Blogimerkintöjä

Uusiin haasteisiin – parhaat vinkit työhakemuksen tekemiseen

Työhakemus on keinosi antaa itsestäsi hyvä ensivaikutelma työnantajalle. Ensivaikutelman pitää itse asiassa olla niin hyvä, että saat kutsun työhaastatteluun. Työhakemukseen kannattaa siis panostaa kunnolla. Tarkista tästä hyvän työhakemuksen salaisuudet.

Mikä työhakemus?

Kun olet löytänyt ilmoituksen unelmiesi työpaikasta, on aika ryhtyä laatimaan hakemusta. Monet työnantajat käyttävät nykyisin sähköistä rekrytointijärjestelmää, johon tiedot syötetään, mutta tämä ei suinkaan ole vähentänyt perinteisen työhakemuksen ja ansioluettelon tarvetta. Useimmissa rekrytointijärjestelmissä on täytettävien lomakkeiden lisäksi myös mahdollisuus kirjoittaa hakemukseen vapaamuotoinen teksti tai ladata kirje liitteenä. Tämä mahdollisuus kannattaa ilman muuta käyttää hyväksesi, sillä se voi olla ainoa tilaisuutesi tuoda omaa persoonaasi esiin ja todella myydä itsesi työnantajalle.

Työhakemus koostuu siis kahdesta osasta: työhakemuskirjeestä ja ansioluettelosta eli CV:stä. Ansioluettelossa listaat koulutuksesi ja työkokemuksesi, kun taas kirjeessä perustelet, miksi juuri sinä olet hyvä valinta avoinna olevaan tehtävään. Työhakemusta kirjoitettaessa kannattaa miettiä työnhakua rekrytoijan kannalta. Rekrytoija saa todennäköisesti kymmenittäin, jopa sadoittain, hakemuksia, eikä siis mitenkään voi käyttää paljon aikaa jokaisen hakemuksen läpikäyntiin. Hyvä hakemus siis on lyhyt ja napakka, josta käy nopeasti ilmi hakijan persoona, osaaminen ja soveltuvuus tehtävään.

Lue työpaikkailmoitus

Lue työpaikkailmoitus huolellisesti, ja varmista, että olet ymmärtänyt tehtävänkuvan ja sen vaatimukset sekä millaista henkilöä tehtävään haetaan. Muista, että sama tehtävänimike voi tarkoittaa eri yrityksissä hyvinkin erilaisia asioita. Käy työnantajan nettisivuilla ja tutustu työnantajaan yrityksenä, sen tuotteisiin ja palveluihin sekä asiakkaisiin. Näin saat arvokasta tietoa, joka auttaa sinua räätälöimään hakemuksesi juuri tätä työpaikkaa varten.

Mikäli ilmoituksessa mainiaan, että lisätietoja voi kysyä puhelimitse, tee niin. Mieti muutama relevantti lisätietokysymys ja ota yhteyttä yritykseen. Näin voit paitsi saada hyvää lisätietoa hakemuksesi tekemiseen myös jäädä rekrytoijan mieleen jo ennen hakemuksen lähettämistä. Muista, että tämä toimii sekä hyvässä että pahassa, joten jos vain kysyt jotain, joka jo mainittiin ilmoituksessa, et todennäköisesti paranna kuvaa itsestäsi. Kannattaa siis miettiä tarkoin, mitä lisätietoa puhelimitse haluaa kysyä. Varsinaiseen tehtävään ja yritykseen liittyvien kysymysten lisäksi kannattaa myös lopuksi kysyä rekrytointiprosessin vaiheista ja aikataulusta.

Kannattaa varautua myös siihen, että rekrytoija kysyy jotain myös sinusta puhelun aikana. Mieti siis jo valmiiksi, mitä tehtävään liittyvää voisit itsestäsi ja osaamisestasi kertoa jo tässä vaiheessa.

Hakemuksen ulkoasu

Vaikka joskus, etenkin luovan alan työpaikkoihin haettaessa persoonallisesta hakemuksesta voi olla hyötyä, kannattaa hakemus muuten pitää melko standardimuotoisena, jotta lukija löytää etsimänsä tiedot helposti ja nopeasti. Käytä helpostiluettavaa fonttia ja jäsennä hakemustasi selkeällä kappalejaolla. Sano asiasi tiiviisti, hakemuskirje ei saa olla yhtä sivua pidempi.

Unohda kliseet

Koska rekrytoijan aika on vähissä, on tärkeää kiinnittää rekrytoijan huomio heti hakemuksen alussa. Unohda siis kliseiset “pyydän tulla huomioiduksi valitessanne…” – tai “olen 24-vuotias insinööri” -tyyppiset aloitukset, vaan mene suoraan asiaan, ja kerro, miksi olisit oikea valinta. Muutenkin hakemuksessa kannattaa unohtaa liiallinen kaunopuheisuus, ja pitäytyä pääosin selkeässä kielessä ja asiapohjalla. Tuo esiin oma osaamisesi ja kokemuksesi, miten se hyödyttää työnantajaa, ja perustele, miksi juuri sinä hoitaisit tehtävän parhaiten.

Vaikka pääosin kannattaakin pysyä asiassa, on hyvä liittää hakemukseen myös jotain persoonallista tai jokin koukku, joka herättää rekrytoijan mielenkiinnon. Pelkkä asiapitoinen hakemus voi nimittäin olla lopulta aika tylsä. Tuo rohkeasti esiin omaa osaamistasi ja persoonaasi, esimerkiksi unohda epämääräinen “avoin ja sosiaalinen”, ja kerro sen sijaan esimerkein, miten olet saavuttanut tavoitteesi tai ratkaissut jonkin ongelman ja siinä käyttänyt sosiaalisia taitojasi sekä loogista päättelykykyä ja niin edelleen.

Tuo hakemuskirjeessä esiin työtehtävän kannalta oleellinen työkokemuksesi ja osaamisesi. Kerro aiemmista tehtävistäsi ja vastuistasi, ja tuo esiin tärkeimmät saavutuksesi ja oppisi. Hakemuskirjeessä ei tarvitse käydä läpi koko työhistoriaasi, nosta esiin vain olennaisimmat asiat, ja viittaa liitteenä lähettämääsi ansioluetteloosi.

Tarkista ansioluettelosi

Ansioluettelo kertoo rekrytoijalle aiemman työkokemuksesi ja opintosi tiiviisti ja ytimekkäästi. Kuten hakemuskirjeestä, pitäisi myös ansioluettelosta saada jo yhdellä vilkaisulla selkeä kuva, mitä olet aiemmin tehnyt ja mitä osaat.

*REKLAAMI

Kirjaa koulutustietosi ja työkokemuksesi tuoreimmasta vanhimpaan. Kerro kustakin aiemmasta työstäsi työnimikkeesi ja työnantajan nimi sekä ajanjakso, jolloin olet kyseisessä tehtävässä työskennellyt. Kuvaa lyhyesti työtehtävää ja vastuitasi konkreettisesti ja selkeästi, kerro myös tärkeimmistä saavutuksistasi tehtävässä, esimerkiksi “toimiessani myyntipäällikkönä osaston myynti kasvoi 20%” tai “kehittämäni uusi laatumittaristo vähensi tuotevirheitä 30%”.

Mikäli työkokemusta on jo kertynyt, ei ehkä ole tarpeen kuvata jokaista tehtävää kovin yksityiskohtaisesti, etenkin jos työsuhteesta on jo kulunut aikaa. Kaikki työkokemus on kuitenkin arvokasta, joten myös opiskeluaikojen kesätyöt ja myös mahdolliset vapaaehtoistyötehtävät ja luottamustoimet kannattaa mainita ansioluettelossa.

Koulutustiedot listataan uusimmasta vanhimpaan kuten työkokemus. Kerro luettelossa suorittamasi tutkinto, oppilaitos sekä valmistumisvuosi. Koulutustietojen lisäksi kannattaa luonnollisesti myös tuoda esiin muut pätevyytesi, kuten esimerkiksi hygieniapassi tai tulityökortti.

Koulutus- ja työkokemustietojen lisäksi ansioluetteloon on hyvä lisätä myös arvio omasta muusta osaamisesta. Etenkin kielitaito ja IT-taidot on hyvä mainita.

Suosittelijat

Usein on hyvä liittää työhakemukseen mukaan tieto suosittelijoista, joihin rekrytoija voi olla yhteydessä ja kysyä lisää sinusta työntekijänä. Voit lisätä hakemukseen suosittelijan nimen ja yhteystiedot sekä luonnollisesti tiedon, mihin tehtävään liittyen tämä henkilö sinua suosittelee. Vaihtoehtoisesti voit myös merkitä hakemukseen tiedon, että annat suosittelijoiden yhteystiedot pyydettäessä. Tämä on myös oiva kikka saada lisätietoa rekrytointiprosessin etenemisestä. Jos rekrytoija ottaa sinuun yhteyttä ja kysyy suosittelijoiden tietoja, tiedät automaattisesti päässeesi läpi ainakin hakuprosessin ensimmäisestä vaiheesta.

Varmista aina etukäteen suosittelijalta, että hän on käytettävissä suositusten antamiseen.

Viimeinen silaus

Lue hakemuskirjeesi ja ansioluettelosi läpi ajatuksella, ja varmista, että ne vastaavat toisiaan ja työpaikkailmoitusta. Tarkista myös molempien kieliasu. Tarkista, että olet osoittanut kirjeen oikealle henkilölle, ja että mainittu tehtävänimike vastaa työpaikkailmoitusta. Muista myös varmistaa, että omat yhteystietosi ovat kirjeessä oikein.

Lähetä hakemus

Tarkista vielä ilmoituksesta, mikä on oikea tapa lähettää työhakemuksesi. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti, ja varmista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin.

Aiemmin työhakemuksen lähettäjää opastettiin olemaan aina yhteydessä yritykseen ja varmistamaan, että hakemus on tullut perille. Nykyisin kuitenkin rekrytointijärjestelmät tekevät tämän automaattisesti, joten tarvetta puhelinsoitolle pelkästään tästä syystä ei ole. Soittaminen voi toki olla merkki innokkuudesta, mutta se voi myös olla vain turhaa rekrytoijan kuormittamista, jolloin soittamalla voit itse asiassa tehdä hallaa itsellesi, ellei sinulla todella ole jotain lisätietokysymyksiä tehtävään tai hakuprosessiin liittyen. Anna joka tapauksessa rekrytoijalle muutama päivä aikaa tutustua hakemukseesi ennen soittoasi.

Valmistaudu haastatteluun

Kun olet lähettänyt työhakemuksesi, aloita valmistautuminen työhaastatteluun. Hanki vielä lisätietoa yrityksestä ja tehtävästä, ja mieti mahdollisia kysymyksiä ja vastauksiasi niihin. Varmista, että sinulla on siistit vaatteet ja kengät, joita voit pitää työhaastattelussa ja näin antaa itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan.

Selvitä myös, missä yritys sijaitsee ja miten pääset paikalle. Jos olet työtön työnhakija, voi TE-keskus korvata ainakin osan haastatteluun matkustamisesta aiheutuneista kuluista. Joskus myös yritykset voivat tarjota matkakulujen korvaamista, etenkin, jos matka on pitkä. Tyypillisesti kuitenkin vastaat itse omista kuluistasi, ja jos jotain avustusta saatkin, saat sen vasta jälkikäteen. Haastattelumatkan kustannukset voit kattaa myös pikalainalla, tarjolla on nyt uusia pikavippejä, jotka ovat tililläsi nopeasti ja varmasti.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI