kuin ne, mitä ostoslistassasi lukee, pysyt varmemmin tiukkana. Jos olet yksin, muista puhelimessasi oleva kuva täpötäydestä vaatekaapistasi. Miten voisit perustella itsellesi uuden puseron tarvetta, kun näet tämän kuvan? Ota myös käyttöön harkintavartti: kun näet jotain, mitä haluaisit, mutta et oikeasti tarvitse, laita tuote takaisin hyllylle ja poistu kaupasta viideksitoista minuutiksi. Ostohimo todennäköisesti laantuu tässä ajassa. Viisainta voi kuitenkin olla palaamatta lainkaan kauppaan.

Luovu luottokorteista

Luottokorteissa on ehdottomasti myös hyvätkin puolensa, ne voivat muun muassa luoda taloudellista turvaa hätätilanteita varten, ja niiden avulla voi tasoittaa hankintoja pidemmälle ajalle, mutta liika on liikaa. Jos sinulla on monia luottokortteja, luovu useimmista, ja jätä loputkin kotiin sen sijaan, että kantaisit niitä aina mukanasi. Äärimmäisessä tapauksessa voit jättää kotiin koko lompakon ja ottaa mukaasi vain pienen päivittäisen määrärahan käteistä rahaa. Näin et voi tehdä ostoksia, vaikka haluaisitkin.

Pidä kirjaa menoista

Usein himoshoppailijalla ei ole todenmukaista käsitystä, kuinka paljon rahaa ostoksiin oikeasti kuluu. Kun pidät kirjaa kaikista menoistasi, voit kokea herätyksen – käytänkö todella näin paljon rahaa vaatteisiin kuukaudessa? Kun summat näkee paperilla, tuntuu rahanmeno huomattavan paljon todellisemmalta kuin vitonen siellä ja kortin vingutus täällä. Voit myös asettaa itsellesi jonkin houkuttelevan tavoitteen, jonka saat, kun säästät riittävästi. Esimerkiksi viikonloppu kylpylässä voi motivoida jättämään ostokset kauppaan. Toisille jo säästötilin kasvava saldo voi toimia riittävänä kannustimena.

Tunnista todelliset himon syyt

Joskus ostoshimon taustalla voi olla vakavampiakin syitä, kuten heikko itsetunto, epävarmuus kelpaamisesta tai hylätyksitulemisen pelko. Epävarmuutta ja pelkoa joukkoon sopimattomuudesta pyritään paikkaamaan materialla, tai pesänrakentaminen on mennyt liiallisuuksiin. Erilaisiin tunne-elämän solmuihin on saatavilla monenlaista tukea terapiasta hypnoosihoitoihin. Älä odota, vaan hae apua.

Jos kuitenkin sorrut

Jos kovasta yrittämisestä huolimatta sorrut turhiin hankintoihin, käsittele asia, ja palaa takaisin ostolakkoon. Parhaimmatkin repsahtavat välillä, ja tärkeintä onkin hyväksyä asia ja korjata tilanne. Jos lipsahduksesi maksoi ruokarahat, on tarjolla nyt uusia 50 euron pikalainoja, joilla pelastat loppukuun. Älä masennu tai anna periksi, vaan ota opiksesi tästä vastoinkäymisestä, ja jatka eteenpäin.

Tilanteisiin varautuminen ja suunnittelu ovat hyviä aseita ostoaddiktiota vastaan. Asian käsittely ja harjoittelu auttavat, ja jossain vaiheessa ehkä huomaat, ettei esineiden koskettaminen ja palauttaminen kaupan hyllylle ostamatta olekaan enää niin vaikeaa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI